Σάββατο 21 Μαΐου 2011

"Εβδομάδα των Παθών" για κυβέρνηση

Νέα… Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει για την κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012 - 2013. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι το πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει στο σύνολό του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το τεκμήριο αθωότητας, ο Σαβοναρόλα και ο Στρος - Καν

του Γρηγόρη Καλφέλη, καθηγητή Νομικής ΑΠΘ*
Τι θα γινόταν άραγε αν ένα διάσημο πρόσωπο - σαν τον Στρος-Καν - συλλαμβανόταν στην πατρίδα μας; Θα ζούσαμε μήπως την ίδια άθλια διαπόμπευση που δοκίμασε το πρόσωπο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Η απάντηση είναι απλή: Κανονικά απαγορεύεται η κινηματογράφηση ή η βιντεοσκόπηση όλων των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών αρχών (άρθρο 8 του ν. 3090/ 2002).
Και επιπλέον, η Δικονομία μας δεν επιτρέπει την αλόγιστη χρησιμοποίηση της βίας (ή τις χειροπέδες), όταν δεν υπάρχει ανάγκη ή όταν τα συλλαμβανόμενα πρόσωπα δεν αντιστέκονται ή δεν είναι ύποπτα φυγής (άρθρο 278 παρ. 2 του ΚΠΔ).
Λέω κανονικά, γιατί και στη χώρα μας οι διατάξεις αυτές τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται και τα ασύδοτα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίζουν απαράδεκτα τους κατηγορουμένους που προσάγονται στις παραπάνω αρχές.
Ποιος μπορεί άραγε να λησμονήσει τις φοβερές σκηνές το 2006 - με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού - όταν ορισμένα στελέχη τού τότε κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ φωτογραφίζονταν συνεχώς με τις χειροπέδες και κάποιοι πολιτικοί ισχυρίζονταν ασύνετα «ότι όταν λέμε χειροπέδες, εννοούμε χειροπέδες»;
Ας μην είμαστε λοιπόν υποκριτές και ας μην ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα απαράδεκτα που συνέβησαν στην Αμερική με τον Ντομινίκ Στρος-Καν δεν συμβαίνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ισως ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός - για ιστορικούς λόγους - να έχει επεξεργαστεί καλύτερα κάποιες δικονομικές έννοιες.
Ομως άλλο αυτό και άλλο να κατασκευάζουμε θεωρίες συνωμοσίας, ότι δήθεν οι Αμερικανοί (ή οι αντίπαλοι του Στρος-Καν στη Γαλλία) τα σχεδίασαν αυτά για να υπονομεύσουν την Ευρώπη ή την υποψηφιότητα του συλληφθέντος για τη γαλλική προεδρία!
Υπό την έννοια αυτή το τεκμήριο αθωότητας απαιτεί όντως ένας κατηγορούμενος να έχει τη δικονομική μεταχείριση αθώου μέχρι να εκδοθεί εναντίον του μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Ετσι, θα πρέπει να επικρίνουμε την ακατανόητη και αχρείαστη διαπόμπευση που υπέστη ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (άσχετα με την ουσία της υποθέσεως, όπου κανείς δεν ξέρει αν ο Καν διέπραξε τα σοβαρά εγκλήματα που του αποδίδονται).
Κατά συνέπεια ή θα έχουμε στον πολιτισμένο κόσμο μια σύγχρονη ποινική διαδικασία, που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ή θα ακολουθούμε τις μεσαιωνικές πρακτικές του ιερέα Σαβοναρόλα, που είχαν στόχο τον φρικτό εξευτελισμό των ανθρώπων (στη Φλωρεντία του 1496)!

*Ο κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

Δυο συναυλίες από το Πειραματικό Κιθαριστικό Σύνολο "Quitar Heroes"

Δυο συναυλίες, θα δώσει το  πειραματικό κιθαριστικό σύνολο δήμου Θερμαϊκού «GUITAR HEROES», με θέμα «από το Reqviem for a dream» στο «star Wars» και από το Baroque ως τους Beatls». Οι συναυλίες θα δοθούν με ώρα έναρξης 8,30 μμ, το Σάββατο 28 Μαίου στο θέατρο του 1ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας και την Κυριακή 29 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν αποκλείει η CIA γενικευμένη αναταραχή λόγω επιβολής νέων μέτρων

Δεν αποκλείει την αύξηση των φαινομένων βίας στην Ελλάδα η CIA, αναφέροντας ότι μια αύξηση γενικευμένης αναταραχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση «της ικανότητας της κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις», ενώ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα φαινόμενα βίας και ταραχές.

Συνεργασία χρειάζεται για να λυθεί το αποχετευτικό της Επανομής, όχι βεντέτα

Δεν θα βγει σε καλό, πιστεύουμε, η περίεργη «βεντέτα», την οποία άνοιξε με τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού η συντονιστική επιτροπή φορέων της Επανομής, με αφορμή την αναβολή, κατά πέντε ημέρες της συγκέντρωσης των κατοίκων για την ενημέρωση σχετικά με το έργο της αποχέτευσης και τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων.

Προειδοποίηση προς τυφλοπόντικες

Από τις πρώτες ημέρες που δημιουργήσαμε τα «Μηχανιώτικα Νέα», είχαμε αναφερθεί, στις 25 Οκτωβρίου 2010, στους «Τυφλοπόντικες των Blogs» Κάτι σιχαμερούς τύπους, οι οποίοι δρώντας υπογείως στο σκοτάδι και στην ανωνυμία ή μάλλον την ψευδωνυμία τους, χρησιμοποιούν σε διατεταγμένη υπηρεσία,  πηλοφόρια λάσπης και παραπληροφόρησης. Τέτοια που θα τους ζήλευε ακόμη και ο άλλοτε αρχιπροπαγανδιστής της χούντας, Γεωργαλάς.

Μαλλιά-κουβάρια στο ΠΑΣΟΚ για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ζητάει συναίνεση από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις. Όμως αυτή η συναίνεση δεν υπάρχει στον δικό του πολιτικό χώρο. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είναι καθημερινές οι συγκρούσεις και οι διαφορετικές φωνές λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής.Η κατηγορηματική διαφοροποίηση του υπουργού Υποδομών Δημ. Ρέππα στο θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τις απόψεις που εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και η αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ Αυτοδιοίκησης από το ΠΑΣΟΚ είναι τα τελευταία πιο σημαντικά κρούσματα.

Από 3 έως 19 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη νέα παραλία

Aπό τις 3 έως τις 19 Ιουνίου, κατά μήκος της Παραλίας -πίσω από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι και το «Μακεδονία Πάλας», θα πραγματοποιηθεί το 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, και το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Κώστα Βάρναλη.Στο φεστιβάλ βιβλίου, περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας θα συστήσουν στο κοινό 30.000 και πλέον τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

Η Αριστερά του σήμερα

του Γιάννη Πανούση, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι βέβαιο ότι ζούμε και βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση. Πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική, διανθρώπινη. Σ’ αυτό το πλέγμα προστέθηκε η οικονομική κρίση, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ατομικής επιβίωσης και εθνικής στρατηγικής υπέρβασης των «χρόνιων παθήσεων» του greek dream.ΜΕΣΑ σ’ αυτό το σαστισμένο τοπίο τα όσα γίνονται σου θυμίζουν τις παλιές συνταγές αποτυχίας του συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ προσποιείται ότι δεν έχασε τη σοσιαλιστική ψυχή του, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ διεκδικούν τη φιλελεύθερη αυθεντικότητα και η ά-μοιρη Αριστερά, όπως κάνει πάντα στις δύσκολες εποχές, αλληλοσπαράσσεται (καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το δικομματισμό που η ίδια θρέφει με τα ιστορικά και καθημερινά λάθη της).

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πορεία Ειρήνης την Κυριακή


Η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) οργανώνει πορεία ειρήνης την Κυριακή, 22 Μάη 2011, προς τιμή του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, 48 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του στην πόλη μας το 1963.

Στις 27 Μαίου η ενημέρωση των κατοίκων Επανομής για αποχέτευση

Την Παρασκευή 27 Μαίου, θα γίνει τελικά η συγκέντρωση των κατοίκων της Επανομής στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, προκειμένου να τους ενημερώσει ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής για την πορεία του έργου αποχέτευσης. Η μετάθεση της ημερομηνίας, όπως σημειώνει ο κ.Αλεξανδρής με επιστολή του προς τους φορείς της Επανομής, κρίθηκε αναγκαία, καθώς στις 23 Μαίου ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μεσημέρι

Το μουσικό συγκρότημα με νταούλια των
"Αργοναυτών" Μεσημερίου
Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργανώνουν από σήμερα Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή το Τοπικό Συμβούλιο Μεσημερίου και ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων «Αργοναύτες», με την ευκαιρία της πανήγυρης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το πρόγραμμα συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Αγωγή της ΕΥΑΘ για απλήρωτα χρέη αποχέτευσης της Μηχανιώνας

Σε διακανονισμό, προσπαθεί να έλθει ο δήμος Θερμαϊκού με την «Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» (ΕΥΑΘ ΑΕ), για τη ρύθμιση του τεράστιου χρέους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, που άφησε η απελθούσα διοίκηση του τέως δήμου Μηχανιώνας για απλήρωτα τέλη αποχέτευσης ακόμη από το 2003.

Θύελλα νέων μέτρων από κυβέρνηση και τρόϊκα. Τα ασημικά στο "σφυρί"


Η κυβέρνηση ενέδωσε στις φορτικότατες πιέσεις που ασκούνταν τις τελευταίες ημέρες από την τρόϊκα κι έτσι σύντομα, με «διάγγελμα» του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, θα πληροφορηθούμε για τη νέα θύελλα μέτρων που έρχεται για να σαρώσει ότι είχε απομείνει από το μνημόνιο.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατ. δολαρίων, θα αφεθεί ο Στρος Καν


Τι κάνει το άτιμο το χρήμα: Ελεύθερος, υπό αυστηρά μέτρα επιτήρησης, κατ' οίκον περιορισμό και με την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων, θα αφεθεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως αποφάσισε το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο την Πέμπτη. 

Θράσος:Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για την Ιχθυόσκαλα ζητά η ΕΤΑΝΑΛ


Πληροφορηθήκαμε το εξής… κουφό. Ότι η διοίκηση της «Εταιρίας Ανάπτυξης Αλιείας» Α.Ε., η γνωστή σε όλους ΕΤΑΝΑΛ,  στην οποία ανήκουν η Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας και άλλες 10 ιχθυόσκαλες στην υπόλοιπη χώρα, επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με το δήμο Θερμαϊκού, ζητώντας να απαλλαγεί από την καταβολή των δημοτικών τελών, με το αιτιολογικό ότι είναι ΔΕΚΟ !!

Από "Ευρώπη των λαών" η Ε.Ε. κατάντησε "Ευρώπη των τραπεζιτών"


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που όπως όλοι θυμόμαστε ξεκίνησε με το σλόγκαν «Ευρώπη των λαών», κατάντησε να είναι «Ευρώπη των τραπεζιτών». Και οι τραπεζίτες, μετά από τις διπλωματικές δηλώσεις του Γιούνκερ περί μιας πιθανής ήπιας αναδιάρθρωσης, άρχισαν δια της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τρίζουν τα δόντια τους.

Στον "αέρα" πάλι η μεταφορά μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης


 Στο ίδιο έργο θεατές γίνονται για ακόμη μια φορά οι μαθητές του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, εξαιτίας της διακοπής της μεταφοράς τους στα σχολεία.

Καταργείται το δικαίωμα μετεγγραφής των παιδιών πολυτέκνων;


Με μια απαράδεκτη και άδικη ρύθμιση το Υπουργείο Παιδείας καταργεί το δικαίωμα μετεγγραφής των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που επί 32 συνεχή χρόνια είχαν αυτό το δικαίωμα, βάσει της διάταξης του αρ.3 του Ν.860/1979.

Εκδήλωση για την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά της Δράμας

Την Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα "Κ. Καραμανλής" της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Αμφιθέατρο Διοικητηρίου), το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του σχολείου, για άνοιγμα στην κοινωνία, με εξωστρέφεια, σωστή ενημέρωση και επικοινωνία με τους πολίτες της περιοχής, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Δράμα: Αρχαιολογική και Ιστορική Κληρονομιά».

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Νέο γδάρσιμο: Πρόσθετα μέτρα 6 δις στο 2011 και απολύσεις στο δημόσιο


Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011, από 3 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περσινή αναθεώρηση του ελλείμματος και η υστέρηση στα έσοδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ασφαλτόστρωση στην Επανομή

φωτο από τον "Τοπικό Ορίζοντα"
Πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης των χαλασμένων δρόμων της Επανομής, έβαλε μπροστά ο δήμος Θερμαϊκού, με ειδικό κονδύλιο που εξασφάλισε ο δήμαρχος κ. Γιάνης Αλεξανδρής. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής,  Αντώνης Καζάκης, σε πρώτη φάση θα ασφαλτοστρωθούν οι κεντρικοί δρόμοι και σιγά σιγά θα διορθωθούν και οι υπόλοιποι. Εξάλλου, όπως είπε, το έργο αυτό το έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος και θα κάνει το παν για να ολοκληρωθεί.

Και στο βάθος των πιέσεων της τρόϊκας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο;


Αφόρητες, αρχίζουν και γίνονται οι πιέσεις της τρόϊκας ώστε, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., κατά το προηγούμενο της Πορτογαλίας, να συνυπογράψουν τα σκληρά μέτρα και να δεσμευτούν ιδιαιτέρως και συγκεκριμένα σε λίστα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες εκβιάζουν ότι δεν θα δοθεί νέο δάνειο ούτε αναδιάρθρωση και η οικονομία θα αφεθεί στο πέλαγος του δημόσιου χρέους.

"Το τρίκυκλο ήταν της χούντας"


του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Την Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 θα διαδραματιζόταν στη Θεσσαλονίκη μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, που θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου - Ερμού.

Ανησυχία για απόρριψη ραδιενεργών στοιχείων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Ανησυχία, προκάλεσε η είδηση ότι ραδιενεργά στοιχεία, προερχόμενα πιθανότατα από ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως αποδείχθηκε μετά την τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος λίγο πριν το Πάσχα.

Δικαιώθηκαν οι 15 υπάλληλοι του πρώην δήμου Μηχανιώνας


Επιτέλους, μία αδικία αποκαταστάθηκε για τους 15 υπαλλήλους του πρώην Δήμου Μηχανιώνας, οι οποίοι έγιναν αορίστου χρόνου μετά την θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και παύει πλέον η αμφισβήτηση της νόμιμης παρουσίας τους στον δήμο.

Δήμος Θερμαϊκού: "Μετάγγιση" καυσίμων στα απορριμματοφόρα!!

Η βαθειά οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα, εκτός των άλλων, έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Θερμαϊκού, καθώς η δυσχερής οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται και η αγωνιώδης προσπάθεια της διοίκησής του για την εξεύρεση πόρων, ώστε να μην νεκρώσει η λειτουργία του δήμου, μετατρέπεται πολλές φορές σε εφιάλτη.

Ακινητοποιημένα τα δίκυκλα της "ΔΙΑΣ", ενώ η εγκληματικότητα αυξάνει


Όταν η εγκληματικότητα έφτασε στα ύψη και οι πολίτες επιζητούν την προστασία της Αστυνομίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η είδηση ότι ένα στα τρία δίκυκλα της ομάδας «ΔΙΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, είναι ακινητοποιημένο, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή τους, μόνο μαύρες σκέψεις προκαλεί.

Πράσινο φως από την Ε.Ε. για το διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών


Το «πράσινο φώς» για την διασυνοριακή προστασία του πάρκου των Πρεσπών, έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας τη σύναψη της συμφωνίας προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

Επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο μέχρι 3 κιλά ανά βάρκα οι ερασιτέχνες αλιείς


Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννης Διαμαντίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την ερασιτεχνική αλιεία, αναφέρει ότι μόνο με στοιχεία και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα θα ήταν δυνατό να εξεταστεί οποιοδήποτε αίτημα για την τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων για τις αλιευόμενες ποσότητες ψαριών στο Θερμαϊκό κόλπο.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Βαθιά ανησυχία της συγκλήτου του ΑΠΘ για τη συνέχιση λειτουργίας του


Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΠΘ «ως αποτέλεσμα των δραματικών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης και των κονδυλίων της έρευνας, καθώς και μιας σειράς μέτρων που καθυστερούν εξελίξεις και διορισμούς εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού» εξέφρασε η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Ο Στρος Καν και το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης


Ακούμε χίλια δυο αυτές τις μέρες, για το αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης που πόσο καλό είναι, καθώς έστειλε μονομιάς, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν από την πρώτη θέση του αεροπλάνου της Air France στις φυλακές του Χάρλεμ. Χωρίς δισταγμούς και επιφυλάξεις για το πρόσωπο και το αξίωμα που έφερε.

Πράσινο φως από την Ε.Ε. για το διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών



Το «πράσινο φώς» για την διασυνοριακή προστασία του πάρκου των Πρεσπών, έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας τη σύναψη της συμφωνίας προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

Εκστρατεία καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού


Ήταν καιρός να αρχίσει αυτή η εκστρατεία καθαριότητας καθώς
η παραλία από Περαία μέχρι Αγ.Τριάδα εμφανίζει αυτό το θέαμα

Εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού, πραγματοποιούνται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος – Πρασίνου – Ανακύκλωσης – Καθαριότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μηδέν η αντιπυρική προστασία, ενώ το καλοκαίρι έφτασε


"Τρύπιο", για ακόμη μια χρονιά, το σύστημα αντιπυρικής προστασίας των δασών. Όπως προειδοποιεί το WWF Ελλάς, οι υπάρχοντες πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, η δασική έρευνα υστερεί, ενώ η ενημέρωση του κοινού ουσιαστικά απουσιάζει.

Τι αγνώστω καμαριέρα...


του Θανάση Καρτερού
Τη αγνώστω καμαριέρα που πολλοί αγάπησαν ξαφνικά. Γιατί όχι μόνο δεν του κάθισε του Στρος Καν, όχι μόνο αντιστάθηκε σθεναρά στη γοητεία της εξουσίας του, αλλά και τον έστειλε αδιάβαστο στον εισαγγελέα, που τον έστειλε με τη σειρά του, διαβασμένο αλλά φευ αργά, να φωτογραφηθεί με χειροπέδες. Αυτή κι αν είναι φωτογραφία που αξίζει όσο χίλιες λέξεις! Και χίλια ζήτω, μεταξύ μας, από τους εμπαθείς.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και το ροζ σκάνδαλο ... Στρος Καν

Ακούμε συνεχώς από το πρωί της Κυριακής, που προέκυψε η είδηση από τη Νέα Υόρκη για την σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ανήσυχη σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γάλλο πολιτικό στο τιμόνι του ΔΝΤ, καθώς αυτός είχε ακολουθήσει σχετικά φιλελληνική πολιτική στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Επέκταση των χωρικών της υδάτων συζητούσε η Τουρκία


Από το 2009, συζητούσε  η Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε συγκεκριμένες περιοχές πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Πανηγυρίζει η Αναγέννηση Επανομής την άνοδο στη Β΄ Εθνική


«Χρυσή» ισοπαλία με 2-2, πέτυχε η Αναγέννηση Επανομής εκτός έδρας με αντίπαλο την Κοζάνη και με το αποτέλεσμα αυτό, πανηγύρισε την απευθείας άνοδο της στην Football League, αφού διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Φορτικές πιέσεις ασκεί η τρόϊκα για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις


Φορτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις εξπρές για την κάλυψη των αποκλίσεων στην εφαρμογή του μνημονίου, ασκεί η τρόικα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ.

Καμώματα "παραγόντων" απέναντι στον Δήμο Θερμαϊκού


Περιμέναμε να τελειώσουν οι αγώνες του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, για να αναφερθούμε στην άκρως απαράδεκτη στάση του προεδρείου της «Αναγέννησης» Επανομής απέναντι στη διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Μία στάση η οποία όχι μόνο δεν συνάδει με την 85χρονη ιστορία της «Αναγέννησης», αλλά και θυμίζει «καμώματα» ποδοσφαιροπατέρων άλλων εποχών. Πως όμως έχει το θέμα;

Γιορτάστηκε η γενέθλια ημέρα της Μηχανιώνας

Η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην περιοχή στις 14 Μαίου 1923 - Η ζωή και το έργο του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη

Τη γενέθλια μέρα της, την επέτειο των 88 χρόνων από την ίδρυσή της, γιόρτασε η Νέα Μηχανιώνα, στη διάρκεια σεμνής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο της Καψαλάκειου Πολιτιστικής Στέγης.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες από ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους;


Όλο και περισσότερο, ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι πρέπει να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο και η ελληνική οικονομία βιώσιμη. Μια τέτοια λύση, σημαντικοί Ευρωπαίοι τραπεζίτες τη χαρακτηρίζουν «καταστροφική», εκτιμώντας ότι η παρούσα τακτική της ευρωζώνης να προσφέρει δάνεια από κοινού με το ΔΝΤ αποτελεί την καλύτερη λύση, παρότι δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος.

Στα κρατητήρια ο Ντομονίκ Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση

Στα κρατητήρια, στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται από χτες αργά το βράδυ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε καμαριέρα του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.

Με συνταρακτικό τρόπο πέφτει η αυλαία στο "Νησί"


Με συνταρακτικές εξελίξεις πέφτει η αυλαία στην πιο επιτυχημένη δραματική σειρά των τελευταίων ετών, στο «Νησί» που παρακολουθήσαμε φέτος φανατικά στο MEGA. Στα δύο τελευταία επεισόδια που θα προβληθούν τη Δευτέρα 16/5 και τη Δευτέρα 23/5 κανείς -εκτός ίσως από αυτούς που έχουν διαβάσει το βιβλίο- δεν μπορεί να φανταστεί τα δραματικά γεγονότα και τις αλλαγές που επιφυλάσσει η μοίρα στις ζωές των βασικών ηρώων της ιστορίας.

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα μισά ΚΕΠ

Πάνω από τα μισά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (1.077 στο σύνολο) θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκασθούν να κλείσουν, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την ανανέωση των συμβάσεων του μη μόνιμου προσωπικού τους.

"Αθώωση" Σωκράτη μετά 2.410 χρόνια !


Η στιγμή που ο Σωκράτης πίνει το κώνειο,
περιστοιχισμένος από τους μαθητές του
Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αθώωσε το Σωκράτη μετά από 2.410 χρόνια. Σε μια ιστορική δίκη, με αρχαιοελληνικά στοιχεία και συνάμα με σύγχρονες αντιλήψεις, δοσμένες με νομικές εκφάνσεις και χιούμορ, εκατοντάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εκπληκτική «παράσταση» της αλήθειας, του νόμου και της ελληνικής κληρονομιάς. 

Πόρισμα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει το μέγεθος της κλεψιάς με τα υποβρύχια


Πόρισμα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει σε όλη του την έκταση το κλέψιμο που έγινε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τους αετονύχηδες, με την προμήθεια των τεσσάρων νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιοτέρων που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Το διαβάσαμε στην «Ελευθεροτυπία» και … φρίξαμε!