Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μορφή επιδημίας παίρνουν οι κλοπές καλωδίων από ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ κλπ

Μορφή επιδημίας, πήραν την τελευταία διετία οι κλοπές καλωδίων χαλκού από οργανωμένες σπείρες οι οποίες στη συνέχεια τα πωλούν ως καινούρια καλώδια, εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είτε ως παλαιά μέταλλα(scrap). Οι δράστες, που είναι από κλεφτρόνια τα οποία ασχολούνταν για χρόνια με το είδος, μέχρι οργανωμένες συμμορίες που οποίες δρουν πλέον με.. «επιστημονικές μεθόδους» και εισαγόμενους  αλλοδαπούς διαρρήκτες, έχουν ρημάξει το τελευταίο διάστημα κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, γραμμές τρένων του ΟΣΕ, οικοδομές, αντλιοστάσια, εργοτάξια και οπουδήποτε αλλού υπάρχει καλώδιο ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Ακόμη και το δημοφιλές συγκρότημα U2 έπεσε θύμα
κλοπής καλωδίων στη Νότια Αφρική
Θύμα και οι U2 στη Ν.Αφρική
Μην φαντασθείτε όμως ότι αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς το «χρηματιστήριο του χαλκού» έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη παντού στον κόσμο και οι κλοπές αγωγών χαλκού τείνουν να αναδειχθούν σε μαζικό φαινόμενο. Είναι εξάλλου πρόσφατη η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου θύματα υπήρξαν και οι ίδιοι οι U2, καθώς κλάπηκαν τα καλώδια του ηλεκτροφωτισμού του σταδίου στο οποίο επρόκειτο να δώσει συναυλία το δημοφιλές Ιρλανδικό συγκρότημα! 
Τα συχνά κρούσματα δολιοφθορών για την κλοπή καλωδίων χαλκού στο δίκτυο του ΟΣΕ, προκαλούν πονοκέφαλο στη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν στοιχίσει συνολικά πάνω από 10 εκατ. ευρώ!
Πριν λίγες ημέρες διαπιστώθηκε νέα δολιοφθορά κοπής καλωδίων ηλεκτροκίνησης στην περιοχή των Αφιδνών, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Αντίστοιχο κρούσμα είχε σημειωθεί και στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, ενώ από τις αρχές του χρόνου ο αριθμός των περιστατικών δολιοφθορών έχει ξεπεράσει τα 50 σε όλη την Ελλάδα.

«Ρήμαξαν» το δίκτυο του ΟΣΕ
Την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί συνολικά από το δίκτυο του ΟΣΕ πάνω από 100 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού, με κόστος για τον πιο ελλειμματικό οργανισμό του Δημοσίου περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Ο χαλκός αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο υλικό, με την τιμή πώλησής του σε παλαιοπωλεία να είναι περίπου 10 ευρώ το μέτρο, ενώ για καινούργιο υλικό, όπως αυτό των καλωδίων, μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ.
Στη ζημία από τις κλοπές στον ΟΣΕ, συνυπολογίζεται και το κόστος της επανατοποθέτησης των καλωδίων, ενώ συχνά οι δολιοφθορές είναι επικίνδυνες όχι μόνο για το προσωπικό των τρένων αλλά και για το επιβατικό κοινό. Από τη μια πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για εκτροχιασμούς και ατυχήματα και από την άλλη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στον ΟΣΕ.
Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Έλξης, τουλάχιστον δέκα μηχανοδηγοί έχουν τραυματιστεί το τελευταίο διάστημα από τις κλοπές καλωδίων.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα κομμένα καλώδια που κρέμονται στο δίκτυο του ΟΣΕ έχουν σπάσει τα τζάμια της καμπίνας των μηχανοδηγών, προκαλώντας τους τραυματισμούς.

Στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο τμήμα της γραμμής μεταξύ Μενιδίου και Τιθορέας, καθώς και στο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Μενιδίου και Κιάτου.
Είναι χαρακτηριστική η σύλληψη τον περασμένο Νοέμβριο δύο Πακιστανών, τη στιγμή που είχαν ανέβει
στο 27ο χλμ του σιδηροδρομικού δικτύου ηλεκτροκίνησης Αχαρναί -Τιθορέα σε στύλο της γραμμής και έκοβαν το χάλκινο καλώδιο ηλεκτροκίνησης, του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ.
Σε έρευνα που ακολούθησε, σε παρακείμενη σήραγγα του ΟΣΕ, που δεν χρησιμοποιείται, στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χάλκινα καλώδια συνολικού μήκους 150 μέτρων.
Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε, από αρμόδιο υπάλληλο του ΟΣΕ, στη περιοχή «Αφίδναι-Δεκέλεια», όπου δρούσαν οι συλληφθέντες, διαπιστώθηκε ότι το συνολικό μήκος του δικτύου που έχει καταστραφεί από τη κλοπή, ανέρχονταν σε τέσσερα χιλιόμετρα, το δε χρηματικό ποσό που ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 280.000 ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της; Κρήτης δύο άτομα ηλικίας 50 και 24 χρόνων αντίστοιχα τα οποία είχαν κλέψει καλώδια από εργοτάξιο της ΔΕΗ και στη συνέχεια τα μετέφεραν σε περιφραγμένο οικόπεδο ιδιοκτησίας του 50χρονου. Στο σημείο εκείνο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 139 αγωγοί αλουμινίου σε κουλούρα, 62 μονωμένοι αγωγοί αλουμινίου κομμένοι σε τεμάχια, 24 τριπολικά καλώδια αλουμινίου απο τα οποία είχε αφαιρεθεί το χάλκινο περίβλημα και ένας κόφτης καλωδίων.
Ολόκληρη σπείρα Βουλγάρων
Μία μεγάλη υπόθεση κλοπής καλωδίων στην οποία έπαιρνε μέρος μία ολόκληρη σπείρα επτά Βούλγαρων υπηκόων, εξιχνίασε την 1η Μαρτίου η Ασφάλεια Σερρών, όταν ελέγχοντας φορτηγό αυτοκίνητο, ανακάλυψε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη όπου είχαν τοποθετηθεί 465 κιλά χάλκινα καλώδια. Τα μέλη της σπείρας που δεν είχαν παραστατικά στοιχεία αγοράς και δεν  μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση αυτών των καλωδίων, είχαν σκοπό να τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία. Όπως δε διαπιστώθηκε από την προανάκριση, αυτά τα καλώδια αποτελούσαν προϊόν κλοπής και προέρχονταν από μετασχηματιστές υψηλής και χαμηλής τάσης της Δ.Ε.Η.
Την ίδια μέρα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαϊδα, οι εργαζόμενοι εντόπισαν και παρέπεμψαν στους αστυνομικούς έναν 38χρονο Αλβανό υπήκοο ο οποίος αποπειράθηκε να αφαιρέσει καλώδιο χαλκού συνολικού μήκους 150 μέτρων.
Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι τη διετία 2005-2007 είχαν καταγραφεί από την ΕΥΑΘ περισσότερες από 500 κλοπές σχαρών από μαντέμι, ενώ στον ΟΣΕ είχαν γίνει περισσότερες από 50 κλοπές καλωδίων χαλκού. “Το 2008, μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, κλάπηκαν περίπου 100 σχάρες μαντεμιού, ενώ όλο το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα από 25 τέτοια περιστατικά, δηλαδή αφαιρούνταν μία μιάμιση σχάρα κατά μέσο όρο το μήνα, ανέφερε ο υπεύθυνος δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΑΘ Παντελής Λεγμπέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου