Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Που θα γιορταστούν τα Κούλουμα

Χοροί και τραγούδια, χαρταετοί και σαρακοστιανά εδέσματα θα είναι για άλλη μια χρονιά τα κύρια συστατικά του υπαίθριου γλεντιού που θα στήσουν για την Καθαρά Δευτέρα οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης, το ραντεβού δίνεται για άλλη μια χρονιά από τις 10 το πρωί και μετά σε τρία σημεία: στην πλατεία Τσάτρα (μπροστά από το θέατρο Δάσους) στο Σέιχ Σου, στην πρώην αλάνα της Τούμπας αλλά και στο άλσος της Νέας Ελβετίας.
Στην Καλαμαριά, από τις 11 το πρωί ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Οι δημότες και οι επισκέπτες θα γλεντήσουν με τραγούδι, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνες, φασολάδα, χαλβά), ενώ θα πετάξουν οι χαρταετοί.
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών γλέντι θα στηθεί εκτός από την πλατεία Τσάτρα, στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης στην περιοχή Στρεμπενιώτη, στο άλσος «πατήρ Μεταξά» στην ενότητα Πεύκων και στη Δενδροφυτεία Συκεών, όπου από τις 10 το πρωί θα μοιράζονται σαρακοστιανά εδέσματα στους μεγάλους και πολύχρωμοι χαρταετοί.
Στο Κορδελιό – Εύοσμο, ο δήμος θα «στρώσει» τρία τραπέζια: στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου - Κορδελιού στις 11 το πρωί, στο Β' ΚΑΠΗ στο πάρκο Αγαμέμνονος στην περιοχή Ελπίδας στον Εύοσμο στις 12 το μεσημέρι και στο πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη) στον Εύοσμο, στις 12.30 το μεσημέρι.
Στο δήμο Παύλου Μελά, τα Κούλουμα θα γιορταστούν από τις 11 το πρωί στο στρατόπεδο Π. Μελά, στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου στην Ευκαρπία και στο ΔΑΚ της Πολίχνης, ενώ στη Θέρμη επίκεντρο των εκδρομέων θα είναι η περιοχή του Φράγματος.
Στα χωριά του δήμου Βόλβης ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

Στα Βασιλικά:

Το γνωστό «Γαιτανάκι» αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα στα Βασιλικά στις 11:30 αλλά και στην πλατεία του δημαρχείου θα προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα στις 11 το πρωί από το ΚΑΠΗ Βασιλικών. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στις 7 Μαρτίου θα λειτουργεί Λαογραφική Έκθεση σε χώρο στην πλατεία Χάνια. Ώρα λειτουργίας: 10.00- 19.00
Επίσης στο δημοτικό σχολείο Βασιλικών, στο νέο κτίριο, θα λειτουργήσουν εικαστικά τμήματα την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 20:30 και την Καθαρά Δευτέρα από τις 11:00 έως τις 19:30.
Την Καθαρά Δευτέρα θα γιορτάσουν και στη Σουρωτή με φασολάδα, μουσική, χορό από τον πολιτιστικό σύλλογο του δήμου «η Πηγή» στις 11 το πρωί.
Για περισσότερες πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης: 2310 463423,Τοπική Κοινότητα Βασιλικών Τηλ : 23960 30034, Περιστεράς: 23960 51209, και Σουρωτής : 23960 41260.

Πάμε για Κούλουμα στο Κόδρα

Παραδοσιακά κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, αύριο, Καθαρά Δευτέρα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς. Από τις
11 το πρωί αύριο, 7 Μαρτίου μας υπόσχεται ένα γλέντι με τραγούδι, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνες, φασολάδα, χαλβάς, κ.α.), με το χώρο του πρώην στρατοπέδου να είναι ο ιδανικότερος στο πολεοδομικό συγκρότημα και για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού. Στο καλλιτεχνικό μέρος το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Οι Γραικοί».

Θα πετάξουν αετό στο φράγμα της Θέρμης

Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον αναβιώνουν κατά τις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς στο νέο δήμο της Θέρμης.
Την Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του αετού στο Φράγμα της Θέρμης με παραδοσιακή μουσική με κρασί, νηστίσιμα εδέσματα και μουσική με το συγκρότημα δημοτικής μουσικής «Παραδοσιακοί Δρόμοι» καθώς και με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης να δίνει το δικό του παρόν στις εκδηλώσεις με ένα «Λούνα Παρκ», κατασκευές, παιχνίδια, και φαντασία για τους μικρούς φίλους.
Συμμετέχουν: Παραδοσιακοί Σύλλογοι Θέρμης, ΤΟΣΥΝΘ, Ένωση Επαγγελματιών Έμπόρων Θέρμης.


Το γλέντι στη Βόλβη
Ο δήμος Βόλβης με το καρναβάλι στο Σταυρό και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλες τις κοινότητες δίνει την ευκαιρία για μια απόδραση από την καθημερινότητα, και τα συνηθισμένα.
Κορυφαία εκδήλωση είναι το Καρναβάλι του Σταυρού, που διεξάγεται στην έδρα του δήμου Βόλβης. Το γλέντι κορυφώνεται την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011, στις 16.00, με τη μεγάλη καρναβαλίστικη Παρέλαση Αρμάτων, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καρναβαλιστές.
Στην Απολλωνία, την Κυριακή, μια άλλη παράδοση καλά κρατεί. Είναι το κάψιμο του Καρνάβαλου στην αλάνα του συνεταιρισμού, νωρίς το μεσημέρι, που συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική, σουβλάκια, λουκάνικα και κρασί. Επίσης στο Σκεπαστό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει το πρωί αποκριάτικο πάρτι για τους μικρούς –αλλά και τους… μεγάλους- φίλους.
Φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα, με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας πλαισιώνουν το πέταγμα των χαρταετών στο Σταυρό την «Καθαρά Δευτέρα». Σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την παραδοσιακή φασολάδα και τα σαρακοστιανά εδέσματα, μέσα σε απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου