Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Την εκκλησία στην Αρχαία Αθήνα, θύμιζε το σκηνικό στο Λευκό Πύργο

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων Πολιτών» στον Λευκό Πύργο, έλαβε ουσιαστικά τις διαστάσεις μιας μεγάλης γιορτής της άμεσης δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας στη σκιά του Λευκού Πύργου.Οι χαμογελαστοί συγκεντρωμένοι, προφανώς ικανοποιημένοι από τον τρόπο, που έγινε η συγκέντρωση και αφού απομάκρυναν χωρίς βία όσους επιχείρησαν να συμμετέχουν κρατώντας σημαίες ή άλλα διακριτικά κομμάτων, κάθισαν στο πλακόστρωτο στη σκιά του Λευκού Πύργου και ένας-ένας έπαιρνε το λόγο για να διατρανώσουν την οργή τους για τα κόμματα, την πολιτική του μνημονίου.
Το σκηνικό θύμιζε την εκκλησία στην αρχαια Αθήνα με τους συγκεντρωμένους να σέβονται ο ένας τον άλλο την ώρα που μιλούσαν. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί πολλές ώρες χάρη και στην επιστράτευση μεγαφώνου και ανάμεσα στους ομιλητές ορισμένοι ανέπτυξαν ιδέες που ενθουσίασαν το πολύχρωμο πλήθος, όπως άμεση παύση πληρωμών λογαριασμών, τραπεζών για μία εβδομάδα, διαγραφή του χρέους, αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων και άμεση απομάκρυνση από τη χώρα όλων των βουλευτών που εξελέγησαν μετά από το 1974.
Άλλοι έκαναν λόγο για «χρεοκρατία υπό το πέπλο της ψευδοδημοκρατίας», κάποιοι τόνισαν ότι «αυτό που έγινε σήμερα πρέπει να είναι η επανάσταση που ο τόπος έχει ανάγκη» και άλλοι τόνισαν ότι «η επανάσταση πρέπει να γίνει πρώτα ατομικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής, με το να αρχίσουμε να μιλάμε στον διπλανό μας και να αναπτύξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη». Το πλήθος απέρριψε ως «καπέλωμα» προτάσεις που ακούστηκαν περί συγκρότησης επιτροπών αγώνα, αλλά και την πρόταση για πορεία στην Θεσσαλονίκη με συγκεντρωμένους να τονίζουν ότι είναι νωρίς ακόμη.
Η εικόνα του πολύχρωμου πλήθους των διαδηλωτών που παρουσιαζόταν ενθουσίασε εκατοντάδες ανθρώπους που έτυχε να κάνουν την απογευματινή βόλτα τους στην παραλία, καθώς και μόνο το γεγονός ότι δεν ήταν μια κομματική συγκέντρωση αποτελούσε κίνητρο για να φωνάξουν και εκείνοι συνθήματα και να χειροκροτήσουν ρυθμικά όσους τοποθετούνταν στη λαϊκή συνέλευση των καθισμένων στο πλακόστρωτο αγανακτισμένων
 (πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου