Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ευθύνες στους εργολάβους για το μπλοκάρισμα της εθνικής οδού


Ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία επιρρίπτει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τον πολύωρο εγκλωβισμό, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας εκατοντάδων αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Και όμως, σε αυτό το δρόμο, οι μεγαλοεργολάβοι με τις ευλογίες των κυβερνώντων, εξακολουθούν να εισπράττουν διόδια.
Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, γι αυτό, σημειώνεται, αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν.
Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν χθες το βράδυ σε τμήματα του εθνικού δικτύου στο νομό Φθιώτιδας, ενώ οξύ ήταν το πρόβλημα στην περιοχή της Μαλακάσας.
Λίγο μετά τις 22.00 η κυκλοφορία διεκόπη στο 34ο χλμ της εθνικής οδού στο ρεύμα προς Αθήνα ενώ στο ρεύμα προς Λαμία έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας στο ύψος του Αγ. Στεφάνου, προκειμένου να διευκολυνθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
Για αρκετή ώρα, από το Κάστρο Βοιωτίας έως το Μαρτίνο Φθιώτιδας και από το Μαρτίνο έως τα διόδια της Τραγάνας η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της Αθηνών-Λαμίας γινόταν από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και με πολύ μικρές ταχύτητες.
Απαντώντας στις κατηγορίες, η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας «Νέα Οδός» επεσήμανε τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο λόγω της επιστροφής των εκδρομένω του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας και απέδωσε το πρόβλημα στην ακινητοποίηση οχημάτων είτε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε εξαιτίας μηχανικών βλαβών. Το πρόβλημα ειδικά στην περιοχή της Μαλακάσας έγινε ακόμα οξύτερο, υποστήριξε, όταν «δίπλωσε» νταλίκα στο οδόστρωμα, αλλά και το πυροσβεστικό όχημα που είχε σπεύσει σε βοήθεια. Διαφορετική ωστόσο ήταν η άποψη των οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία της Αθηνών - Λαμίας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σήμερα Τρίτη, συνθήκες παγετού επικρατούν στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Αγιο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου