Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Νέες συγκεντρώσεις σήμερα από τους "Αγανακτισμένους Πολίτες"

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους Αγανακτισμένους Πολίτες στα κέντρα των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 26 Μαίου. Η πρώτη συγκέντρωση των Ελλήνων "Los Indignados" στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες κόσμου.  Οι κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές και δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στον Λευκό Πύργο, όπου περισσότερα από 10.000 άτομα, νεαρής κυρίως ηλικίας, διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στις 20.00 το βράδυ οι διαδηλωτές συντόνισαν τα κινητά τους τηλέφωνα να χτυπήσουν όλα μαζί για να δείξουν ότι ξύπνησαν.
Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να...γράψουν ιστορία, και ελπίζουν ότι και άλλοι άνθρωποι, αγανακτισμένοι από τα προσωπικά προβλήματα που βιώνουν, είτε διότι έμειναν άνεργοι είτε διότι μειώθηκε ο μισθός τους, είτε διότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, θα ενώσουν μαζί τους τη φωνή τους στον Λευκό Πύργο. Πιο οργανωμένοι, με μεγάφωνα, κατσαρόλες, κουτάλες και περισσότερα πανό σκοπεύουν να αποδείξουν ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμά τους ότι οι πολιτικοί είναι προδότες και ότι ο λαός πρέπει να αναλάβει την τύχη της χώρας. Σήμερα το πρωί, τρία αντίσκηνα, μερικά πανό και λίγοι διαδηλωτές κρατούσαν τη σημαία της... αγανάκτησης ψηλά, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή τους ότι θα διανυκτερεύσουν στο Λευκό Πύργο σε αναμονή της συγκέντρωσης στις 18:00.
Μακριά από κόμματα και ιδεολογίες και με πρόταγμα την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την άρνηση πληρωμής του χρέους, οι χιλιάδες αγανακτισμένοι Θεσσαλονικείς και μη, Ελληνες και μετανάστες, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, φώναξαν ρυθμικά συνθήματα, όπως «προδότες», «δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος», «δώστε πίσω τα κλεμμένα». και «ντροπή σας». Βροντερό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν μικρά κορίτσια και αγόρια που κράτούσαν χαρτιά με συνθήματα, όπως «ο λογαριασμός στα λαμόγια και όχι στα παιδιά», γονείς με τα βρέφη στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, από τιους οποίους ορισμένοι είχαν προνοήσει να χτυπάνε ρυθμικά κουτάλες και κατσαρόλες, άνεργοι, φοιτητές, μετανάστες. Μέσα σε δύο ώρες, το πλήθος ήταν τόσο πυκνό που διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Νίκης και τις οδούς Εθνικής Αμύνης και Νικολάου Γερμανού.
Στην Αθήνα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο ενώ σήκωσαν πανό ως απάντηση στους Ισπανούς το οποίο έγραφε: "τι ώρα είναι; είναι ώρα να φύγουν αυτοί" (δηλαδή οι βουλευτές).
Επτά χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας όπου φώναξαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών.
Και η Λάρισα συμμετείχε στην κινητοποίηση των Αγακτισμένων όπως και το Ρέθυμνο και τα Χανιά
«Η ανηφόρα μόλις ξεκίνησε….»
Με τη φράση «η ανηφόρα μόλις ξεκίνησε… Η σκυτάλη πέρασε σε σας» οι δημιουργοί της σελίδας στο Facebook «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα»δηλώνουν ότι η χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή και δίνουν νέο ραντεβού για σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα. Μάλιστα, αρκετοί πολίτες διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ η λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε στην κυκλοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι δημιουργοί της σελίδας στο Facebook αναφέρουν ότι «η αρχική ιδέα όλου αυτού που έγινε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) ανήκε σε έναν 18χρονο από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους».
«Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και άνθρωποι που ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους βρίσκονταν σε διαμαρτυρία ήταν εκεί. Ένωσαν τη φωνή τους με όλους μας και δείξαμε τελικά ότι μπορεί να γίνει διαμαρτυρία χωρίς παρατράγουδα, δείξαμε ότι μπορούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη για να υπερκεράσουμε τα όποια προβλήματα και ενωμένοι να αναζητήσουμε κοινούς στόχους» σημειώνουν.
Οι αναρτήσεις μελών της ιστοσελίδας πολλαπλασιάζονται λεπτό προς λεπτό. «Και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα. Μην ξεχνάμε όμως ότι για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει μόνο ειρηνικά και χωρίς κόμματα» γράφει η Ν.Α.
«Κάθε μέρα με περισσότερο κόσμο!!! Κάθε μέρα!!!» γράφει άλλος ένας «φίλος» της σελίδας.
Τα μηνύματα, άλλωστε, που προτρέπουν σε συνεχείς συγκεντρώσεις, όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις, είναι δεκάδες.
Πολλές είναι, επίσης, οι φωτογραφίες αλλά και τα ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν «ανέβει» στο Διαδίκτυο, από τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Από τις αναρτήσεις που ξεχώρισαν είναι αυτές ξένων πολιτών, κυρίως Ισπανών, που έστελναν µηνύµατα συµπαράστασης.
«Μπράβο Έλληνες. Όλος ο κόσµος βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει στην Ευρώπη. Όλη Ισπανία είναι µαζί σας» έγραψε ένας Ισπανός, ενώ ένας άλλος ευχαριστούσε την Ελλάδα «που έφερε τη ∆ηµοκρατία στην ανθρωπότητα πριν από χιλιάδες χρόνια και που σήµερα παλεύει γι’ αυτή».
Μηνύµατα συµπαράστασης προς τους διαδηλωτές έστελναν και οι οµογενείς, οι οποίοι παρακολουθούσαν από το Διαδίκτυο την ογκώδη ειρηνική διαδήλωση στο Σύνταγµα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου