Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Παραινέσεις προς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς: "Ουκ αεί άρχει" !!


Τις σοφές παραινέσεις του αρχαίου τραγικού μας ποιητή Αγάθωνα*, πρέπει μονίμως να τις έχουν κατά νου όσοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας, αλλά επίσης και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης:
«Τον άρχοντα, τριών δε μεμνήσθαι.
Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει
Δεύτερον, ότι κατά νόμον άρχει
Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει».

Να θυμούνται δηλαδή ότι διοικούν ανθρώπους, με προβλήματα και ανάγκες και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουν με ευαισθησίες. Επίσης, ότι όλες τους οι ενέργειες, πρέπει να γίνονται με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Και το τρίτο και σημαντικότερο, ότι θα πρέπει να θυμούνται πως δεν πρόκειται να διοικούν ισόβια. Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το ξέρουν κάποιοι «ισόβιοι» πρόεδροι, τύπου Μουμπάρακ ή κάποιοι άλλοι, πρώην δήμαρχοι που παρ΄ότι τους αποδοκίμασε ο λαός στις εκλογές, προσπαθούν με νομικίστικα τερτίπια να επιστρέψουν στην καρέκλα τους. Αχ, αυτή η «καρέκλα»…….

*Ο Αθηναίος τραγικός ποιητής Αγάθων (448 π.Χ.-400 π.Χ.), ήταν φίλος του Ευριπίδη και μαθητής του Σωκράτη. Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, εξελίσσεται στο σπίτι του, την επομένη της πρώτης νίκης του στους τραγικούς αγώνες (416 π.χ.) και ο Αριστοφάνης τον σατιρίζει στις Θεσμοφοριάζουσες. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου