Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Δεν θα εφαρμοστεί το αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο


Παίρνει πίσω τώρα, το υπουργείο Οικονομικών, ορισμένα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αυτό για την προσαγωγή στο αυτόφωρο των μικροοφειλετών του δημοσίου, μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις που προκλήθηκαν ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», αναρτήθηκε την Τετάρτη προς διαβούλευση στην κυβερνητική ιστοσελίδα   http://www.opengov.gr  μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το προσχέδιο νόμου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε το 2010, όταν μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
«Το 2011 είναι το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο σχ/ν περιλαμβάνονται τέσσερις τροποποιήσεις που αφορούν α)τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα β) τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων γ) τη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ, καθώς και δ) αυτή στην οποία προσδιορίζονταν 11 κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα, εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.
Κατά την περίοδο της διαβούλευσης αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιήθηκαν, ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που αυτές θα έχουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε ότι αφορά την μετατροπή από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που ισχύσει η άποψή του δεν θα μπορεί να επιβληθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, εάν διαπιστώνεται από έλεγχο το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ, αλλά σε προγενέστερο χρόνο.
Επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο σε ότι αφορά τη λέξη «γενικός» στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, καθώς και στη διάταξη που αφορούσε τις συγκεκριμένες ποινές φυλάκισης για τη μη απόδοση βεβαιωμένων φόρων προς το δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:
1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος «γενικός» και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.
2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως «διαρκές» και σημειώνεται πλέον ότι «στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη».
Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.
Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου