Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Της φυλακής τα σίδερα δεν… «είναι για τους λεβέντες»

Το διαβάσαμε κι αυτό και φρίξαμε: Στην Ελλάδα της «μπανανίας» και της «φαιδράς πορτοκαλέας», ένας ακόμη ισχυρός, παρά την καταδίκη του σε τετραετή φυλάκιση, κυκλοφορεί ελεύθερος, με το πούρο του στο χέρι και μάλιστα μπροστά στα αστυνομικά όργανα, που τον προστατεύουν στα γήπεδα, ως πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα!! Ναι, καλά καταλάβατε. Πρόκειται για τον περιβόητο Μάκη Ψωμιάδη που έγραψε στα παλιά παπούτσια του την καταδικαστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Της ίδιας εκείνης δικαιοσύνης που πρόσφατα  καταδίκασε σε ισόβια μία κοπέλα που κατείχε 2-3 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ άλλο δικαστήριο αθώωνε τους αστυνομικούς που έβαλαν μολότωφ σε σακίδιο νεαρού για να τον ενοχοποιήσουν, γιατί λέει δεν είχαν δόλο.

Μετατοπίζονται δεξιά οι ΗΠΑ

Την ανησυχητική διαπίστωση ότι η Αμερικανική κοινή γνώμη μετατοπίζεται προς τα δεξιά, διατυπώνει ο πολύ γνωστός αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με αφορμή την κυκλοφορία στη χώρα μας του νέου, 31ου κατά σειρά μυθιστορήματός του με τον τίτλο «Νέμεση». Εξηγώντας παράλληλα ότι η σημερινή ηγεσία των Ρεπουπλικάνων, είναι η χειρότερη δεξιά που γνώρισαν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Άγνωστο έργο του Ρίτσου, αφιερωμένο στον Πικάσο, στη Θεσσαλονίκη



Ένα ιστορικό και το σημαντικότερο ίσως γλυπτό του Μιχαήλ Τόμπρου «Γεώργιος Καραισκάκης», ένα εκπληκτικό έργο του Σπύρου Παπαλουκά που το φιλοτέχνησε ο «ποιητής του χρώματος» αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά και ένα άγνωστο μέχρι σήμερα έργο του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάνη Ρίτσου, που φιλοτεχνεί ένα χειρόγραφο ποίημά του αφιερωμένο στον Πάμπλο Πικάσο, περιλαμβάνονται μεταξύ των 120 μοναδικών έργων τέχνης που θα εκτεθούν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και θα δημοπρατηθούν την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το καράβι βουλιάζει κι αυτοί... χτενίζονται

Τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011, οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των  πολιτών σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση και την κοινωνία μας σε απόγνωση. Το καράβι βουλιάζει, αλλά οι κυβερνώντες… χτενίζονται
Οι νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας  κατανάλωσης και κυρίως τα τρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα νέα φορομπηχτικά μέτρα στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, οδηγούν τους συμπατριώτες μας στα όρια της έκρηξης.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Να λυθούν προβλήματα του Πατριαρχείου, ζητά το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομική αναγνώρισή του ως Πατριαρχείο, ούτε αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριάρχη, αλλά και στις ανεπίλυτες ακόμη  διεκδικήσεις του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και για την επιστροφή των δημευθέντων περιουσιών, αναφέρεται η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Στην έκθεση, σχετικά με την Τουρκία, τονίζεται ότι εν γένει γίνονται σεβαστά τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, αν και υπάρχουν αρκετές αναφορές σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες.

Έρχονται νέα φορομπηχτικά μέτρα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα «σπασμένα» της οικονομικής κρίσης, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 που θα κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, προβλέπει περικοπές στις ΔΕΚΟ ύψους 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα φορομπηχτικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από τη µείωση προσωπικού και αποδοχών και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται κλείσιµο ορισµένων και συγχωνεύσεις άλλων.

Εκπνέει η προθεσμία περαίωσης



Τελευταία μέρα σήμερα, για την υπαγωγή στην ρύθμιση περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με βάση την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας αυτής προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους φορολογούμενους για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας και αφού συνεκτιμηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα σχετικά με τις εισπράξεις και την προσέλευση των φορολογούμενων.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης


Είχε και η Θεσσαλονίκη το δικό της “Πολυτεχνείο”, τις δικές της μεγάλες αντίστοιχες αντιδικτατορικές- και πολύ λίγο μέχρι σήμερα γνωστές- εκδηλώσεις. Βέβαια, τα γεγονότα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, εκείνο το σημαδιακό Νοέμβρη του 1973, δεν ήταν στην ίδια έκταση με τα αντίστοιχα γεγονότα της Αθήνας, ούτε είχαν τις ίδιες πανελλαδικές διαστάσεις, ούτε θύματα.
Παρ΄ όλα αυτά όμως, η αντιδικτατορική εξέγερση και στο Πολυτεχνείο της μακεδονικής πρωτεύουσας, αποτέλεσε ένα σπουδαίο αντιφασιστικό γεγονός που καταχωρήθηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της πάλης του λαού μας, ενάντια στην ξενοκίνητη δικτατορία της χούντας.

Αύξηση 40% στα διόδια των Μαλγάρων !!

Στα μουλωχτά, αυξήθηκαν κατά 40% τα διόδια των Μαλγάρων, με συνέπεια οι οδηγοί να καλούνται να πληρώσουν για κάθε τους διέλευση το ποσό των 2,80 ευρώ αντί των 2,00 που πλήρωναν μέχρι χτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των οδηγών αυτοκινήτων με συνέπεια πολλοί να αρνηθούν να τα δώσουν και ακόμη περισσότεροι να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων.
Μετά τις αντιδράσεις εκατοντάδων οδηγών, το υπουργείο Υποδομών, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η αύξηση στην τιμή των διοδίων Μαλγάρων ήταν προγραμματισμένη» και ότι πρόκειται για «τιμαριθμική προσαρμογή», ενώ παράλληλα «αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας για τη συντήρηση του δρόμου». Σημειώνεται, ότι η τελευταία αναπροσαρμογή στο σταθμό διοδίων των Μαλγάρων έγινε στις 10 Απριλίου του 2005, όταν η τιμή ανέβηκε από το 1,40 στα 2 ευρώ για τα ΙΧ οχήματα.

Παραπομπή τριών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, αποφάσισε στις 3 το πρωί της Τετάρτης η Ολομέλεια της Βουλής. 
Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους. 
Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μειώνονται συνεχώς οι Έλληνες μαθητές στα σχολεία της Πόλης

Στην ιστοσελίδα Turkish Greek News (http://www.turkishgreeknews.org/), που διατηρεί ο φοιτητής δημοσιογραφίας Σερχάτ Ντενίζ, δημοσιεύοντας ειδήσεις που, όπως γράφει, «ενώνουν και δεν χωρίζουν τους δύο λαούς», αναρτήθηκε ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ για τους Έλληνες μαθητές στην Κωνσταντινούπολη που μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το αναδημοσιεύουμε, βρίσκοντάς το εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ο Βαλάντης Μιχαϊλίδης είναι ο μοναδικός μαθητής της τετάρτης τάξης του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Καντί Κόι (Kadıköy) στην Kωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 22 σχολεία, στα οποία φοιτούν συνολικά 214 μαθητές.

Φορος τιμης στο Πολυτεχνειο

Πολυτεχνείο: 37 χρόνια μετά την ηρωϊκή εξέγερση

Τα συνθήματα του παραμένουν πάντα επίκαιρα και στις μέρες μας 

Συμπληρώνονται 37 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία συγκλονιστική πράξη αντίστασης της φοιτητικής νεολαίας και όλου του λαού μας κατά της τυραννίας της χούντας, μία εποποιία που πάντα πρέπει να διδάσκει και να φρονηματίζει. Ένα ιστορικό γεγονός που μένει βαθειά χαραγμένο στη μνήμη του λαού μας. Πολύ περισσότερο που τα μηνύματα εκείνης της εξέγερσης και κυρίως το σύνθημά του «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αποκτά στις μέρες μας μία δραματική επικαιρότητα με τις στρατιές των 1.000.000 ανέργων στη χώρα μας και την εξαθλίωση μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας, με το επίπεδο της Παιδείας να υποβαθμίζεται, με τις δημοκρατικές ελευθερίες να τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Επειδή η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμένει άσβηστη, για να γνωρίζουμε, τόσο οι παλιοί αλλά ιδιαίτερα οι νέοι μας το παρελθόν και να διδασκόμαστε από αυτό, ετοιμάσαμε το χρονικό των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στη Μηχανιώνα η μικρότερη πανελλαδικά αποχή

Η Μηχανιώνα είχε ίσως τη μικρότερη αποχή πανελλαδικά στις δημοτικές εκλογές. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε ότι οφείλονταν στην πόλωση και το βαθύτατο διχασμό της κοινωνίας που προκλήθηκε από τις πρακτικές της μέχρι σήμερα διοίκησης Μαυρομάτη. Έτσι το εκλογικό σώμα στην περιοχή, παρουσίασε εντυπωσιακή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, μεγαλύτερη απ΄ ότι σε ολόκληρη τη χώρα.

Πως επιτεύχθηκε η νίκη Αλεξανδρή


Πως επιτεύχθηκε η μεγάλη εκλογική νίκη του Γιάννη Αλεξανδρή στο νέο διευρυμένο Δήμο Θερμαϊκού; Γιατί έχασε ο αυτοεμφανιζόμενος ως «σίγουρος νικητής» των εκλογών Γιάννης Μαυρομάτης;
Χωρίς να παριστάνουμε τον προφήτη, εμείς, δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των εκλογών, είχαμε προβλέψει το αποτέλεσμα σε άρθρο μας με τον τίτλο «Γιατί είναι σίγουρη η εκλογή Αλεξανδρή», όπου μεταξύ των άλλων σημειώναμε: «Εξάλλου πιστεύουμε ότι «ο κύβος ερρίφθη». Μηχανιώνα και Θερμαϊκός ότι είχαν να δώσουν υπέρ Μαυρομάτη, το έδωσαν την περασμένη Κυριακή. Το βαρόμετρο είναι η δεξαμενή ψήφων της Επανομής. Κι εκεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι συντριπτικά υπέρ Αλεξανδρή».
Που βασίζαμε εκείνη την εκτίμησή μας;

Η επιτυχία Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία

Πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, είναι από χτες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, κερδίζοντας με διαφορά πέντε μονάδων (52,5% έναντι 47,5%) τον Μάρκο Μπόλαρη. Η νίκη του κ. Ψωμιάδη ήταν δύσκολη και όχι εκλογικός περίπατος, όπως ανέμενε ο ίδιος και το επιτελείο του.
«Ο θεός της Ελλάδας, ο σοφός λαός, μας δικαίωσε», δήλωσε ο νέος Περιφερειάρχης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το αποτέλεσμα και τα ποσοστά αποχής στον δεύτερο γύρο. Η νίκη Ψωμιάδη επισκιάστηκε μάλιστα από το γεγονός ότι συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό στο θεωρούμενο «κάστρο του», την εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπου ισοψήφησε με τον Μάρκο Μπόλαρη. 

Ιστορική νίκη του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη


Μετά από μία εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ, όπου από λεπτό σε λεπτό ανατρέπονταν οι συσχετισμοί, ο Γιάννης Μπουτάρης κέρδισε το Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά 24 χρόνια κυριαρχίας της κεντροδεξιάς, και είναι ο μεγάλος νικητής με μόλις 419 ψήφους να τον χωρίζουν από τον Κώστα Γκιουλέκα. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπουτάρης πήρε  ποσοστό 50,20% έναντι 49,80% του Γκιουλέκα. Η πολύ μικρή διαφορά οδήγησε τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας σε έμμεση αμφισβήτηση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον κεντρικό δήμο της πόλης ψήφισαν 20.000 πολίτες λιγότεροι σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Γιάννης Μπουτάρης συγκέντρωσε 10.300 ψήφους περισσότερες από την προηγούμενη Κυριακή, ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας έχασε, γιατί μεταξύ των δύο Κυριακών κέρδισε μόνον 4.606 ψήφους.

Ο Γιάννης Αλεξανδρής πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Θερμαϊκού

Μαυρομάτης τέλος!! Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στο Δήμο Θερμαϊκού, ήταν τελεσίδικη και καταδικαστική για τις πρακτικές της αδιαφάνειας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης. Ο Γιάννης Αλεξανδρής εκλέγεται ο πρώτος δήμαρχος του νέου ενοποιημένου Δήμου Θερμαϊκού με ποσοστό 51,43% έναντι ποσοστού 48,57 του αντιπάλου του Γιάννη Μαυρομάτη.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, στα 69 από τα 69 συνολικά εκλογικά τμήματα του νέου Δήμου Θερμαϊκού: