Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου στην Αίγυπτο


Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, με την παραίτηση του Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, οδήγησαν σε αναβολή της προγραμματισμένης για την Κυριακή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Η αναβολή αποφασίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο στην Περαία


Ενέργειες, κάνει ο Δήμος Θερμαϊκού προς την ΕΠΑ, την Εταιρία Παροχής Αερίου, όπως ονομάζεται στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΠΑ, προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυό της στην Περαία, αλλά και σύντομα να φτάσει και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώνουν οι άνθρωποι της διοίκησης του Δήμου, υπάρχει ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με το φυσικό αέριο.

Ανοίγουν τα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους αποκαλεί "τζαμπατζήδες", τα μέλη του κινήματος για την ελεύθερη διέλευση των οδηγών αυτοκινήτων από τα διόδια, συνεχίζουν τον αγώνα τους και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Το κίνημά τους έχει ενδιαφέρον. Να δούμε τη συνέχεια.

Στα πρόθυρα σοβαρών εξελίξεων βρίσκεται η Αίγυπτος;


Παραίτηση Μουμπάρακ και του γιου του από την ηγεσία του NDP
Σοβαρές εξελίξεις ίσως σημειωθούν στην Αίγυπτο τις επόμενες ώρες, κι ενώ πριν λίγο η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στην Αίγυπτο. Λίγο νωρίτερα, είχε παραιτηθεί ολόκληρη η ανώτατη ηγεσία του NDR και μεταξύ των άλλων και ο γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ Μουμπάρακ.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ι.Μ.Αγ.Παντελεήμονος Αγ.Όρους

Υπό μερικό έλεγχο, τέθηκε νωρίς το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:30 το απόγευμα του Σαββάτου στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Αγιο Όρος. Η  φωτιά ξέσπασε σε πτέρυγα με κελιά. Στο σημείο επιχειρούν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, ενώ μεταβαίνουν άλλα τέσσερα οχήματα με 12 πυροσβέστες.

Παραινέσεις προς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς: "Ουκ αεί άρχει" !!


Τις σοφές παραινέσεις του αρχαίου τραγικού μας ποιητή Αγάθωνα*, πρέπει μονίμως να τις έχουν κατά νου όσοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας, αλλά επίσης και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης:
«Τον άρχοντα, τριών δε μεμνήσθαι.
Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει
Δεύτερον, ότι κατά νόμον άρχει
Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει».

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες


Φωτογραφία από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση
Συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποίησαν αγρότες της ΠΑΣΥ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που εξήγγειλαν οι παραγωγοί από τη Δευτέρα, κι ενώ οι αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία χαρακτηρίζουν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησαν εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Βαγγέλης Μπούτας.

Νέες διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, που επέβαλε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενώ σήμερα δεκάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Πλατείας Αριστοτέλους, αντιδρώντας στις προγραμματισμένες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων.

Ενημερωτική εκδήλωση των Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Μηχανιώνας


Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, πραγματοποιεί την προσεχή Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 8,45 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου,  ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νέας Μηχανιώνας σε συνεργασία με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μία ενημερωτική βραδιά, κατά την οποία θα αναπτυχθούν τρία σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τον επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο της περιοχής μας. Τα θέματα αυτά είναι:

Μηχανιώτης διαπρέπει στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας


Ένας συμπατριώτης μας από τη Νέα Μηχανιώνα διαπρέπει στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, κάνοντας «χρυσές δουλεές» με το εστιατόριο που άνοιξε εκεί και το οποίο είναι στολισμένο εσωτερικά με φωτογραφίες της Μηχανιώνας αλλά και της ποδοσφαιρικής της ομάδας, του «Ποσειδώνα». Τα στοιχεία αυτά, τα πληροφορηθήκαμε στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ που έκανε για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δημοσιογράφος κ.Εύη Σοφιανού, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε στη συνέχεια.

Υπογράψτε να σώσουμε τον Δίολκο !!


Ο Δίολκος όπως ήταν πριν 50 χρόνια και όπως είναι σήμερα. Ντροπή....
Καταστρέφεται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαιότητας, ο Δίολκος, την ίδια στιγμή που η ελληνική Πολιτεία δεκαετίες τώρα αδιαφορεί για τη διάσωση και ανάδειξή του. Διεθνής εκστρατεία για τη διάσωση του Αρχαίου Δίολκου. Από 117 χώρες προέρχονται οι υπογραφές για τη χωρίς άλλες καθυστερήσεις διάσωση και αναστήλωση, μια έκκληση που συνεχίζεται και περιμένει και τη δική σας υπογραφή στο http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/

Βαρύ το τίμημα για την Ευρώπη από το "Σύμφωνο" Μέρκελ-Σαρκοζί


Τι έρωτας Θεέ μου κι αυτός. Ο στόχος βέβαια, το μέλλον της Ευρώπης
Πόσο θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης αυτή  την πρόταση Μέρκελ – Σαρκοζί, την οποία  αποδέχθηκαν και οι ηγέτες των 27, για «Σύμφωνο Σταθερότητας», που θα επιβληθεί στους λαούς με συνοπτικές διαδικασίες;  Με όχημα την τιθάσευση του δημόσιου χρέους, επιχειρείται ανατροπή κοινωνικών κατακτήσεων, ακόμη και με αναθεώρηση των εθνικών Συνταγμάτων. Με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, παρακάμπτονται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και ανάγεται σε κέντρο αποφάσεων ο γερμανο-γαλλικός άξονας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσχωρεί στη λύση, προσδοκώντας την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, ίσως και "κούρεμα" του χρέους. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη Σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου.

Internet: Στέρεψαν οι διαθέσιμες δικτυακές διευθύνσεις

Απίστευτο, θεωρείται το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν τελείως οι διαθέσιμες διαδικτυακές διευθύνσεις: «Είναι τελείως άδεια. Δεν υπάρχουν άλλες» ανακοίνωσε την Παρασκευή η ICANN, η αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές υποδομές του Διαδικτύου.
«Η δεξαμενή των τεσσάρων δισεκατομμυρίων διαδικτυακών διευθύνσεων άδειασε σήμερα», ανακοίνωσε ο Ροντ Μπέκστρομ, επικεφαλής της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης. «Η σημερινή ανακοίνωση της ICANN αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία του Διαδικτύου» σχολίασε ο Αμερικανός επιστήμονας Πληροφορικής Βιντ Σερφ, ένας από τους «πατέρες» του Παγκόσμιου Ιστού.

Nεκρός δημοσιογράφος στην Αίγυπτο


Nεκρός διαδηλωτής μεταφέρεται πάνω σε πόρτα στους δρόμους του Καίρου.
Ακριβώς όπως στη Θεσσαλονίκη, τον Μάη του 1936, εμπνέοντας
τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον "Επιτάφιό" του
Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μουμπάρακ, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι "Αλ Τζαζίρα". Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ, ο οποίος εργαζόταν για την, κρατικής ιδιοκτησίας, ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καίρου, πέθανε στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει 4 ημέρες νωρίτερα, ενάντια στη φτώχεια, τη διαφθορά και την πολιτική καταπίεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την Παρασκευή είχε διαμηνύσει ακόμα μία φορά, πως τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο θα πρέπει να είναι σεβαστά και να προστατευθούν.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ιάκωβος Καμπανέλλης


Αγωνία για τον 89χρονο κορυφαίο θεατρικό μας συγγραφέα, Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και μετά από επιπλοκή εισήχθη στην ΜΕΘ. Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται -σύμφωνα με πληροφορίες- ιδιαιτέρως σοβαρή.

Διχάζει νόμος για το πέρδεσθαι


Ένας νόμος που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα στο Μαλάουϊ και απαγορεύει το πέρδεσθαι, διχάζει την κοινωνία της μακρινής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Αφρικής, ενώ έχει ξεσπάσει καυγάς μεταξύ δύο ανώτατων αξιωματούχων του Μαλάουι, οι οποίοι διαφωνούν για το κατά πόσο ένα νέο διάταγμα που απαγορεύει τη ρύπανση του αέρα καλύπτει και τα ανθρώπινα αέρια !

Τετράωρη στάση εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων την Τρίτη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), εξήγγειλε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου, ενάντια «στην υποβάθμιση των παροχών υγείας» και τη «διάλυση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τη Δευτέρα θα εκδοθεί η απόφαση για την ένσταση Μαυρομάτη

Έπεσαν οι τόνοι τις τελευταίες ημέρες - Για ποιόν ισχύει το "πήγε για μαλλί..."
Για ποιόν φυσάει ο άνεμος; Θα δούμε τη Δευτέρα
Το πρωί της προσεχούς Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου, πρόκειται να εκδοθεί από το Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η απόφαση σχετικά με την τύχη της ένστασης που κατέθεσε ο ηττημένος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών  στον Δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η απόφαση του δικαστηρίου, εκτός των άλλων, θα βάλει οριστικά τέλος και στην αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι φήμες που για ένα και πλέον μήνα διέσπειραν τα «παπαγαλάκια» του ηττημένου της εκλογικής μάχης περί «επαναπροκήρυξης των εκλογών».

Αγωνία Δύσης για εξελίξεις Αιγύπτου


Στην 11η ημέρα εισήλθαν οι αιματηρές ταραχές στην Αίγυπτο, με τη Δύση να παρακολουθεί με δέος και αμηχανία και την τιμή του αργού να σκαρφαλώνει ανεξέλεγκτα. Η Αίγυπτος έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις δυτικές αγορές και όχι μόνον για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Μπορεί το ενδεχόμενο της επικράτησης των φανατικών ισλαμιστών να θεωρείται από τη Δύση η μήτρα της τρομοκρατίας, ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι η τύχη της Διώρυγας του Σουέζ. Ούτε στα χειρότερα όνειρα των Δυτικών χωρών, προεξάρχουσας των ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει η σκέψη ότι θα κλείσει ο δίαυλος αυτός, ή ότι θα ελέγχεται από δυνάμεις «μη συνεργάσιμες».

Τραβά την ανηφόρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης


Τη δική της ανηφόρα, τραβά η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης βρήκαμε σήμερα Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου τις ακόλουθες τιμές για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων:

Πώς θα υποβάλλετε τις αποδείξεις στην εφορία για λιγότερο φόρο

Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις και τον τρόπο που θα υποβληθούν δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας. Αναλυτικότερα, μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι φορολογούμενοι καλούνται να στείλουν προς την αρμόδια ΔΟΥ τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει σε ηλεκτρονική φόρμα ή μέσα σε κλειστό φάκελο, όπου θα αναγράφονται:
α. Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
β. ο αριθμός των αποδείξεων και
γ. το συνολικό ποσό αυτών

Εξάπλωση φωτιάς στον αραβικό κόσμο

Μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η φωτιά φαίνεται ότι εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καθώς στο «χορό» των εξεγέρσεων μπήκαν η Υεμένη και η Αλγερία, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των απολυταρχικών καθεστώτων επεκτείνεται και σε άλλες αραβικές χώρες.

Ποιός είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ

Ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ (Muhammad Hosni Sayid Sayid Ibrahim Mubarak) είναι ο 4ος και μακροβιότερος πρόεδρος της Αιγύπτου, καθώς βρίσκεται στην εξουσία από το 1981. Είναι παντρεμένος με την Σούζαν Θάμπετ (Suzanne Thabet) και έχουν δυο γιους, τον Άλαα και τον Γκαμάλ, καθώς επίσης και δυο εγγόνια.

Αίγυπτος:Φόβοι για νέο λουτρό αίματος

Την ώρα που ο Μουμπάρακ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί
Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο, κι ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ωστόσο, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, φοβάται ότι θα επακολουθήσει χάος. «Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», ανέφερε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Όμως, εάν παραιτηθώ σήμερα θα έχουμε χάος», υπογράμμισε μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο.

Δύσκολος χειμώνας με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη

Δύσκολος χειμώνας ο φετινός. Με τους πολίτες να προσπαθούν να ζεσταθούν όπως-όπως, τη στιγμή που το θερμόμετρο πέφτει-ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα- αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, κι ενώ η τιμή του πετρελαίου τραβάει στα ύψη.  Από τη Φλώρινα μέχρι τον Εβρο, τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν έως και 4.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη θέρμανση του σπιτιού τους, καθώς χρειάζονται από 2.000 έως 5.000 λίτρα πετρελαίου, ενώ οι τιμές μετά τη μικρή αποκλιμάκωση, το τελευταίο τριήμερο «τραβούν» ξανά την ανηφόρα. Ηδη, στις περισσότερες περιοχές η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου έχει επιστρέψει στα 77 - 80 λεπτά το λίτρο, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε και τιμή πώλησης σχεδόν στα 90 λεπτά το λίτρο.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εξηγήσεις για κατάστημα της Ρωμανού

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, αλλά και να είναι τίμια». Και επειδή πιστεύουμε απόλυτα σε αυτό το αξίωμα, γιαυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει αμέσως, εντός της ημέρας, να βγει ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Θερμαϊκού κ. Πάρις Πεντούσης και να δώσει εξηγήσεις για το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και εμφανίζει υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Θερμαϊκού να πραγματοποιούν τεχνικές εργασίες σε κατάστημα ιδιοκτησίας του κ. Πεντούση που βρίσκεται επί της οδού Ρωμανού.

Αύξηση στη βενζίνη λόγω Αιγύπτου


Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, είχαν σαν συνέπεια, εκτός των άλλων, να «τσιμπήσουν» οι τιμές των υγρών καυσίμων κι έτσι η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης να εκτιναχθεί πάνω από το 1,500 ευρώ το λίτρο. Παραθέτουμε στη συνέχεια τις φθηνότερες τιμές που εντοπίσαμε το απόγευμα της Πέμπτης σε βενζινάδικα της Θεσσαλονίκης:

Πέθανε η ηθοποιός Μαρία Σνάϊντερ


Σε ηλικία 58 ετών, άφησε σήμερα στο Παρίσι την τελευταία της πνοή, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρία Σνάιντερ, πρωταγωνίστρια της ταινίας Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι. Η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι υπέκυψε ύστερα από μακρά ασθένεια.
Η Μαρία Σνάιντερ ήταν μόλις 19 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην περίφημη ταινία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι δίπλα στον Μάρλον Μπράντο.

Μέρκελ και ιδιότυπο "Τέταρτο Ράϊχ"


Ένα νέο ιδιότυπο «Τέταρτο Ράϊχ», θέλει να εγκαταστήσει στην Ευρώπη η γερμανική ηγεσία, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, σε πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως γράφει στο σημερινό του φύλλο το «Ποντίκι» Παρατηρώντας ότι αυτό το «Τέταρτο Ράϊχ». όλα δείχνουν ότι αναπόφευκτα (;) θα εγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η σατυρική εφημερίδα:

"Εξυγίανση" με ανακατατάξεις και απολύσεις σε TV-100 και FM-100

Σοβαρές ανακατατάξεις σε TV-100 και FM-100, καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να βάλει σε «διαδικασία εξυγίανσης» –όπως είπε- τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος ΔΕΠΘΕ (δηλαδή την TV100, το Fm100 και τα FM 101 κι FM100,6 λόγου και Τέχνης). Ανακοινώνοντας ως πρώτο μέτρο την απόλυση πέντε διευθυντικών στελεχών.

 Ο δήμαρχος χαρακτήρισε “δυσβάσταχτη” την ετήσια οικονομική απαίτηση της εταιρίας (το 2009 ήταν στα 8 εκ ευρώ και πέρσι στο 6,5 εκ ευρώ) και τη λειτουργία της “από κάθε άποψη προβληματική”. Γι αυτό και, όπως είπε, “από σήμερα εισέρχεται σε διαδικασία εξυγίανσης. Το πόσο θα κρατήσει θα το δούμε”, συνέχισε.

Σφίγγει γερά το ζωνάρι ο Έλληνας


Σφίγγει γερά το ζωνάρι του ο Έλληνας, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη το τέταρτο τρίμηνο του 2010, εννέα στους δέκα  Έλληνες έχουν προχωρήσει σε περικοπές εξόδων, ενώ από τα πρώτα έξοδα που ψαλιδίζονται είναι για διασκέδαση (80%) και για αγορά νέων ρούχων (80%). Οι κυβερνώντες, μας ζητούν να ανοίξουμε και άλλες τρύπες στο ζωνάρι, με τις νέες ανατιμήσεις που μας επέβαλαν στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια, στα διόδια, στα τρόφιμα και τα άλλα καταναλωτικά αγαθά. Όμως δεν πάει άλλο, ο κόσμος δεν αντέχει, τα όρια αντοχής του ξεπεράστηκαν προ πολλού.

Υποστέλλει την ελληνική σημαία από κρουαζερόπλοιά του ο όμιλος Luis


Πλήγμα για την ελληνική ναυτιλία, αποτελεί η απόφαση του Κυπριακού ομίλου LOUIS, να υποστείλει την ελληνική σημαία στα κρουαζιερόπλοια του. Ο όμιλος τo 2005 έκανε χρήση του «νόμου Κεφαλογιάννη» για την ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιου, και ύψωσε μέχρι και σε επτά κρουαζιερόπλοια την ελληνική σημαία απασχολώντας περισσότερους από 700 Έλληνες ναυτικούς, ενώ άνοιξε και στον Πειραιά τα γραφεία της Louis Hellenic Cruises.

Αίγυπτος:Ο εμφύλιος προ των θυρών


Η Αίγυπτος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, μετά και τις συγκρούσεις που πραγματοποιούνταν όλη τη νύχτα της Τετάρτης και μέχρι το πρωί της Πέμπτης στους δρόμους του Καίρου μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ, με συνέπεια να  βρίσκεται εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που ζητούν την απομάκρυνση του αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία της χώρας.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

"Βουτιά" των καταθέσεων στις τράπεζες

Παρακολουθούμε «βαθυστόχαστες» μελέτες αναλυτών που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί οι τραπεζικές καταθέσεις στη χώρα μας εμφάνισαν μείωση κατά 12% το 2010. Και δεν αναφέρουν το αυτονόητο: Ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες μειώθηκαν λόγω της κρίσης και της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων από τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματίες. Που να βρει ο άλλος περίσσευμα για να καταθέσει στις τράπεζες, όταν πλέον αυτά που βγάζει κάθε μήνα δεν του αρκούν για να ζήσει; Καθώς, έτσι που καταντήσαμε, αντί για καταθέσεις, οι περισσότεροι αποσύρουν και τα λίγα λεφτουδάκια που είχαν στις τράπεζες, «στην άκρη για ώρα ανάγκης» που έλεγαν οι παλιοί, ώστε να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.

Αντίδραση Σπ.Βούγια για τις σκανδαλώδεις προσλήψεις στον ΟΑΣΘ

Την άμεση αντίδραση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρου Βούγια, προκάλεσε δημοσίευμα για σκανδαλώδεις προσλήψεις, τις τελευταίες ημέρες,  συγγενών και φίλων στον ΟΑΣΘ, την ώρα που ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης επέβαλε από την 1η Φεβρουαρίου σημαντικό «χαράτσι» στους Θεσσαλονικείς, αυξάνοντας τις τιμές των επιδοτούμενων από το κράτος εισιτηρίων.

Τα πιο φτηνά βενζινάδικα την Πέμπτη


Ψάξαμε και βρήκαμε αμόλυβδη βενζίνη κάτω ή γύρω  από τα 1,500 ευρώ σε πρατήρια βενζίνης της Θεσσαλονίκης. Τα πρατήρια αυτά είναι τα ακόλουθα:

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Πανάκριβο μηχάνημα για διάγνωση καρκίνου


Με ένα πανάκριβο μεν, αποτελεσματικό δε μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που βοηθά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, εξοπλίζεται το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την προμήθειά του μέσω του Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). 
«Πρόκειται για το PET, ένα συνδυασμό αξονικού τομογράφου και ισοτόπων, το οποίο θα εγκατασταθεί στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος εξοπλισμός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα για μια τέτοια εξέταση», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος. 

Αίγυπτος:Φόβοι για λουτρό αίματος και εμφύλιο πόλεμο

Φόβοι για λουτρό αίματος και εμφύλιο πόλεμο, ύστερα από τις συγκρούσεις που  ξέσπασαν την Τετάρτη μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου, μετά την έκκληση του στρατού προς τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μήπως θεωρούν ως ... "Ζουλού" τους φιλάθλους της Μακεδονίας;


Δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε και τη δική μας φωνή διαμαρτυρίας για το αίσχος, που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδος. Και θα ήμασταν πολύ περίεργοι να μάθουμε πόσο κοστίζει αυτή η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση γύρω από το γήπεδο της Τούμπας και μάλιστα σε εποχή σκληρής λιτότητας; Για να προστατευθεί τι; Μήπως για να προστατευθούν οι παίκτες του Ολυμπιακού; Μα ο αγώνας γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών». Και τι έχουν να φοβηθούν η διοίκηση και οι άλλοι παράγοντες της Πειραϊκής ομάδας; Η μήπως όλο αυτό το «πολεμικό σκηνικό» στήθηκε εξ επιτούτου, για να δείξουν ότι εμείς οι βορειοελλαδίτες ήμαστε… «βάρβαροι» και «πολεμοχαρείς»; Τι και ποιόν εξυπηρετούν όλα αυτά; Μήπως τον αθλητισμό; Μήπως την εθνική ομοψυχία; Μήπως την ομόνοια; Ας μας συγχωρέσουν οι φίλοι μας αυτό τον υψηλό τόνο αντίδρασης, αλλά νομίζουμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτησή μας. Και δικαιούμαστε να ήμαστε εξοργισμένοι, πολύ περισσότερο γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ! Αλλά φίλαθλοι αγνοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάει το ποδόσφαιρο μπροστά και όχι οι όποιες πολιτικές, οικονομικές και άλλες σκοπιμότητες.

Στερνό αντίο στον φίλο και δάσκαλο Τάκη Βαρβιτσιώτη


Στερνό αντίο και από μας στον καλό φίλο, τον δάσκαλο, τον σύντροφο σε δύσκολους καιρούς και τον τελευταίο των μεγάλων ποιητών της Θεσσαλονίκης, τον Τάκη Βαρβιτσιώτη, που κηδεύθηκε το πρωί της Τετάρτης από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Και είναι ανείπωτη η θλίψη μας που εξαιτίας μιας ολιγοήμερης απουσίας μας στο εξωτερικό, δεν μπορέσαμε να τον αποχαιρετίσουμε έτσι όπως θα έπρεπε. Γιατί ο Τάκης Βαρβιτσιώτης για πάνω από 30 χρόνια, από τότε που είχαμε εγκαταστήσει το γραφείο μας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο νεοκλασικό «Μέγαρο Βαρβιτσιώτη», στην Εγνατία οδό, μας χάριζε απλόχερα τη φιλία του και στέκονταν όλα αυτά τα χρόνια πάντα δίπλα μας. Με τον καλό του λόγο, τις συμβουλές και κυρίως την τεράστια πείρα του.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αυξάνεται ο πληθυσμός αλλά και η ανεργία στους νέους


Μπορεί η γενική απογραφή του πληθυσμού στη χώρα να πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μήνα, όμως κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε το όριο ζωής των Ελλήνων, αυξάνονται ραγδαία οι πολιτικοί γάμοι, ενώ οι νέοι πιάνουν πλέον δουλειά σχεδόν στα 25 τους χρόνια.

Διάλογο με τα κόμματα θέλει τώρα ο Μουμπάρακ - Στους δρόμους ο λαός


Την ώρα που προετοιμάζονταν η μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση για σήμερα Τρίτη, με τους οργανωτές να φιλοδοξούν ότι θα κατεβάσουν πάνω από 1.000.000 διαδηλωτές στους δρόμους,  ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, την έναρξη διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα όπως δήλωσε ο ίδιος. O διάλογος, όπως διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που ζητούν οι διαδηλωτές.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Γιώργος Σεφέρης στην Αίγυπτο τα χρόνια του πολέμου


Ιούλιος 1950: Ο Γ. Σεφέρης με τον ακαδημαϊκό
 Άγγελο Βλάχο και τις γυναίκες τους.

Ο Νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, έζησε στην Αίγυπτο στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το 1941 έως το 1944 όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους Αιγυπτιώτες  Έλληνες ομογενείς, αξιωματούχους Έλληνες και Άγγλους, αλλά και να ανακαλύψει την πλούσια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής κοινότητας.

Ο Γιώργος Σεφέρης, διπλωματικός τότε υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, έφτασε στη γη του Νείλου το Μάιο του 1941, μαζί με την κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού, παραμένοντας εκεί μέχρι το 1944.

Χρέη άνω των 7.000.000 ευρώ από τη Διοίκηση Μαυρομάτη στη Μηχανιώνα !!

"Φέσια" αντί για "προίκα 3 εκατ. ευρώ" - Έλεγχοι στη Μηχανιώνα από ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, Περιφέρεια, Εισαγγελία και άλλες υπηρεσίες
Σημαντικά στοιχεία για την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία οδήγησε τη  Μηχανιώνα η διοίκηση Μαυρομάτη, αποκαλύπτει ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του Δήμου Θερμαϊκού, Κωστής Κούτουκας με επιστολή του. Αναφέροντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή διενεργούνται ταυτόχρονοι έλεγχοι στη Μηχανιώνα από το ΣΔΟΕ, τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, το ΙΚΑ, τη Επιθεώρηση Εργασίας, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της «μαύρης τρύπας» που εγκατέλειψε η απελθούσα δημοτική αρχή.

Συνάντηση φίλων της "Σπίθας" Θερμαϊκού


Νέα συνάντηση, πραγματοποιούν την προσεχή Κυριακή 6 Φεβρουαρίου οι φίλοι από τον Δήμο Θερμαϊκού, του κινήματος «Σπίθα» που ίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η συνάντηση θα γίνει στις 10,30 το πρωί στην ταβέρνα «ΤΡΑΤΑ», στην παραλία της Περαίας ( αριστερά, στα 50μ. όπως βλέπουμε τη σκάλα ). Το θέμα συζήτησης, είναι η προετοιμασία για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Φεβρουαρίου.
Σε ανακοίνωσή της η «Σπίθα» Θερμαϊκού αναφέρει σχετικά τα ακόλουθα:

Κρίση και βία, πλήττουν καίρια το ελληνικό ποδόσφαιρο


Η βία στα γήπεδα, είναι ένας από τους λόγους, μαζί με την οικονομική κρίση,
για τη συνεχή απομάκρυνση των φιλάθλων από τα γήπεδα όλης της χώρας.

H οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, πλήττει άγρια και το ποδόσφαιρο, καθώς μειώνεται δραματικά από αγώνα σε αγώνα, ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβονται στα γήπεδα, με τις ομάδες να ανησυχούν σφόδρα για την «επόμενη ημέρα», αλλά και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση της ανεργίας, που κάνει απαγορευτικό στα "θύματά της" ακόμη και τα λίγα ευρώ για ένα απλό εισιτήριο, η βία στα γήπεδα, που απομακρύνει πολύ κόσμο, το φτωχό θέαμα και η δραστική μείωση επενδυτών, αλλά και χορηγών, που θα κάνουν τις αναγκαίες "οικονομικές ενέσεις" στις ΠΑΕ, αποτελούν τους κύριους λόγους, που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει στον ... αστερισμό της μιζέριας. 

Συντάξεις στα 100 χρόνια ή στο φέρετρο θέλετε κυρία Μέρκελ;

Δημοσιεύθηκε (προφητικά;) στη Βρετανική εφημερίδα
Guardian, πριν ένα χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2010
Όπως διαβάζουμε στις ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων από το Βερολίνο, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ζητά μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει, προκειμένου να συναινέσει σε μια συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους, την «προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής». Μόνο που δεν κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει ποιο επιτέλους, κατά τη γνώμη της, είναι το… «προσδόκιμο όριο ζωής». Τα 100 χρόνια; Τα 120; Τα 150; Ή μήπως πάλι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να παίρνουν σύνταξη την ώρα που θα μπαίνουν στο φέρετρο; Είναι κι αυτή μία λύση που πολύ θα βόλευε  την άλλοτε Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Ανατολικής Γερμανίας και νυν Καγκελάριο της Γερμανίας η οποία, προσπαθώντας να ξεπεράσει σε αναλγησία και την Μάρκαρετ Θάτσερ, βάλθηκε να μας κουφάνει με τις σκληρές προτάσεις της.

Μηχανιώνα: Κόβουν την πίτα τους οι Επαγγελματοβιοτέχνες



Το ετήσιο κόψιμο της βασιλόπιτας, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, στις 8,30 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Καψαλάκειο) ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μηχανιώνας «Η Ωραία Μηχανιώνα».

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο φέρνουν αύξηση στην τιμή πετρελαίου


Κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο θα πυροδοτήσουν κύμα αναταραχών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, απειλώντας την προσφορά πετρελαίου.

Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης


Σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που θα βοηθήσουν στην αύξηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, αναλαμβάνει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ο οποίος θα προσπαθήσει επίσης για την περιβαλλοντολογική και αισθητική βελτίωση του λιμανιού αλλά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.