Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Για κάποια «παρατράγουδα» στο Δήμο Θερμαϊκού

Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι «υπήρξε γκρίνια στη συνεδρίαση της περιφερειακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στους δήμους της β’ Θεσσαλονίκης». Και ότι ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Κουκουλεκίδης, δήλωσε πως… «θα μπορούσαμε να πετύχουμε την ανατροπή στην περιφέρεια, αν οι υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη του νομού ήταν από τη Θεσσαλονίκη». Αυτή όντως, είναι μία πρωτότυπη και ιδιαιτέρως τοπικιστική ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. Και όσοι την διατύπωσαν, δεν σκέφτηκαν και την άλλη εκδοχή: Ότι αν απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που από καιρό πριν έχτιζε με στρατηγική την υποψηφιότητά του, δεν ήταν ο 52χρονος Μάρκος Μπόλαρης, αλλά οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τότε το κυβερνών κόμμα θα «πάτωνε» στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή;

Καθώς δεν ήταν μόνο η φθορά της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, που εισέπραξε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο κυβερνητικός υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τα δυσβάστακτα αντιλαϊκά μέτρα, που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων είτε σε ψήφο διαμαρτυρίας είτε σε αποχή, αποδυναμώνοντας τον ουσιαστικά.
Απεναντίας, με την σοβαρή υποψηφιότητα τόσο του Μάρκου Μπόλαρη όσο και του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργου Πασχαλίδη, τον έντιμο, με επιχειρήματα κι όχι με κοκορομαχίες αγώνα που διεξήγαγαν, τη διεισδυτικότητα που και στους χώρους της Ν.Δ. όσο και της αριστεράς, πέτυχαν, αν και η υποψηφιότητά τους ανακοινώθηκε κυριολεκτικά «στο παρά πέντε», κατόρθωσαν να σώσουν την παρτίδα, να εξασφαλίσουν αυτό το σημαντικό ποσοστό του 47,5% στο β΄ γύρο.
Απόδειξη αυτού, αποτελεί και το γεγονός ότι ο αντίπαλος του Μπόλαρη, Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκεί που όλοι περίμεναν ενδεχόμενη εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, όπως και την προηγούμενη τετραετία, πήρε στον πρώτο γύρο 43,36%, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις του κατέγραψε στο νομό Θεσσαλονίκης (39%), όπου άσκησε τη διοίκηση στη νομαρχία επί μία οκταετία και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε λάβει 48,20%. 
Στην ίδια συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι υπήρξε γκρίνια και… «για τη μη στήριξη στο β’ γύρο του Γ. Μαυρομάτη στο δήμο Θερμαϊκού από τον Απ. Οικονομίδη αλλά και τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Κίρκος». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, μας φταίει το γαϊδούρι και βαράμε το σαμάρι, κατά πως λέει η σοφή λαϊκή παροιμία. Αντί δηλαδή εκεί στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ να κάνουν την αυτοκριτική τους για την με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, στήριξη της υποψηφιότητας Μαυρομάτη, η οποία «έμπαζε από παντού» και δίχασε και έκανε να θυμώσουν βαθύτατα τους ψηφοφόρους του Κινήματος στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, πάνε να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες σε πλάτες άλλων.
Και δεν αντιλαμβάνονται ότι αν δεν είχαν βάλει το χέρι τους στις εκλογές για το δήμο Θερμαϊκού κάποιοι της Νομαρχιακής και κάποιοι βουλευτές, θα ήταν ίσως διαφορετικό και πιο ευνοϊκό το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο αυτό, αλλά με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι άνθρωποι αυτοί, προκάλεσαν στην περιοχή ζημιά και για την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη. Κάποια στιγμή, θα μιλήσουμε «με ανοιχτά χαρτιά» για την περίπτωση, καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα. Και όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος, για το δήμο Θερμαϊκού, «πόνταραν σε ένα κουτσό άλογο, που ήξεραν εξαρχής ότι ήταν χαμένο από χέρι στην κούρσα που θα ακολουθούσε».
Αντιθέτως, παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα που συνεχώς δέχονταν, παρά τα τηλεφωνήματα προς υποψηφίους συμβούλους του να αποτραβηχτούν προς Μαυρομάτη μεριά, παρά τους ποταμούς χρήματος που ξοδεύονταν από τους αντιπάλους του (αλήθεια, εκεί στη Νομαρχιακή έχουν γνώση και άποψη περί αυτού;), ο Απόστολος Οικονομίδης τήρησε μια απολύτως αξιοπρεπή, τίμια και κόσμια στάση. Όσο για τον τέως βουλευτή Γιώργο Κίρκο, το μόνο που θα μπορούσε να του καταμαρτυρήσει κανείς, ήταν ότι δεν ασχολήθηκε ενεργά στις εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Επανομή αλλά και ευρύτερα στον ενιαίο πλέον δήμο Θερμαϊκού, υπέρ κανενός υποψηφίου, τηρώντας στάση αυστηρής ουδετερότητας. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, με την οξύτητα που υπήρξε στον προεκλογικό αγώνα, την πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δίχως να διαψευστούν στην ουσία, φαίνεται απόλυτα δικαιωμένος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου