Μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η φωτιά φαίνεται ότι εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, καθώς στο «χορό» των εξεγέρσεων μπήκαν η Υεμένη και η Αλγερία, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των απολυταρχικών καθεστώτων επεκτείνεται και σε άλλες αραβικές χώρες.
"Μόλις" 32 χρόνια στην εξουσία ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλά Σαλέχ |
Ήδη, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλά Σαλέχ ανακοίνωσε, στα πρότυπα του Μουμπάρακ, ότι δεν πρόκειται να βάλει ξανά υποψηφιότητα -μόλις 32 χρόνια κυβερνά τη διαλυμένη του χώρα- αλλά κι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εδώ και τώρα, όπως καθημερινά ζητούν στο δρόμο της Σαναά οι διαδηλωτές. Μάλιστα, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ο Σαλέχ δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει στην εξουσία στον γιό του, όπως υπολόγιζε πριν ξεσπάσει η «επανάσταση των γιασεμιών» στην Τύνιδα.
Μεγάλη διαδήλωση στη Σανάα
Μεγαλύτερη από κάθε προσδοκία ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών στην «Ημέρα Οργής» που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Υεμένη εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων.
Παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και αντιδιαδήλωση υποστηρικτών του καθεστώτος σε παρακείμενη περιοχή στην πρωτεύουσα Σανάα, οι δύο εκδηλώσεις έληξαν ειρηνικά, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διεμήνυσαν, πάντως, ότι θα συνεχίσουν τον «ειρηνικό αγώνα τους έως την πτώση του άδικου καθεστώτος».
Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν το «χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο η Υεμένη». Η Υεμένη είναι η πιο εξαθλιωμένη χώρα του αραβικού κόσμου, με τα αποθέματα υδάτων και πετρελαίου να εξαντλούνται και την ανεργία να καλπάζει. Επιπλέον, η χώρα ουσιαστικά δεν υφίσταται ως κράτος, καθώς κουμάντο κάνουν οι σεΐχηδες και οι φαμίλιες τους στις περιοχές τους, ενώ οι νότιες επαρχίες της χώρας ζητούν είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση της Υεμένης να χωρίσουν και πάλι. Παράλληλα, στον Βορρά ελέγχουν την κατάσταση Σιίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το στρατόπεδο του Σαλέχ και επιτίθενται και στους φαντάρους του και στις ακτές έχει βάλει πόδι η Αλ Κάιντα, αν και δεν φαίνεται για την ώρα να έχει τη στήριξη των Γεμενιτών.
Στο μεταξύ, κάτι άρχισε να κινείται και στην Αλγερία. Την αρχή έκαναν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στα σχολεία, που κατέβηκαν χθες και προχθές στον δρόμο, με κλαδικά αιτήματα, αλλά και συνθήματα ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να επαναληφθούν και αύριο, όχι μόνο στην Αλγερία, αλλά και στη Συρία, όπου η αντιπολίτευση καλεί, με τη σειρά της, στην «πρώτη μέρα της οργής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου