Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Όλοι στις κάλπες…

Όλοι στις κάλπες. Δεν πρέπει να μείνει κανείς στο σπίτι του. Δεν πρέπει κανείς να επαναπαυθεί. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες και πρέπει να κάνουμε το χρέος μας. Μπορεί την περασμένη Κυριακή να επιλέξαμε άλλο συνδυασμό που απέτυχε και δεν μετέχει σ΄αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αυτός δεν είναι λόγος για να απέχουμε από την κάλπη. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους άχρηστους, τους φαύλους, τα λαμόγια να κάνουν κουμάντο στο Δήμο μας, στις τύχες μας, στο μέλλον μας.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το άρθρο που δημοσίευσε στην «Καθημερινή» ο φίλος και καλός μας συνάδελφος Πασχος Μανδραβέλης, οι απόψεις του οποίου μας εκφράζουν πλήρως. Ας δούμε τι γράφει:

Αφιέρωμα στην Έλλη Παππά


Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα αγωνίστρια, συγγραφέα και δημοσιογράφο Έλλη Παππά, στις 6 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξ. Σβώλου). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Νίκος Μπελογιάννης, Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας - φιλόλογος και Φιλοθέη Κολίτση, φιλόλογος. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ, έκθεση φωτογραφικού υλικού από το αρχείο της Ελλης Παππά στο ΕΛΙΑ, ενώ αποσπάσματα του έργου της θα διαβάσει ο Θωμάς Κοροβίνης.
Η πνευματική της διαθήκη
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε αυτούσια και υπό τον τίτλο «Έλλη Παππά - Μαρτυρίες μιας διαδρομής» από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (σελίδες 349) η πνευματική της διαθήκη, όπου η Έλλη Παππά γράφει: «Οι νέοι των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σχέση ενός κομμουνιστή του '40 με το Κόμμα. Ήταν μια σχέση καθαρά μεταφυσική».

Η επανάσταση του αυτονόητου

Από τον φίλο αναγνώστη των "Μηχανιώτικων Νέων", Κυριάκο Στεφανίδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μηχανιώνας, πήραμε και δημοσιεύουμε το πολύ ωραίο άρθρο που ακολουθεί με τον τίτλο "Η επανάσταση του αυτονόητου": 
«Θα φτάσουμε κάποια στιγμή να χειροκροτούμε την σκουπιδιάρα όταν περνάει για τα σκουπίδια», είπε πριν από μερικούς μήνες ο στενός μου φίλος ο Πέτρος Φωτίου. Και εγώ γέλασα γιατί μου φάνηκε υπερβολικό.
Ποτέ δεν μπορούσα να πιστέψω ότι σήμερα μετά από 8 χρόνια ανυπαρξίας, απραξίας, ανικανότητας της σημερινής διοίκησης Μαυρομάτη θα έπρεπε να αγωνιούμε σήμερα να πείσουμε τους συνδημότες μας ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει για τον τόπο μας. Είναι απίστευτο να συναντούμε τόσες αγκυλώσεις, αναχρονισμούς και νοσηρές καταστάσεις, οι οποίες στραγγίζουν τη δημιουργική ενέργεια πολλών υγειών συνδημοτών μας. 

Τα βαμπίρ !!


Μέσα στη νύχτα, λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, βγήκαν στην επιφάνεια τα βαμπίρ, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στο Δήμο Θερμαϊκού με μαϊμουδίστικες τακτικές. Διαβάστε κι εσείς το μήνυμα που στάλθηκε σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες με sms:
«Τα ποσοστά των δύο μονομάχων που πήραν ο καθένας στον Καποδιστριακό Δήμο του:  Μαυρομάτης 48,85%, Αλεξανδρής 39,45%. Με τον προηγούμενο νόμο (42%), η Μηχανιώνα θα είχε επανεκλέξει το δήμαρχό της….»
Έλα όμως που δεν έχουμε τον προηγούμενο νόμο αλλά τον Καλλικράτη, τον σημερινό. Με βάση τον οποίο, αλλά και τη θέληση των ψηφοφόρων του ενιαίου Δήμου Θερμαϊκού ο κ. Μαυρομάτης δεν πρόκειται να εκλεγεί όχι δήμαρχος,  αλλά ούτε κλητήρας της Δημαρχίας.

Σίγουρη η εκλογή Αλεξανδρή

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης. Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην περιοχή μας, είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Πολλά θα κριθούν, πολλά παίζονται. Κυρίως όμως δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας των συνδημοτών μας.  Τις τελευταίες ημέρες, γίναμε μάρτυρες εκπληκτικών γεγονότων στο νέο Δήμο Θερμαϊκού.  Πληροφορηθήκαμε για ένα απίστευτο αλισβερίσι με κάποιους, προκειμένου να ταχθούν υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Ακούσαμε για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», για συγκεκριμένα «πακέτα», για θέσεις προέδρων σε δημοτικές επιχειρήσεις, για διορισμούς. Έχουν βάση όλα αυτά; «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», λέει πολύ σοφά ο λαός μας. Πολύ περισσότερο όταν οι συμπράξαντες σε συμφωνίες, επεδίωκαν λίγες ώρες πριν τα ίδια ακριβώς πράγματα από τους αντιπάλους αυτών με τους οποίους συνέπραξαν.

Τσιμουδιά για το σφράγισμα του καταστήματος Μαργαρίτη


Πέρασαν τρεις μέρες από το ρεπορτάζ που καταχωρήσαμε την περασμένη Τετάρτη με τίτλο "Καταδιώκει πολιτικούς αντιπάλους του ο κ. Μαυρομάτης" για την προκλητική απόφαση του απερχόμενου δημάρχου Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη να σφραγίσει την επομένη των εκλογών, με σαθρά επιχειρήματα, το κατάστημα του πολιτικού του αντιπάλου Μανόλη Μαργαρίτη στην  οδό Πολυτεχνείου. Αλλά επίσης και για την άρον-άρον ανάκληση της απόφασης όταν διαπίστωσε, μετά τις γνωματεύσεις της τεχνικής του υπηρεσίας και του νομικού συμβούλου του Δήμου το μέγεθος της γκάφας που είχε διαπράξει.

Για το ρεπορτάζ αυτό, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η παραμικρή αντίδραση τόσο από τον κ. Μαυρομάτη, όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου. Χτες μόνο, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.activistis.gr κάποια έρευνα που διενήργησε ο διαχειριστής του, Χρήστος Ιβάνοβιτς. Για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική ανάρτηση αλλά και τη δική μας απάντηση. Έγραφε λοιπόν ο Activistis :

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Καταπέλτης το πόρισμα κατά του δημάρχου Μηχανιώνας

Δεν έπεισε κανέναν ο απερχόμενος δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, στην τηλεοπτική του αντιπαράθεση, το βράδυ της Τρίτης, με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Αλεξανδρή στην TV-100. Νευρικός, αγχωμένος, εριστικός, προσπαθούσε να απαντήσει με υπεκφυγές στα ερωτήματα που έθεταν οι τηλεθεατές και ο παρουσιαστής της εκπομπής, δημοσιογράφος Δημήτρης Ασπροπούλης. Ενδεικτική της αποπροσανατολιστικής του στάσης, ήταν η απάντησή του στην ερώτηση σχετικά με το πόρισμα για την κατάχρηση ύψους 894.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου. «Όταν το πάρω στα χέρια μου, τότε θα το δημοσιεύσω στην εφημερίδα που βγάζω», είπε ο κ. Μαυρομάτης, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό… άγνοια για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Καταδιώκει πολιτικούς του αντιπάλους ο Μαυρομάτης !!


Απίστευτο και όμως αληθινό: Υπάρχει δήμαρχος ο οποίος εν έτη 2010 καταδιώκει  πολιτικό του αντίπαλο και προσπαθεί να βάλει λουκέτο στο κατάστημά του. Ο λόγος για τον δήμαρχο Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος επιχείρησε να σφραγίσει και μάλιστα την επομένη των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, το γνωστό όχι μόνο στη Νέα Μηχανιώνα αλλά και ευρύτερα κατάστημα με λουκουμάδες του Μανόλη Μαργαρίτη, επειδή ο τελευταίος ήταν υποψήφιος με τον αντίπαλο συνδυασμό Οικονομίδη!!!  Και επειδή βέβαια όλες οι αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου τα τελευταία οκτώ χρόνια λαμβάνονται στο γόνατο, όταν ο κ. Μαργαρίτης με εξώδικό του κατήγγειλε ως παράνομη την ενέργεια και απείλησε να καταφύγει στη δικαιοσύνη, τότε άρον-άρον η διοίκηση Μαυρομάτη αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή της !!

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Καλάμια και σκουπίδια κάλυψαν το Θερμαϊκό


Σε σκουπιδότοπο, μετατράπηκε τις τελευταίες μέρες ο Θερμαϊκός. Σκουπίδια που ξεδκινώντας από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έφτασαν μέχρι τις ακτές μας. Από την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", αντιγράφουμε το πολύ καλό ρεπορτάζ του Βασίλη Πεκλάρη:
Οι νότιοι άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφέρει ξύλα, καλάμια και σκουπίδια στο Θερμαϊκό κόλπο, μετατρέποντας το θαλάσσιο μέτωπο στην Παλιά και τη Νέα Παραλία σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο. Η αισθητική ρύπανση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιουργεί όμως αντιαισθητική εικόνα στους Θεσσαλονικείς και τους περιπατητές της Παραλίας. Από την περασμένη Παρασκευή «στρώματα» με φερτά υλικά και σκουπίδια έχουν εντοπιστεί στο ύψος του λιμανιού, του Λευκού Πύργου, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και σε άλλα σημεία του θαλάσσιου μετώπου.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

"Και τώρα τι κάνουμε";



Αρκετοί φίλοι, συνδημότες μας στο Δήμο Θερμαϊκού αλλά και συνυποψήφιοί μας στο συνδυασμό "Μπροστά Μαζί" με τον οποίο μετείχαμε στις δημοτικές εκλογές, καθώς επίσης και υποψήφιοι και ψηφοφόροι των τριών άλλων συνδυασμών, που μαζί τους δώσαμε την μάχη την καλή στην εκλογική αναμέτρηση, μας τηλεφωνούν συνεχώς από το πρωί της Δευτέρας, για να ρωτήσουν με αγωνία και ειλικρινές ενδιαφέρον: "Και τώρα τι κάνουμε";

Τα τελικά αποτελέσματα στο Δήμο Θερμαϊκού

Nα λοιπόν που έχουμε τα τελικά (σχεδόν) αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Τα παραθέτουμε, όπως τα πήραμε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 98,55%, καθώς απομένουν τα αποτελέσματα στο ένα από τα 20 εκλογικά τμήματα της Μηχανιώνας. Την άποψή μας για το πως διαμόρφώθηκαν τα αποτελέσματα αυτά, τις εκτιμήσεις μας για την πορεία του κάθε συνδυασμού ξεχωριστά, αλλά και τα αίτια για την εκλογική καθίζηση του συνδυασμού Οικονομίδη, θα σας τα παρουσιάσουμε σύντομα.