Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πρώτη το χορό των αποκρατικοποιήσεων σέρνει η ΕΥΑΘ


Η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σέρνει πρώτη το χορό των αποκρατικοποιήσεων, μαζί με την ΕΥΔΑΠ, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εκχώρηση στην Deutsche Telekom του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, όπως αποφασίζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος της κίνησης αυτής, που τελεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, είναι, σε συνδυασμό και με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, κόστους 23 δισ. ευρώ, να εξευμενιστούν η τρόικα και οι αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και την ΕΥΔΑΠ της Αττικής, το σχέδιο προβλέπει ότι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιριών παραμένουν στο δημόσιο έλεγχο, αλλά θα πωληθούν σημαντικά πακέτα μετοχών των δύο εταιριών. Ενα από τα σενάρια προβλέπει πλήρη διαχωρισμό του δικτύου και την πώληση του 23% για την ΕΥΑΘ. Για την ΕΥΔΑΠ προβλέπεται η πώληση του 10%. Εφόσον τα πακέτα των ιδιωτικοποιήσεων διατηρηθούν στα ποσοστά αυτά, ο έλεγχος του Δημοσίου και στις δύο εταιρίες παραμένει στο 51%, αλλά στους ιδιώτες θα παραχωρηθεί και συμμετοχή στο μάνατζμεντ.
Η ΔΕΗ
Περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η πώληση ενός σημαντικού ποσοστού της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει τη διάθεση ενός ποσοστού μετοχών της τάξης του 16%-17%, που θα μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου περίπου στο 34%. Στους ιδιώτες θα παραχωρηθεί και συμμετοχή στο μάνατζμεντ, ενδεχομένως και να πωληθούν μονάδες παραγωγής.
Ο ΟΤΕ
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, προβλέπεται η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου, που ανέρχεται στο 10%-11% στους Γερμανούς, μια ο έλεγχος του Δημοσίου στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών θα περιοριστεί σε επίπεδο οριακά υψηλότερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διατηρεί ένα ελάχιστο έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης. Αυτό θα εξασφαλιστεί μέσω του ποσοστού των μετοχών που διαθέτει στον ΟΤΕ το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ταμείο των υπαλλήλων του οργανισμού, που ανέρχεται στο 4%, ενώ το Δημόσιο θα κρατήσει και 1% από τις δικές του μετοχές ώστε να «πιαστεί» το 5%.
Με βάση τη συμφωνία με την Deutsche Telekom, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διαθέσει στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα ύψους 15%. Αν και οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο σήμερα δεν είναι οι ιδανικές, αυτό θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με την αξιοποίηση και της ακίνητης περιουσίας, ποσά που θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

1 σχόλιο:

  1. Να στείλετε όλη τη Ακρόπολη στο αγγλικό μουσείο όχι μονό τα μάρμαρα, και να βάλετε υποθήκη όλα τα αγαπητά σας μνημεία, και να πουλήσατε στα κινέζικα λιμάνια Θεσσαλονίκης κοσκο τα νεφρά του ορός αθου αφού ουτες η άλλως οι τράγοι θα νεφρολυθιασουν από τα αντικασρωτικα φαγητά τα χα νηστείας σαν καλαμάρια. Greekie leaks!! στα πρασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή