Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά τρεις μονάδες προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από το Ba1 στο Β1, προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω υποβάθμιση, επικαλούμενη τις επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.
Συγκεκριμένα, αιτιολογώντας την απόφασή της, η Moody's αναφέρεται στα «ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους, παρά, όπως επισημαίνει, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.Υποστηρίζει παράλληλα ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.
ΥΠΟΙΚ: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση
Η κίνηση του οίκου Moody΄s προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» τη σημερινή υποβάθμιση, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζει συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο, η απόφαση του οίκου βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση και δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.
«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ.
Εκφράζεται επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι προεξοφλείται η αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και οι αποφάσεις της Ε.Ε., τη στιγμή που όπως τονίζεται η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα , βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που σε πρόσφατη αξιολόγησή τους επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και ότι «οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου