Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

"Μύλος" με την υπόθεση Ψωμιάδη

«Μύλος» και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις η υπόθεση Ψωμιάδη, καθώς όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να του επιβάλει παύση από τα καθήκοντά του, ενώ ο ίδιος ο «Πανίκας» θεωρεί τη δίωξή του πολιτική, επιστρατεύοντας τους συγκάτοικους της γαλάζιας «πολυκατοικίας» οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να του συμπαρασταθούν.

Όλα πλέον είναι ανοιχτά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου είδε την πολιτική του καριέρα να βρίσκεται στον αέρα. Και ενώ  οι δηλώσεις του σε πρωϊνές τηλεοπτικές  δεν έδιναν το ακριβές στίγμα για την επόμενη μέρα όσοι ξέρουν καλά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι σίγουροι ότι δεν θα ησυχάσει και σύντομα προχωρήσει στις όποιες κινήσεις έχει κατά νου.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια της δικαστικής του περιπέτειας. Ο κ, Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο και από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθούν τα επόμενα σχέδια του. Το ανώτατο δικαστήριο ή θα αποδεχτεί την απόφαση του Εφετείου οπότε η υπόθεση κλείνει δικαστικά, ή θα την ξαναγυρίσει στο Εφετείο για να την εξετάσει ξανά.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ο Π.Ψωμιάδης ανέφερε πως, αν τεθεί σε αργία, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου θα τον αντικαταστήσει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ενώ στην περίπτωση που κηρυχθεί έκπτωτος, τότε από την παράταξή του θα εκλεγεί ο νέος περιφερειάρχης.
Το θέμα παίρνει και ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις καθώς την Τρίτη 12 Απριλίου έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τον κ. Ψωμιάδη και να εκδηλώσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επίσης θα καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη.

Περιμένει την απόφαση του Εφετείου ο Σώκος για να τον θέσει σε αργία
Στο μεταξύ, όπως είπε ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Υποστήριξη από τη Ν.Δ.
Το μεσημέρι την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Ψωμιάδη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ..«Δε σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις τις οποίες πάντοτε η ΝΔ σέβεται. Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως η αργία δεν επιβάλλεται από δικαστικά όργανα αλλά από τον Υπουργό των Εσωτερικών και τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης τους οποίους κάλεσε να λάβουν υπόψη ότι ο νόμος για τον Καλλικράτη ισχύσει από 1-1-2011 χωρίς αναδρομική ισχύ και πως η επιβολή της αργίας διατάσσεται όταν η ποινική παράβαση έχει τελεσθεί από πρόσωπο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση.
Ερωτώμενος αν η ΝΔ εκτιμά ως οικογενειοκρατία ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης από τον αδελφό του κυρίου Ψωμιάδη, σημείωσε πως ο αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει εκλεγεί πρώτο με μεγάλη διαφορά ψήφων από τον δεύτερο.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μια πριν και μια μετά τη δίκη.

Νέες δηλώσεις Ψωμιάδη
“Κινδυνεύω να χάσω τη θέση μου για 1000 ευρώ! Όταν ο κάθε δημόσιος λειτουργός, διοικητής τροχαίας ή έφορος, έχει δικαίωμα να μειώσει πρόστιμο, ο αιρετός νομάρχης ή περιφερειάρχης να μην έχει αυτό το δικαίωμα”;
 Με τα λόγια αυτά αντέδρασε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην καταδίκη του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, για παράβαση καθήκοντος. Και είδε, πίσω από την απόφαση, να εξυφαίνεται συνωμοσία:
“Κοιτάξτε το σύστημα θέλει να με γονατίσει αλλά να γνωρίζει ότι είμαι πολύ σκληρός για να πεθάνω. Δε γονατίζω για 1000 ευρώ όταν οι άλλοι έχουν εξαπατήσει, έχουν καταληστέψει τον ελληνικό λαό και είναι αθώοι, όταν καταταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός για κ’αποιους ενόχους, εγώ δε θα κάνω πίσω. Και μόνος μου να μείνω θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια", είπε.
Ο κ. Ψωμιάδης δηλώνει πως θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και αμφισβητεί ότι διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος: “Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα. Ένα θέμα που δεν κατάλαβε κανείς είναι το γιατί τιμωρήθηκα. Μιλούν για παράβαση καθήκοντος. Ποια παράβαση καθήκοντος λένε όταν υπάρχει γνωμοδότηση της νομική της υπηρεσίας της νομαρχίας”, αναρωτιέται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου