Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

O δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις...

Κάθε μέρα που περνάει, η χώρα βουλιάζει χωρίς να φαίνεται έστω κάποιο φως στο τούνελ που λέγεται έξοδος από την κρίση, χωρίς καμιά προοπτική. Η ίδια η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, ανίκανη να αντιδράσει, αφού προηγουμένως παρέδωσε τη χώρα όμηρο στην τρόϊκα και τους δυσβάστακτους όρους του ΔΝΤ.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν παραλείπει κάθε τόσο να μας διαβεβαιώνει για τις καλές του προθέσεις. Και αν θυμηθούμε τη γνωστή αγγλοσαξωνική παροιμία: «Τhe road to hell is paved with good intentions.» (Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.) Το πρόβλημα όμως είναι κατά πόσο τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ικανά να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία κάποια στιγμή, έστω και μετά από μία πενταετία στο ξεπέρασμα της κρίσης, ή θα την βουλιάξουν ακόμη περισσότερο στο τέλμα, οδηγώντας την στην καταστροφή.

«Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη…»

Ηχούν παράταιρα στα αυτιά μας οι διακηρύξεις των κυβερνώντων «για την κρίση που κρύβει µια ευκαιρία»και για «το τούνελ της ύφεσης που θα µας οδηγήσει στη λεωφόρο της ανάπτυξης». Και πολύ περισσότερο, ακούγονται ως εμπαιγμός και ως ύβρις απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες µισθωτούς και συνταξιούχους συμπατριώτες μας, που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους και έσερναν το κάρο της λιτότητας για το καλό της πατρίδας και καλούνται και πάλι – οι ίδιοι – να σφίξουν το ζωνάρι για την υλοποίηση των εντολών του Μνηµονίου. 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μια ιστορία ζωής στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την ταινία «127 ώρες», του Ντάνι Μπόιλ, μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία ζωής, σηκώνει την αυλαία του το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 3 Δεκεμβρίου .
Ο σκηνοθέτης του Οσκαρικού «Slumdog millionaire», Ντάνι Μπόιλ, βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Άρον Ράλστον, για να αφηγηθεί την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Άρον Ράλστον,( Τζέιμς Φράνκο), ο οποίος πριν από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διασωθεί. 

"Των οικιών ημών εμπιπραμένων..."

"Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν…", έγραψε ο Θουκυδίδης, για να περιγράψει τα όσα οδήγησαν την πολιτεία των Αθηναίων στην καταστροφή. Κάτι ανάλογο ζούμε στις μέρες μας. Με τις σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων στην επερχόμενη καταστροφή, τους καυγάδες Σαμαρά-Ντόρας για την κυριαρχία στο χώρο της κεντροδεξιάς, τους αφορισμούς περί "νέας αποστασίας", την απάθεια των ηγεσιών των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και την χαρακτηριστική αδιαφορία των πολιτών στη ληστεία και σε όσα άλλα υφίστανται. Τελικά, μήπως έχουμε αποτρελαθεί τελείως και ακόμη δεν το καταλάβαμε; Ή πάλι μήπως στ΄αλήθεια είμαστε λαός ..... μαζοχιστών;

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Ποιος τη ζωή μου κυβερνά"




Ετσι όπως πάει κατά διαόλου η χώρα, με τους ανίκανους που μας κυβερνούν, κι έτσι που άλλαξε η ζωή μας μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, κι ένας Θεός ξέρει που πλέον θα πάμε, έτσι που λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες νοιώθουμε "σαν ψάρι μες το δίχτυ", θυμηθήκαμε το ποίημα του Μάνου Ελευθερίου "Ποιός τη ζωή μου", που μελοποίησε ο μεγάλος μας Μίκης Θεοδωράκης:

Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά, 
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα;
Ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά, 
σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα.
Για κάποιον μες στον κόσμο είν' αργά, 
ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά, 
στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;
Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά, 
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;
Για κάποιον μες στον κόσμο είν' αργά, 
ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

ΧΑΡΗΣ & ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ - Ποιος τη ζωή μου (audio)

Theodorakis: "Dromoi Palioi" (Anna Parlapanou - Kostas Grigoreas) Lyrics...

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μην πετροβολάτε το παγκόσμιο σύμβολο που ακούει στο όνομα Μίκης

Η απόφαση του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να προχωρήσει, την 1η Δεκεμβρίου, στην ίδρυση ενός «Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών», προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις από κάποιους. Οι οποίοι έσπευσαν να του επιτεθούν, ανατρέχοντας σε  παλαιότερες δηλώσεις του ή στο γεγονός ότι το 1990, είχε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., αναλαμβάνοντας υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θεωρήσαμε χρέος μας να γράψουμε το άρθρο που ακολουθεί για να θυμίσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του μεγάλου, του παγκόσμιου πλέον συμβόλου που ακούει στο όνομα Μίκης. Αγώνες που δεν ισοπεδώνονται, ούτε σβήνονται με μια μονοκονδυλιά.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η Χρωματοθήκη του Πικάσο

Από τον φίλο συλλέκτη Θάνο Ευαγγελινό, εξασφαλίσαμε και δημοσιεύουμε το ανέκδοτο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου  «Η Χρωματοθήκη του Πικάσο». Το ποίημα, συνοδεύει ένα εκπληκτικό σχέδιο, το οποίο φιλοτέχνησε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης προς τιμή του φίλου και συντρόφου  του, μεγάλου ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο. Το έργο του Γιάννη Ρίτσου, είναι μεταξύ των 120 έργων τέχνης που θα δημοπρατηθούν από τον Θάνο Ευαγγελινό απόψε στις 7 μμ, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς».

Πόλος καινοτομίας και έρευνας γίνεται η περιοχή μας

Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε

Σημαντικές χρήσεις για τις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης και κυρίως για τους σημερινούς δήμους Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, Επανομής, Μίκρας και Βασιλικών, προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που εκπονήθηκε με ευθύνη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, έχει ολοκληρωθεί εδώ κι ένα χρόνο και οδεύει στη θεσμοθέτησή του.
 Συγκεκριμένα, για την ανατολική ενότητα, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο προνοεί την εγκατάσταση τριτογενούς τομέα, μαζί με την ενίσχυση της καινοτομίας και έρευνας και των εκθεσιακών δραστηριοτήτων, (δεδομένης της εγκατάστασης του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στην περιοχή της Μίκρας).

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ανακρούουν πρύμνα για το κάπνισμα;

Είπαμε να πάμε με κάποιους φίλους το Σαββατόβραδο σε πιάνο-μπαρ της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού και… φρίξαμε. Το μαγαζί θύμιζε τεκέ, καθώς τα σύννεφα καπνού που έβγαζαν τα τσιγάρα των θεριακλήδων καπνιστών, είχαν δημιουργήσει μία αποπνικτική στην κυριολεξία ατμόσφαιρα. Περίπου 24 ώρες μετά, τα ρούχα μου ακόμη βρωμάνε τσιγαρίλα. Αυτό με προβλημάτισε: Όταν ο ιματισμός, από το σακάκι μέχρι τα εσώρουχα εμποτίστηκαν από τη νικοτίνη, σκέψου πόση ποσότητα πέρασε στα πνευμόνια και το αναπνευστικό σύστημα.

Δρομολογείται η θαλάσσια συγκοινωνία;

Ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Σπ. Βούγια

Την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση δύο έργων με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη - τη δημιουργία γραμμής τραμ από το ΙΚΕΑ μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό και θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας σε συνάντηση που είχε σήμερα , με το νεοκλεγέντα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι με τον κ. Μπουτάρη ξεκίνησαν μαζί πριν από 20 χρόνια για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και ότι οι θέσεις τους είναι κοινές σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη , όπως η βιώσιμη κινητικότητα, το καθαρό περιβάλλον, η ανακύκλωση, η καθαριότητα, η ήπια κυκλοφορία.

"Δημοκρατική Συμμαχία" το κόμμα της Ντόρας


Η ελιά είναι το σύμβολο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» του κόμματος που ανακοίνωσε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση στο θέατρο Badminton, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου. Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε πως «τίποτα δεν είναι δυνατότερο από τη σύμπραξη ελεύθερων ανθρώπων, που τους δένουν κοινά οράματα», υπεραμύνθηκε της στάσης της υπέρ του μνημονίου και τόνισε ότι το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα είναι αποτέλεσμα πολιτικών...

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χασήρ


Έναν ακόμη καλό δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου συνδέθηκε επί πολλά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ, έχασε η δημοσιογραφική οικογένεια στη Θεσσαλονίκη: τον Τάκη Χασήρ, κατά κόσμο Δημήτριο Χασηρτζόγλου, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 90 ετών.

Οι λουκουμάδες της Μηχανιώνας στη «Μαγική Πόλη»

Οι γνωστοί στο πανελλήνιο πεντανόστιμοι λουκουμάδες της Νέας Μηχανιώνας θα εκπροσωπηθούν από την επιχείρηση «Μποέμ» του Γιώργου Μαυρόγιαννου στη φαντασμαγορική Χριστουγεννιάτικη αγορά «Μαγική Πόλη», που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 27 Νοεμβρίου 2010 έως τις 2 Ιανουαρίου 2011.
Πρόκειται για μία μοναδική στο είδος της αγορά, που θα φιλοξενεί 40 περίπου ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια πώλησης ή προώθησης προϊόντων. 

Οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων στο Δήμο Θερμαϊκού


Δημοσιεύουμε παρακάτω, από την εφημερίδα «Περαία», τους σταυρούς προτίμησης όλων των υποψηφίων τοπικών και δημοτικών συμβούλων, και από τα έξι ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις Δημοτικές Εκλογές 2010 στο Δήμο Θερμαϊκού.
Όπως είναι γνωστό, ο συνδυασμός «Θερμαϊκός για Όλους» με επικεφαλή τον Γιάννη Αλεξανδρή συγκέντρωσε το 51,43% των ψήφων και καταλαμβάνει είκοσι (20) έδρες. Ο συνδυασμός «Θερμαϊκός – Νέα Πορεία» του Γιάννη Μαυρομάτη, απέσπασε το 48,57% και κατέχει επτά (7) έδρες.
Από δύο έδρες καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί «Μπροστά μαζί για το Δήμο Θερμαϊκού» και «Κοινωνία των Πολιτών» με επικεφαλείς τους Απόστολο Οικονομίδη και Νικόλαο Παράσχου αντίστοιχα. Οι συνδυασμοί «Νέα αυτοδιοίκηση Δήμου Θερμαϊκού» και «Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού» με αρχηγούς τους Γρηγόρη Παραδείση και Κωνσταντίνα Μώραλη αντίστοιχα καταλαμβάνουν από μία (1) έδρα.

Ολυμπιονίκες στη μείωση αποδοχών και την ακρίβεια!!

Τελικά, το είχαν από δω, το είχαν από κει, κατάφεραν τα σαίνια που μας κυβερνούν ώστε να έχουμε πλέον τη δεύτερη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ε.Ε., να έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης, να διατηρούμε το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα, αλλά να μας πλήττει και η μεγαλύτερη ύφεση!! Ολυμπιονίκες, μη μου πείτε. Στη σημερινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», διαβάζουμε αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών παραμέτρων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη προκαλεί η συνταγή του μνημονίου. Με συνέπεια ο Έλληνας να είναι ο μόνος Ευρωπαίος που υφίσταται τόσο μεγάλη μείωση αποδοχών και φορτώθηκε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ε.Ε. Στα ύψη βρίσκονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, που τελικώς οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις. Πρωταθλητές είμαστε στην ύφεση, ενώ ακουμπάμε οροφή στην ανεργία.