Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Απριλίου στην Αθήνα, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, οι εργασίες του 16ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδυκαλιστικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή 828 αντιπροσώπων από 104 χώρες. Ενδεικτικό της επιτυχίας του συνεδρίου ήταν το γεγονός ότι στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΣΟ, πριν πέντε χρόνια στην Αβάνα, συμμετείχαν 503 αντιπρόσωποι από 64 χώρες.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: "Η οικονομική καπιταλιστική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε όπως πάντα από μια χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τις ΗΠΑ, και διαδοχικά χτυπά πολλές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Τα διάφορα επιστημονικά ινστιτούτα του ιμπεριαλισμού και οι πιο σοβαροί αναλυτές διαπιστώνουν ότι όταν επέλθει η ανάκαμψη, διαδοχικά από χώρα σε χώρα αυτή θα συνοδεύεται από υψηλή και αύξουσα ανεργία και πληθωρισμό. Εμείς προσθέτουμε αυτό που επίσης αναγνωρίζεται σε πιο χαμηλούς τόνους, ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης των κεφαλαίων, είναι πολύ πιθανό να φέρει σοβαρές ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που θα αγκαλιάσει και τις μεσαίες και ίσως κατώτερες βαθμίδες, επομένως και στη διάρκεια της κρίσης και της όποιας ανάκαμψης, θα εκδηλωθεί σε αρκετές χώρες και πολιτική αστάθεια και κυρίως οξυμένες συγκρούσεις στρατιωτικές, πολεμικές, για το ξαναμοίρασμα της λείας".
Η γ.γ. του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι "σε συνθήκες κρίσης τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα όσο και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουν να τα βγάλουν πέρα σε ένα πολύ σύνθετο αγώνα. Από τη μια μεριά να διαμορφώνουν εστίες και όρους συσπείρωσης με βάση τα καθημερινά προβλήματα που η κρίση οξύνει, ώστε να προσελκυσθούν στη δράση ευρύτερες εργατικές μάζες, ιδιαιτέρα νέες ηλικίες που είναι σχετικά ανώριμες, έχουν διαπαιδαγωγηθεί σε συνθήκες υποχώρησης του παγκόσμιου επαναστατικού εργατικού κινήματος, και ταυτόχρονα όλα αυτά τα ιδιαίτερα μέτωπα κατά τόπο δουλειάς και κλάδο να συνενώνονται σε ένα ενιαίο κίνημα που διεκδικεί ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κατευθύνεται δηλαδή στην προοπτική του σοσιαλισμού".
"Βεβαίως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σε συνθήκες κρίσης ο ριζοσπαστισμός που μπορεί να αναπτυχτεί προσκρούει όχι μόνο στην κρατική βία και ιδεολογική τρομοκρατία, αλλά και στη συστηματική διάδοση ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών απόψεων που θολώνουν τη συνείδηση, αποδυναμώνουν, κατακερματίζουν, ενσωματώνουν. Όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη στρατηγική της ρήξης και της ανατροπής.", σημείωσε.
Στην επιστολή που απηύθυνε προς τους συνέδρους ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ανέφερε: "Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα δράσης που θα καταληχθεί στο Συνέδριο θα συμβάλει να ενισχυθεί η πάλη για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη. Οι επαναστάτες της Κούβας αυτή την περίοδο είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον της επικαιροποίησης του δικού μας οικονομικού μοντέλου και προχωράμε μια βαθιά διαδικασία για την ισχυροποίηση των βάσεων του δικού μας σοσιαλιστικού συστήματος, που έχει ως βασική επιδίωξη την ευημερία του λαού μας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου