Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εικονικό "μουσείο" στο ίντερνετ για τον Μεγ.Αλέξανδρο και τη Βεργίνα

Ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Β΄στη Βεργίνα
Στο δρόμο της ολοκλήρωσης, μπαίνει η δημιουργία ενός “εικονικού μουσείου” για τον Μεγαλέξανδρο και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Βεργίνας, μετά την ένταξη του έργου στα Επιχειρησιακά Προγράμματα “Μακεδονία-Θράκη” και την εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το “μουσείο” στην ουσία θα είναι ένα site, στο οποίο θα υπάρχει ψηφιοποιημένο πληροφοριακό υλικό για τη Βεργίνα, το χώρο των ανασκαφών, τη ζωή στις Αιγές και όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Αλέξανδρου, καθώς και της εξέλιξης της δυναστείας των Μακεδόνων. Θα περιλαμβάνει εικονικές συλλογές, ειδικά αφιερώματα, ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, ψηφιακή βιβλιοθήκη με το σύνολο των γραπτών πηγών, ψηφιακούς χάρτες, πολύγλωσσο θησαυρό όρων, παράρτημα επιστημονικών καταλόγων των εκθεμάτων αλλά και εικόνες από ανασκαφές ανά τον κόσμο από live web κάμερες, forum συζητήσεων, διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Από τα ευρήματα της Βεργίνας,
η κεφαλή του βασιλιά Φίλιππου
Το ποσό που εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Ψηφιακή σύγκλιση” του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανέρχεται σε 1.367.800 ευρώ. Η δράση έχει την ονομασία “Εικονικό μουσείο ‘Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη’” και θα υλοποιηθεί από την ΙΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Παράγοντες της περιοχής θεωρούν ότι το έργο πέρα από την άμεση σημασία του θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Μουσείου Βεργίνας. “Η Βεργίνα θα μπορούσε να αποτελέσει το κύριο όχημα, για να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο”, εκτιμά ο βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας. “Δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τη Βεργίνα στο βαθμό στον οποίο θα μπορούσαμε. Η περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ημαθίας και στον τουριστικό τομέα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα”.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2015.



Τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας είναι:
Οι βασιλικοί τάφοι της Μεγάλης Τούμπας.  
Βεργίνα: Μωσαϊκό δάπεδο
Στην ομάδα περιλαμβάνονται τρεις Μακεδονικοί τάφοι και ένας κιβωτιόσχημος. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ο τάφος του Φιλίππου Β' (φωτο V8) και ένας άλλος που ανήκε πιθανότατα στον βασιλιά Αλέξανδρο Δ. Οι δύο αυτοί τάφοι βρέθηκαν ασύλητοι και κοσμούνται με λαμπρές τοιχογραφίες, έργα μεγάλων επώνυμων καλλιτεχνών.
Το Ανάκτορο
Σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά του χωριού της Βεργίνας ήταν χτισμένο το ανάκτορο της αρχαίας πρωτεύουσας σε ασφαλή θέση με υπέροχη θέα. (φωτo V1) Πρόκειται για ένα οικοδόμημα που είχε μήκος 104,5 μέτρα και πλάτος 88,5 μέτρα και χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Το ανάκτορο οργανώνεται γύρω από μεγάλη περίστυλη αυλή και περιλαμβάνει ιερό (Θόλοι) αφιερωμένο στον Ηρακλή Πατρώο και πολυτελείς χώρους συμποσίων για τον βασιλιά και τους αξιωματούχους. Σε έναν από αυτούς σώζεται μωσαϊκό δάπεδο (φωτo V7). 
Το θέατρο 
Πολύ κοντά στη βόρεια πλευρά του ανακτόρου και σε απόσταση μόλις 60 μέτρα, αποκαλύφθηκε το θέατρο της πόλης (φωτo V9). Χρονολογείται και αυτό στον 4ο αιώνα π.Χ. και συνδεόταν στενά με το ανάκτορο, όπως φαίνεται και από τη θέση των δύο αυτών οικοδομημάτων.
Οι βασιλικοί τάφοι στα ΒΔ της πόλης. Στην ομάδα περιλαμβάνονται δύο μακεδονικοί τάφοι, ο λεγόμενος "τάφος του Ρωμαίου" ιωνικός, ναόσχημος των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ., και ο "τάφος της Ευρυδίκης" (φωτο V10), που πιθανότατα ανήκει στη μητέρα του Φιλίππου Β' και χρονολογείται γύρω στο 340 π.Χ. Επίσης, τρεις κιβωτιόσχημοι του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. και τέσσερις λακκοειδείς της υστεροαρχαϊκής εποχής.
Ο τάφος της Ευριδίκης (εσωτερικό)
Το νεκροταφείο των τύμβων. Πρόκειται για την επιβλητική νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου (11ος-8ος αιώνας π.Χ.), που αποτελείται από περισσότερους από 300 χωμάτινους τύμβους οι οποίοι καλύπτουν συστάδες πλούσια κτερισμένων τάφων (φωτο V12). Το νεκροταφείο των τύμβων της Βεργίνας απλώνετε στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βεργίνα και Παλατίτσια. Πήρε την ονομασία του από τους μικρούς ή μεγαλύτερους τεχνητούς λόφους, τους τύμβους, ή αλλιώς τούμπες, που κάλυπταν τους τάφους. Η κατασκευή των τύμβων εξασφάλιζε μέχρις ενός σημείου από τους τυμβωρύχους τους τάφους που ήταν χτισμένοι στη βάση τους, καθώς δίπλα στον νεκρό οι συγγενείς του τοποθετούσαν και πολύτιμα κτερίσματα.
Το ιερό της Εύκλειας. Βρίσκεται στα βόρεια του Θεάτρου, μόλις 80 μέτρα μακρύτερα, και περιλαμβάνει δύο ναούς του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., μνημειακό περιστύλιο και σειρά αναθημάτων, ανάμεσα στα οποία και δύο βάσεις από αναθήματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το ναό αυτό, που είχε διαστάσεις 8 x 5 μέτρα, σώζεται μόνο η θεμελίωση.
Η Ακρόπολη και το τείχος της πόλης. Βρίσκεται στα νότια του οικισμού σε έναν αρκετά απόκρημνο λόφο. Το τείχος εκτείνεται και προς τα ανατολικά της πόλης. Από την Ακρόπολη έχουν ανασκαφεί τμήματα του περιβόλου και του εσωτερικού (οικίες της ελληνιστικής εποχής). Η οχύρωση των Αιγών χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου αρχές 3ου αιώνα π.Χ.).
Η συστάδα των τάφων του τύμβου Μπέλλα. Αποτελείται από τρεις μακεδονικούς και έναν κιβωτιόσχημο τάφο, που χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή (φωτο V11). Ο ένας από τους μακεδονικούς κοσμείται με ενδιαφέρουσα τοιχογραφία, ενώ ο άλλος περιέχει κομψή μαρμάρινη κλίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου