Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο μέχρι 3 κιλά ανά βάρκα οι ερασιτέχνες αλιείς


Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννης Διαμαντίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την ερασιτεχνική αλιεία, αναφέρει ότι μόνο με στοιχεία και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα θα ήταν δυνατό να εξεταστεί οποιοδήποτε αίτημα για την τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων για τις αλιευόμενες ποσότητες ψαριών στο Θερμαϊκό κόλπο.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Καρασμάνη, με την οποία έχει καλέσει το υπουργείο να αποδεχθεί το αίτημα Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πέλλας «ο Ποσειδώνας» για την άρση της απαγόρευσης ψαρέματος άνω των 3 κιλών ανά βάρκα που ισχύει στον Θερμαϊκό, καθώς για την επικράτεια η απαγόρευση ισχύει για τα πέντε κιλά ανά βάρκα.
«Η ερασιτεχνική αλιεία αποσκοπεί αποκλειστικά στην ψυχαγωγία και την άθληση αυτών που την ασκούν και όχι σε βιοπορισμό ή απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος», σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης και παραπέμπει στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για την «Ερασιτεχνική Αθλητική Αλιεία».
Ειδικά για τον κόλπο του Θερμαϊκού, περιοχή που εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα διαχείρισης των αποθεμάτων, ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα «περί κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού», σύμφωνα με το οποίο η αλιευόμενη ποσότητα ψαριών ή κεφαλόποδων, ανά σκάφος ή ανά αλιέα ερασιτεχνικής αλιείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τρία κιλά ανά 24ωρο.
«Η εξέταση των αιτημάτων για τη θεσμοθέτηση νέων διατάξεων, που αφορούν στη ρύθμιση της αλιευτικής δραστηριότητας ή την τροποποίηση των υφιστάμενων, προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχείων και έγκυρων επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν την πρόταση και υποστηρίζουν την αναγκαιότητα εφαρμογής της, υποχρέωση που υπαγορεύεται από τον Κανονισμό για τη διατήρηση και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής», αναφέρει επιπλέον ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Οι ερασιτέχνες αλιείς πάντως στο υπόμνημα τους σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι στον Θερμαϊκό αλιεύουν ερασιτεχνικά, αλιείς από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς. Αναφέρουν ακόμη ότι το ειδικό πλαίσιο για το Θερμαϊκό, αναγκάζει τους ίδιους και αρκετούς φίλους τους να… «δραπετεύουν από την καθημερινότητα… παρανομώντας».

                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου