Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Υποστέλλει την ελληνική σημαία από κρουαζερόπλοιά του ο όμιλος Luis


Πλήγμα για την ελληνική ναυτιλία, αποτελεί η απόφαση του Κυπριακού ομίλου LOUIS, να υποστείλει την ελληνική σημαία στα κρουαζιερόπλοια του. Ο όμιλος τo 2005 έκανε χρήση του «νόμου Κεφαλογιάννη» για την ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιου, και ύψωσε μέχρι και σε επτά κρουαζιερόπλοια την ελληνική σημαία απασχολώντας περισσότερους από 700 Έλληνες ναυτικούς, ενώ άνοιξε και στον Πειραιά τα γραφεία της Louis Hellenic Cruises.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις είναι οι αλλαγές που φέρνει στον ανταγωνισμό η ψήφιση του νόμου για την άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια με μη κοινοτικές σημαίες. Συγκεκριμένα ο όμιλος Louis απατώντας σε ερώτημα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» δήλωσε: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή με την άρση του καμποτάζ, καθιστά τα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία καθόλου ανταγωνιστικά, αφού είναι εμφανής η ανισότητα που διαμορφώνεται κυρίως στα λειτουργικά έξοδα, συγκρινόμενα με αντίστοιχα πλοία άλλων σημαιών. Για το λόγο αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε την ελληνική σημαία».
Σημειώνεται ότι η ελληνική σημαία, ακόμα και με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κεφαλογιάννη είναι ακριβότερη από τις μη κοινοτικές αλλά και πολλές κοινοτικές σημαίες. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι η ελληνική σημαία είναι κατά 300.000 ευρώ περίπου το μήνα ακριβότερη από την σημαία Μάλτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου