Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στη Θεσσαλονίκη ζούσε ένα από τα θύματα των ταραχών στα Τίρανα

Ένα από τα θύματα των ταραχών που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα τις Αλβανίας, ήταν μετανάστης που ζούσε χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του και είχε πάει στα Τίρανα για να διευθετήσει κάποιες υποθέσεις του. Τα γεγονότα στη γειτονική χώρα προβληματίζουν έντονα τους χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους ομογενείς μας που διαμένουν στη νότια Αλβανία.

 Η ασταθής πολιτική κατάσταση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της στον «Αγγελιοφόρο» η Σοφία Πακαλίδου, έχει ανατρέψει άλλωστε και τα σχέδια πολλών Αλβανών μεταναστών που είχαν σκοπό, αυτήν την περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Είναι φυσικό να ανησυχούμε, καθώς εκεί ζουν συγγενείς και φίλοι μας. Επίσης, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κι ευχόμαστε να σταματήσει η ένταση, ώστε να μπορέσουν οι πολιτικοί να ασχοληθούν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Αλβανία έχει οδηγήσει πολλούς συμπατριώτες μας που ζουν εδώ και είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην πατρίδα να το ξανασκεφτούν», αναφέρει η Βαλμπόνα Χιστούνα, πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη «Μητέρα Τερέζα».
Από την περασμένη εβδομάδα παρακολουθούν μέσω των δορυφορικών προγραμμάτων -αλβανικά κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα- αλλά και από τα ελληνικά τηλεοπτικά δελτία τα γεγονότα στη χώρα τους, ενώ το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις τους. «Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και ότι θα ξεσπούσαν κάποια στιγμή επεισόδια ήταν σχεδόν αναμενόμενο. Το γεγονός ότι αυτά τα επεισόδια έχουν περιοριστεί μόνο στα Τίρανα καθησυχάζουν προς το παρόν όσους έχουν συγγενείς στην περιφέρεια», προσθέτει και σημειώνει ότι ο σύλλογός τους θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας να σταματήσει η ένταση για το καλό της κοινωνίας.
Η μικρή κοινωνία των Αλβανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, ήδη μετρά ένα θύμα, ένα δικό τους μέλος, οικογενειάρχη που έχασε τη ζωή του στα τελευταία γεγονότα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Αλβανία έχει περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους -στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 700.000 οικονομικοί μετανάστες σε Ελλάδα, Ιταλία και αλλού- ενώ στην πρωτεύουσα Τίρανα ζουν περίπου ένα εκατομμύριο.
 Στην άλλη πλευρά, στο νότο της Αλβανίας, εκεί όπου ζουν χιλιάδες Ελληνες ομογενείς, η ανησυχία είναι έκδηλη. Οπως αναφέρει το μέλος της οργάνωσης «Ομόνοια», Ορφέας Μπέτσης, «πάντοτε άλλωστε οι συνθήκες αστάθειας, απουσίας θεσμών και έλλειψης δημοκρατίας λειτουργούσαν σε βάρος των μειονοτήτων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει και κόμματα εθνικιστικών αντιλήψεων μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο, καθώς η μειονότητά μας στο παρελθόν πλήρωσε πικρά αυτές τις απόψεις», τονίζει.
Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες έχει ταχθεί κατά της κυβέρνησης Μπερίσα γύρω από το επίμαχο θέμα του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών. Στα Τίρανα ζουν επίσης εκατοντάδες Ελληνες που βρέθηκαν στη χώρα λόγω των επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως διαβεβαιώνει ο κ. Μπέτσης, κανένας δεν κινδύνεψε. «Για να ηρεμήσουν τα πράγματα, θα πρέπει να μην ξεφύγουν τα γεγονότα από τα Τίρανα, αλλά και να υπάρξει μία πολιτική συνεννόηση για τη διεξαγωγή εκλογών. Η αντιπολίτευση δε θέλει ''να ρίξει την κυβέρνηση Μπερίσα'' αλλά να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές με διαφάνεια», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου