Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τι γίνεται με τις κεραίες της Νέας Μηχανιώνας;


Από τη διαδήλωση στη Ν.Μηχανιώνα στις 28/9/2009. Έκτοτε το θέμα μπήκε στο "ψυγείο" και οι κεραίες παραμένουν στη θέση τους
Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την πρωτοβουλία να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του ιδιοκτήτη οικοδομής στην Αγία Τριάδα, ο οποίος εγκατέστησε παράνομα τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Wind, Vodafone) στην ταράτσα του.

Η οικοδομή αυτή, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση , μικρότερη των 100 μέτρων από το Δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας με συνέπεια τόσο οι μικροί μαθητές του αλλά και συνολικά οι κάτοικοι του εκεί δημοτικού διαμερίσματος να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η υπόθεση όμως αυτή, μας δίνει το ερέθισμα να ρωτήσουμε τόσο τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού όσο και τη σημερινή μείζονα αντιπολίτευση, τι γίνεται με τις γιγάντιες κεραίες που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν εγκαταστήσει χρόνια τώρα μέσα στον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας; Πολύ περισσότερο που οι δύο από τις κεραίες αυτές είναι τοποθετημένες σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Ν.Μηχανιώνας και η τρίτη μέσα στην «καρδιά» της πόλης, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο.
Πέρασε 1,5 χρόνος, από το συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί στη Ν.Μηχανιώνα στις 28 Σεποτεμβρίου 2009, μπροστά στις κεραίες, από τους κατοίκους της, με επικεφαλείς τον μαθητόκοσμο. Και μάλιστα στο συλλαλητήριο εκείνο, ο τότε δήμαρχος Μηχανιώνας και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, είχε δεσμευθεί ότι «εντός μηνών» θα φρόντιζε για την απομάκρυνση των κεραιών από τις θέσεις στις οποίες είναι εγκατεστημένες και την άμεση μεταφορά τους σε απομακρυσμένα σημεία, ώστε να μην βλάπτεται η υγεία των κατοίκων.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τότε ο κ. Μαυρομάτης, «έχω ήδη έτοιμη πρόταση για τη μετεγκατάσταση των κεραιών σε άλλο σημείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές». Κάτι που το είχε αναφέρει και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Αναφέροντας μάλιστα ότι 5.000 κάτοικοι της Ν.Μηχανιώνας είχαν ήδη υπογράψει υπόμνημα ζητώντας την μεταφορά των κεραιών.
Έκτοτε το θέμα «πάγωσε», οι «προτάσεις» (εάν υπήρχαν) ξεχάστηκαν στα συρτάρια, κάποια επιτροπή που είχε δημιουργηθεί ατόνησε ενώ και η διοίκηση του νέου δήμου Θερμαϊκού δεν βλέπουμε να δείχνει ενδιαφέρον για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να απευθυνθεί στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, στην ΕΕΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο  Γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), ζητώντας να έρθουν επιτόπου και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες μετρήσεις, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι Μηχανιώτες για το πόσο βλαβερή στην υγεία τους είναι η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με την οποία βομβαρδίζονται νυχθημερόν από τις κεραίες βάσης (πύργους) των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. 

4 σχόλια:

  1. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων που κουβαλάμε επάνω μας είναι αυτή που καταστρέφει τα ζωτικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος και είναι ύποπτη για την δημιουργία ογκων σε αυτό, και ΟΧΙ αυτή των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Δεν σας έμαθε τίποτε το σεμινάριο που είχε οργανωθεί πριν καιρό στον δήμο με αυτό το θέμα;
    Όταν οι καθηγητές Επικοινωνιών "κραυγάζουν" για να φοράτε hands-free και να έχετε το κινητό τηλέφωνο μακριά απο ζωτικά όργανα (συμπεριλαμβανομένου και των γεννετικών), δεν το λένε στην τύχη. Αλλά ποιός τους δίνει σημασία, ε;
    Επίσης, ειλικρινά αναρωτιέμαι, εαν η παραπάνω ανάρτηση έχω σκοπό να ενημερώσει για τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Θερμαϊκού ή να χτυπήσει (για άλλη μια φορά) τον "πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας"; Νισάφι πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον χρειάζεται να διαβάσετε ακόμη μία φορά την ανάρτησή μας, αγαπητέ "άγνωστε" για να δείτε πόσο άστοχα είναι τα συμπεράσματά σας. Και ασφαλώς θα διεκδικείτε το Νόμπελ φυσικής, όταν γράφετε ότι οι κεραίες βάσης δεν προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τη στιγμή που και οι δύο καθηγητές που μετείχαν στο σεμινάριο του δήμου Θερμαϊκού, ήταν κατηγορηματικοί ότι οι κεραίες αυτές δεν πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και περισσότερο δίπλα σε σχολεία. Όσο για το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι "η ανάρτηση έγινε για να χτυπήσει για άλλη μία φορά τον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας", μάλλον χρειάζεστε γυαλιά όταν διαβάζετε. Εκτός εάν θεωρείτε ότι θα έπρεπε να κάνουμε... γαργάρα τις κορώνες του κ. Μαυρομάτη ότι "έχω έτοιμη πρόταση για τη μεταφορά των κεραιών", τις οποίες μάλιστα θα απομάκρυνε... "εδώ και τώρα" από τη Ν.Μηχανιώνα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Κε Κουζινόπουλε ,
    Είμαι μέλος της επιτροπής που έχει αναλάβει την απομάκρυνση των κεραιών απο τη Μηχανιώνα και για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:
    Η επιτροπή μέχρι σήμερα που σας γράφω δεν έχει ατονήσει ούτε έχει σταματήσει το έργο της.
    Κατ αρχήν πρέπει να επισημάνω ότι είχαν τεθεί 3 προυποθέσεις για την απομάκρυνση των κεραιών από τις σημερινές θέσεις που βρίσκονται στη Μηχανιώνα.Και αυτές ήταν:
    1 Να μην βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.(πάνω από 600 μέτρα)
    2 Να υπάρχει ικανοποιητικό σήμα καλλίτερο από το σημερινό.
    3.Ολες οι κεραίες να βρίσκονται πάνω σε ένα ιστό.
    Εχοντας λοιπόν αυτές τις τρεις προυποθέσεις υπόψη μας ξεκινήσαμε τον τιτάνιο αγώνα για την απομάκρυνση των κεραιών.
    Ηρθαμε σε επαφή με όλες τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας και τους επισκεφθήκαμε στην Αθήνα πολλές φορές με σκοπό να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα της μετέγκατάστασης. Σε συνεργασία μαζί τους βρήκαμε την κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση ενός ιστού που θα έχει πάνω του τις κεραίες.Αυτό ο χώρος είναι στην περιοχή του Τουμπαρλή .Αφού λοιπόν συμφώνησαν οι εταιρείες και έγιναν τα κατάλληλα έγγραφα από τον Δήμο Μηχανιώνας προχωρήσαμε στο δεύετερο βήμα που ήταν να έρθουμε σε επαφή με την αρχαιολογία η οποία έπερεπε να δώσει την συγκατάθεση της για την περιοχή που επιλέχθηκε.Η αρχαιολογία έστειλε δύο υπαλλήλους της στην Μηχανιώνα και μαζί τους ψάξαμε στην περιοχή Τουμπαρλή και συμφωνήσαμε στο ακριβές σημείο που μας επέδειξε η αρχαιολογία.Οπότε η διαδικασία προχωρούσε κανονικά και είχαμε συμφωνήσει όλοι.Ομως ενώ είχαμε συμφωνήσει η αρχαιολογία κατά ανεξήγητο τρόπο έστειλε αρνητική εισήγηση στο Συμβούλιο για να πάρουμε την τελική έγκριση της και να προχωρήσουμε στην μετεγκατάσταση των κεραιών.
    Μετά μεσολάβησαν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σταμάτησαν οι ενέργειες.
    Περιμέναμε λοιπόν την νέα Διοίκηση και αφού αφήσαμε ένα εύλογο διάστημα για να αναλάβει τους εξηγήσαμε την όλη κατάσταση καιότι το ζήτημα είχε κολλήσει στην αρχαιολογία.
    Η νέα Διοίκηση του Δήμου θερμαικού έχει αναλάβει να έρθει σε επαφή με την αρχαιολογία για την λύση του ζητήματος.
    Θέλω να σας τονίσω ότι αν ξεπεραστεί το ζήτημα της αρχαιολογίας είναι έτοιμη να γίνει η μετεγκατάστση.
    Ακόμη έχουμε δεσμευτεί ότι τα χρήματα της ενοικίασης των κεραιών θα διοχετεύονται μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα ιδρύσουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη του Παλαιού Δήμου Μηχανιώνας.
    Τέλος είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και να ξέρετε ότι αυτά που σας γράφω έγιναν δύσκολα μετά απο πολλές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους έχοντας αντιπάλους την γραφειοκρατία , την πολιτική την κακή διάθεση κάποιων την καχυποψία πολλών και πολλά άλλα.
    Σας ευχαριστώ
    Εκ μέροςυ της επιτροπής
    Διαμαντίδης Συμεών
    Χατζησωτηρίου Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ θερμά για τις σημαντικές πληροφορίες σας, που δίνουν το ερέθισμα να επανέλθω με νέα ανάρτηση. Ενημερώστε με για οποιαδήποτε εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή