Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μείωση 25% της κίνησης οχημάτων στη Θεσσαλονίκη λόγω κρίσης


Έως και 25% μειώθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα αλλά και τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», υπάρχουν δρόμοι που έχουν... αλλάξει μορφή. Για παράδειγμα, οι οδηγοί απαλλάχτηκαν από το μαρτύριο που τραβούσαν γύρω από το νέο δημαρχείο, τα μουσεία και τη ΧΑΝΘ.

Η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, που σχεδόν παντού έχει ξεπεράσει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, αποτελεί την αιτία για τον περιορισμό των μετακινήσεων των Θεσσαλονικέων. Οι πολίτες κλείδωσαν το ΙΧ στο πάρκινγκ ή στο γκαράζ, ενώ γύρισαν την πλάτη και στα ταξί που πλέον κάνουν ουρές χωρίς να κινούνται στις πιάτσες...
Πλέον οι χρόνοι συγκεκριμένων διαδρομών με ΙΧ ή ταξί έχουν πέσει ακόμα και στο μισό, τα λεωφορεία κινούνται πιο γρήγορα, ενώ η μείωση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Μάξιμο Πετρακάκη, φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και στην ποιότητα του αέρα.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργο Θάνογλου, οι χρόνοι πολλών διαδρομών σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν μειωθεί ακόμα και κατά 50%. «Οι χρόνοι μετακίνησης έχουν βελτιωθεί, ενώ και ο όγκος των οχημάτων που κυκλοφορούν έχει μειωθεί», επισημαίνει ο κ. Θάνογλου.

Μείωση αντί για αύξηση των αυτοκινήτων
«Για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται μείωση, αντί για αύξηση, στην κυκλοφορία των ΙΧ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μείωση φτάνει ακόμα και στο 25%», σημειώνει ο συγκοινωνιολόγος Σάκης Τσιούτρας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που άφησαν τα ΙΧ και στράφηκαν σε άλλους τρόπους μετακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα, ενώ μια σημαντική μερίδα των πολιτών στράφηκε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. «Η λιγότερη κυκλοφορία σημαίνει μικρότερους χρόνους μετακίνησης, μείωση στην κατανάλωση καυσίμου και εκπομπής ρύπων, με προφανή τα οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει ο κ. Τσιούτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου