Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γιορτάστηκε η γενέθλια ημέρα της Μηχανιώνας

Η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην περιοχή στις 14 Μαίου 1923 - Η ζωή και το έργο του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη

Τη γενέθλια μέρα της, την επέτειο των 88 χρόνων από την ίδρυσή της, γιόρτασε η Νέα Μηχανιώνα, στη διάρκεια σεμνής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο της Καψαλάκειου Πολιτιστικής Στέγης.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Αλεξανδρής
και στο βάθος η παραδοσιακή χορωδία
Μετά την επιμνημόσυνη δέση, που τελέστηκε  από τον αρχιερατικό επίτροπο του ιερού Ναού της Κοίμησης Θεοτόκου, π.Γεώργιο, για τον εκ των ιδρυτών της Μηχανιώνας, Μαργαρίτη Ευαγγελίδη,  απηύθυνε καλωσόρισμα ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μηχανιώνας κ. Γιάννης Νακόπουλος, ενώ στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής.
«Γιορτάζουμε τη γενέθλια ημέρα της Μηχανιώνας, μιάς ξεχωριστής ημέρας, που βοηθάει για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι μας. Καθώς όπως πάντοτε λέω, ο τόπος που ξεχνά τις ρίζες του,  χάνεται στην πορεία του χρόνου», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού. Και αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της ημέρας και στο έργο που επιτέλεσε ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης στον τόπο του, έκλεισε με μερικά λόγια του Ευαγγελίδη από το υπόμνημά του «περί δικαιωμάτων και παθημάτων των εστιών του πολιτισμού Μικράς Ασίας και Θράκης»:
«Η Μικρά Ασία ομολογουμένως υπήρξε η γενέτειρα όλου του ελληνισμού και μέσω αυτού, η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του εξανθρωπισμού όλου του κόσμου».
Και ο δήμαρχος Θερμαϊκού κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα, τιμούμε το έργο και την προσφορά του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, του οποίου το πνεύμα, η οξυδέρκεια, το ασίγαστο πάθος και η αγάπη για την πατρίδα, μας έφερε όλους εμάς και εσάς να κατοικούμε σ΄αυτό τον υπέροχο τόπο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».
Μία άποψη των επισήμων αλλά και του κοινού που
με ενδιαφέρον παρακολουθεί την εκδήλωση
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι κ. Κ.Κούτουκας, Ι.Βασιλειάδης, Βογιατζής Κώστας και Γ.Λαζαρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Ν.Μηχανιώνας και πλήθος κόσμου, ενώ στο τέλος η χορωδία παραδοσιακής μουσικής Μηχανιώνας υπό την διεύθυνση του Σωτήρη Γκάγκα ερμήνευσε Μικρασιάτικα τραγούδια. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Θερμαϊκού και δεξίωση που παρατέθηκε ευγενώς από τον επιχειρηματία κ.Μανόλη Μαργαρίτη.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας
Ν.Μηχανιώνας, κ. Ι.Νακόπουλος
Πως χτίστηκε η Νέα Μηχανιώνα
Οι Μηχανιώτες, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, αναχώρησαν στις 29 Αυγούστου από την πατρίδα που γεννήθηκαν, τη Μηχανιώνα της Μικράς Ασίας, με ατμόπλοιο.
Μετά από εννέα μήνες περιπλάνησης, πείνας, κρύου και κακουχιών, οι Μηχανιώτες εγκαταστάθηκαν στη θέση «Τουρμπαλί», στην περιοχή του Μεγάλου Καραμπουρνού για να ιδρύσουν στις 14 Μαίου 1923 τη Νέα Μηχανιώνα, στην οποία λκίγο αργότερα κατέφθασαν και πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή του τσεσμέ, το Καστέλι, την Κερασιά και το Αμπαρλί.
Αρχικά ο οικισμός υπαγόταν στην κοινότητα Επανομής και το 1926 αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα με το όνομα της χαμένης πατρίδας.
Για την επιλογή του τόπου όπου εγκαταστάθηκαν τότε και ζουν σήμερα οι Μηχανιώτες, κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν, έψαξαν, διαπραγματεύθηκαν και συντόνισαν μια σειρά από ενέργειες.

Μαργαρίτης Ευαγγελίδης
Το έργο του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη
Από τους βασικούς πρωτεργάτες της εγκατάστασης των Μηχανιωτών  στον τόπο που ζουν σήμερα οι απόγονοί τους, ήταν ο Μηχανιώτης Μαργαρίτης Ευαγγελίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1850 και ο πατέρας του είχε διατελέσει δήμαρχος Μηχανιώνας.
Ο Ευαγγελίδης, ως μαθητής ακόμη στην  Μεγάλη του Γένους Σχολή, είχε ιδρύσει μια αδελφότητα με σκοπό τη δημιουργία στον τόπο του σχολείων και παρθεναγωγείου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίων Αθηνών και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία για τη συμπλήρωση των σπουδών του, σπουδάζοντας φιλοσοφία, αρχαιολογία εκλέχθηκε καθηγητής της ιστορίας της φιλοσοφίας.
Παράλληλα, δίδαξε μέχρι το 1924 στη Φιλοσοφική Σχολή, στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, στην Αρσάκειο Σχολή και σε Λύκεια και Γυμνάσια των Αθηνών.
Επιπλέον ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης παρουσίασε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα με δημοσιεύματα, βιβλία, μελέτες αλλά και αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.
Ως καθηγητής, φημίζονταν για την ισχυρή προσωπικότητά του και την ιδιαίτερη ικανότητα  να εμβαθύνει σε πολύ λεπτά και δύσκολα ζητήματα της επιστήμης.
Ως άνθρωπος, υπήρξε φιλοπατρίδης, με πνευματική δύναμη η οποία εκφράζονταν με το ασίγαστο πάθος του για την ανάδειξη των Μικρασιατικών προβλημάτων και την συγγραφή της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας του, μέχρι να κλείσει τα μάτια, στις 20 Μαρτίου 1932, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη επιστημονικού αλλά και πατριωτικού έργου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου