Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Υπογράψτε να σώσουμε τον Δίολκο !!


Ο Δίολκος όπως ήταν πριν 50 χρόνια και όπως είναι σήμερα. Ντροπή....
Καταστρέφεται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαιότητας, ο Δίολκος, την ίδια στιγμή που η ελληνική Πολιτεία δεκαετίες τώρα αδιαφορεί για τη διάσωση και ανάδειξή του. Διεθνής εκστρατεία για τη διάσωση του Αρχαίου Δίολκου. Από 117 χώρες προέρχονται οι υπογραφές για τη χωρίς άλλες καθυστερήσεις διάσωση και αναστήλωση, μια έκκληση που συνεχίζεται και περιμένει και τη δική σας υπογραφή στο http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/

Η δυτική άκρη του περίφημου τεχνικού έργου της αρχαιότητας, πάνω από το οποίο πιστεύεται ότι ολόκληροι στόλοι είχαν μετακινηθεί στην αρχαιότητα πάνω από τη στεριά, ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό Κόλπο, έχει αφεθεί εδώ και πολλές δεκαετίες έρμαιο της θέσης της, δίπλα στη Διώρυγα της Κορίνθου.
«Η εγκατάλειψη είναι πολύ μικρή κουβέντα», λέει η δημοσιογράφος Σοφία Λοβέρδου που εδώ και χρόνια ασχολείται με τη σύγχρονη ιστορία του μνημείου. «Υπάρχουν παραπάνω από αρκετά στοιχεία που κραυγάζουν ότι η εγκατάλειψη σχεδιάστηκε ξανά και ξανά από τις ίδιες υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για τη διατήρησή του – ένα θέμα με τεράστιες ηθικές και νομικές προεκτάσεις».
Ψευδείς περιγραφές του μνημείου και της κατάστασής του, υποκριτικές διακηρύξεις περί δήθεν φροντίδας και συνεχείς προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι μερικές όψεις μιας απίστευτης – και πεισματικά επαναλαμβανόμενης – σειράς από αλληλοκαλυπτόμενες παρανομίες, όπως καταγγέλλει η δημοσιογράφος.
«Οι αρμόδιοι έφθασαν στο σημείο, το 2007, να συνδέσουν ακόμη και σωστικές ενέργειες (που από το νόμο δεν χρειάζονται καν μελέτη) με μια υποτιθέμενη ανάγκη για Κοινή Υπουργική Απόφαση!!!! Κι αυτό, ενώ γνώριζαν υπερβολικά καλά (από την περίπτωση κοντινού έργου που μάλιστα συνδέθηκε, επίσης παράνομα, με τον Δίολκο) ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ήταν απλά άλλο ένα στρίβειν δια του αρραβώνος», λέει η Σοφία Λοβέρδου. «Και για να είναι ακόμα πιο σίγουροι ότι ο Δίολκος δε θα σήκωνε κεφάλι ποτέ, φρόντισαν επίσης να συνδέσουν την δήθεν ανάγκη για Κ.Υ.Α. με μια πεπαλαιωμένη μελέτη που εμφάνισαν ότι δήθεν αφορούσε το μνημείο ενώ αυτό δεν ίσχυε!».
Σήμερα το Υπουργείο, μετά από συνεχόμενες καταγγελίες, έχει πάρει πίσω την υποτιθέμενη ανάγκη περί Κοινής Υπουργικής Απόφασης. «Λένε πάλι ότι φροντίζουν το θέμα του μνημείου αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτε», τονίζει η δημοσιογράφος. «Εδώ και κάποιες δεκαετίες κάνουν το ίδιο… Λένε βουνά από ψέματα και, όταν πια δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο ένα συγκεκριμένο ψέμα, απλά επινοούν κάποιο άλλο, προσποιούμενοι ότι δήθεν ξεκινούν από την αρχή. Έτσι ρήμαξε μία μεγάλη έκταση ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου: αντί για φροντίδα, το Υπουργείο Πολιτισμού επεφύλαξε στο παγκόσμια γνωστό αυτό μνημείο μια υποβοηθούμενη κατεδάφιση».
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο www.youtube.com/user/sofiagreek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου