Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Είναι χρέος της Βουλής να τιμήσει τους Γρ.Λαμπράκη και Γ.Τσαρουχά"


Τονίστηκε στην εκδήλωση για τους δολοφονημένους βουλευτές της αριστεράς 
Είναι χρέος και υποχρέωση της Βουλής να αποδώσει φόρο τιμής στους δύο δολοφονημένους βουλευτές της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Ντοκουμέντων με τίτλο, «Από το τρίκυκλο στα τανκς».

Τις εκδηλώσεις μνήμης, που θα κορυφωθούν στις 23 Μαΐου (την επομένη της δολοφονίας του Λαμπράκη και του βαρύτατου τραυματισμού του Τσαρουχά) διοργανώνει η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (1940-1974) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ, με την υποστήριξη του ΑΠΘ, της ΕΔΟΘ, των ΕΛΜΕ-Θ της ΕΝΙΘ, ΕΥΑΘ και του δήμου Μαραθώνα.
Την έκθεση εγκαινίασε στο ισόγειο του Κέντρου Ιστορίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθούν οι χώροι στη Θεσσαλονίκη όπου συνέβησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Στην έναρξη της εκδήλωσης-συζήτησης, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό ντοκουμέντων και φωτογραφιών για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά, με αφήγηση της κόρης του Καίτης, η οποία ήταν παρούσα και στην εκδήλωση.
Στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, που ξεκίνησε από τις εκλογές της «βίας και νοθείας του ΄61», τη γενιά του «114» και «του 15% για την παιδεία» το 1962 και με τη γιγάντωση του κινήματος ύφεσης και ειρήνης αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος. Όπως τόνισε, το κλίμα οξύνθηκε επικίνδυνα λόγω της ενόχλησης των Ανακτόρων «από το επεισόδιο στο Λονδίνο, που ενόχλησε τη Φρειδερίκη», αλλά και της δυσφορίας της τότε κυβέρνησης Καραμανλή από την εντυπωσιακή άνοδο του δημοκρατικού κινήματος και την αυξημένη επιρροή της ΕΔΑ, η οποία είχε κατακτηθεί μετεμφυλιακά κατά την προηγούμενη δεκαετία.
«Το κλίμα της αντίδρασης εκφράστηκε στο αστυνομικό κράτος και στο παρακράτος της εποχής, που αναπτύχθηκε ως απάντηση στην άνοδο του φιλειρηνικού και δημοκρατικού κινήματος και το οποίο εξέθρεψε και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, παρόλο, που από το 1962, ο τότε πρωθυπουργός είχε ψυχρανθεί με τα Ανάκτορα» επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος. Πρόσθεσε ότι τα δραματικά αποτελέσματα αυτού του «νοσηρού κλίματος» φάνηκαν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο κατά τη συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης» στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη, όπου δολοφονήθηκε ο συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης και τραυματίστηκε βαριά από «τις επιθέσεις των τραμπούκων πριν και μετά και μέσα στο ασθενοφόρο, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς».
Στη ζωή και το έργο του Γιώργη Τσαρουχά, αλλά και στη δολοφονία του με  απάνθρωπα βασανιστήρια, στο άντρο της ΚΥΠ, στις 9 του Μάη του 1968 από τα όργανα της χούντας, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος. Όπως τόνισε, «ο Γιώργης Τσαρουχάς υπήρξε ένας άγιος της αριστεράς, ένας σεμνός αγωνιστής, ένας βουλευτής, που υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση, ένα πρότυπο πολιτικού και για τις νέες γενιές, που αναζητούν αξίες σε έναν κόσμο όπου τα υψηλά οράματα και τα ιδανικά καταρρέουν, υπό το βάρος της διαφθοράς και των σκανδάλων».
Κάνοντας μία σύνδεση του χτες με το σήμερα, ο ομιλητής παρατήρησε:
«Σε μία περίοδο όπου ακούγονται τόσα και τόσα για συνταξιούχους και εν ενεργεία βουλευτές και τα προκλητικά «αναδρομικά» που κάποιοι από αυτούς απαιτούν,  να θυμίσουμε στην κοινωνία μας ότι υπήρξαν και άλλοι βουλευτές. Μέλη του κοινοβουλίου που παρότι ήταν επιτυχημένοι επιστήμονες, πέθαναν χωρίς να έχουν δεύτερο σακάκι να βάλουν ή που έπεσαν για τις ιδέες τους, για τα ιδανικά τους ανυπότακτοι και ασυμβίβαστοι».
Τη δική τους προσωπική μαρτυρία, ως συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη των βασανιστών του Γιώργη Τσαρουχά κατέθεσαν οι δικηγόροι Κώστας Χορομίδης και Ιάσων Δούμπης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης. Εκ μέρους των διοργανωτών ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Χρήστος Ζαφείρης επεσήμαναν ιδιαίτερα το ρόλο του «δημοσιογραφικού τρίκυκλου» Βούλτεψη - Μπέρτσου - Ρωμαίου, του Κώστα Παπαιωάννου και των Θεσσαλονικιών δημοσιογράφων στην εξιχνίαση της δολοφονίας Λαμπράκη και μετέπειτα εκείνης του Τσαρουχά αντίστοιχα, «χωρίς τη συμβολή των οποίων θα είχαν καταγραφεί όχι ως πολιτικά εγκλήματα όπως ήταν, αλλά ως τυχαία περιστατικά».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, παλιοί συναγωνιστές των δολοφονημένων βουλευτών, και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου