Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ερωτήματα και απαντήσεις για την αποχέτευση της Επανομής

Τι είπαν ο δήμαρχος Αλεξανδρής και ο πρώην δήμαρχος Οικονομίδης
Πως θα λυθεί επιτέλους το σοβαρότατο πρόβλημα με το αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής; Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην υλοποίηση της αποχέτευσης; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα ώστε να μην χαθεί η προθεσμία για την αποπεράτωση του έργου, που λήγει στις 31-12-2011, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τους κατοίκους της Επανομής στο σύνολό τους; Από πού μπορεί να εξευρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι εργολάβοι;

Αυτά ήταν και άλλα πολλά, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής με πρωτοβουλία του δήμου Θερμαϊκού. Και όλοι, παρά τις «κορώνες» που ακούστηκαν από ορισμένους και την προσπάθεια για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση της συγκέντρωσης, συμφώνησαν στο τέλος σε δύο πράγματα: Ότι από τη μία, η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να ανεβάσει «γκάζια», ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Αλλά και οι κάτοικοι να συμβάλλουν, με την αποπληρωμή των οφειλών προς την ΔΕΥΑ Επανομής και ενδεχομένως, και την προείσπραξη του μισού τέλους σύνδεσης αποχέτευσης, με γενναία έκπτωση, στην εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων.
«Επιθυμία μας είναι να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα το έργο. Μας είναι αδιανόητο εν έτη 2011 να μην διαθέτει ακόμη αποχέτευση η Επανομή, σε αντίθεση με τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Η συνέχιση της ύπαρξης βόθρων, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων», τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής. Και παρουσιάζοντας έναν χάρτη με τους βόθρους που υπάρχουν σήμερα στην Επανομή, αποκάλυψε ότι το 10% περίπου των κατοικιών, διοχετεύουν τα λύματά τους στο ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα. Με συνέπεια, εκτός των άλλων, αυτή η ανεξέλεγκτη ρύπανση να ευθύνεται για την τεράστια ανάπτυξη των κουνουπιών στην περιοχή.


"Μονόδρομος η ολοκλήρωση της αποχέτευσης"
«Είναι μονόδρομος η  όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη λειτουργίας της αποχέτευσης», δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού. Και εξήγησε ότι ενώ οι περιοχές των πρώην δήμων της Μηχανιώνας και του Θερμαϊκού εντάχθηκαν εξαρχής στο δίκτυο της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η οριοθέτηση της ΕΥΑΘ ήταν τέτοια που απέκλειε την Επανομή.
Ακόμη, αναφερόμενος στις προσπάθειες της τελευταίας δημοτικής αρχής στην Επανομή ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι ενώ το έργο της αποχέτευσης  εγκρίθηκε το 2006, μπήκε μπροστά μόλις το 2009, λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην κατασκευή ενός αντλιοστασίου αποχέτευσης μεταξύ Αγίας Τριάδος και Αγγελοχωρίου. 
Αναλυτικότερα στοιχεία για την ομιλία του δημάρχου μπορείτε να βρείτε στο http://mixaniwna.blogspot.com/2011/05/blog-post_28.html

Ο κ. Απ. Οικονομίδης
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε η υπ΄ αυτόν δημοτική αρχή από το 1996 ακόμη, όταν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου υπήρξε η πρώτη έγκριση κατασκευής αποχέτευσης στην Επανομή.
«Τα προβλήματα χιλιάδες, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεκάδες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε βουνό», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος και ανέφερε το γαϊτανάκι με τη γραφειοκρατία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν. Πολύ περισσότερο που η κατάληξη του αγωγού είναι όχι στα όρια της Επανομής, αλλά στη Μηχανιώνα, στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων «Αινεία».


Η αποχέτευση και το σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κατ΄αρχάς, η μελέτη έπρεπε να εγκριθεί από πολυμελή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από διάφορες υπηρεσίες και μέχρι να βρεθούν όλοι μαζί και να συνεδριάσουν, πέρασαν μήνες. Μεταξύ των δεκάδων οργανισμών, από τους οποίους έπρεπε να ληφθεί η έγκριση για την κατασκευή του έργου, ήταν η ΕΤΑΝΑΛ, καθώς το ένα αντλιοστάσιο της αποχέτευσης βρίσκεται δίπλα στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, αλλά και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. «Και πώς να πάρεις γρήγορα την έγκριση από την ΚΕΔ, όταν την εποχή εκείνη μεσουρανούσε το σκάνδαλο με το Μονή Βατοπεδίου, στο οποίο ήταν εμπλεκόμενη και η ΚΕΔ», αναρωτήθηκε ο κ. Οικονομίδης.
Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην τριετή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2006-2009, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή του αντλιοστασίου στην Αγία Τριάδα, και καθώς είχε αυτό θεωρηθεί «παράνομο», δεν μπορούσε η ΕΥΑΘ ΑΕ να προχωρήσει τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων άρα και το έργο της αποχέτευσης στην Επανομή. Κι έτσι αποφασίστηκε να «σπάσει» το έργο στα δύο: Το ένα με την κατασκευή της αποχέτευσης εντός της Επανομής, για το οποίο δεν απαιτο΄λυνται μελέτη περιβαλλοντολοιγικ΄λων επιπτώσεων και δεύτερο κομμάτι να μείνει ο αγωγός μέχρι τη Μηχανιώνα.


Τα οφέλη για Δήμο και δημότες από την αποχέτευση
Ακόμη, ο κ. Οικονομίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που υπήρξαν με τον εργολάβο, ο οποίος από έλλειψη χρημάτων σταμάτησε την εκτέλεση του έργου, αλλά και στα τεράστια οφέλη που θα έχει ο νέος δήμος Θερμαϊκού και οι κάτοικοι της Επανομής από τη λειτουργία της αποχέτευσης, δεδομένου ότι οι μεν Περαία, Μηχανιώνα, Αγ.Τριάδα, Αγγελοχώρι κλπ έχουν αποχέτευση που όμως ανήκει στην ΕΥΑΘ, ενώ η αποχέτευση στην Επανομή θα ανήκει στο δήμο, ο οποίος θα μπορεί να κρατά πιο χαμηλά τα τέλη αποχέτευσης αλλά και έσοδα να έχει.
Τέλος ο τέως δήμαρχος Επανομής ανέφερε ότι από τα 37 συνολικά χιλιόμετρα της αποχέτευσης εντός του οικισμού έχουν κατασκευαστεί τα 35, ενώ από τους 200 και πλέον δρόμους που είχαν ανοιχθεί για την αποχέτευση, ασφαλτοστρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, πλην 10-15 που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.
«Ανέφερα όλα αυτά τα στοιχεία για να ενημερωθούν οι καλοπροαίρετοι», κατέληξε λέγοντας ο κ. Οικονομίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου