Σάββατο 14 Μαΐου 2011

SOS εκπέμπει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Στο «κόκκινο», βρίσκονται τα οικονομικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού του, όπως γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία». Σημειώνοντας παράλληλα ότι η χρηματοδότηση του ΑΠΘ αγγίζει περίπου τα 24 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 36 εκατομμύρια ευρώ!

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε πολλούς τόνους έχει εξηγήσει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί από την κυβέρνηση, ενώ η παιδεία θα πρέπει να τεθεί εκτός των περικοπών του μνημονίου. Όπως όμως φαίνεται, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία πέφτουν θύματα της οικονομικής κρίσης, γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως για τους νέους επιστήμονες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη Φοιτητική Λέσχη, που αναζητείται τρόπος να διασωθεί, αναστολές θα υπάρξουν και σε άλλους τομείς της πανεπιστημιακής δραστηριότητας.
Ωστόσο η σύγκλητος του ΑΠΘ αναζητά τρόπους όχι απλώς να εξοικονομήσει πόρους για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά και να αναλάβει δράση και διεκδικητικό ρόλο προκειμένου να στηρίξει το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του. 
Στην προσπάθεια αυτή αναζητούνται αρωγοί από την κοινωνία και φυσικά από τους φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Πρύτανης ΑΠΘ: “Ο νόμος καταργείται μόνο διά νόμου”
Ο νόμος καταργείται μόνο διά νόμου” δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επισήμανε: “Δεν είναι δυνατόν ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος είναι αυτός που εγγυάται τη νόμιμη λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας, να προτρέπει σε παρανομία τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Είναι πρωτοφανές, και γι’ αυτό η σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ανάκληση του εγγράφου αυτού”.
Η κόντρα μεταξύ πανεπιστημιακών και υφυπουργού Παιδείας μεγαλώνει, καθώς λάδι στη φωτιά έριξε η επιστολή του Ι. Πανάρετου με την οποία ζητούσε από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας να μην εφαρμοστούν οι οδηγίες σχετικά με εκκρεμείς διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ.
Τα πρυτανικά συμβούλια όλων των πανεπιστημίων της χώρας απάντησαν ομόφωνα ότι “θα ακολουθήσουν τα όσα προβλέπει ο νόμος”, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών σύστησε να παραβλέψουν τα πανεπιστήμια την επιστολή Πανάρετου, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπα με ομαδικές προσφυγές όσων δεν εξελιχθούν όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Η σύγκλητος
Η σύγκλητος του ΑΠΘ με επιστολή της προς τον υφυπουργό Παιδείας αναφέρει: “Σας γνωστοποιούμε ότι η σύγκλητος του ΑΠΘ, στη με αριθμό 2834/12-5-11 συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα: 
Να μην εφαρμοστούν οι οδηγίες σχετικά με εκκρεμείς διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφό σας, και να σας επισημάνει τα εξής:
Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά τα ελάχιστα και τα ανώτατα χρονικά όρια για τη διεξαγωγή κρίσεων για εκλογή ή εξέλιξη μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επομένως, καμία επίσπευση ή καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τον νόμο.
Εξάλλου, εφόσον οι προβλεπόμενες προθεσμίες τηρούνται κανονικά, οι άνωθεν υποδείξεις ή χειραγωγήσεις, επιλεκτικές ή συλλήβδην, σχετικά με την ταχύτητα ή επιβράδυνση των κρίσεων, αντενδείκνυνται απολύτως.
Κατά τα λοιπά, αν έχετε πληροφορίες για οποιαδήποτε συναλλαγή ή άλλη παράνομη συμπεριφορά, σας καλούμε να μας τη γνωρίσετε άμεσα, ώστε να κινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου