Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο ρόλος των ΜΜΕ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ο βιβλικών διαστάσεων σεισμός στην Ιαπωνία, φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη στάση που πρέπει να κρατούν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ γενικότερα απέναντι στα θέματα των φυσικών καταστροφών. Ενημερώνοντας την κοινή γνώμη χωρίς υστερία, τρομολαγνεία και πανικό, αλλά πάντα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κι επίσης, βοηθώντας τους αρμόδιους φορείς, αντί να δυσκολεύουν το έργο τους.

Το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί του κόσμου στην Ιερισσό Χαλκιδικής


Μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness απέκτησε σήμερα η τυροκομική μονάδα του Ιωάννη Σταθώρη στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στην οποία παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί στον κόσμο.

Συνεχιζουν τις διαμαρτυρίες τους οι "Επιβάτες Θεσσαλονίκης"


Συνέχισαν και αυτό το Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους τα μέλη της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και συμβολική κατάληψη έξι αστικών λεωφορείων.

Αγνοούνται οι 10.000 κάτοικοι μιας ολόκληρης πόλης στην Ιαπωνία!


Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί από τον εφιαλτικό σεισμό των 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία ανέρχονται σε 1700 και οι τραυματίες σε 1200.Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Κλείνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία λόγω σεισμού

Τρεις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες η Toyota, η Nissan και η Honda, ανακοίνωσαν ότι σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στην Ιαπωνία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Μειώθηκε η ραδιενέργεια, διαβεβαιώνει η Ιαπωνική κυβέρνηση

Καθησυχαστική εμφανίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση για την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, διαβεβαιώνοντας ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί. Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, επιβεβαίωσε την έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Περισσότεροι από 1.400 οι νεκροί στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής

Περισσότεροι από 1.400 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ενώ υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

Ρυθμίζονται τα χρέη των δήμων

το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα
Tροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των ΟΤΑ και των Περιφερειών κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας. Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση των χρόνων αποπληρωμής ως και 25 χρόνια, μείωση επιτοκίων και τη λήψη νέου δανείου έως τις 31/12 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τη γλυτώσαμε κι αυτή τη φορά: Δεν βουλιάζουμε !


Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2% κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ένταξη της Επανομής σε πρόγραμμα αρδευτικών και υδρολογικών έργων


Η ένταξη της Επανομής στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΕΣΠΑ, για την εκτέλεση διάφορων υδρολογικών έργων στην περιοχή, σε έκταση 8-10.000 στρεμμάτων,  αποφασίσθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο δημοτικό κτίριο της Επανομής.

Στα 24 εκατ. ευρώ περίπου τα χρέη του δήμου Θερμαϊκού


Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η απογραφή που διενεργήθηκε σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση του νέου δήμου, τα χρέη προς προμηθευτές, τα δάνεια, τα διοικητικά πρόστιμα και οι άλλες υποχρεώσεις.

Oι σεισμοί στην αρχαιότητα και κατά την Βυζαντινή περίοδο

Ο καταστρεπτικός σεισμός της Ιαπωνίας των 8,9 ρίχτερ, ο «παγκόσμιος σεισμός» όπως αποκλήθηκε, αλλά και οι σεισμοί παλαιότερα στην ελληνική επικράτεια, μας ανάγκασαν να μάθουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που προκαλεί τις δονήσεις. Για την ερμηνεία του φαινομένου,  εκτός από τους άριστους σεισμολόγους που διαθέτουμε, αποκτήσαμε και χιλιάδες αυτοσχέδιους περί την πρόβλεψη των σεισμών... προφήτες, οι οποίοι με τις τερατολογίες που διαδίδουν, τείνουν να ξεπεράσουν σε φαντασία ακόμη και τους Έλληνες της προϊστορικής εποχής. Οι οποίοι προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, κάθε φορά που ταρακουνιούνταν η γη, έπλαθαν διάφορες ιστορίες.

"Πονοκέφαλος" για το δήμο Θερμαϊκού η αποχέτευση της Επανομής


Από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 16/2/2011 στην
Επανομή για τη συνέχιση του έργου αποχέτευσης
Σε αληθινό «πονοκέφαλο» για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, έχει εξελιχθεί η υπόθεση με την αποχέτευση της Επανομής και την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που και την ομαλή συνέχιση και αποπεράτωση του έργου θα εξασφαλίζει και τους κατοίκους θα ικανοποιεί.

«Οίκος Ευγηρίας» από Θεατρική Ομάδα Καψαλάκειου Στέγης Ν.Μηχανιώνας


Από τις πρόβες του έργου
Το θεατρικό έργο του Μανώλη Κορρέ «Οίκος Ευγηρίας “Η Ευτυχισμένη Δύσις”», παρουσιάζει αυτή την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 8,00 μ.μ., στο θέατρο του Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας, η Θεατρική Ομάδα της Καψαλάκειου Πολιτιστικής Στέγης Νέας Μηχανιώνας.

Έφτασε στον Ευκλείδη ο "μετροπόντικας" της Θεσσαλονίκης

Ο… «Κωστίκας», ο μετροπόντικας δηλαδή που σκάβει στα έγκατα της γης για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, έφτασε στον πρώτο κατασκευασμένο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης –στον «Ευκλείδη», όπου είχε συγκεντρωθεί  πλήθος κόσμου με βιντεοκάμερες και φωτογραφικές μηχανές για να αποθανατίσει το γεγονός. Είναι μία θετική εξέλιξη αυτή αν και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη συνέχιση του έργου.

Όταν γίνονται καταγέλαστοι οι "Οίκοι Αξιολόγησης"....


Αυτοί οι λεβέντες εκεί στους τρεις Οίκους Αξιολογήσεων, με τη στάση τους απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες, αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά τον τρόπο λειτουργίας τους: Χρειάστηκε ο οίκος Standard and Poor's.να περάσουν περίπου δύο μήνες συγκρούσεων στη Λιβύη, για να φτάσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Λιβύης κατά τέσσερις βαθμίδες!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Για να μην ξεχνάμε: Οι ληστρικοί όροι του Μνημονίου

Για να μην ξεχνάμε τους όρους του Μνημονίου, με το οποίο η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα μπροστά στους ξένους δανειστές της, με συνέπεια η Ελλάδα σήμερα να μην μπορεί να πάρει δάνειο από άλλη χώρα, να πληρώνει ένα ληστρικό στην κυριολεξία επιτόκιο και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κάθε στιγμή να ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί η δημόσια περιουσία, εάν το διατάξουν οι δανειστές μας. Τέτοια αποθέωση ραγιαδισμού  δεν έχει ίσως προηγούμενο στην ελληνική ιστορία !

Τι είναι η ελεγχόμενη πτώχευση;

Τι είναι η ελεγχόμενη πτώχευση, για την οποία ακούμε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εάν, ο μοι γένοιτο, συμβεί στην οικονομία της χώρας μας; Στο ερώτημα αυτό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία πειστική απάντηση στις γραμμές που ακολουθούν.

Με αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ αρχίζει το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ


Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Καναρίνι μου γλυκό», του Ρόι Σερ, που αποτίνει φόρο τιμής στη μεγάλη ερμηνεύτρια Ρόζα Εσκενάζυ, ανοίγει την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον η αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο ντοκιμαντέρ, τρεις νέοι μουσικοί ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο, προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία της Εσκενάζυ.

Η δυσωδία στο ποδόσφαιρο: "Προϊόν συρραφής", λέει τώρα ο Αχ. Μπέος


Ότι ήταν «προϊόν συρραφής» οι κασέτες που παρουσιάστηκαν από τον ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια, ισχυρίστηκε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, για τη γνωστή υπόθεση με τις δωροδοκίες διαιτητών και τα στημένα ματς στο ποδόσφαιρο, αν και παραδέχθηκε ότι είναι δική του η φωνή που ακούγεται. Ενώ απείλησε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Α. Κούγια και του Νικόλα Πατέρα, χαρακτηρίζοντας τον πρώτο «υποκολπέα» και τον δεύτερο «συνεργό».

Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις μας στις τράπεζες;

Οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου, αλλά και τα σενάρια που κυκλοφορούν περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, δημιούργησαν για μία ακόμη φορά ανησυχία στους καταθέτες, μήπως τυχόν χάσουν τα χρήματα που έχουν αποταμιευμένα στις τράπεζες. Παραθέτουμε οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις που βρίσκονται καθημερινά στα χείλη πολλών και ισάριθμες απαντήσεις...

Την αλληλεγγύη των εταίρων στην Ε.Ε. ζητά ο Πρωθυπουργός


H Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, δηλώνει ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde μία μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε., επιμένοντας για τους κινδύνους μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Νέα σημαντικά ευρήματα στη Βεργίνα

Κλαδί από το χρυσό στεφάνι
Ένα χρυσό στεφάνι και σειρά χρυσών κτερισμάτων, δίπλα σε δύο νεκρούς, αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα που έγινε στην αγορά της Βεργίνας. Τα νέα πρόσωπα, ένας ενήλικας κι ένα κοριτσάκι ηλικίας 3-7 ετών, προστίθενται σε αυτά που αποκαλύφθηκαν το 2008 και που αποδόθηκαν αρχικά στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, και σε έναν ακόμη άγνωστο.

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2009


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ με το Ν. 3758/2009, με συνέπεια να παραπεμφθεί για οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Καίμε, λόγω κρίσης, λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης


Παρά το τσουχτερό κρύο, ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα περιόρισε στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της «τσουχτερής» τιμής του. Και είτε ελαχιστοποίησε τις ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ, είτε εναλλακτικά καταφεύγει σε άλλες, παλαιότερες μεθόδους θέρμανσης, όπως οι ξυλόσομπες, είτε πάλι επισπεύδοντας τη σύνδεση με το δίκτυο του αερίου.

Η υπόθεση Δ.Γεωργακόπουλου και η απόκρυψη της αλήθειας

Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο να απομακρύνεται από τη θέση του ένα κυβερνητικό στέλεχος ή ένα στέλεχος οργανισμού ή εταιρίας. Το εξοργιστικό και το απαράδεκτο είναι, όταν γίνεται προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, παραμόρφωσης και παραποίησης των πραγματικών γεγονότων και αποπροσανατολισμού των πολιτών. Και όλα αυτά τα λέμε με αφορμή την παραίτηση ή απομάκρυνση του κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Να ακυρωθεί το φετινό πρωτάθλημα !

Μετά τη δημοσίευση των κασετών για τα "στημένα" παιχνίδια και τους "πουλημένους" διαιτητές, απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας

Ύστερα από τις σημερινές συνταρακτικές αποκαλύψεις του ποινικολόγου κ. Αλέξη Κούγια και τη δημοσίευση των κασετών με τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες για «στημένα» παιχνίδια και «πουλημένους» διαιτητές, θα πρέπει αμέσως η Πολιτεία να ακυρώσει το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, να διαλύσει όσες ομάδες εμπλέκονται σε αυτό το καθεστώς της «παράγκας», να απαγορεύσει για μία τριετία τουλάχιστον την έξοδο των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και να πάρει δραστικά μέτρα για την εξυγίανση του αθλήματος. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνη!

"Ο αγώνας δικαιώθηκε" λένε οι απεργοί πείνας μετανάστες


Οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας μεταναστών
Σταμάτησαν οι μετανάστες την απεργία πείνας, καθώς έκαναν δεκτές τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΓΣΕΕ, ανάμεσα σε υπουργούς και εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη». «Ο αγώνας δικαιώθηκε» δήλωσαν. Όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία θα παραμείνουν εκεί, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν στην Υπατία, έως ότου αρχίσουν να σιτίζονται κανονικά.

Σε νέα ύψη διαρκώς ο χαρταετός της ανεργίας


Γυναίκες και νέοι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων
Ο Μινώταυρος της ανεργίας, συνεχίζει να κατατρώει τις θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας, καθώς, κάθε μήνα που περνάει, ο χαρταετός της ανεργίας συνεχίζει να πετάει όλο και πιο ψηλά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό για να την τιθασεύσει. Στο 14,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010, από 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% το Νοέμβριο του 2010.

Στον αέρα βγαίνει η σαπίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου


Μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα κάνουν "λίμπα" οι
οπαδοί των ομάδων στα γήπεδα.....

Απίστευτες αποκαλύψεις για τη σαπίλα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου (15:00), ανβακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει απομαγνητοφωνημένη την περιβόητη συνομιλία του Αχιλλέα Μπέου. 

Η "πολυκατοικία", ο Παπανδρέου, η τρόϊκα και οι υπόλοιποι...

Ευρηματικός, είναι ο τίτλος της σημερινής «Ελευθεροτυπίας» που λέει ότι «η Πολυκατοικία στηρίζει Μαξίμου», μετά το «Ναι» που είπαν χτες στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την τροϊκανή πολιτική του οι αρχηγοί των κομμάτων της κεντροδεξιάς. Γράφει η εφημερίδα:

Εικονικό "μουσείο" στο ίντερνετ για τον Μεγ.Αλέξανδρο και τη Βεργίνα

Ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Β΄στη Βεργίνα
Στο δρόμο της ολοκλήρωσης, μπαίνει η δημιουργία ενός “εικονικού μουσείου” για τον Μεγαλέξανδρο και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βεργίνας, μετά την ένταξη του έργου στα Επιχειρησιακά Προγράμματα “Μακεδονία-Θράκη” και την εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιέσεις ΗΠΑ στη Γερμανία για σταθερότητα στην Ευρωζώνη


Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Aνήσυχοι είναι και οι μερικανοί για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, γιαυτό και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις προς το Βερολίνο για λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μορφή επιδημίας παίρνουν οι κλοπές καλωδίων από ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ κλπ

Μορφή επιδημίας, πήραν την τελευταία διετία οι κλοπές καλωδίων χαλκού από οργανωμένες σπείρες οι οποίες στη συνέχεια τα πωλούν ως καινούρια καλώδια, εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είτε ως παλαιά μέταλλα(scrap). Οι δράστες, που είναι από κλεφτρόνια τα οποία ασχολούνταν για χρόνια με το είδος, μέχρι οργανωμένες συμμορίες που οποίες δρουν πλέον με.. «επιστημονικές μεθόδους» και εισαγόμενους  αλλοδαπούς διαρρήκτες, έχουν ρημάξει το τελευταίο διάστημα κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, γραμμές τρένων του ΟΣΕ, οικοδομές, αντλιοστάσια, εργοτάξια και οπουδήποτε αλλού υπάρχει καλώδιο ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Ένα ρεπορτάζ πριν 82 χρόνια για τους "ζωντανούς νεκρούς" της Σπιναλόγκα


‘Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, που γράφτηκε πριν από 82 χρόνια για τη Σπιναλόγκα, το νησί της φρίκης και της απανθρωπιάς, μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες μας. Ένα ρεπορτάζ που υπήρξε η πρώτη δημόσια αποκάλυψη του τρόπου που ζούσαν ζωντανοί-νεκροί οι εκατοντάδες λεπροί που "εξορίζονταν" σ΄αυτό το νησάκι στον κόλπο της Ελούντας, στο νομό Λασιθίου Κρήτης. Ένα νησάκι-κόλαση, που πήρε το όνομά του από τους Ενετούς, οι οποίοι το βάφτισαν στα λατινικά "spina lunga", που σημαίνει «μακρύ αγκάθι».

Σχόλιο-φωτιά για τους "πράσινους" που στήριζαν Μαυρομάτη

Βγάζει το… άχτι της η εφημερίδα «Τοπικός Ορίζοντας» εναντίον όλων όσοι είχαν συνταχθεί προεκλογικά άκριτα πίσω από τον τέως δήμαρχο Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη, προσπαθώντας να πετύχουν την εκλογή του ως δημάρχου Θερμαϊκού. Κυρίως κατά εκείνων των «πράσινων» στελεχών που στήριζαν τον κ. Μαυρομάτη, αν και άκουγαν δημόσια τις διάφορες καταγγελίες που διατυπώνονταν κατά του εκλεκτού τους για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Στο ναδίρ οι προοπτικές προσλήψεων


Πρέπει να ψάχνει κανείς με το … φανάρι, για να βρει δουλειά στη σημερινή Ελλάδα, καθώς το κλίμα στον τομέα των προσλήψεων, είναι ιδιαίτερα δυσχερές, όπως εκτιμούν οι εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower. 

Το βρώμικο παιχνίδι κατά της Ελλάδος των τριών "οίκων αξιολόγησης"


Η απόφαση του οίκου Moody's να μειώσει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική αξιολόγηση τη Ελλάδας προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης που θεωρεί πως η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι «εντελώς αδικαιολόγητη» και δεν βασίζεται σε αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ευθύνες στους εργολάβους για το μπλοκάρισμα της εθνικής οδού


Ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία επιρρίπτει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τον πολύωρο εγκλωβισμό, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας εκατοντάδων αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Και όμως, σε αυτό το δρόμο, οι μεγαλοεργολάβοι με τις ευλογίες των κυβερνώντων, εξακολουθούν να εισπράττουν διόδια.

Σε κατάσταση πλήρους αδράνειας η Αυτοδιοίκηση λόγω... αφραγκίας


Ο δρόμος Ποτίδαιας-Κασσάνδρας όπως και πολλοί άλλοι στην
Κεν.Μακεδονία, εγκαταλείφθηκαν λόγω έλλειψης πόρων
Σε κατάσταση πλήρους αδράνειας, βρίσκεται η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, καθώς οι 13 Περιφέρειες της χώρας αφέθηκαν δίχως πόρους και επιχορηγήσεις, με συνέπεια να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό έστω μικρό έργο που θα ανακούφιζε τους πολίτες. Η εκκίνηση του νέου θεσμού έγινε χωρίς ούτε ένα ευρώ στα ταμεία των περιφερειών, και οι αντιπεριφερειάρχες, που υποτίθεται ότι χρίστηκαν μικροί... υπουργοί, δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι «το κράτος μας πληρώνει για να καθόμαστε».

Σώθηκε την τελευταία στιγμή μία μεσογειακή φώκια


Την τελευταία στιγμή, σώθηκε από μέλη οικολογικών οργανώσεων μια αρσενική μεσογειακή φώκια, ηλικίας μόλις δύο μηνών, την οποία βάπτισαν Νηρέα. Το είδος αυτό, γνωστό και ως Monachus monachus, είναι η πλέον απειλούμενη φώκια και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Μιχαλήτσος τέλος για τον Άρη


Παρελθόν αποτελεί για τον Αρη ο Γιάννης Μιχαλήτσος μετά τα άσχημα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών, που θέτουν ουσιαστικά εκτός play off τον σύλλογο. Mε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η ΠΑΕ "Άρης", έκανε γνωστό ότι λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία των δυο πλευρών και πως υπηρεσιακός τεχνικός αναλαμβάνει ο Νίκος Πασσιαλής.

Στα "μαχαίρια" ΔΕΘ και HELEXPO


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ.
Η Έκθεση διασπάστηκε σε δύο εταιρίες για να βολεύονται περισσότεροι "ημέτεροι"

«Μαχαίρια» βγήκαν πλέον μεταξύ των δύο άλλοτε «αδελφών εταιρειών» HELEXPO A.E. και ΔΕΘ A.E., που προέκυψαν από τη διάσπαση του πάλαι ποτέ εθνικού εκθεσιακού φορέα, το 1999. Αφορμή είναι οι μεταξύ τους διαφορές, σχετικά με την υποχρέωση της πρώτης να καταβάλει μισθώματα στη δεύτερη, προκειμένου να χρησιμοποιεί τους εκθεσιακούς της χώρους σε Θεσσαλονίκη και Μαρούσι.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις Σλάβων-Αλβανών στην ΠΓΔΜ


Με καζάνι που βράζει, μοιάζει σήμερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας. Και παρά την επιφανειακή ηρεμία, είναι άγνωστο πότε θα ξεσπάσει η υποβόσκουσα κρίση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που κατοικούν στη χώρα. Πολύ περισσότερο που η κρίση είναι δισυπόστατη, εθνοτική, ανάμεσα στις δύο εθνότητες που συγκροτούν το κρατικό μόρφωμα και πολιτική, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, τους δεξιούς εθνικιστές του VMRO-DPMNE και τους κεντροαριστερούς της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης».

Πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του Θερμαϊκού

Πυκνή χιονόπτωση, άρχισε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού και μέσα σε πολύ λίγη ώρα το είχε στρώσει με χιόνι. Η χιονόπτωση, είχε αρχίσει αραιή ακόμη από το μεσημέρι, όμως εξασθένισε λίγο αργότερα και στη συνέχεια γύρω στις 4 μμ το γύρισε σε χιονόνερο. Από τις 5,45 μμ όμως οι νιφάδες του χιονιού άρχισαν να πυκνώνουν, όμως μετά από ένα μισάωρο χιονόπτωσης, αυτή σταμάτησε, αφήνοντας στα ... κρύα του λουτρού όσους περίμεναν να το στρώσει. 

Αντίθετη η Κομισιόν με τον "φράχτη"


Αντίθετη με τον σχεδιαζόμενο φράχτη στον Έβρο, φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν, «αδειάζοντας»  πλήρως την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Σε απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, υπογραμμίζεται ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατασκευή φράκτη δεν θα επιλύσει από μόνη της το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι πιθανό η μεταναστευτική ροή να στραφεί προς άλλα τμήματα των εξωτερικών χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ή προς άλλα κράτη μέλη». 

Υπήρχαν και άλλες δυνατότητες στήριξης εκτός Μνημονίου


Ότι υπήρχαν και άλλες λύσεις για την Ελλάδα εκτός από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ είναι πλέον γνωστό, ενώ ειδικά η αριστερά είχε καταθέσει έγκαιρα προτάσεις που η κυβέρνηση τις απέρριπτε (π.χ. ευρωομόλογο) ως "λάθος σήμα στις αγορές" και σήμερα τις συζητά με την Ε.Ε.

Ολοκληρώνεται "Η ζωή της άλλης"

Ετοιμάζεται το φινάλε στην τηλεοπτική σειρά «η ζωή της άλλης», καθώς έπειτα από δύο χρόνια επιτυχημένης προβολής στη μικρή οθόνη, οι συντελεστές της καθημερινής σειράς του Mega διανύουν τον τελευταίο μήνα στο πλατό. 

Αύριο Τρίτη οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς

Τι θα βγει από τις διαδοχικές συναντήσεις, που θα έχει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψει τίποτα το ουσιαστικό και ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται μόνο για το "θεαθήναι", αν και ευχή μας είναι να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, μια και η χώρα βουλιάζει ολοένα και περισσότερο. Και δυστυχώς, δεν βλέπουμε τις δυνατές εκείνες πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία του τόπου, που θα έβαζαν ένα τέλος στον κατήφορο αυτό.

Νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody΄s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά τρεις μονάδες προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από το Ba1 στο Β1, προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω υποβάθμιση, επικαλούμενη τις επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.