Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Κατατίθεται τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής για Siemens


Κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, κι ενώ  τα κόμματα στις πορισματικές τους θέσεις συγκλίνουν στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, αν και καταλήγουν σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.
Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.
Από μεμονωμένους βουλευτές (Π.Οικονόμου, Ανδρ.Μακρυπίδης, Π.Καμμένος, Αν.Νεράντζης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
Για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου