Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Για κάποια «παρατράγουδα» στο Δήμο Θερμαϊκού

Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι «υπήρξε γκρίνια στη συνεδρίαση της περιφερειακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στους δήμους της β’ Θεσσαλονίκης». Και ότι ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Κουκουλεκίδης, δήλωσε πως… «θα μπορούσαμε να πετύχουμε την ανατροπή στην περιφέρεια, αν οι υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη του νομού ήταν από τη Θεσσαλονίκη». Αυτή όντως, είναι μία πρωτότυπη και ιδιαιτέρως τοπικιστική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Και όσοι την διατύπωσαν, δεν σκέφτηκαν και την άλλη εκδοχή: Ότι αν απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που από καιρό πριν έχτιζε με στρατηγική την υποψηφιότητά του, δεν ήταν ο 52χρονος Μάρκος Μπόλαρης, αλλά οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τότε το κυβερνών κόμμα θα «πάτωνε» στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή;

H κρίση πλήττει και τις πενθήμερες σχολικές εκδρομές

Οι μαθητές του λυκείου, είναι μεταξύ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, καθώς έχουν περιοριστεί αισθητά οι πενθήμερες εκδρομές των τελειόφοιτων που βλέπουν να μένει απραγματοποίητο το όνειρό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες, σε ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ της Μαρίας Μπαζδριγιάννη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», τα πράγματα είναι πιο σφιχτά φέτος, μιας και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί «στενάζουν» και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι ακόμη πιο βαρύς. 

"Έσκισε" πάλι το ΠΟΝΤΙΚΙ


Δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην αναδημοσιεύσουμε εδώ το εκπληκτικό πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας "Ποντίκι", όπου μέσα σε λίγες μόνο γραμμές, είναι σαν να διαβάζει κανείς ένα ολόκληρο βιβλίο. Πρωτοσέλιδο που νομίζουμε ότι θα πρέπει να διδάσκεται στις δημοσιογραφικές σχολές σαν υπόδειγμα λιτής αλλά τόσο εμπεριστατωμένης γραφής.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

"Πράσινο φως" για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Πράσινο φως» για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, άναψε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, καυτηριάζοντας παράλληλα έντονα τις επικρίσεις που ακούγονται κατά της Ελλάδος, από Γερμανούς αξιωματούχους.
Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Κασταντίδης τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζει πολύ σοβαρά και με μεγάλη προσοχή, τη νομική βάση και τη δυνατότητα παρέμβασης που έχει η χώρα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όταν οι ανάπηροι διαδηλώνουν.....

Πόσο περήφανοι, μπορούν να νοιώθουν οι πολίτες μιας χώρας, όταν βλέπουν τους ανάπηρους να διαδηλώνουν στους δρόμους, πάνω στα αναπηρικά τους καροτσάκια, εναντίον μιας Πολιτείας άστοργης; Κι όμως, για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος, Παναναπηρικό συλλαλητήριο της «αξιοπρέπειας και της τιμής» από μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Σάλος για τη μυστική διαπραγμάτευση Παναγόπουλου-ΣΕΒ

Σάλο, προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, είχε μυστική διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τις συμβάσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την υλοποίηση του αναθεωρημένου Μνημονίου, με το οποίο μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Το ερώτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι: Συμφώνησε ή δεν συμφώνησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για τις επικείμενες ρυθμίσεις εις βάρος της εργασίας;

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μια καταδίκη της Ελλάδος πριν 188 χρόνια !!

Dave Brown Αγγλία (εφημερίδα «The Independent»)


Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου του 1822, οι «μεγάλοι» της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδρίασαν στη Βερόνα της Ιταλίας, για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών και των Ελλήνων. Μήπως και σήμερα, τα ίδια δεινά, οικονομικά τη φορά αυτή, δεν απεργάζονται κατά της χώρας μας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μέρκελ και οι άλλοι «μεγάλοι»;

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"Σπίθα", το όνομα του κινήματος που δημιούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης

Tη δημιουργία κινήματος ανυπακοής, απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, που -όπως είπε- προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις», ανακοίνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Κατά τη σημερινή του ομιλία, ανακοίνωσε και επισήμως την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, το οποίο φέρει την ονομασία "Σπίθα".
Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν αποσκοπεί το Κίνημα να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.

Εργασία και το Σάββατο, ζητά ο ΣΕΒ

Επιστροφή στο καθεστώς εργασίας και το Σάββατο, ζητά ο ΣΕΒ, με σκοπό «την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα».  Ξέχασαν οι εκπρόσωποί του να ζητήσουν εργασία και την Κυριακή, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα κλπ. Βρήκαν εποχή και τα κάνουν. Και κατά πως λέει και ο λαός μας, "Μάθανε πως......., πλακώσανε κι οι γύφτοι", χωρίς αυτό να εμπεριέχει κανενός είδους ρατσιστική διάθεση απέναντι στη συμπαθή φυλή, που σε ντομπροσύνη, είναι καλύτερη από μερικούς άλλους....

Να κι ένα καλό νέο: Εκδίδεται το «Ευρωομόλογο»

Nα που ακούσαμε και ένα καλό νέο, με την είσοδο του Δεκέμβρη, ένα ενθαρρυντικό νέο μέσα στο γενικό κλίμα της θολούρας και της μαυρίλας που ζούμε. Κι αυτό γιατί,  όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η ευρωζώνη προχωρά μέσα στον Ιανουάριο στην πρώτη έκδοση «ευρωομολόγου», προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κοινό ομόλογο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το «ευρωομόλογο» εκδίδεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητηθεί από πολλούς στο παρελθόν. 

Μας στέρησαν το δικαίωμα στο Χριστουγεννιάτικο όνειρο...


Kαλημέρα και Καλό Μήνα σε όλους τους φίλους. 
Κάποτε, ο Δεκέμβρης ήταν μήνας γιορτινής χαράς για τα παιδιά που περίμεναν τα δώρα από τους γονείς, αλλά και για τους μεγάλους, που καρτερούσαν το 13ο μισθό για να καλύψουν το πετρέλαιο της χρονιάς, τις δόσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών, να προμηθευτούν τα δώρα των παιδιών και να φροντίσουν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τώρα; Τίποτα. 

Δημοσιογραφία και Λογοτεχνία

Δεν ξέρω πόσο ισχύει ακόμη η ρήση του Άγγλου ποιητή του 19ου αιώνα Μάθιου Άρνολντ ότι «η δημοσιογραφία είναι λογοτεχνία εν βιασύνη». Το σίγουρο είναι ότι η σχέση δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας, είναι ένας δεσμός που ειδικά στη χώρα μας άρχισε με τη γέννηση του ελληνικού τύπου και συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα.
Προκαταβολικά να αναφέρουμε μερικά μόνο ονόματα δημοσιογράφων που διέπρεψαν στη λογοτεχνία:

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

"Θάρθει καιρός...."

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, αποκτά εκπληκτική επικαιρότητα ο προφητικός στίχος της ποιήτριας και ηθοποιού, Κατερίνας Γώγου, που έβαλε τέλος στη ζωή της στις 3 Οκτωβρίου 1993, σε ηλικία 53 χρόνων. Καθώς, πριν 17 χρόνια, προέβλεψε στο ποίημά της «Θάρθει καιρός…», τους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας και το λαό της. Και όπως γράφει, "Είναι Μαρία- δε θέλω να λέω ψέματα- δύσκολοι καιροί και θάρθουν κι΄άλλοι". Παρ΄ όλα αυτά όμως, το ποίημά της δίνει και μία νότα αισιοδοξίας, καθώς προβλέπει ότι "Θάρθει καιρός που θ΄αλλάξουν τα πράγματα..."

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Από τη Μηχανιώνα αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας !!

Από τη Μηχανιώνα, ξεκινάει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μέρος του χρέους της χώρας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκαν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) οι διαδικασίες εκποίησης οκτώ (8) μεγάλων ακινήτων που ανήκουν στο κράτος και για τα οποία προκηρύχτηκαν και οι σχετικοί διαγωνισμοί.  Το πρώτο από αυτά, είναι ένα ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 680 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μηχανιώνας. Και όπως περιγράφεται, «είναι μία εκτός σχεδίου περιοχή, με ωραία αμμώδη παραλία στην  πλευρά του Θερμαϊκού, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας». Σύμφωνα με την περιγραφή αυτή, μάλλον πρόκειται για την έκταση όπου λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια το beach-bar «Ριβιέρα», πριν αυτό καεί ολοσχερώς από εμπρησμό αγνώστων τη νύχτα της 23ης Οκτωβρίου 2010.