Το λαβράκι, ο τόνος, ο μπακαλιάρος και δεκάδες άλλα κοινά είδη ψαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με αφανισμό μέσα στα επόμενα 40 χρόνια από υπεραλίευση αλλά και ρύπανση, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία συντάσσει τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο «Κόκκινο Κατάλογο» απειλούμενων ειδών, η υπεραλίευση, η ρύπανση, η συρρίκνωση των οικοτόπων και η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν 43 είδη ψαριών.Ειδικότερα, 15 από αυτά τα είδη - στην πλειονότητά τους καρχαρίες και σαλάχια- χαρακτηρίζονται κρισίμως απειλούμενα, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται απειλούμενα ή ευάλωτα. «Ο πληθυσμός κυανόπτερων τόνων της Μεσογείου και του ανατολικού Ατλαντικού αποτελεί αντικείμενο έντονης ανησυχίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο αρμόδιος αξιωματούχος της IUCN Κεντ Κάρπεντερ. «Εκτιμάται ότι η δυνατότητα αναπαραγωγής των ειδών αυτών τα τελευταία 40 χρόνια μειώθηκε κατά 50% εξαιτίας της εντατικής υπεραλίευσης.»
Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού Ωκεανού, η αλίευση του είδους κορυφώθηκε το 1996, φθάνοντας τους 50.000 τόνους κυανόπτερου τόνου. «Η μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες ποσοστώσεις σε συνδυασμό με την ευρέως διαδεδομένη πρακτική να δηλώνονται μικρότερες ποσότητες ψαριών από όσες αλιεύονται στην πραγματικότητα, ενδέχεται να έχουν υποβαθμίσει τις προσπάθειες προστασίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο.
Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τα ψάρια
Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη έκθεση, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ψάρια κινδυνεύουν από τις τοξικές ουσίες των τσιγάρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύονται σε ειδική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control, ακόμη και ένα αποτσίγαρο αρκεί για να σκοτώσει τα μισά ψάρια μιας μικρής λίμνης.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι «γόπες» αποτελούν την πλέον κοινή μορφή σκουπιδιού καθώς κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο, καπνίζονται περίπου... 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου