Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τσιμουδιά για το σφράγισμα του καταστήματος Μαργαρίτη


Πέρασαν τρεις μέρες από το ρεπορτάζ που καταχωρήσαμε την περασμένη Τετάρτη με τίτλο "Καταδιώκει πολιτικούς αντιπάλους του ο κ. Μαυρομάτης" για την προκλητική απόφαση του απερχόμενου δημάρχου Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη να σφραγίσει την επομένη των εκλογών, με σαθρά επιχειρήματα, το κατάστημα του πολιτικού του αντιπάλου Μανόλη Μαργαρίτη στην  οδό Πολυτεχνείου. Αλλά επίσης και για την άρον-άρον ανάκληση της απόφασης όταν διαπίστωσε, μετά τις γνωματεύσεις της τεχνικής του υπηρεσίας και του νομικού συμβούλου του Δήμου το μέγεθος της γκάφας που είχε διαπράξει.

Για το ρεπορτάζ αυτό, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η παραμικρή αντίδραση τόσο από τον κ. Μαυρομάτη, όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου. Χτες μόνο, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.activistis.gr κάποια έρευνα που διενήργησε ο διαχειριστής του, Χρήστος Ιβάνοβιτς. Για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική ανάρτηση αλλά και τη δική μας απάντηση. Έγραφε λοιπόν ο Activistis :

To δημοσίευμα
«Γράψαμε σε χθεσινή ανάρτησή μας για τον εκβιασμό και τις απειλές που δέχθηκε εργαζόμενη του Δήμου Μηχανιώνας από υποψήφιο σύμβουλο του συνδυασμού Αλεξανδρή. Την προηγούμενη μέρα υπήρξε ανάρτηση σε άλλo blog του κ. Κουζινόπουλου που κατηγορούσε τον κ. Μαυρομάτη ότι εμμέσως πλην σαφώς, διατεταγμένα και επί σκοπώ, προσπάθησε να "σφραγίσει" το μαγαζί επαγγελματία (Λουκουμάδες του κ. Μαργαρίτη) στη Μηχανιώνα επειδή ήταν υποψήφιος με τον κ. Οικονομίδη. Και μάλιστα όπως αναφέρεται  στο κείμενο αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν επειδή "Τελικά, ακόμη και ο νομικός σύμβουλος αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκαν να μην εκτελεστεί η απόφαση εκείνη, διαπιστώνοντας πόσο διάτρητη ήταν".
Είναι φανερό ότι από την ανάρτηση επιδιώκεται να δοθεί η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε με κάποιο κακό, εμπαθή και διώκτη των πολιτικών του αντιπάλων δήμαρχο Μαυρομάτη.
Μετά δε από ανταλλαγή σχολίων με τον υπογράφοντα του κειμένου και μη γνωρίζοντας την υπόθεση και πολύ περισσότερο τον λόγο για τον οποίο ένας δήμαρχος "επεδίωξε να σφραγίσει ένα κατάστημα πολιτικού του αντιπάλου" φροντίσαμε να κάνουμε μια σχετική έρευνα για να διαπιστώσουμε την αλήθεια.
Ήρθαμε σε επαφή και με τον κ. Μαργαρίτη, όπως και με  τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Να ποια είναι τα δεδομένα:
Υπήρξε κατ' αρχήν αντιδικία μεταξύ συγγενών για την κυριότητα του κτιρίου που στεγάζεται η επιχείρηση (κατ' ουσία πρόκειται για το διπλανό κατάστημα της κας Γιαρίσα - συζύγου κ. Μαργαρίτη) και μετά από δικαστική απόφαση η κυριότητα φέρεται να χάθηκε για τον κ. Μαργαρίτη. Έτσι:
Στις 04/02/2010 έγινε αίτηση περί νομιμότητας της υπ’ αριθμ. 4277/2001 άδεια λειτουργίας του καταστήματος «ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΠΙΤΣΑΡΙΑ» της κ. Γιαρίσα Παρασκευής (προφανώς από τους αντιδίκους - συγγενείς).
Αργότερα κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Μηχανιώνας νομικά έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση (κυριότητες, εκθέσεις βίαιας αποβολής κλπ) και οι υπηρεσίες του Δήμου τα διαβίβασαν στις 27/9/2010 στο νομικό σύμβουλο με ερώτημα σχετικά με ενέργειες που θα έπρεπε να κάνουν.
Στις 27/09/2010 ο νομικός σύμβουλος του Δήμου μελετώντας τα παραπάνω σχετικά  απάντησε με γνωμοδοτικό σημείωμα εντός του οποίου έγραφε « Συμπέρασμα: Επειδή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις νόμιμης μίσθωσης από την μεριά της κ. Γιαρίσα Παρασκευής, διότι αυτή αποβλήθηκε νομίμως από την νομή του εν λόγω καταστήματος, λείπει το απαραίτητο στοιχείο που απαιτείται για την χορήγηση και διατήρηση της άδειας λειτουργίας του. Συνεπώς ο Δήμος έχει δέσμια αρμοδιότητα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της κ. Γιαρίσα, όσον αφορά το επίμαχο μίσθιο και να προβεί στη σφράγιση αυτού»
Έτσι στις  11/10/2010 έγινε εισήγηση προς την Δημαρχιακή Επιτροπή (Δ.Ε.) με όλα τα παραπάνω προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.
Η Δ.Ε. με την υπ’ αριθμ. 102/2010 15-10-2010 απόφασή της, αποφασίζει να προβεί στην ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του παραπάνω αναφερόμενου καταστήματος.
Στις 29/10/2010 επιδόθηκε στην κ. Γιαρίσα έγγραφο το οποίο την ενημέρωνε, όπως η νομοθεσία ορίζει , ότι εντός 10 ημερών από την παράδοση του εγγράφου (προκειμένου να απομακρυνθούν από το μαγαζί τυχόν ευαλλοίωτα προϊόντα)   δηλαδή στις 08/11/2010 θα πραγματοποιηθεί το σφράγισμα του καταστήματος της και η ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας αυτού.
Στις 05/11/2010 επιδόθηκε στον Δήμο εξώδικο της κ. Γιαρίσα Παρασκευής με το οποίο ζητούσε την ανακοπή της εκτέλεσης της απόφασης. 
Η υπηρεσία του Δήμου, ως όφειλε να πράξει,       απέστειλε  τα νέα στοιχεία που  κατέθεσε η κα Γιαρίσα στον νομικό σύμβουλο του Δήμου ο οποίος  μας υπέδειξε την διαδικασία σύμφωνα με την οποία έγινε αναστολή της εκτέλεσης της υπ’ αριθμ. 102/2010 απόφασης Δ.Ε. , δηλαδή εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για σύγκλιση έκτακτης Δ.Ε.
Πραγματοποιήθηκε έκτακτη Δ.Ε.  η οποία και αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της εκτέλεσης της 102/2010 απόφασης Δ.Ε. Η απόφαση της έκτακτης Δ.Ε. πήρε αριθμό 108/2010.
Φυσικά συμμεριζόμαστε την αναστάτωση που πέρασε  και περνάει ο καταστηματάρχης αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη η αιτία της περιπέτειάς του βρίσκεται εκτός πολιτικού ανταγωνισμού.  Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κάποια πολιτικού περιεχομένου δίωξη του συγκεκριμένου επαγγελματία. Μπορεί να είναι πολιτικοί αντίπαλοι με τον Δήμαρχο Μηχανιώνας, μπορεί ο κύριος Μαργαρίτης να κατήλθε με άλλο ψηφοδέλτιο, αλλά  οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τη δουλειά τους. Και φυσικά εφαρμόζοντας τις εισηγήσεις του νομικού συμβούλου. Και στην απόφαση σφράγισης αλλά και στην ανάκληση της απόφασης», κατέληγε η ανάρτηση του Activistis.
Η απάντησή μας
Στην απάντηση που στείλαμε στον Αctivistis, επισημαίνουμε ότι ουσιαστικά με τα στοιχεία της έρευνάς του επιβεβαιώνει το δικό μας ρεπορτάζ, ενώ επίσης θέτουμε μερικά βασικά ερωτήματα. Η απάντησή μας έχει ως εξής:
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ιβάνοβιτς που με την έρευνα που έκανε και το δημοσίευμά του στον Activistis , επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ μας και τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό και συγκεκριμένα:
-Προσπάθησε ή όχι η δημοτική αρχή της Μηχανιώνας να εκμεταλλευθεί τη διαμάχη που έχει ο κ. Μανόλης Μαργαρίτης με συγγενικό του πρόσωπο, για να σφραγίσει το κατάστημά του;
-Ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος από τη Δημαρχιακή Επιτροπή απόντος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο, Κυριάκου Στεφανίδη; 
-Επιδόθηκε στον κ. Μαργαρίτη η απόφαση σφραγίσματος μόλις ανακοινώθηκε η κάθοδός του στις δημοτικές εκλογές στο πλευρό αντιπάλου του Μαυρομάτη υποψηφίου δημάρχου;
-Έλεγε η απόφαση ότι το κλείσιμο του καταστήματος θα γίνει ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;
-Υπήρξε γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ότι είναι αυθαίρετη η απόφαση για το κλείσιμο;
-Τα "μάζεψε" ο κ.Μαυρομάτης και η Δημαρχιακή Επιτροπή του μόλις αντιλήφθηκε από το εξώδικο του κ. Μαργαρίτη ότι έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και να εκπέσει του αξιώματός του;
-Ποιός θα πληρώσει τις 100.000 ευρώ αποζημίωση που ετοιμάζεται να ζητήσει με προσφυγή του στα δικαστήρια ο κ. Μαργαρίτης για την ηθική βλάβη την οποία υπέστη από την αψυχολόγητη ενέργεια του δημάρχου Μηχανιώνας;
Ας κάνει τον κόπο να ρωτήσει ο κ. Ιβάνοβιτς περί αυτών τον κ. Μαυρομάτη, στο πλαίσιο της έρευνάς του. Όσον αφορά το σημείο του κειμένου του ότι "επιδιώκεται να δοθεί η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε με κάποιο κακό, εμπαθή και διώκτη των πολιτικών του αντιπάλων δήμαρχο Μαυρομάτη", οι αναγνώστες έχουν και γνώση και άποψη και κρίνουν. Ειδικά οι Μηχανιώτες τον έμαθαν καλά τα οκτώ χρόνια της δημαρχίας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου