Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για την ένσταση Μαυρομάτη

Τα "λίγο βαριά" και "λίγο λευκά" ψηφοδέλτια, οι φήμες που οργιάζουν και οι κινήσεις του τέως δημάρχου Μηχανιώνας

Μέσα στη νέα εβδομάδα, πρόκειται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Διοικητικού Τριμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την τύχη της ένστασης που κατέθεσε ο ηττημένος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών  στον Δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η απόφαση του δικαστηρίου, εκτός των άλλων, θα βάλει οριστικά τέλος και στην αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι φήμες περί «δικαίωσης του κ. Μαυρομάτη» και «επαναπροκήρυξης των εκλογών». Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες αυτές πήραν τέτοια έκταση, ώστε ιδιαίτερα στη Ν. Μηχανιώνα κάποιοι όχι μόνο να προεξοφλούν ακύρωση των εκλογών και νίκη του πρώην δημάρχου, αλλά και να πιθανολογούν για τους… αντιδημάρχους που θα ορίσει ο κ. Μαυρομάτης μετά την προεξοφλούμενη «επιτυχία του» !!

"Λουκέτο" σε δύο νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης


Σε έξι νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου, μπήκε υποχρεωτικό «λουκέτο» για 48 ώρες από το ΣΔΟΕ, καθώς, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Πρόκειται για τα νυχτερινά μαγαζιά:

Η φθηνότερη βενζίνη για το Σαββατοκύριακο


Ψάχνοντας για φθηνότερη βενζίνη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο, βρήκαμε αρκετά πρατήρια καυσίμων με την τιμή τους στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων να διαμορφώνεται γύρω στο 1,500 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα δε, εντοπίσαμε δύο πρατήρια με τιμή 1,495 ευρώ το λίτρο. Τα πρατήρια αυτά είναι τα ακόλουθα:

Ο ελληνισμός της Αιγύπτου και η ιστορική του διαδρομή


Μία ιστορική φωτογραφία: Γεώργιος Παπανδρέου και
Π. Κανελλόπουλος στην Αίγυπτο, όταν βρισκόταν η έδρα
της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης

του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, δημιούργησαν σε όλους εμάς τους Έλληνες αισθήματα αγωνίας για τους ομογενείς μας που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτή τη μεγάλη χώρα, έχοντας μία πολύ έντονη κοινωνική, οικονομική, επιχειρηματική  και πολιτιστική παρουσία σχεδόν δύο αιώνες τώρα. Οι Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, αποτελούν σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού, με συνέχεια και διάρκεια έως τις μέρες μας. Οι δύο αυτές κοινότητες, μαζί με Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποτελούν σήμερα τους ακρογωνιαίους λίθους της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο. 

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμη η κατάσταση στην Αίγυπτο


Κρίσιμη είναι η κατάσταση και υπάρχει αγωνία για τους ομογενείς μας στην Αίγυπτο, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας με απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από τα βίαια επεισόδια κατά την τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτησή του.

Αιμοδοσία στο Δήμο Θερμαϊκού αυτή την Κυριακή

Tακτική αιμοδοσία, οργανώνει ο Δήμος Θερμαϊκού αυτή την Κυριακή,   30 Ιανουαρίου. Η αιμοδοσία, θα γίνει στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Νέων Επιβατών, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Βρήκαμε φθηνότερη βενζίνη και κάτω από 1,500 το λίτρο


Νέες φθηνότερες τιμές καυσίμων εντοπίσαμε στο νομό Θεσσαλονίκης, σε βενζινάδικα κυρίως στην ανατολική περιοχή, όπου βρήκαμε αμόλυβδη βενζίνη ακόμη και κάτω από το 1,5 ευρώ. Τα φθηνότερα βενζινάδικα για σήμερα Παρασκευή, είναι τα ακόλουθα:

Τάξη στο χάος των τραπεζοκαθισμάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης


Η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσει να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην πλατεία Αριστοτέλους και στις οδούς Λαμπράκη και Ικτίνου.
Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, το προσεχές δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί επανέλεγχος όλων των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του χώρου που επιτρέπεται να καλύψουν με τραπεζοκαθίσματα. 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης


Τελικά, φαίνεται ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, σχετικά με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των Αθηνών. Γιαυτό και η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, απέρριψε την έφεση που κατέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης, σύμφωνα με την οποία η ρεβάνς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, θα διεξαχθεί στην άδεια Τούμπα. Η επιτροπή δεν μείωσε την ποινή μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων θυρών του «Δικεφάλου» του Βορρά για τα επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Πανθεσσαλικό.

Τα ηλιοβασιλέματα της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα, υπήρξε μια πόλη που βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, μια πόλη που γνώρισε κατακτητές και καταστροφές, αίγλη και οικονομική ευρωστία και μια πόλη που έχει συνθέσει την ιστορία της από τη διαφορετικότητα των κατοίκων της. 
Υπήρξε ανοιχτή πόλη στους δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, και αποτέλεσε σταθμό για όλους τους λαούς που πέρασαν απ΄ αυτήν. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Εβραίοι, όλοι αυτοί άφησαν και πήραν από τον πολιτισμό της, από την πολιτιστική της κληρονομιά, από τις ιστορίες και τις παραδόσεις του λαού της. Υπήρξε σταυροδρόμι εθνοτήτων και θρησκειών, και έχουν μείνει πολυάριθμα μνημεία στο ιστορικό της κέντρο. 

Οι κακοτεχνίες του δρόμου Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου

Μαγική εικόνα: Ο δρόμος χάνεται από τα μάτια του οδηγού !!
Τι ακριβώς συμβαίνει με τον δρόμο Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου; Πόσα χρήματα διατέθηκαν μέχρι τώρα για την κατασκευή του; Γιατί χρειάστηκε μέσα σε χρονικό διάστημα 3χρόνων να αλλαχτεί ο ασφαλτοτάπητας δύο φορές και κάθε χρόνο να γίνονται σε αρκετά σημεία του μπαλώματα από τις πελώριες τρύπες που εμφανίζονται; Υπέγραψε κανείς από τις υπηρεσίες του πρώην δήμου Μηχανιώνας για την παραλαβή του έργου και την ποιότητα του δρόμου; Και το σημαντικότερο: Τι ακριβώς συνέβη με τα χρήματα που διατέθηκαν από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο Δήμο Μηχανιώνας για την κατασκευή του δρόμου;

Εκκενώθηκε τα ξημερώματα η Νομική


Εκκενώθηκε τα ξημερώματα το κτήριο της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, οι οποίοι αποχώρησαν για να μετεγκατασταθούν, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο κτήριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων.

Έκκληση δημάρχου Θερμαϊκού: Απογραφή όλων στον τόπο κατοικίας


Μήνυμα προς τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού να απογραφούν όλοι στον τόπο κατοικίας τους, κατά την γενική απογραφή του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί οικονομικά από την κεντρική διοίκηση ο Δήμος, με βάση τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων του, απευθύνει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής. Το μήνυμά του έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη: Φθηνότερα βενζινάδικα


Από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων ανακοινώθηκαν τα φθηνότερα βενζινάδικα της Θεσσαλονίκης στις τιμές της βενζίνης. Οι διευθύνσεις των βενζινάδικων αυτών, που τα περισσότερα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της πόλης, έχουν ως εξής:

Τα φαρμακεία ασφαλείας που είναι ανοιχτά Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη


Ανακοινώθηκαν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τα φαρμακεία ασφαλείας που θα λειτουργήσουν σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 20 φαρμακεία ασφαλείας το πρωί και 18 το απόγευμα, ενώ μετά τις 8.30 μ.μ. οι εφημερίες συνεχίζονται, σύμφωνα με το κανονικό πρόγραμμα των διανυκτερεύσεων.
Τα φαρμακεία ασφαλείας είναι τα εξής:

Εξαήμερη αποχή των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης


Σε εξαήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου- οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) έκανε τελικά δεκτή την απόφαση που ελήφθη προ ημερών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για αποχή έως τις 4 Φεβρουαρίου, απορρίπτοντας, παράλληλα, την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ για τριήμερη αποχή.

Προς απομάκρυνση από τη Νομική των έγκλειστων μεταναστών;


Βάσιμες ελπίδες επίλυσης του προβλήματος με τους έγκλειστους στη Νομική Σχολή Αθηνών μετανάστες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι 250 περίπου λαθρομετανάστες, έδειχναν να αποδέχονται την πρόταση για μεταφορά τους σε άλλο, μη πανεπιστημιακό χώρο.  Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας να μετακινηθούν συντεταγμένα, σε πορεία, μαζί με όσους τους συμπαραστέκονται, στο κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε βίαιη εκκένωση του κτιρίου, έπειτα από το ναυάγιο που υπήρξε το μεσημέρι και το αίτημα των πρυτανικών αρχών για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι μετανάστες αποχωρούν από ώρα σε ώρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες ζητούν να μετακινηθούν μόνοι τους σε καινούριο κτήριο, στο κτήριο όπου θα μετεγκατασταθούν να μην υπάρχει 24ωρη αστυνόμευση και ο χώρος να είναι ανοικτός σε όσους θέλουν να τους συμπαρασταθούν.
Νωρίτερα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου υπέβαλε αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου, ενώ αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».
Συνάντηση Χρ. Παπουτσή με μετανάστες
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Νομική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων των μεταναστών, καλώντας τους να συμβάλουν στην ομαλή αποχώρηση από τους χώρους της Νομικής Σχολής.
«Όσοι έχουν το δικαίωμα Ασύλου θα το πάρουν, όσοι έχουν δικαίωμα Διεθνούς Προστασίας θα την έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα θα έχουν τα δίκαιά τους και τη νομιμοποίηση τους με τον τρόπο τον οποίο προβλέπουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πρόσθεσε πως «για όλους τους υπόλοιπους και πάλι η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει ούτως ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε λύση και για τα δικά τους θέματα».
Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως «είναι πολλοί εκείνοι επιβουλεύονται τη θέση των μεταναστών στην Ελλάδα....είναι πολλοί αυτοί που επιβουλεύονται την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να έχει μια καθαρή μεταναστευτική πολιτική».
Απηύθυνε δε έκκληση σε όλους να μείνουν μακριά και μην ακούν «τις φωνές εκείνων που επιχειρούν με κάθε τρόπο να εντάξουν τους μετανάστες σε κινήσεις βίας, σε κινήσεις έντασης που έχουν μόνο στόχο πολιτικά συμφέροντα και πολιτικές επιδιώξεις μακριά από τα συμφέροντα των μεταναστών».
Έκκληση προς τους μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο της Νομικής απηύθυναν εκπρόσωποι μεταναστευτικών και μουσουλμανικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση ε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή αποχώρηση των μεταναστών στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα βήματα που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση στο ζήτημα της παροχής ασύλου.
Κυβερνητική σύσκεψη
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης με τους παράνομους μετανάστες. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
«Δεν κάνουμε ασκήσεις αυταρχισμού. Ακολουθούμε όσα επιτάσσει ο νόμος και οι κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας», ανέφεραν συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αννας Νταλάρα, η οποία συμμετέχει επίσης στη διυπουργική σύσκεψη που συνεχίζεται στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Αρνηση μετεγκατάστασης
Προηγήθηκε η άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν σε άλλο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπως είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές.
Στο κείμενο της απόφασης των μεταναστών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από την άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτινούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Στο κτήριο της Νομικής βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».
Υπενθυμίζεται πως τη μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας πρότειναν οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτήριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν πως η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.
Επικοινωνία Γ. Ραγκούση με τους πολιτικούς αρχηγούς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν οι μετανάστες το κτήριο της Νομικής Σχολής.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος, ότι «δεν είναι ώρα κριτικής, αλλά ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτήριο.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους και την κατάργηση του ασύλου.
Υπήρξε επίσης επικοινωνία με μεταναστευτικές οργανώσεις, στις οποίες διαμηνύθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά και πως οι κινήσεις δεν αφορούν συνολικά στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Επίθεση ΝΔ στον Αλ. Αλαβάνο
Επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας».
«Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατίαα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Χρ. Παπουτσή - Αλ. Παπαρήγα
Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική ζήτησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου.
Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μέριμνα για τα παιδιά στον καταυλισμό Ρομά της Περαίας


Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλέξανδρής και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης
 με τον πρόεδρο του καταυλισμού των Ρομά Περαίας

Εμβολιασμοί των τσιγγανόπουλων που ζουν στον καταυλισμό Ρομά της Περαίας, πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη στον καταυλισμό αντιπροσωπείας του Δήμου Θερμαϊκού, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης, η δημοτική σύμβουλος, παιδίατρος Ευαγγελία Φαρίνη, καθώς και η Πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής  και Διευθύντρια του ΚΥ Θέρμης  κα Σοφία Καραγιαννοπούλου.

Συνεχίζεται η μάχη με τα σκουπίδια στο Δήμο Θεσσαλονίκης


Τρία νέα απορριμματοφόρα για δύο εβδομάδες, εξασφάλισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης δωρεάν από ιδιωτική εταιρία, μετά από ενέργειες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παν. Ψωμιάδη, προκειμένου να συμβάλουν στη μάχη που δίνει ο Δήμος με τα σκουπίδια, κι ενώ τα προβλήματα παραμένουν πιεστικά στις περισσότερες γειτονιές της πόλης. Τα τρία αυτά απορριμματοφόρα, όπως είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, θα προστεθούν στα είκοσι τέσσερα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στα έξι οχήματα του στρατού, που προσπαθούν να ξεβρωμίσουν τον κεντρικό δήμο.

Παγετός στη Θεσσαλονίκη


Συνθήκες παγετού επικρατούν από τα ξημερώματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα η θερμοκρασία έπεσε ακόμη και στους -5 βαθμούς, ενώ προοδευτικά άρχισε να ανεβαίνει. 
Ανοιχτή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν από Αγιο Αθανάσιο και Κερασιά. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα προς τοχιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια».
 

Υπεξαίρεση και εξαφάνιση από τον ταμία του δήμου Παγγαίου

"Το μόνο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα να κλέψει κανείς δημόσιο χρήμα", λέει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής

«Το μόνο εύκολο πράγμα σήμερα στην Ελλάδα, είναι να κλέψει κανείς δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης , κ.Λέανδρος Ρακιτζής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση της ΕΤ3, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ύψους  117.00 ή κατ΄άλλους 185.000 από το ταμείο του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο διαιτητής Κωνσταντινέας θα σφυρίξει στο ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ


Ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας του συνδέσμου Μεσσηνίας, θα διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ που θα γίνει την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της 20ής ημέρας για τη Σούπερ Λίγκα. 

Έρχεται η αποθέωση του τζόγου


Θυμάστε τα «φρουτάκια» πριν λίγα χρόνια και τον σάλο, ακόμη και πολιτικό, που είχε ξεσηκωθεί και που οδήγησε στην απαγόρευσή τους; Τώρα πλέον όχι μόνο θα κυκλοφορούν ελεύθερα οι γνωστοί "κουλοχέρηδες", αλλά το ίδιο ελεύθερα θα λειτουργούν όλες οι μορφές του τζόγου, στο όνομα της αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Δεν θα εφαρμοστεί το αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο


Παίρνει πίσω τώρα, το υπουργείο Οικονομικών, ορισμένα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αυτό για την προσαγωγή στο αυτόφωρο των μικροοφειλετών του δημοσίου, μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις που προκλήθηκαν ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Μπλοκαρισμένα έμειναν τα σύνορα στους Ευζώνους για ένα δίωρο


Κλειστά, έμειναν το μεσημέρι και για ένα δίωρο, τα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ, στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, μετά το μπλοκάρισμά του από τους βενζινοπώλες, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της πολιτείας να επαναλειτουργήσουν πρατήρια διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων σε τρεις μεθοριακούς σταθμούς (Εύζωνοι, Κήποι και Κακαβιά).

Χρωστάς 5.001 ευρώ; Στη φυλακή !!


Όλοι στο στόχαστρο των φοροελεγκτών, ενώ οι οφειλέτες προς το δημόσιο άνω των 5.001 ευρώ θα οδηγούνται στη φυλακή !!, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πλέον αυστηρές ποινές προκειμένου να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Η καθιέρωση του θεσμού του γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, οι αυξημένες αρμοδιότητές του και η αυστηρότητα των ποινών κατά απλών χρεωστών προκάλεσαν χθες τις έντονες διαφωνίες αρκετών υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο. Το φορολογικό νομοσχέδιο, που τίθεται αμέσως σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε 10 επαγγελματικές ομάδες και 7 τομείς φοροδιαφυγής.

Μείωση 25% της κίνησης οχημάτων στη Θεσσαλονίκη λόγω κρίσης


Έως και 25% μειώθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα αλλά και τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», υπάρχουν δρόμοι που έχουν... αλλάξει μορφή. Για παράδειγμα, οι οδηγοί απαλλάχτηκαν από το μαρτύριο που τραβούσαν γύρω από το νέο δημαρχείο, τα μουσεία και τη ΧΑΝΘ.

Που θα βρείτε πιο φθηνή βενζίνη


Συνεχίζει να καλπάζει η τιμή της βενζίνης, καθώς σε πολλά πρατήρια αγγίζει και το 1,70 ευρώ το λίτρο. Όμως με λίγο ψάξιμο, μπορεί να βρει κανείς καύσιμα σε κάπως πιο χαμηλή τιμή σε αντίθεση με όσους επιμένουν να εκτοξεύουν την τιμή της αμόλυβδης στα ύψη. Αναφέρουμε στη συνέχεια, για τη διευκόλυνσή σας, ορισμένα βενζινάδικα που εντοπίστηκαν να έχουν χαμηλή τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη. Αυτά είναι:

Τα 23 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για δωρεάν τεστ ΠΑΠ


Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλα 19 δημόσια νοσοκομεία της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας, που έχουν γυναικολογική κλινική,  μπορούν οι γυναίκες να απευθύνονται για τη διενέργεια δωρεάν τεστ ΠΑΠ, καθώς έχει τεράστια σημασία η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης που συμμετέχουν στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων (τεστ ΠΑΠ) εντελώς δωρεάν και χωρίς ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, που υλοποιεί από χθες έως τις 31 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και της 5ης ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υπόθεση μεταναστών: Υπάρχει κράτος;

Όταν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες τους
Υπάρχει κράτος; Από αφορμή τα όσα προηγήθηκαν της κατάληψης κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών από τους 230 μετανάστες, πολύ φοβόμαστε ότι δεν υπάρχουν ούτε κράτος, ούτε υπηρεσίες. Παρά μόνο μία στρατιά ανευθυνοϋπεύθυνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά για την οποία αμείβονται από το κράτος, αλλά και προσπαθούν τα ρίξουν αλλού τις ευθύνες κάθε φορά που γίνεται κάποια «στραβή». 
Παρακολουθούμε από το πρωί της Τρίτης να βγαίνουν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι από το πρωί του Σαββάτου είχαν ενημερώσει, με βάση πληροφορίες που είχαν,  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ότι επίκειται κατάληψη της Νομικής Σχολής από ομάδες μεταναστών. Κι εκείνοι, αντί να λάβουν μέτρα, τι έκαναν; Τους… έγραψαν κανονικά. 

Πολιτική αντιπαράθεση αλλά και αδιέξοδο για τους μετανάστες


Έντονη πολιτική αντιπαράθεση αλλά και αδιέξοδο, προκαλεί η κατάληψη από 300 περίπου μετανάστες κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθήνας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με αίτημα να τους δοθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας. Από τους μετανάστες  αυτούς, που άρχισαν και απεργία πείνας, οι 230 βρίσκονται σε χώρο της Νομικής Σχολής, ενώ ακόμη 50 έχουν καταλάβει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ασφυξία στην αγορά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, μεταξύ των οποίων θέσπιση αυτόφωρης διαδικασίας για μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Το σχέδιο νόμου προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά στην προσπάθεια για την σύλληψη και αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Υπόθεση Siemens: "Καλή η αγιαστούρα, αλλά βάλτε και καμία γάτα"

Σκίτσο του Στάθη (Ελευθεροτυπία 20-1-2011)

Καλές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και κυβερνητικών στελεχών ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις από τη Siemens για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό κράτος σχετικά με τη σκανδαλώδη πρακτική της πολυεθνικής αυτής εταιρείας, αρκεί όλα αυτά να μην μείνουν στα χαρτιά και να μην αποτελούν πυροτεχνήματα μέχρι να εκτονωθεί η λαϊκή οργή. Καθώς, δικαιολογημένα αναρωτιούνται οι πολίτες: Γιατί στους 15 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση και στα άλλα 5,5 χρόνια που κυβερνούσε η Ν.Δ. δεν έκαναν τίποτα τα δύο κόμματα στην κατεύθυνση αυτή; Και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα με την διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά τον περασμένο Δεκέμβρη δόθηκε νέο έργο στη Siemens ύψους 2 εκατ. ευρώ !! 

Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄

Πανομοιότυπη της δολοφονίας του Τζον Κένεντι, η πρώτη από 7 πολιτικές δολοφονίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Συμπληρώνονται 113 χρόνια από την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα, στις 14 Φεβρουαρίου 1898, εναντίον του πιο συνετού από τους βασιλείς που βρέθηκαν στο θρόνο της Ελλάδος, του Γεωργίου του Α΄. Μία απόπειρα που μπορεί να μην πέτυχε τότε, επαναλήφθηκε όμως 15 χρόνια αργότερα, στις 5 Μαρτίου 1913 και αυτή τη φορά οι δολοφόνοι πέτυχαν στο σκοπό τους, διαπράττοντας μία από τις επτά πιο άγριες πολιτικές δολοφονίες που εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Στη Θεσσαλονίκη ζούσε ένα από τα θύματα των ταραχών στα Τίρανα

Ένα από τα θύματα των ταραχών που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα τις Αλβανίας, ήταν μετανάστης που ζούσε χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του και είχε πάει στα Τίρανα για να διευθετήσει κάποιες υποθέσεις του. Τα γεγονότα στη γειτονική χώρα προβληματίζουν έντονα τους χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους ομογενείς μας που διαμένουν στη νότια Αλβανία.

"Ανθρακες ο θησαυρός" με την Εξεταστική Επιτροπή για Siemens


Ο Βαλυράκης και το... κούφιο πόρισμα

«Άνθρακες ο θησαυρός», για μία ακόμη φορά από τη Βουλή, καθώς στο πολυαναμενόμενο και πολυθρυλούμενο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, που παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, αναφέρονται μεν κάποια ονόματα πρώην υπουργών, χωρίς όμως να στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα άλλη μια πολύκροτη υπόθεση, να κλείσει ήσυχα και χωρίς ...χειροπέδες. Ενώ το σημαντικότερο είναι ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στα κομματικά ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου αποδεδειγμένα εισέρευσε μαύρο χρήμα από την πολυεθνική Siemens.

Λήστεψαν λαχειοπώλη στην Περαία

Θύμα ληστείας, έπεσε στη 1:15 τα ξημερώματα ένας 64χρονος λαχειοπώλης στην οδό Αίαντος στην Περαία Θεσσαλονίκης, κοντά στην πολυκατοικία που διέμενε. 
Δύο άτομα αφού τον έσπρωξαν, χωρίς να τον τραυματίσουν, του άρπαξαν 2.900 ευρώ και διέφυγαν πεζοί.

Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών διενεργεί η αστυνομία.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στη Μόσχα με 35 νεκρούς


Μακελειό στη Μόσχα, καθώς η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 46. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Νταβός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την έκρηξη θα τιμωρηθούν.

«Να βοηθήσουν όλοι για να πάει ο Δήμος Θερμαϊκού μπροστά»


Τον παλιό Μηχανιώτη που συναντήσαμε σήμερα το μεσημέρι, είχαμε καιρό να ανταμώσουμε μαζί του. Ακόμη πριν τις δημοτικές εκλογές. Όχι ότι διατηρούμε και κάποια φιλική σχέση μαζί του. Απλώς, όταν συναντιόμασταν στο δρόμο τυχαία, χαιρετιόμασταν, χωρίς να γνωριζόμαστε. Όπως κάνουμε και με όλους τους άλλους συνδημότες μας. Γιαυτό και όταν από μακριά τον είδαμε να έρχεται καταπάνω μας, απορήσαμε.

Τα μαθήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Θερμαϊκού


Συνεχίζεται η λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Δήμο Θερμαϊκού.
Κάθε δεύτερη Τετάρτη και ώρα 19.00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Περαίας (οδός Ανθέων) πραγματοποιούνται διαλέξεις με θέματα κοινωνικο-οικονομικής φύσης, υπό την επίβλεψη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, που έχουν στόχο την εξύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των Δημοτών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Νεα επιτυχία για τον Πυρσό Αγ. Τριάδας

Με το δεξί ξεκίνησε ο 2ος γύρος για την ομάδα μπάσκετ του Πυρσού Αγίας Τριάδας. Στο παιχνίδι με την ΑΕΕΤ έστω και δύσκολα οι παίκξτες του Πυρσού πήραν το ροζ φύλλο αγώνα με σκόρ 60-67. Η νίκη αυτή κρατάει στην 1η θέση της βαθμολογίας την ομάδα του Πυρσού Αγίας Τριάδας, λίγο πρίν από το ντέρμπι με τον Αχιλλέα Περαίας που θα κρίνει κατά πολύ και τον πρωταθλητή ομίλου μιας και οι δύο ομάδες έχουν διαφορά 2 βαθμών από τον τρίτο.

Σε ριγκ η αίθουσα της δίκης των "Πυρήνων της Φωτιάς"


Σε ριγκ μετατράπηκε η αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς» με τον επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς να καλεί σε βοήθεια για να αποτραπεί διαφυγή, όπως υποστήριξε, των έξι προφυλακισμένων κατηγορούμενων και το δικαστήριο να διακόπτει τελικά για αύριο το πρωί.

Εφημερίς: Η ιστορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας


Οι αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου, η Εφημερίς, οι σχέσεις με τον Ρήγα Φεραίο και το τεράστιο εθνικό τους έργο

Η Εφημερίς είναι πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1790 και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1797. Αρχικά ήταν δίφυλλη με διαστάσεις 22Χ17εκ., ενώ από το δεύτερο χρόνο και ως το τέλος της έκδοσής της έβγαινε σε μικρότερο μέγεθος (17Χ11 εκ.) και τυπωνόταν σε 8, 12 ή16 σελίδες. Κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Η γλώσσα της Εφημερίδος ήταν η δημοτική της εποχής, με πολλούς ιδιωματισμούς και λέξεις τις καθαρεύουσας.

Στους δρόμους βγαίνουν και οι αγρότες


Στους δρόμους, βγαίνουν από σήμερα και οι αγρότες, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στη Θεσσαλία με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ),  ενώ με μπλόκα στον Προμαχώνα απειλούν οι αγρότες των Σερρών. Όπως ανακοινώθηκε από τα μέλη  των Ενωτικών Ομοσπονδιών Θεσσαλίας πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ στα Τρίκαλα, την Τρίτη στα Φάρσαλα και την Τετάρτη στην Καρδίτσα.

Μετ΄ εμποδίων η δίκη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς"


Μετ΄ εμποδίων, διεξάγεται  στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη των 9 νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς διακόπηκε και πάλι, σήμερα το πρωί. Η υπόθεση εκφωνήθηκε κανονικά και οι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες, ωστόσο δεν παρέστησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κι έτσι το δικαστήριο διέκοψε, προκειμένου να βρεθούν οι δικηγόροι. Tην ίδια ώρα οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αρχίζουν αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματά τους για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης αλλά και την μη επίδειξη ταυτοτήτων από το ακροατήριο κατά την προσέλευσή του στην αίθουσα.

Πρωτοβουλίες για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλίες, αναλαμβάνουν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος        και το Λιμάνι για την προώθηση της πόλης ως προορισμού κρουαζιέρας. Και για το σκοπό αυτό, πρόκειται να γίνουν εξορμήσεις σε Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ κ.λπ.. Οι προσπάθειες αυτές, όπως γράφει ο Γιώργος Μητράκης στον «Αγγελιοφόρο» μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές, πολύ περισσότερο που η ανάπτυξη του τουρισμού, παραμένει για τη Θεσσαλονίκη «μαύρη τρύπα». Η εικόνα δεν είναι σήμερα καλή, αλλά όσοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι είναι αναστρέψιμη. Αρκεί η προσέγγιση του θέματος να γίνει επαγγελματικά και οργανωμένα, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει συνέπεια.

Τα χρέη των 127 εκατ. ευρώ, "πνίγουν" το Δήμο Θεσσαλονίκης


Ακόμη ψάχνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης να εντοπίσουν τις διαδρομές των χρεών και των οφειλών προς τρίτους που ξεπερνούν τα 127 εκατομμύρια, πέρα από τα 52 εκατομμύρια ευρώ της γνωστής μαύρης τρύπας της υπεξαίρεσης από τα δημοτικά ταμεία.  Όπως όλα δείχνουν, γράφει ο Φίλιππος Δεργιαδές στην εφημερίδα «Μακεδονία», η απογραφή των οικονομικών του κεντρικού δήμου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η νέα διοίκηση διαπιστώνει μέχρι και ανυπαρξία οργανωμένου λογιστηρίου.