Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο στην Περαία


Ενέργειες, κάνει ο Δήμος Θερμαϊκού προς την ΕΠΑ, την Εταιρία Παροχής Αερίου, όπως ονομάζεται στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΠΑ, προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυό της στην Περαία, αλλά και σύντομα να φτάσει και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώνουν οι άνθρωποι της διοίκησης του Δήμου, υπάρχει ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με το φυσικό αέριο.


Το έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, επιδεικνύεται όχι μόνο στην Περαία και τον υπόλοιπο Δήμο Θερμαϊκού, αλλά και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται εκρηκτική αύξηση, που ξεπερνά το 81%, στις αιτήσεις καταναλωτών για νέες συνδέσεις με το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει από τον προσεχή Οκτώβριο στην εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με συνέπεια να εκτιναχθεί η τιμή του πάνω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, στρέφει καθημερινά εκατοντάδες νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης στο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2011 το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξήθηκε κατά 81%, καθώς φέτος τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 1.180 αιτήσεις σύνδεσης, έναντι 650 τον Ιανουάριο πέρσι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των αιτήσεων, καθώς από το περασμένο φθινόπωρο, που εξαγγέλθηκε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, έχει καταγραφεί σταδιακά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αύξηση των αιτήσεων σύνδεσης με το φυσικό αέριο.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η τιμή του φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο του 2011 για αυτόνομη/ανεξάρτητη θέρμανση (κατηγορία Τ2) διαμορφώθηκε στα 61,61 λεπτά ανά κυβικό μέτρο και η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στο 22,48%. Για την κεντρική θέρμανση και την εμπορική χρήση (Τ3) η εξοικονόμηση φθάνει το 20,03%.
Σύμφωνα με την εταιρία, για το Φεβρουάριο του 2011 η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τις τιμές του Ιανουαρίου 2011.
Παράλληλα, την περίοδο Οκτώβριος 2009 - Απρίλιος 2010 για την αυτόνομη οικιακή χρήση (Τ2) η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 22,08%.
Οπως τονίζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, «η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου δε συναρτάται από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας, θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και καθιστά το φυσικό αέριο ακόμα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το πετρέλαιο».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει υλοποιήσει από την αρχή του 2011 προσφορά για δωρεάν τέλη σύνδεσης σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης για οικιακή κεντρική θέρμανση (Τ3). Το οικονομικό όφελος σε σύγκριση με τα τέλη που ίσχυαν το 2010 κυμαίνεται από 1.978 έως 3.941 ευρώ ανά οικοδομή.
Πού θα πάει το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΠΑ, σήμερα έχουν κατασκευαστεί 856,1 χλμ. αγωγών πολυαιθυλενίου (χαμηλή πίεση - 4 bar), τα όποια μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 870 χλμ., δίνοντας τη δυνατότητα στο 70% του πληθυσμού της πόλης, εφόσον το επιθυμεί, να συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο Ρετζίκι του δήμου Πεύκων το προγραμματισμένο δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2010. Εως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει συνδεθεί και το δημοτικό διαμέρισμα Διαβατών, για οικιακή και εμπορική χρήση, καθώς και τα σχολεία της περιοχής. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για το βασικό δίκτυο υποδομής μέχρι την Περαία για την τροφοδότηση του δήμου Θερμαϊκού και, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, οι εργασίες εντός της Περαίας αφορούν πλέον τις πρώτες συνδέσεις κατοικιών και καταστημάτων στις οδούς Θερμαϊκού και Ανθέων.
Η αυξημένη ζήτηση για σύνδεση με το φυσικό αέριο έχει προκαλέσει και αύξηση του χρόνου που απαιτείται για σύνδεση, καθώς από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου, εφόσον πρόκειται για παροχή που βρίσκεται επί του ενεργού δικτύου φυσικού αερίου, οι εργασίες σύνδεσης (εγκατάσταση μετρητή) ολοκληρώνονται εντός 60 ημερών.
Οικονομία
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης τροποποίησε τη διαδικασία καταβολής των τελών σύνδεσης, τα οποία καταβάλλονται πλέον με την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής εγκατάστασης αρμοδιότητας ΕΠΑ και όχι με τη σύναψη του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος εφόσον δεν καταβάλει προκαταβολικά το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά όταν πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιήσει το αέριο.

Αναγνωρίζοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για ένα σπίτι, η προσφορά “0% προκαταβολή στα τέλη σύνδεσης” ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πελατών, οπότε παρέχεται η δυνατότητα σε εργολάβους οικοδομών και κατασκευάστηκες εταιρείες να συνάψουν άμεσα συμβόλαια χωρίς να καταβάλουν τα τέλη σύνδεσης. Ειδικά για τις νεόδμητες πολυκατοικίες είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον βασικό κριτήριο στην επιλογή της αγοράς νέου διαμερίσματος αποτελεί η ύπαρξη εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο παρέχει οικονομία, ευκολία, αυτονομία και ασφάλεια. Συγκριτικά με άλλες μορφές ενέργειας το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο και επιπλέον εξασφαλίζεται υψηλότερη απόδοση καύσης και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές κτλ.) Παράλληλα, η τροφοδότηση κάθε παροχής, μέσω των αγωγών μεταφοράς αερίου, είναι μόνιμη και σταθερή, καθώς το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή και δεν χρειάζεται παραγγελία και αποθήκευση. Επίσης, η ακριβής καταγραφή της καταναλωθείσας ποσότητας φυσικού αερίου γίνεται σύμφωνα με τον μετρητή κάθε παροχής και, σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά καύσιμα που εξοφλούνται πριν από την κατανάλωση, η πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου πραγματοποιείται μετά την κατανάλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου