Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Συντάξεις στα 100 χρόνια ή στο φέρετρο θέλετε κυρία Μέρκελ;

Δημοσιεύθηκε (προφητικά;) στη Βρετανική εφημερίδα
Guardian, πριν ένα χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2010
Όπως διαβάζουμε στις ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων από το Βερολίνο, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ζητά μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει, προκειμένου να συναινέσει σε μια συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους, την «προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής». Μόνο που δεν κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει ποιο επιτέλους, κατά τη γνώμη της, είναι το… «προσδόκιμο όριο ζωής». Τα 100 χρόνια; Τα 120; Τα 150; Ή μήπως πάλι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να παίρνουν σύνταξη την ώρα που θα μπαίνουν στο φέρετρο; Είναι κι αυτή μία λύση που πολύ θα βόλευε  την άλλοτε Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Ανατολικής Γερμανίας και νυν Καγκελάριο της Γερμανίας η οποία, προσπαθώντας να ξεπεράσει σε αναλγησία και την Μάρκαρετ Θάτσερ, βάλθηκε να μας κουφάνει με τις σκληρές προτάσεις της.

Την πρόταση αυτή για το «προσδόκιμο ζωής» μαζί με άλλα μέτρα για νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις για υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά και αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης, αναμένεται να παρουσιάσει η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στους ηγέτες της Ευρωζώνης, την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Η συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση αναμένεται να συζητηθεί, για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, στις 4 Φεβρουαρίου, όπου θα δοθούν και οι κατευθύνσεις για την προετοιμασία των τελικών αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου).
Τα θέματα που εξετάζονται στο πλαίσιο του «πακέτου» της συνολικής απάντησης είναι: 1) η εξεύρεση φόρμουλας, ώστε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εξαντλεί το σύνολο των δυνατοτήτων του, δηλαδή να δίνει το μάξιμουμ των δανείων με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς, 2) η διεύρυνση της λειτουργίας του ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να δανείζει χώρες της Ευρωζώνης να αγοράζουν οι ίδιες ομόλογά τους, 3) χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 4%), 4) καθορισμός των δεσμεύσεων που θα αναλαμβάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης όταν ζητούν τη στήριξη του Ταμείου. Μέρος της κοινής λύσης είναι επίσης η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων (110 δισ. ευρώ) και γενικότερα η παροχή βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος, χωρίς να προσφύγει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωσή του.
Σύμφωνα με έγγραφο της καγκελαρίας με τις θέσεις της Γερμανίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής, που επικαλείται σήμερα το περιοδικό «Der Spiegel», το Βερολίνο βάζει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, κυρίως, των χωρών «αδύναμων κρίκων». Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανταγωνιστικότητα, πιο προχωρημένων από αυτά που λήφθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (15-16 Δεκεμβρίου) στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.
Για τις χώρες που έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα η Γερμανία θα ζητήσει να υιοθετείται ένα κατεπείγον πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρωζώνης, το οποίο θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέσα σε 12 μήνες. Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά υπό μορφή παραδείγματος στην προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής ή ακόμη στη νομικά κατοχυρωμένη, όπως στη Γερμανία, δημοσιονομική πειθαρχία με καθορισμό ανώτατων ορίων αποδεκτού ελλείμματος.
Το στίγμα των γερμανικών θέσεων με πολιτικούς όρους παρουσίασε και ο ηγέτης του κόμματος των φιλελευθέρων, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκουίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» του Σαββάτου.
Ο κ. Βεστερβέλε, που θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη χώρα του, επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ζητήσει την εκπλήρωση τριών προϋποθέσεων πριν αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η πρώτη, όπως είπε, είναι η ενσωμάτωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας σχεδόν αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο δημοσιονομικά τομέα. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν το Δεκέμβριο σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν προβλέπουν αυτόματες κυρώσεις, αλλά δίνεται στο κράτος μέλος μια προθεσμία έξι μηνών ώστε να λάβει διορθωτικά μέτρα, ενώ η ποινή είναι η κατάθεση ενός ποσού ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ (της χώρας). Ο κ. Βεστερβέλε τονίζει ότι οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται πιο γρήγορα, θέση που υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρξει καθαρή δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης για μόνιμη διατήρηση υγιών δημοσιονομικών με νομική κατοχύρωση, ενώ η τρίτη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Αντίθετη στο ευρω-ομόλογο
Ο κ. Βεστερβέλε επαναλαμβάνει την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ενώ αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάσει, σε χώρες που αποφεύγουν να λάβουν αντιλαϊκά μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, κάτι που έκανε η κυβέρνηση της χώρας του.
«Αυξήσαμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ήταν ένα αντιλαϊκό μέτρο, ενώ άλλες χώρες αποφεύγουν να ανεβάσουν το όριο ηλικία όταν αυτό είναι στα 59 έτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους Γερμανούς φορολογούμενος να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για τους άλλους. Το ίδιο κάναμε και στην οικονομία με το πρόγραμμα λιτότητας 80 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε το 2010, ήταν αντιλαϊκό, αλλά απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας, καταλήγει ο κ. Βεστερβέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου