Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Στην κλίνη του Προκρούστη μισθοί και συντάξεις


Στην κλίνη του Προκρούστη για μία ακόμη φορά μισθοί και συντάξεις, καθώς η ανάλγητη κυβέρνηση των γιαλαντζί ντολμά «σοσιαλιστών», εφαρμόζοντας τις επιταγές της τρόϊκας, γδέρνει για μία ακόμη φορά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού.

30 Χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος ετήσιος θεσμός του Πολιτισμού φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή εκδοτών απ΄ όλη την Ελλάδα.

Επανομή: Συμμετοχή των κατοίκων στη συζήτηση για την αποχέτευση


Σοβαρό το θέμα που συζητούνταν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.  Όσοι παρακολουθούσαν την ενημέρωση που έκαναν ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής και ο τέως δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, για την πορεία του έργου της αποχέτευσης,  ήθελαν να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι». Τελικά έφυγαν όλοι, μετά από 2,30 ώρες, ικανοποιημένοι.

Πως η Βουλγαρία αξιοποιεί ένα κοίτασμα χρυσού στη Ροδόπη


Το αρχαίο μεταλλείο χρυσού στο λόγο Αντά Τεπέ, κοντά στα
Βουλγαροελληνικά σύνορα

Γράφαμε χτες για τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας. Για τις αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, που θα μπορούσαν να καταστήσουν Ελντοράντο τη χώρα μας και να βοηθήσουν ώστε να γίνει καλύτερη η μοίρα τους συμπατριωτών μας.( http://mixaniwna.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html)

Αυξάνουν τις τιμές οι ξενοδόχοι στους τουριστικούς προορισμούς


Κρίση; Ποια κρίση; Οι περισσότεροι ξενοδόχοι στις τουριστικές περιοχές που μέχρι χτες κλαίγονταν ότι δεν τα βγάζουν πέρα, ότι δεν έχουν πελάτες και όλα αυτά, όχι μόνο δεν λένε να ρίξουν τις τιμές προς τα κάτω, για να προσελκύσουν πελατεία, αλλά ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των τουριστών φέτος, λόγω των γεγονότων στις αραβικές χώρες, αύξησαν τις τιμές!

Ερωτήματα και απαντήσεις για την αποχέτευση της Επανομής

Τι είπαν ο δήμαρχος Αλεξανδρής και ο πρώην δήμαρχος Οικονομίδης
Πως θα λυθεί επιτέλους το σοβαρότατο πρόβλημα με το αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής; Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην υλοποίηση της αποχέτευσης; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα ώστε να μην χαθεί η προθεσμία για την αποπεράτωση του έργου, που λήγει στις 31-12-2011, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τους κατοίκους της Επανομής στο σύνολό τους; Από πού μπορεί να εξευρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι εργολάβοι;

Αναμένεται κοσμοσυρροή "Αγανακτισμένων" στο Λευκό Πύργο


Το ψιλόβροχο που έπεφτε ασταμάτητα τις βραδινές ώρες, αποθάρρυνε αρκετούς πολίτες να πάνε στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο, παρ΄ όλα αυτά όμως, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε και την Παρασκευή μπροστά στο μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσει κατά της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση όλου του πολιτικού κόσμου. 

Επανομή: Το ιστορικό της αποχέτευσης

Η εισήγηση του δημάρχου Θερμαϊκού στη συγκέντρωση των κατοίκων
Χάρτης που δείχνει τους βόθρους της Επανομής.
Με κόκκινο βελάκι οι παραγωγικοί βόθροι, με
πράσινο, οι μη παραγωγικοί
Την επίσπευση των διαδικασιών για την γρήγορη αποπεράτωση του αποχετευτικού τους δικτύου, ζήτησαν οι κάτοικοι της Επανομής από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, σε ενημερωτική συγκέντρωση διάρκειας 2,5 ωρών και πλέον, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γ.Παπανδρέου:"Θα προχωρήσω μόνος"

Εικοσάλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά το πέρας του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και τόνισε: "θα προχωρήσω μόνος μου". 

Σαμαράς: "Καλλιεργούμενη στρατηγική φόβου"

Την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει σε μέτρα που «διαλύουν την ελληνική οικονομία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τσίπρας: "Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει"

Η συναίνεση της κοινωνίας δεν εκβιάζεται, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό.

Παπαρήγα: "Επιδιώκει συνευθύνη ο κ. Παπανδρέου"

Τη ριζική διαφωνία της στα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».

Ναυάγιο στη συνάντηση των αρχηγών

Σε αδιέξοδο, οδηγήθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Το κλίμα της συνάντησης, το έδωσε εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε ότι "κάποιοι βάζουν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα".

Ο "Οίκος Ευγηρίας" και Φεστιβάλ Χορωδιών στο "ΚΑΠΠΑ" της Περαίας

Η εκπληκτική παράσταση της θεατρικής ομάδας της Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Μηχανιώνας, με το πολυβραβευμένο έργο του Μανώλη Κορρέ: «Οίκος ευγηρίας “Η  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ”», θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Μαίου και ώρα 20:30΄
στο Θέατρο «ΚΑΠΠΑ» της Περαίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θερμαϊκού. Τιμή εισιτηρίου: 5 €

"Επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων σε περίπτωση χρεοκοπίας"

Υπάρχει λύση, αρκεί να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, τόνισε αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι διαφωνεί με τη χρεοκοπία, αφού, όπως είπε, αν συμβεί κάτι τέτοιο «θα γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων» και «θα υπάρξει ασύλληπτη αναταραχή».

Την 1η Ιουνίου συνεδρίαση του Δ.Σ. δήμου Θερμαϊκού

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, ορίστηκε να γίνει η 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, και το θέμα που κυρίως θα απασχολήσει το Σώμα, είναι τα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε από την αντιδημαρχία Οικονομικών και Διοικητικών στους τρεις πρώην δήμους Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού.Η συνεδρίαση του ΔΣ θα μεταδοθεί ζωντανά στο web-radio στην διεύθυνση http://www.serverroom.us/radio/269213

Συναυλίες κλασσικής κιθάρας σε Ν.Μηχανιώνα και Επανομή

Δύο συναυλίες κλασσικής κιθάρας, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φιλόμουσοι της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής αυτό το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαίου, με το εξαιρετικό κιθαριστικό πειραματικό σύνολο Quitar Heroes. Οι συναυλίες, με ώρα έναρξης 8,30 μμ θα δοθούν το Σάββατο 28 Μαίου στο θέατρο του 1ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας και την Κυριακή 29 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής. Τις συναυλίες οργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρου του δήμου Θερμαϊκού

"Εδώ Ελλάδα, εδώ Ελλάδα" (όπως λέγανε "εδώ Πολυτεχνείο")

της Αλεξάνδρας Αυγητίδου από Νέα Υόρκη
Οι τελευταίες 48 ώρες με έχουν συγκλονίσει. Οι Έλληνες ξύπνησαν, άρχισαν να σηκώνονται από τον καναπέ, να αλλάζουν τα κανάλια στην τηλεόραση, να κατεβαίνουν στο Σύνταγμα χωρίς σημαίες, χωρίς κόμματα, χωρίς εργατοπατέρες... Οι σκηνές με έχουν καθηλώσει, νέοι, μεσήλικες, μητέρες με παιδιά, παππούδες, όλοι μαζί αντάμα...Με μοναδική έγνοια το μέλλον τους, την πατρίδα τους οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κατεβαίνουν στις πλατείες, αγκαλιάζονται, τραγουδούν, βρίσκουν την ελπίδα τους, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ασφυκτικές οι πιέσεις των δανειστών - Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις

Συνέρχεται το μεσημέρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι ενώ γίνεται καθημερινά πιο ασφυκτικός ο κλοιός των δανειστών της χώρας, που απειλούν ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης αν δεν προχωρήσει ταχύτατα η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών μέτρων και αν δεν εγγυηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα ότι το πακέτο δεν θα ανακοπεί.

Αγανακτισμένοι: "Ελάτε παραλία ... Λευκού Πύργου αντί Χαλκιδικής"

Με σύνθημα «αυτό το Σαββατοκύριακο προτιμήστε την παραλία του… Λευκού Πύργου αντί της Χαλκιδικής», οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες», ετοιμάζουν για σήμερα αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή νέες συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο, περιμένοντας ότι αυτό το τριήμερο θα υπάρξει κοσμοσυρροή τέτοια, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη παλλαϊκή συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Αγανακτισμένοι: "Να ποιοί είμαστε"

Από την ιστοσελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα» της Αθήνας, (http://real-democracy.gr/), αντιγράφουμε τους στόχους του κινήματος, που εξηγεί και το γιατί χιλιάδες συμπατριώτες μας, κυρίως νέοι αλλά και μεγαλύτεροι και ηλικιωμένοι, βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση της τρόϊκας και του μνημονίου αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τεράστιες οι δυνατότητες της Ελλάδος. Ας μην αυτοκαταστρεφόμαστε

Πλούσιες οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Άλλες από αυτές τις αξιοποιούμε και άλλες όχι. Κι αντί να προσπαθήσουμε όλοι για τη σωστή τους εκμετάλλευση αλλά και την προβολή τους στο εξωτερικό, ώστε να δει και η διεθνής κοινή γνώμη ότι δεν είμαστε «τεμπέληδες» και «βολεψάκηδες» και γιαυτό έφτασε η χώρα στη σημερινή κατάντια, εμείς κλαιγόμαστε και αυτοκαταστρεφόμαστε, αυτοκτονώντας μέρα με τη μέρα.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Χιλιάδες "αγανακτισμένοι πολίτες" για 2η μέρα στο Λευκό Πύργο


Φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη από τη συγκέντρωση της Πέμπτης
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, μπροστά στο Λευκό Πύργο, για να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή στα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η κυβέρνηση, με τις επιταγές της τρόϊκας αλλά και τις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρωτοβουλία για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την αποτυχία των κατ΄ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης,  για την εξασφάλιση της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα κι ενώ χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Την εκκλησία στην Αρχαία Αθήνα, θύμιζε το σκηνικό στο Λευκό Πύργο

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων Πολιτών» στον Λευκό Πύργο, έλαβε ουσιαστικά τις διαστάσεις μιας μεγάλης γιορτής της άμεσης δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας στη σκιά του Λευκού Πύργου.Οι χαμογελαστοί συγκεντρωμένοι, προφανώς ικανοποιημένοι από τον τρόπο, που έγινε η συγκέντρωση και αφού απομάκρυναν χωρίς βία όσους επιχείρησαν να συμμετέχουν κρατώντας σημαίες ή άλλα διακριτικά κομμάτων, κάθισαν στο πλακόστρωτο στη σκιά του Λευκού Πύργου και ένας-ένας έπαιρνε το λόγο για να διατρανώσουν την οργή τους για τα κόμματα, την πολιτική του μνημονίου.

Οι "Γαλάζιες Σημαίες" στις ακτές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής

Οι ακτές της Αγία Τριάδας στο ύψος της κοινοτικής Πλαζ και του ΠΙΚΠΑ, καθώς επίσης οι παραλίες στους Νέους Επιβάτες και την Περαία, είναι ανάμεσα στις τριακόσιες ογδόντα επτά ακτές και εννέα μαρίνες της χώρας, που κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας “Γαλάζιες Σημαίες”.

Ένας ακόμη "φίλος" της Ελλάδος

Τον κ. ντ΄Εστέν τον είχαμε βραβεύσει κιόλας, με απόφαση της
Βουλής επί προεδρίας Δημ. Σιούφα, με τον οποίο εικονίζεται
Θυμόμαστε όλοι τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο όνομα του οποίου ορκιζόμασταν εμείς οι Έλληνες αμέσως μετά την μεταπολίτευση, ονοματίζοντάς τον «φίλο» και «προστάτη» της χώρας μας. Και κάθε φορά που τον βλέπαμε με τον δικό μας «Θεό», τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφωνούσαμε σε μορφή συνθήματος το περιβόητο για την εποχή εκείνη «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία».

Μεγάλη δημοσιότητα από τα ξένα ΜΜΕ στις κινητοποιήσεις

Μεγάλη δημοσιότητα, δίνουν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις κινητοποιήσεις των Ελλήνων «Αγανακτισμένων Πολιτών». Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, «το κίνημα 15Μ πέρασε τα σύνορα». Η εφημερίδα αναδημοσιεύει μάλιστα και το σύνθημα στο πανό μπροστά από τη Βουλή: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν».

Νέες συγκεντρώσεις σήμερα από τους "Αγανακτισμένους Πολίτες"

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους Αγανακτισμένους Πολίτες στα κέντρα των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 26 Μαίου. Η πρώτη συγκέντρωση των Ελλήνων "Los Indignados" στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες κόσμου.  Οι κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές και δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα στους δρόμους !!

H Ελλάδα επιτέλους ξύπνησε. Οι πολίτες άρχισαν να βγαίνουν στο δρόμο. Σήμερα μερικές χιλιάδες, αύριο περισσότεροι, μεθαύριο εκατοντάδες  χιλιάδες, μετά από μέρες  εκατομμύρια. Βροντοφωνάζοντας ότι «Δεν πάει άλλο». Ένας λαός προδομένος. Μια ζωή στα σκουπίδια. Μία ολόκληρη κοινωνία στην εντατική. Μια γενιά, τα παιδιά μας, στην ανεργία, στην απελπισία, στην απόγνωση. Έλληνες ξεσηκωθείτε. Παρά τις αποφάσεις των κυβερνώντων και των ξένων προστατών της χώρας, με τον αγώνα όλων μας μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αρκεί να αντιληφθούν τη δύναμη του λαού.  

Εκστρατεία καθαρισμού ακτών στο δήμο Θερμαϊκού

Συνεχίζεται από το δήμο Θερμαϊκού η εκστρατεία καθαρισμού των ακτών. Την Κυριακή 29 Μαίου, στις 10.30΄ το πρωί, στην ακτή «ΚΑΠΠΑ» (Περαία), θα γίνει προσπάθεια καθαρισμού της ακτής με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ) και το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Νέων Επιβατών.

Ποιός πρέπει να πληρώσει την κρίση;

Οι διαμορφωτές κοινής γνώμης έχουν χύσει αρκετό μελάνι ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι για το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος φταίνε οι μισθοί και το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις και γενικότερα οι δημόσιες δαπάνες ενός μεγάλου κράτους. Έχουν χύσει αρκετό μελάνι για να υποστηρίξουν ότι φταίνε οι ξένοι κερδοσκόποι, η «ληστρική» πρακτική τους που είχε στόχο να μας χρεώσει και επομένως συνάγουν την ανάγκη να αμυνθούμε ως έθνος απέναντι σε αυτούς.

Κίνδυνος λειψυδρίας στην Περαία;

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της λειψυδρίας βρίσκονται οι κάτοικοι της Περαίας, όπως αναφέρει σε ερώτησή τους ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου. Τονίζοντας ότι η περιοχή που εμφανίζεται ελλειμματική σε ποσότητες νερού, θα πρέπει άμεσα να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λειψυδρίας.

Για δύο ημέρες ακόμη η απογραφή

Για δύο ημέρες ακόμη, συνεχίζεται η απογραφή πληθυσμού για όσους δεν απογράφηκαν το διάστημα 10/5 – 24/5 στις μόνιμες κατοικίες τους. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μμ στο Λευκό Πύργο

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ισπανία και οι "los indignados"!
Την αγανάκτησή τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης πρόκειται να εκφράσουν σήμερα  Θεσσαλονικείς. Ανθρωποι κάθε ηλικίας θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο "αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες", όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση που κυκλοφορεί στο facebook.

Ποιά είναι τα νέα μέτρα και πόσο θα επηρεάσουν τη ζωή μας

Οργή λαού, για τα νέα χαράτσια που βάζει η ανάλγητη «σοσιαλιστική» κατ΄ όνομα κυβέρνηση και το μάρμαρο της κρίσης, καλούνται για μία ακόμη φορά να το πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τι πρεοβλέπουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης;

Τι έλεγαν για την ΕΥΑΘ πριν και τώρα

Τς, τσ, τι σου είναι φίλοι μου αυτοί οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, την Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πρώτη φουρνιά των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που βγαίνουν στο «σφυρί», μεταξύ των οποίων η ΕΥΑΘ, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να κρατά στο χέρι το μπλουζάκι που βλέπετε.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Χρόνου φείδου" και όχι αμετροέπεια


Είναι δυνατόν να συζητάει ένα δημοτικό συμβούλιο επί 2,5 και 3 ώρες θέματα  εκτός ημερήσιας διάταξης και αρκετοί από τους συμβούλους να λένε κάθε φορά «το μακρύ και το κοντό» τους, μόνο και μόνο για να δείξουν στο ακροατήριο που παρακολουθεί τη συνεδρίαση, ότι προασπίζονται τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών; Και όμως αυτό συμβαίνει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού.

Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών

Επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης "προσωπικά δεδομένα"
Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που ζητούν αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι θέμα… «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων». Πάντως, ανέφερε ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν κατατεθεί συνολικά 821 εφέσεις - αγωγές συνταξιούχων βουλευτών.

"Εξάψαλμος" των επιχειρηματιών της Βορ. Ελλάδος στον Χρυσοχοίδη

Αναβρασμός επικρατεί και στον επιχειρηματικό κόσμο για την αδιέξοδο κυβερνητική πολιτική. Στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας, οι βιομήχανοι καταφέρθηκαν σε έντονο ύφος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τα βέλη τους συγκέντρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Η "αλήθεια" του κ.Παπακωνσταντίνου

Θυμόμαστε όλοι την παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι αν χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση επιπλέον μέτρα, τότε θα έχει αποτύχει και ο ίδιος θα παραιτηθεί. Τώρα η κυβέρνηση, όχι μόνο παίρνει νέα ληστρικά μέτρα, κυρίως σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, αλλά ομολογεί και η ίδια δημόσια την πλήρη αποτυχία της, καθώς  παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, το έλλειμμα εκτινάχθηκε σε νέα ύψη.

Νέα λεηλασία μισθωτών-συνταξιούχων

Νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει «συναίνεση» από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι περιλαμβάνει η πλημμύρα από νέους φόρους!

Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλήν του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση, τη Δευτέρα. 

Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στο δήμο Θερμαϊκού


Ο δήμος Θερμαϊκού, συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών, που οργανώνεται και φέτος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε συνεργασία με τον  Ερυθρό Σταυρό της Σερβίας. Στην υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού, λαμβάνουν μέρος δήμοι και οικογένειες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν.

Για φυγή στο εξωτερικό ετοιμάζονται και οι Βούλγαροι νέοι

Δεν είναι μόνο οι νέοι της χώρας μας που απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Ανάλογο φαινόμενο επικρατεί και στη γειτονική Βουλγαρία, όπου επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξε ότι αυξάνει ραγδαία ο αριθμός των Βούλγαρων που θέλουν να μεταναστεύσουν, αλλά και απροθυμία των μεταναστών από τη Βουλγαρία να επιστρέψουν στη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη των πολιτικών δολοφονιών

του Φάνη Γρηγοριάδη
«Η πόλη ολόκληρη ήταν μπλεγμένη στο έγκλημα. Όποια πέτρα κι αν σήκωνες, όποια πόρτα κι αν χτυπούσες, από κάτω, ή από πίσω θα έβρισκες ένα νήμα, έναν ιστό που είχε κάποια σχέση με την υπόθεση», γράφει ο Βασίλης Βασιλικός στο «Ζ», περιγράφοντας το κλίμα της πόλης την εποχή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, σαν σήμερα πριν 48 χρόνια.
Η περίοδος αυτή υπήρξε πραγματικά πολυτάραχη και τα πολιτικά εγκλήματα, που συντελέστηκαν μέσα σε αυτή τη δεκαετία, στη Θεσσαλονίκη, αποτρόπαια.
Αλλά η πόλη, όπως πολύ σωστά παρατηρούν όλοι σχεδόν οι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τα πολιτικά εγκλήματα, είχε από τις αρχές του 20αι. εγκαινιάσει μια παράδοση «αίματος».
Για «πτώματα και φαντάσματα» που στοιχειώνουν τους δημόσιους χώρους της γράφει μεταγενέστερα ο σύγχρονός μας, Σάκης Σερέφας. Ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γ. Πεντζίκης, ο Νίκος Μπακόλας, ο Ντίνος Χριστανόπουλος, ο Ισίδωρος Ζουργός, αλλά και δημοσιογράφοι, όπως "το δημοσιογραφικό τρίκυκλο" (Βούλτεψης - Μπέτζος - Ρωμαίος), ο Κώστας Παπαιωάννου, ο Σπύρος Κουζινόπουλος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο Χρίστος Ζαφείρης, έχουν αφιερώσει στα δικά τους βιβλία σελίδες, εμπνευσμένες από τις ιστορίες του αίματος, που κύλησε άφθονο στους δρόμους της πόλης.
Αυτή την καταγραφή των αφηγήσεων, των μαρτυριών, της μνήμης, αυτό το «Παλίμψηστο του Αίματος» παρουσιάζει στο ομώνυμο βιβλίο του, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης.
«Είναι εγκλήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, σαν μια παλέτα, όπου ο ζωγράφος εναποθέτει το ένα στρώμα του χρώματος πάνω στο άλλο, δημιουργώντας έναν πύργο αίματος», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναστασιάδης.
Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν η «θρυαλλίδα» που έσκασε το «απόστημα» του ενός βίαιου, τυφλού και φανατισμένου παρακράτους της δεκαετίας του ’60, προϊόν του ασταθούς μετεμφυλιακού πολιτικού σκηνικού της χώρας και ταυτόχρονα το προανάκρουσμα της επτάχρονης δικτατορίας, όπου οι κρατικοί μηχανισμοί της πολιτειακής και πολιτικής ανωμαλίας ανέλαβαν να διασπείρουν ένα καθεστώς τρόμου και βίας ενάντια στους αντιφρονούντες πολίτες.
Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία πολιτική δολοφονία που διαπράχθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ήταν αναμφίβολα ένα «ορόσημο». Διότι, εξαιτίας της προκλήθηκε η ανάγκη αντίστασης, αντίδρασης απέναντι στο καθεστώς, που οδήγησε στη διαλεύκανση του εγκλήματος. Προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και διεθνή κατακραυγή για τα πολιτικά ήθη στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα, η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.
«Ο Λαμπράκης δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά ένας αστός. Καταξιωμένος γιατρός, με δική του κλινική, μαραθωνοδρόμος με διεθνή ακτινοβολία, ένας άνθρωπος, που συμπορεύτηκε με την ΕΔΑ, βλέποντας την κοινωνική αδικία και επιδιώκοντας τη δημοκρατία και την ειρήνη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργη Τσαρουχά, εξηγώντας γιατί η δολοφονία του είχε διεθνή απήχηση.
Την ίδια ημέρα, που ο Λαμπράκης δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση, στη συμβολή των οδών Σπανδωνή και Βενιζέλου, στις 22 Μαΐου του 1963, ο Γιώργης Τσαρουχάς έπεφτε θύμα της βίας «τραμπούκων» του παρακράτους πριν και μετά την εκδήλωση των «Φίλων της Ειρήνης». Τον Τσαρουχά, δεν δίστασαν να τον ξυλοκοπήσουν ακόμη και μέσα στο ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο πρώτος υπέκυψε πέντε μέρες μετά, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τον δεύτερο τον αποτελείωσαν μετά τον απάνθρωπο βασανισμό του, τα όργανα της χουντικής ΚΥΠ στο Γ’ ΣΣ, έξι χρόνια αργότερα, στις 9 Μάιου 1968.
«Ο Μάιος είναι σκληρός μήνας για τη Θεσσαλονίκη», είχε πει ο καθηγητής της Παντείου, Ηλίας Νικολακόπουλος, στα εγκαίνια της έκθεσης «από το τρίκυκλο στα τανκς», που διοργάνωσε η ΕΔΙΑ Δ-Κ. Μακεδονίας και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ στο Κέντρο Ιστορίας, εξηγώντας :
«Φεντερασιόν, δολοφονίες εργατών τον Μάη του 36, δολοφονία Λαμπράκη τον Μάη του ‘63, δολοφονία Τσαρουχά τον Μάη του ‘69. Αλλά υπήρξαν και άλλοι «σκληροί» μήνες: Απρίλιος 1947 η δολοφονία του Γιάννη Ζεύγου, Μάρτιος του ‘51 η εκτέλεση του Νικηφορίδη, Οκτώβριος του ‘61 η δολοφονία του Βελδεμίρη, Σεπτέμβριος του ‘67 η δολοφονία του Χαλκίδη».
Αμέτρητες, όμως, ήταν οι πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και πριν από τα «πέτρινα χρόνια» της δικτατορίας και του εμφυλίου. Η γεωστρατηγική της θέση την καθιστούσε, από τις αρχές του 20 αι., πεδίο σύγκρουσης των εθνικισμών και πολιτικών αντιπαραθέσεων στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και μετά τον Β’ ΠΠ στο όριο των ζωνών επιρροής των δύο κόσμων του «ψυχρού πολέμου».
Από τη «σφαγή των προξένων» της Γαλλίας και της Βρετανίας, που έπεσαν θύματα του οργισμένου μουσουλμανικού πληθυσμού προς το τέλος της Οθωμανικής της περιόδου, μέχρι και τη μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας και της δημοκρατίας, η Θεσσαλονίκη μέτρησε εκατοντάδες θύματα στο βωμό πολιτικών επιδιώξεων, αντεκδικήσεων, φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Ο 20ος αιώνας ξεκινά με τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στην ομώνυμη οδό της Θεσσαλονίκης, από τον 52χρονο Αλέξανδρο Σχινά. Ο δράστης παρουσιάστηκε ως ένα λούμπεν στοιχείο της εποχής, με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δημιούργησε καχυποψία σε ορισμένους, που πίστευαν παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, ότι ο άναξ έπεσε θύμα πολιτικής σκευωρίας των μεγάλων δυνάμεων, που επιθυμούσαν την έκπτωσή του από το θρόνο, προς όφελος του διαδόχου.
Τα πολιτικά ήθη και πάθη οξύνονται με το Κίνημα της Θεσσαλονίκης και παραμένουν οξυμένα και μετά τη λήξη του πολέμου. Η πολιτική δολοφονία στο Τσινάρι, το βράδυ των εκλογών του μοιραίων εκλογών του 1920, φανερώνει το κλίμα του εθνικού διχασμού. Ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ το ’31 είναι μόνο ένα περιστατικό που δείχνει την άνοδο του εθνικισμού. Παράλληλα, στην αντίπερα όχθη, στα χρόνια που ακολουθούν και μέχρι τον Μάη του ‘36 αναπτύσσεται και δυναμώνει και ένα κοινωνικό, ριζοσπαστικό κίνημα που κορυφώνεται με την
εξέγερση των καπνεργατών. Πρώτος νεκρός, ο Τάσος Τούσης, ένδεκα συνολικά τα θύματα της εξέγερσης.
«Πράγματι, η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη με δυναμικό προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα, με ισχυρό συνδικαλισμό και αναπτύχθηκαν ακριβώς για το λόγο αυτό οι αντίρροπες δυνάμεις, με σκοπό να το καθυποτάξουν», λέει ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Ακολουθούν τα εγκλήματα της κατοχής. Πλατεία Ελευθερίας, γκέτο του Χιρς, αντίσταση, το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβριο του ‘44, το «μπλόκο της Καλαμαριάς» και οι εκτελέσεις πατριωτών από δυνάμεις του άξονα συνεπικουρούμενες από τα τάγματα ασφαλείας. Στα χτυπήματα του δωσιλογισμού απαντάει η ΟΠΛΑ, όχι πάντοτε με δικαιοσύνη, αλλά ενίοτε ως αντεκδίκηση.
Άφθονο ρέει το αίμα, «με τους εκτελεσμένους στο Γεντί Κουλέ και τους δολοφονημένους στο κέντρο της πόλης» και κατά τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου. Ο Γιάννης Ζεύγος, σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Μαρτίου 1947, από τον Χρήστο Βλάχο, πρώην εκτοπισμένου στο στρατόπεδο Μπούλκες. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Γιώργης Σιάντος, που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη θα αποδοκιμάσει με οργή για την εκτέλεση των «αεροπόρων» στη στάση Μισραχή από τους Τ. Παπαγεωργίου, Α. Ακίνδυνο, θεωρώντας ότι πρόκειται για «προβοκάτσια» σε βάρος του ΚΚΕ. Οι δράστες δικάζονται και καταδικάζονται.
Την ίδια εποχή, η Θεσσαλονίκη βομβαρδίζεται από το Δερβένι (10.2.1948) και οι έντεκα κομμουνιστές συλληφθέντες συλλαμβάνονται και διαπομπεύονται, προτού οδηγηθούν στο απόσπασμα.
Το 1948, μια άλλη υπόθεση, εν τω μέσω του εμφυλίου, συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη. Στην παραλία της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου του ομίλου «Κολούμπια», Τζωρτζ Πολκ. Το κλίμα της εποχής επέβαλε να βρεθούν «ένοχοι». Ο φόνος αποδόθηκε στους Μουζενίδη και Βασβανά, ο ένας εκ των οποίων είχε σκοτωθεί δύο χρόνια πριν και η συνέργεια «φορτώνεται στον Γρηγόρη Στακτόπουλο».
«Τέσσερις αιτήσεις αναψηλάφισης της δίκης στον Άρειο Πάγο μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί, ενώ στα μάτια της κοινής γνώμης ουσιαστικά έχει αθωωθεί, ήδη πριν πεθάνει ο Γρηγόρης Στακτόπουλος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και πρώην υπουργός, Στέλιος Παπαθεμελής, που κατέθεσε τις δύο από τις τέσσερεις αιτήσεις.
Ο ίδιος αποδίδει την ετυμηγορία σε πλεκτάνη, για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις και να ηρεμήσει το κλίμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Στα χρόνια μετά των Εμφύλιο, η κάνη των όπλων στρέφεται φοβικά κατά των κομμουνιστών, αλλά και των ειρηνιστών, των προοδευτικών ανθρώπων που επιθυμούν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Νικηφορίδης, Λαμπράκης, Βελδεμίρης, Χαλκίδης, Τσαρουχάς.
«Χάρη στην ευσυνειδησία του ιατροδικαστή που φωτογράφησε το πτώμα και ανέλυσε τα ευρήματα έγινε δυνατόν να αποδειχθεί ο βασανισμός που οδήγησε στο θάνατο του πατέρα μου», λέει η Καίτη Τσαρουχά.
Πριν από τη δολοφονία του Γ. Τσαρουχά, μια «ποινική» υπόθεση αποκτά πολιτική διάσταση. Ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελείται τον Φεβρουάριο του 1968 μετά από δίκη, στην οποία είχε κατηγορηθεί ως «Δράκος του Σέιχ Σου». Ακόμη και σήμερα, οι γνώμες των δημοσιογράφων που είχαν καλύψει τη δίκη είναι διχασμένες, αλλά στην κοινή γνώμη πιστεύεται ότι επρόκειτο για το εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να συγκαλυφθεί ο πραγματικός δράστης, που εικάζεται ότι ήταν σημαίνων πρόσωπο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. «Όμως λειτούργησε και αποπροσανατολιστικά γιατί την ίδια εποχή γινόταν και η δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη…», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.
Η Θεσσαλονίκη βρίθει από τόπους, ιστορικά φορτισμένους. Το «Κόκκινο Σπίτι» ήταν ο τόπος των εκτελέσεων των αποφάσεων των στρατοδικείων. Το «Κόκκινο Σπίτι» δίπλα στην ταβέρνα του «Λαδά», στην Τριανδρία, που σήμερα δεν υπάρχει, παρέμεινε τόπος εκτελέσεων από την εποχή μετά την μικρασιατική καταστροφή μέχρι και τις επόμενες δεκαετίες που ακολούθησαν τον Εμφύλιο.
Σε όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η περιοχή γύρω από το «Γεντί Κουλέ», σε μια μεγάλη έκταση, από την Άνω Πόλη ως την Τριανδρία και ως την Τούμπα «φιλοξένησε» κάθε λογής δολοφονίες και εκτελέσεις. Εκεί, τα στρατιωτικά αποσπάσματα εκτέλεσαν εκατοντάδες κομμουνιστές, «ενόχους» των εκτάκτων στρατοδικείων της προεμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου, ενώ στο κολαστήριο των φυλακών κρατήθηκαν, μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, αντιδικτατορικοί αγωνιστές.
«Ο χώρος του σημερινού ΑΠΘ, το Επταπύργιο, το Γεντί Κουλέ, η περιοχή της Τούμπας, δρόμοι στο κέντρο της πόλης έχουν ποτιστεί από το αίμα αντιφρονούντων, αθώων, ανθρώπων που βρέθηκαν απέναντι από την κάνη των όπλων», προσθέτει ο Γιώργος Αναστασιάδης.
Από την απελευθέρωση και τη λήξη του Εμφύλιου μέχρι την πτώση της Χούντας, που σήμανε την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα, η χώρα δεν κατάφερε να απαλλαγεί από το διχασμό, το μίσος, τις ακρότητες και τις διακρίσεις, με τις οποίες είχε σημαδευτεί η προηγούμενη περίοδος. Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη, πεδίο εθνοτικών συγκρούσεων, εθνικιστικών φιλοδοξιών, ή εσωτερικών πολιτικών προσανατολισμών ακόμη πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ο κύκλος του αίματος έκλεισε με τη μεταπολίτευση, αλλά οι μνήμες παρέμειναν. Στις εκδηλώσεις μνήμης για τις δολοφονίες των Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά και στην έκθεση ντοκουμέντων «Από το τρίκυκλο στα τανκς» εντάσσεται η αποψινή εκδήλωση τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 8.00 το βράδυ, στο προαύλιο του 40ου δημοτικού σχολείου (πρώην Ιωαννίδειος Σχολή) Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της ΕΔΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας (1940-74) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ και έχουν κληθεί να παραστούν μέλη της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη, η γυναίκα του και τα παιδιά του.
«Επείγει στη Θεσσαλονίκη να στεγαστεί αυτή η πολιτική και κοινωνική μνήμη. Να μάθουν οι νέοι, να γνωρίσουν τι πραγματικά συνέβη σε αυτήν την πόλη. Από το 2002 ζητάμε να γίνει ένα Μουσείο Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στην πόλη και ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2012 θα εισακουστούμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΕΔΙΑ Δ-Κ. Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών για προαποφασισμένα μέτρα

Απο παλαιότερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Από τις αυριανές συναντήσεις θα λείπει η κ.Παπαρήγα,
ενώ θα προστεθούν οι κ.Κουβέλης και Μπακογιάννη
Έχουμε μία απορία: Όπως είναι γνωστό, ετοιμάστηκε εδώ και καιρό, με τις επιταγές της τρόϊκας, νέα φορολογική λαίλαπα που την ονόμασαν κιόλας «αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται, είναι επίσης γνωστά, έχουν δημοσιευθεί κατ΄επανάληψη τις τελευταίες μέρες στον τύπο και επιβεβαιώθηκαν με «διαρροές» από τους αρμόδιους υπουργούς.Πρόκειται για νέες καταστροφικές «μεταρρυθμίσεις», με μειώσεις μισθών, χτύπημα όσων έχουν απομείνει από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέους δυσβάστακτους φόρους και ιδιωτικοποιήσεις – μαμούθ.

Φορολογική λαίλαπα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 10.000 ευρώ για μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και νέο φορολογικό πακέτο για τα ακίνητα, βρίσκονται μέσα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, μετά τις αυστηρές παρατηρήσεις που δέχθηκαν από τους ελεγκτές της τρόικας.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Νέο "κούρεμα" διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

«Κούρεμα διαρκείας» για μισθούς και συντάξεις, προωθεί η «σοσιαλιστική» μας κυβέρνηση, με ενιαίο μισθολόγιο αλλά και ενιαίο... συνταξολόγιο, με νέο ανώτατο πλαφόν τα 2.373 ευρώ στις κύριες συντάξεις.

Καταργούνται 73 φορείς του Δημοσίου

Περισσότεροι από 73 φορείς του δημοσίου καταργούνται και οι υπάλληλοι τους τίθενται υπό αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι χρήσιμοι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η λίστα με τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται έχει σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι.