Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μειώθηκε η ραδιενέργεια, διαβεβαιώνει η Ιαπωνική κυβέρνηση

Καθησυχαστική εμφανίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση για την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, διαβεβαιώνοντας ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί. Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, επιβεβαίωσε την έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).
«Ερευνούμε τα αίτια και την κατάσταση και θα τα δημοσιοποιήσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Εντάνο. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές «λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων» της γύρω περιοχής.
Η διάμετρος εκκένωσης - με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 - επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η τοπική κυβέρνηση έλαβε αυτή την εντολή από την κυβέρνηση, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, αναφέρει το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ΝΗΚ, από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό. Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος).
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο.
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή κατάσταση.
Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 20 χλμ. γύρω από τον αντιδραστήρα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.
Το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ. από την εκκενωθείσα ζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου