Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πως η Βουλγαρία αξιοποιεί ένα κοίτασμα χρυσού στη Ροδόπη


Το αρχαίο μεταλλείο χρυσού στο λόγο Αντά Τεπέ, κοντά στα
Βουλγαροελληνικά σύνορα

Γράφαμε χτες για τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας. Για τις αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, που θα μπορούσαν να καταστήσουν Ελντοράντο τη χώρα μας και να βοηθήσουν ώστε να γίνει καλύτερη η μοίρα τους συμπατριωτών μας.( http://mixaniwna.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html)

Δυστυχώς αυτούς τους θησαυρούς της ελληνικής γης, τους αφήσαμε δεκαετίες τώρα αναξιοποίητους, αντίθετα με τους βαλκάνιους γείτονες μας, οι οποίοι σε κάποιες περιοχές κάνουν συστηματική εκμετάλλευση του υπεδάφους τους και σε άλλες, γεωλογικές έρευνες.
Για παράδειγμα, στη γειτονική μας Βουλγαρία, οι αρχές προχωρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού που υπάρχουν στην Ανατολική Ροδόπη, στα Βουλγαροελληνικά σύνορα. Εκεί, κοντά στην πόλη Κρούμοβγκραντ, στο λόφο Αντά Τεπέ, στα αρχαία χρόνια υπήρχε χρυσωρυχείο. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταλλείο χρυσού χρονολογείται πριν από 3.500 χρόνια και θεωρείται το παλιότερο της Ευρώπης.
Φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Γιαυτό και πρόσφατα, η κυβέρνηση της Σόφιας έδωσε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Κρούμοβγκραντ, διάρκειας 30 ετών, στην εταιρεία Balkan Mineral and Mining.
ο καθηγητής Χρήστο Ποπόφ
Προκειμένου παράλληλα να ερευνηθεί επαρκώς το παρελθόν του Αντά Τεπέ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία, η οποία δεσμεύεται να χρηματοδοτεί τις αρχαιολογικές έρευνες του ορυχείου.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Δρ Χρήστο Ποπόφ, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι αρχαιολόγοι θα εργάζονται εκεί μέχρι το τέλος του 2012, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του μεταλλείου. Άλλωστε, οι έρευνες διεξάγονται εδώ και χρόνια. 
«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο αρχαιολογικό μνημείο», είπε σε συνέντευξη στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Δρ Ποπόφ. «Είναι σαν να σκάβετε και να εξερευνάτε κάποια παλιά επιχείρηση. Ανακαλύψαμε λείψανα από χώρους εργασίας, καθώς και λίθινα εργαλεία για το σκάψιμο και την επεξεργασία του μεταλλεύματος: σκεπάρνια, πέτρινα ρόπαλα κ.α., και διάφορα κεραμικά. Μέσα στο μεταλλείο υπάρχουν, επίσης, ίχνη κατοικιών ελαφριάς κατασκευής. Προφανώς εκεί διέμεναν τα άτομα που ασχολούνταν με την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου. Για μας είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε την περίοδο, κατά την οποία στον Αντά Τεπέ άρχισαν οι εκμεταλλεύσεις χρυσού. Μέχρι τώρα είναι το αρχαιότερο γνωστό μνημείο αυτού του τύπου της ηπειρωτικής Ευρώπης. Άλλα παρόμοια χρυσωρυχεία στα νησιά της Ελλάδας και τα παράλια του Αιγαίου είναι μεταγενέστερα και χρονολογούνται περισσότερα από 800 χρόνια αργότερα".
Στις έρευνες του αρχαίου χρυσωρυχείου συμμετέχουν και Γερμανοί ειδικοί, μια και η περιοχή είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου