Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους


Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσέφερε "προσάναμμα" στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, χωρίς να τύχει θετικής απάντησης προς το παρόν. 

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης υποστηρίζοντας πως «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».

Τα κουνούπια έκαναν και φέτος έντονη την εμφάνισή τους


Πριν καλά-καλά βελτιωθεί ο καιρός, κατακλύσθηκε ολόκληρη η ανατολική ακτή του Θερμαϊκού από σμήνη κουνουπιών, τα οποία κάνουν «το βίο αβίωτο» στους πολίτες που τολμούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα λίγο πριν το σούρουπο. Ο καλός καιρός που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση των κουνουπιών, πριν ξεκινήσουν οι ετήσιοι ψεκασμοί.

Καθυστερεί και άλλο η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2011


Συνεδριάζει την προσεχή Μεγάλη Τρίτη, στις 6 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Και αντιθέτως από ότι είχαμε προαναγγείλει, στη συνεδρίαση αυτή δεν θα συζητηθεί το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού για το 2011, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, δεν είναι ακόμη έτοιμη η αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Συγκλονιστικά στοιχεία για την έκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα


Είναι συγκλονιστικά, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τα οποία καταδεικνύουν με τον πλέον σκληρό τρόπο, την έκρηξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ελληνική κοινωνία.

Πρώτη το χορό των αποκρατικοποιήσεων σέρνει η ΕΥΑΘ


Η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σέρνει πρώτη το χορό των αποκρατικοποιήσεων, μαζί με την ΕΥΔΑΠ, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εκχώρηση στην Deutsche Telekom του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, όπως αποφασίζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Σήμα κινδύνου για το ΑΠΘ


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας φόβους πως το ΑΠΘ από το Σεπτέμβριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει, όπως σήμερα, λόγω της υποχρηματοδότησης. Μάλιστα, θα ζητήσουν από τη Σύγκλητο την αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου, συμβολικά, για μία μέρα μετά το Πάσχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας.

Πέθανε ο εξακριβωμένα γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο


Πέθανε σε ηλικία 114 ετών στις ΗΠΑ, ο εξακριβωμένα γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, του οποίου η συμβουλή προς τους άλλους περιλάμβανε την παρατήρηση «γεννήθηκες για να πεθάνεις».

Στήριξη Σαμαρά στον Ψωμιάδη


Μετά τη στήριξη από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ήρθε η σειρά και του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να εκφράσει την υποστήριξή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, μερικές μετά την καταδίκη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, που είχε ως συνέπεια να τεθεί σε αργία από το αξίωμα του.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Με επιτυχία το πρώτο τουρνουά τέννις του "Καψάλας Τέννις Club"


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του 1ου τουρνουά τέννις του «ΚΑΨΑΛΑΣ TENNIS CLUB».

Σύσκεψη τη Μ.Δευτέρα για τη Θαλάσσια Συγκοινωνία Θερμαϊκού

Μας χαροποιεί, όταν ακούμε ότι προχωράει το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Θερμαϊκού, καθώς την περιμένουν πως και πως οι κάτοικοι του σημερινού δήμου Θερμαϊκού.

"Να πληρώσουν οι πλούσιοι Έλληνες" λέει το "αφεντικό" του ΔΝΤ


Χρειαζόταν να ανοίξει το στόμα του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, για να αντιληφθούμε ότι στη χώρα αυτή, πρέπει επιτέλους με «σοσιαλιστικές» ή «δεξιές» κυβερνήσεις να ισχύσουν τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή χρειάζεται αφενός οι πλούσιοι Έλληνες να πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν και αφετέρου η Ε.Ε. από τη μεριά της να παρουσιάσει ένα πιο μεστό πλάνο διαχείρισης της κρίσης.

Όταν η "παράγκα" κάνει κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο...


Φίλαθλοι και μη, ας δοξάσουμε τους μεγαλομετόχους των παρακάτω οκτώ ΠΑΕ: Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης, Πανσερραϊκός, Ηρακλής, Πανιώνιος, Εργοτέλης, Κέρκυρα και Ολυμπιακός Βόλου. Γιατί; Διότι την ημέρα που ο αθλητικός εισαγγελέας ασκούσε ποινική δίωξη κατά του Αχιλλέα Μπέου, οι εκπρόσωποι αυτών των οκτώ ομάδων, τον εξέλεγαν ως εκπρόσωπό της Σούπερ Λίγκας στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία! Τόσο καλά.

Οξύνεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα


Οξύνεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες στην πλειοψηφία των πολιτών. Και μπορεί ο θυμός του λαού να βρίσκεται στην κορύφωσή του, εξ αιτίας της σαπίλας στο πολιτικό σύστημα της χώρας, από την άλλη όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται καθαρά ότι μία πολιτική κρίση σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης θα είναι ότι χειρότερο για τη χώρα.

O υπεραιωνόβιος αυτόχειρας της Φουκουσίμα


Παγκόσμια συγκίνηση, προκαλεί η ιστορία του υπεραιωνόβιου που αυτοκτόνησε όταν ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι του κοντά στη Φουκοιυσίμα. Την ίδια στιγμή που σύμβουλος της Ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωνε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα μπορεί να κατοικηθεί για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Χρήσιμες οδηγίες της Αρχής Προσωπικών δεδομένων για τις κάμερες


Εξαιρετικά χρήσιμες, είναι οι οδηγίες που εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα, για τη νόμιμη χρήση των καμερών σε ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι τράπεζες, γραφεία, πολυκατοικίες κ.λπ.

To "Δώρον-άδωρον" του Πάσχα, ποιοί θα το λάβουν και πότε


Αρχίζει να καταβάλλεται από αύριο Πέμπτη στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το δώρο Πάσχα. Ένα δώρο που κατάντησε «δώρον άδωρον» για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους,  καθώς σε πολλούς δεν θα καταβληθεί καθόλου ή σε άλλους θα δοθεί με περικοπές.

Τι γίνεται με τις κεραίες της Νέας Μηχανιώνας;


Από τη διαδήλωση στη Ν.Μηχανιώνα στις 28/9/2009. Έκτοτε το θέμα μπήκε στο "ψυγείο" και οι κεραίες παραμένουν στη θέση τους
Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την πρωτοβουλία να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του ιδιοκτήτη οικοδομής στην Αγία Τριάδα, ο οποίος εγκατέστησε παράνομα τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Wind, Vodafone) στην ταράτσα του.

SOS: Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια έχει μικρός μαθητής από την Επανομή


SOS: Άμεση ανάγκη από αιμοπετάλια, ανεξαρτήτου ομάδος, έχει ένας μικρός μαθητής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Επανομής, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ποιά επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το νέο "Τσουνάμι" ύψους 25 δις

«Τσουνάμι» νέων και πιο επώδυνων μέτρων, αναμένεται με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τετραετία 2012-15 και το ύψος του διευρύνεται από 22 σε 23 δισ. Ευρώ. Μέτρα που θα υλοποιηθούν σε περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η ύφεση και οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια


Mετά το Πάσχα θα κατατεθεί το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, με τα «φρουτάκια» να λειτουργούν αρχικά από το δίκτυο καταστημάτων του ΟΠΑΠ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Έρχονται συγχωνεύσεις στα κανάλια;


Στάση αναμονής, εν όψει της νέας τηλεοπτικής πραγματικότητας που πρόκειται να διαμορφωθεί από την ερχόμενη σεζόν, κρατά το σύνολο των τηλεοπτικών επιχειρήσεων της χώρας, σε ένα περιβάλλον όπου νέες ισορροπίες τελούν υπό διαμόρφωση, τόσο στο εσωτερικό της αγοράς όσο και στις σχέσεις της με το χώρο της επικοινωνίας.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η φτιασιδωμένη αναπαλαίωση της Ιστορίας

του Βασίλη Κρεμμυδά*
Αν σας έρθει στο νου να ρωτήσετε γιατί έγινε η Επανάσταση του 1821, η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "Σκάι" σε συνέχειες θα σας πει ότι έγινε από «ιδέες» και «οραματισμούς». Ο τίτλος του δεύτερου επεισοδίου είναι «Μια ιδέα γεννιέται», και στην ανάλυση θα σας πουν ότι στα 50 χρόνια που ακολούθησαν τα λεγόμενα «Ορλωφικά» (1769-1770) οι Έλληνες έπρεπε να οραματιστούν ένα κράτος, μια Ελλάδα.
Ωραία! Όταν όμως ο λόγος έρχεται στην ερώτηση γιατί στην Επανάσταση έλαβαν μέρος και οι αγρότες, τότε πάνε περίπατο και οι ιδέες και οι οραματισμοί: οι αγρότες έγιναν επαναστάτες για να πάρουν τη γη των κατακτητών! Τώρα, οι ιδέες δεν χρειάζονται, η ύλη έχει τον πρώτο λόγο!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα κυκλοφόρησαν πέντε τομίδια σε φτηνή έκδοση -και χαμηλή τιμή-, τα οποία δεν θα κρίνω· εδώ ενδιαφέρει το «σίριαλ».
Άρχισε το «σίριαλ» λέγοντας ότι κατά τους δύο πρώτους αιώνες της κατάκτησης η ειρήνη που επικράτησε, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πανίσχυρη, ωφέλησε τους αγρότες -και τους Έλληνες αγρότες- που ζούσαν ζωή χαρισάμενη. Οι Έλληνες αγρότες ντύνονταν οθωμανικά, έτρωγαν όπως οι Οθωμανοί κ.λπ. Ίσα που δεν μας είπαν ότι Οθωμανοί και Έλληνες αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν - περίπου ερωτευμένοι. Ούτε σχέση κατακτητή και κατακτημένου, ούτε αβυσσαλέα διαφορά στην πίστη, ούτε ποιοι κατείχαν τη γη και ποιοι την καλλιεργούσαν - τίποτα τέτοιο. Άσε που και ο Μωάμεθ ο πορθητής είχε μητριά Ελληνίδα που την υπεραγαπούσε και γι’ αυτό αγαπούσε και όλους τους Έλληνες!

Τσιφλίκια και «ληστές»
Συμπερασματικά, η έλευση, η κατάκτηση, δηλαδή, του Μωάμεθ και των Οθωμανών, ωφέλησαν τους αγρότες! Ώσπου ήρθαν τα τσιφλίκια και χάλασαν τη δουλειά. Τι ήταν τα τσιφλίκια;
Τα τσιφλίκια ήταν η μεγάλη ιδιοκτησία, Οθωμανών και Ελλήνων, λέει· μήπως εξίσου; Τα μοιράστηκαν μήπως από τότε, τους αιώνες της ευτυχίας, ή μήπως το επέβαλε να τα μοιραστούν εκείνος ο πρώιμος φιλέλληνας, ο Μωάμεθ ο πορθητής; Τα τσιφλίκια, λέει, έφεραν τη δυστυχία στους Έλληνες. Μας μπερδέψατε, Κύριοι! αφού τις μεγάλες ιδιοκτησίες, τα τσιφλίκια, τα είχαν και Οθωμανοί και Έλληνες, γιατί οι Έλληνες μόνον έγιναν απ’ αυτά δυστυχισμένοι;
Ποιοι Έλληνες όμως; Η λαϊκουριά που λέγαμε παλιά· γιατί οι κοτζαμπάσηδες, μεγαλοκτηματίες κι αυτοί, ήταν ένας κόσμος διεφθαρμένος, βουτηγμένος μέσα σε μια γενικευμένη ανομία! Ανομία; Ποιους νόμους παρέβαιναν; Τους νόμους του κατακτητή, προφανέστατα - μόνον αυτοί υπήρχαν. Και επειδή ο σουλτάνος σ’ αυτούς ανέθεσε τη συλλογή των φόρων, αυτοί εισέπρατταν περισσότερα και κερδοσκοπούσαν. Δυστυχούσαν έτσι οι Έλληνες, εξαθλιώνονταν και έπαιρναν τα βουνά - ερήμωνε η ύπαιθρος, μερικοί γίνονταν ληστές!
Τo 'μαθα κι αυτό: υπήρχαν ληστές στον 18ο αιώνα. Προφανώς, δεν έφτανε το «αρματoλός» και το «κλέφτης». Μα, λάθος τα έχω μάθει όλα; Έχω εντούτοις -κι ας με συγχωρέσουν οι «συντελεστές» του σίριαλ- διαβάσει σχεδόν όλους τους ξένους περιηγητές και, αν θυμάμαι καλά, πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ληστεία δεν βρήκα! άλλο ήταν αυτά που έκαναν οι κλέφτες.
Έμαθα κι άλλα· τα λέω και σε σας. Τι ήταν, λέτε, οι αρματολοί και οι κλέφτες; κάτι τυχοδιώκτες ήταν που έκαναν αντίσταση σε κάθε εξουσία· και κλέφτες και αρματολοί ήταν η προσωποποίηση της παρανομίας! να ξαναρωτήσω αν παρανομούσαν κατά του κατακτητή, περιττό μου φαίνεται.
Θα σταθώ λίγο εδώ για να σχολιάσω - πέρα από τα σχόλια που κρύβονται στον ειρωνικό μου λόγο.
Όλα αυτά των κακών κοτζαμπάσηδων και των καλών Ελλήνων (οι κοτζαμπάσηδες δεν ήταν Έλληνες;) που ταλαιπωρούνταν, δυστυχούσαν και έπαιρναν τα βουνά κάτι σαν κομμουνιστικό λαϊκισμό της δεκαετίας του 1950 μου φέρνουν στο νου· άλλωστε, όλο το σίριαλ την ιστορία της τελευταίας τάξης του σχολείου, όταν τελείωσε η αφεντιά μου, μου θυμίζει. Από εκείνο το βιβλίο των Θεοδωρίδη-Λαζάρου, όπου από Θεοδωρίδη δεν έμενε τίποτα πια στις αρχές του 1950.

Η ιστοριογραφία δεν είναι δικαστήριο
Και ένα άλλο σχόλιο όμως· έχει στηθεί στην εκπομπή ένα πραγματικό δικαστήριο, όπου πολλοί που εμφανίζονται στο γυαλί κρίνουν πρόσωπα, επαινούν ή κατακρίνουν, αθωώνουν ή καταδικάζουν. Κι ας λέμε από δεκαετίες, κι έμοιαζε να το αποδέχονται όλοι οι ιστορικοί, ότι η ιστοριογραφία δεν είναι δικαστήριο και ο ιστορικός δεν είναι εισαγγελέας που απαγγέλλει κατηγορίες, ζητώντας την καταδίκη του κατηγορουμένου.
Άλλο ένα παράδειγμα δικαστηρίου: στη μάχη του Πέτα, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και με πολλούς ξένους-φιλέλληνες πολεμιστές και ενώ η μάχη ήταν σε εξέλιξη, ο Έλληνας οπλαρχηγός Μπακόλας πήρε τους στρατιώτες του και αποχώρησε· τη μάχη την κέρδισαν οι Τούρκοι ύστερα απ’ αυτό· αν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα το αφήνω, για να πω πώς χαρακτήρισε τον Μπακόλα ιστορικός για τον οποίο είχα καλή γνώμη· o Μπακόλας ήταν λοιπόν «ένας μασκαράς, ένας άθλιος μισθοφόρος». Μήπως και λαμόγιο; Κρίμα!
Έχουμε πει λοιπόν ότι δουλειά του ιστορικού δεν είναι να δικάζει, παρά είναι να κρίνει και να ερμηνεύει, γεγονότα, φαινόμενα, πράξεις ανθρώπων. Προπάντων, έχουμε πει ότι ο ιστορικός προσπαθεί να βρεθεί στην ιστορική στιγμή του παρελθόντος που μελετά και δεν μπορεί να χαρακτηρίζει πράγματα και πρόσωπα με σημερινούς χαρακτηρισμούς, όταν μάλιστα το περιεχόμενο του χαρακτηρισμού, το πράγμα που αντιπροσωπεύει η σημερινή λέξη, δεν υπήρχε τότε!
Εδώ έκλεισε η παρένθεση και θέλω να γυρίσω λίγο πίσω, στα λεγόμενα ορλωφικά! Πώς συνέβη το γεγονός; έτσι, του ήρθε του Ορλώφ και είπε, ας πάω να εξεγείρω τους Πελοποννήσιους. Η συγκεκριμένη εξέγερση δεν έγινε, Κύριοι, στο πλαίσιο ενός ρωσοτουρκικού πολέμου που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια; Και μέχρι το 1821 δεν έγιναν, κύριοι, δύο ακόμη ρωσοτουρκικοί πόλεμοι; Τους υπόδουλους Έλληνες δεν τους ενδιέφεραν αυτοί οι τρεις πόλεμοι; Ή μήπως δεν ενδιαφέρουν καθόλου την Ιστορία!
Ο πρώτος ρωσοτουρκικός πόλεμος έληξε με την υπογραφή της συνθήκης του Κουτσούκ Καϊναρτζί - γνωστό. Αυτή η συνθήκη μήπως αφορούσε και τους υπόδουλους Έλληνες;
Και η Γαλλική Επανάσταση, εντός από τα μηνύματα που έστειλε στον κόσμο, για τίποτε άλλο δεν ενδιέφερε τους υπόδουλους Έλληνες; Μα, τι λέω, αφού θα δούμε σε λίγο ότι αυτό το «άλλο» δεν υπήρξε καν! Δηλαδή, οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι!

Οι σταθμοί προς το 1821
Για να δούμε τώρα ποιοι ήταν οι σταθμοί προς το Εικοσιένα: από τα ορλωφικά και ολίγη Γαλλική Επανάσταση πάμε κατευθείαν στον Ρήγα· και επειδή είναι της μόδας να τα βάζουμε και λίγο με την Εκκλησία, ας πετάξουμε και ολίγη «Πατρική Διδασκαλία». Μετά απ’ αυτά, άλμα για τη Φιλική Εταιρεία! στάση εδώ· για τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Παλαιότερα με έμαθαν ότι ο Σκουφάς, ο Τσακάλωφ και ο Ξάνθος ήταν κάτι αποτυχημένοι, ξεπεσμένοι και χρεωκοπημένοι έμποροι, και γι’ αυτό οι «καλοί» έμποροι δεν τους ακολούθησαν - πάλι το αμερικανότροπο ο «καλός» και ο «κακός». Ευτυχώς, στο σίριαλ του Σκάι το βελτίωσαν· δεν ήταν αποτυχημένοι, ούτε χρεωκοπημένοι, παρά ήταν κανονικοί έμποροι που όμως, ακούστε, παρακαλώ, «κανένας δεν είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία»!
Και εκεί που μιλάμε για τη Φιλική Εταιρεία πετάγεται ξαφνικά και «η τάξη των εμπόρων»! Μα, Κύριοι, πού βρέθηκαν αυτοί· για εμπόριο δε μου είπατε τίποτα - γίνεται «τάξη εμπόρων» χωρίς εμπόριο; Και, αγαπητοί μου, αυτό το «τάξη» πού κολλάει; πρόκειται για κοινωνική τάξη; αν ναι, πώς γεννήθηκε; Γιατί οι κοινωνικές τάξεις, αγαπητοί μου, δε γεννιούνται από τον αέρα, όπως οι «ιδέες» σας. Ασφαλώς θα μου πείτε ότι δεν πρόκειται για κοινωνική τάξη! αλλά; για τι πρόκειται;
Και εν τω μεταξύ, λοιπόν, «μια ιδέα γεννιέται» - προφανώς, η ιδέα της Επανάστασης. Αλλά, κάτι που γεννιέται -και οι ιδέες- έχει μπαμπά και μαμά· της συγκεκριμένης ιδέας μπαμπάς και μαμά ποιοι είναι;
Α, συγγνώμην, λησμόνησα τον «χαλασμό» των κλεφτών, αυτών των «τυχοδιωκτών» είπαμε, στην Πελοπόννησο, στον οποίο, λέει, ας ακούσουμε και αυτό, συμμετείχε «ολόκληρος» ο πληθυσμός της Πελοποννήσου!
Κάπου ανάμεσα και ξεκάρφωτα θα ακούσουμε και ότι στην Ευρώπη όλο και δυνάμωνε η ιδέα ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι απόγονοι των Αρχαίων!
Τώρα, Κύριοι, που αισίως φτάνετε στο 5ο επεισόδιο (το κείμενο αυτό γράφεται με βάση τα τέσσερα πρώτα επεισόδια) και είστε φουλαριστοί στη φωτιά του πολέμου της Ανεξαρτησίας, μήπως θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε, ημών των τηλεθεατών σας, πώς και γιατί έγινε η Επανάσταση του 1821;
Σας παρακαλώ, όμως, να μας πείτε κάτι άλλο απ’ αυτό που ήδη είπατε, αυτό το θαυμαστό ότι γεννήθηκε η ιδέα του έθνους και απ’ αυτήν γεννήθηκε η ιδέα της Επανάστασης, γιατί από τις πολλές γεννήσεις θα έχουμε κανέναν υπερπληθυσμό - αυτό μας λείπει τώρα!
Και καθώς περνάνε οι δεκαετίες με «χαλασμούς» κλεφτών και κάτι ασήμαντους εμπόρους που ίδρυσαν μια Φιλική Εταιρεία, πεταγόμαστε ξαφνικά στις 25 Μαρτίου 1821, για να δούμε ένα κακό, πολύ κακόγουστο σκηνοθέτημα, σαν άκομψο αστειάκι, όπου εμφανίζεται ο Π. Πατρών Γερμανός να ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Γιατί λέτε έγινε η εν λόγω «εφεύρεση»; Για να μας πουν μετά ότι αυτό που είδατε δε συνέβη! Πάει ο μύθος για το λάβαρο της Αγίας Λαύρας.
Ο άλλος μύθος, αυτός του κρυφού σχολειού δεν είχε τέτοιες εφευρέσεις, αλλά εκεί λιγάκι τα μπέρδεψαν· άλλος έλεγε δεν υπήρξε κρυφό σχολειό, άλλοι έλεγαν ότι υπήρξε. Δεν πειράζει· πταισματάκι, και με δυσκολία, είναι αυτό εμπρός στα άλλα. Όπως αυτό εδώ. Αν, λέει, ο Χουρσίτ πασάς ήταν στην Πελοπόννησο, αν δηλαδή δεν είχε πάει να φάει τον Αλή πασά, η Επανάσταση θα είχε πνιγεί στη γέννησή της. Να σας πω, Κύριοι, κάτι; επιτρέψτε μου. Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, μάλλον λεωφορείο θα ήταν!
Έτσι, όμως, Κύριοι, αναδεικνύετε τον Αλή πασά σε κύριο λόγο της επιτυχίας της Επανάστασης στο πεδίο της μάχης· εξαιρείτε δηλαδή τον πρωταγωνιστή, τον Έλληνα επαναστάτη, από την επιτυχία.

Οι ελληνικές πραγματικότητες της ύστερης Τουρκοκρατίας που αποκρύφτηκαν
Για να δούμε, μια και άρχισε η Επανάσταση, τι έχετε πει για τις λεγόμενες παραμονές της. Για τις ελληνικές πραγματικότητες της ύστερης Τουρκοκρατίας.
Προηγουμένως, ας συνεννοηθούμε σε κάτι. Ιστορικό ψεύδος είναι να συνέβη κάτι στο παρελθόν και κάποιος να το παρουσιάσει εντελώς διαφορετικά - όχι όπως συνέβη έως αντίστροφα απ’ αυτό που συνέβη. Όμως, χονδροειδέστερο, κατά τη γνώμη μου, ιστορικό ψεύδος είναι αυτό που συνέβη να το αποκρύψει εντελώς - δεν συνέβη. Ας συμφωνούμε, ας δούμε τι απέκρυψε το «σίριαλ» του Σκάι από όσα τρανταχτά έγιναν κατά τα 30 πάνω-κάτω χρόνια πριν από το 1821. Δεν εννοώ ερμηνείες, γεγονότα εννοώ.
1) Σ’ αυτά τα χρόνια δεν αναπτύχθηκε το εμπόριο των Ελλήνων, ούτε υπεραναπτύχθηκε η εμπορική ναυτιλία. Επομένως η παραγωγή δεν εμπορευματοποιήθηκε σχεδόν πλήρως σε πολλές περιοχές του υπόδουλου ελληνικού χώρου, δεν παρατηρήθηκε μεταστροφή των συνειδήσεων των Ελλήνων, δε συνέβη ευρύτατη μετατόπισή τους προς άλλα επαγγέλματα, αστικά τα λένε, δε λειτούργησε η οικονομία στη λογική επένδυση-κέρδος-συσσώρευση κεφαλαίου-επανεπένδυση· τέλος, δε σχηματίστηκε προεπαναστατικά ελληνική αστική τάξη και δε λειτούργησε παράλληλα, τουλάχιστον, με την αντίθεση στην πίστη, ως βασική αντίθεση με τον κατακτητή.
2) Δεν υπήρξαν ανθηρές ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη, οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα και στενά με τις νέες οικονομικές δραστηριότητες των υπόδουλων Ελλήνων· και έτσι στην Επανάσταση δεν προσήλθε ο όλος ελληνισμός, υπόδουλος και μη.
3) Προφανώς, στα Αμπελάκια και σε ένα πλήθος άλλων σημείων δε συνέβη τίποτε, ούτε εφαρμόστηκε στην πράξη η λογική του συνεταιρισμού και της εμπορικής εταιρείας με καταστατικό κ.λπ.
4) Πύκνωση των εκδόσεων ελληνικών βιβλίων, και μάλιστα μεταβολή της ποσοστιαίας σχέσης θρησκευτικά-κοσμικά βιβλία των δεύτερων, δε συνέβη (θα τρίζουν τα κόκαλα του Φίλιππου Ηλιού)· ούτε συνέβη να εκδοθούν τότε ελληνικές εφημερίδες στις παροικίες.
5) O Aδ. Κοραής δε εκφώνησε, ούτε εξέδωσε το 1803 το περίφημο Υπόμνημά του. Προπάντων, δεν υπήρξε έκδοση της «Ελληνικής Νομαρχίας».
6) Οικονομική και κοινωνική κρίση δεν υπήρξε κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την έκρηξη της Επανάστασης, δε συνδέεται αυτή με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ούτε με την πύκνωση των τάξεών της με αθρόες μυήσεις όσο βάθαινε η κρίση.
7) Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη -την έχω ονομάσει το ιδεολογικό μανιφέστο της Επανάστασης- ουδέποτε εκδόθηκε.
8) Στην «Εγκύκλιο» της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου δεν αφορίστηκε η ίδια η Επανάσταση - μόνον ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αφορίστηκε! (παρεμπιπτόντως, παρακαλώ, ο νέος μύθος ότι ο Γρηγόριος Ε΄ το έκανε για να σώσει τους Έλληνες της Πόλης και της Μικράς Ασίας, να τελειώνει· εχθρός της Επανάστασης ήταν).
***
Φυσικά, αφού τίποτε απ’ αυτά δε συνέβη, μόνον οι ορφανές «ιδέες» σώζουν την κατάσταση - αλλά, αφού οι ιδέες γεννιούνται έτσι, χωρίς μπαμπά και μαμά, ήταν ανάγκη κι αυτοί οι ταλαίπωροι υπόδουλοι Έλληνες να περιμένουν τέσσερις αιώνες; Πώς δε «γεννήθηκε» η ιδέα της Επανάστασης και του έθνους, ή αντίστροφα, δυο-τρεις αιώνες πριν, άντε έναν;
Αν οι λεγόμενοι συντελεστές του «σίριαλ» σκεφτούν να πουν ότι επέλεξαν να παρουσιάσουν την πολιτική όψη, μόνον, όσων παρουσιάζουν, ας μην το πουν φωναχτά, γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική όψη παράγεται -δεν παράγει- κατεξοχήν από τις κοινωνικές πραγματικότητες, τις οποίες αποφεύγουν να παρουσιάσουν όπως αποφεύγει, όπως λέγεται ο διάολος το λιβάνι - αφήνω που δεν παρουσιάζουν και όλα τα πολιτικά γεγονότα.
Η αίσθησή μου είναι ότι το ψαχνό βρίσκεται αλλού. Επειδή κατά τα τελευταία 40 χρόνια η ελληνική ιστοριογραφία άλλαξε δρόμο, επειδή αναζήτησε την ιστορική αλήθεια από άλλα, δύσβατα, μονοπάτια και εν πολλοίς τη βρήκε, επειδή μετατοπίστηκε πλήρως η θεματολογία, επειδή για πρώτη φορά στην κοινωνία, στις κοινωνικές σχέσεις κάθε ιστορικής στιγμής, αναζητήθηκε -και βρέθηκε- η ιστορική αλήθεια, επειδή η «νέα ιστορία», όπως είχε ονομαστεί παλαιότερα, έφτασε να κυριαρχεί στην οργάνωση της ιστορικής έρευνας και καθιέρωσε διαφορετικά ερμηνευτικά εργαλεία· και επειδή, τέλος, αυτή η ιστοριογραφία αντιπροσωπεύει την πρόοδο στην έρευνα, κάποιοι εγκέφαλοι σκέφτηκαν -και πίστεψαν, προφανώς- να αντιδράσουν διαγράφοντας, αγνοώντας εν προκειμένω, όλα τα επιστημονικά πορίσματα των 40 χρόνων· αρνούμενοι ότι η κοινωνία, η Ιστορία δηλαδή, κινείται ως όλον και εμφανίζοντας γεγονότα ξεκάρφωτα, που δεν συγκροτούν όλον. Μάταιη προσπάθεια και επικίνδυνη!

* Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών



Ο "Γολγοθάς" με τα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού


Στον ανηφορικό δρόμο του «Γολγοθά», βρίσκονται τα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης για την εξεύρεση πόρων, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα που θα απαιτηθούν για το έτος 2011, προκειμένου ο δήμος να λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς, τα χρήματα που απαιτούνται είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Μόνο ζημιά προκαλεί η παραφιλολογία περί "αναδιάρθρωσης" ή "πτώχευσης"


Θα πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι όλη αυτή η παραφιλολογία περί «πτώχευσης της Ελλάδος» και «αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», μόνο ζημιά προκαλούν στη χώρα και μάλιστα ανεπανόρθωτη. Κι όσο τη συντηρούμε εμείς οι ίδιοι, με δηλώσεις, ανακοινώσεις, σχόλια και υπονοούμενα, τόσο σκάβουμε μόνοι μας το λάκκο και διώχνουμε το ενδεχόμενο γρήγορης ανάκαμψης.

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2011 και ανάκαμψη το 2012 "βλέπει" το ΔΝΤ


Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% για το 2011 και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα από το 2012 -με ανάπτυξη 1,1%- προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο προβλέπει επίσης ανεργία της τάξεως του 15% φέτος και το 2012 και χαρακτηρίζει δύσκολα τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Διώξεις στη Γερμανία για τα υποβρύχια

Ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων άσκησε η εισαγγελία του Μονάχου. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011


Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αργά το βράδυ της Δευτέρας, ψήφισε  κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2011, ο οποίος είναι δραστικά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τα δημοτικά τέλη και τα... αφοδευτήρια

Το σκεπτικό για τους... καμπινέδες
Βραβείο… ευρηματικότητας, διεκδικεί μάλλον η παράταξη του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας, κ. Γιάννη Μαυρομάτη. Καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά το γιατί, σε προσφυγή που κατέθεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού για την αύξηση των δημοτικών τελών, επικαλείται ως έναν από τους λόγους ακυρότητας και τα… αφοδευτήρια!

Θαυμάσια πρωτοβουλία το Διαγυμνασιακό δήμου Θερμαϊκού


Μια θαυμάσια ιδέα, το 1ο Διαγυμνασιακό Τουρνουά Αθλημάτων δήμου Θερμαϊκού, υλοποιήθηκε από την άριστη συνεργασία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Γυμνάσιου Περαίας, 1ου και 2ου Γυμνάσιου Μηχανιώνας, του Γυμνασίου Νέων Επιβατών και του Γυμνάσιου Επανομής σε συνεργασία με το δήμο Θερμαϊκού.

"Μύλος" με την υπόθεση Ψωμιάδη

«Μύλος» και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις η υπόθεση Ψωμιάδη, καθώς όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να του επιβάλει παύση από τα καθήκοντά του, ενώ ο ίδιος ο «Πανίκας» θεωρεί τη δίωξή του πολιτική, επιστρατεύοντας τους συγκάτοικους της γαλάζιας «πολυκατοικίας» οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να του συμπαρασταθούν.

Να γίνει ο δήμος Θερμαϊκού κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων

Πρόταση ιστιοπλόων για την ανάπτυξη αγώνων σκαφών Καταμαράν 
Έδρα των καταμαράν  της Ελλάδας  θα  αποτελεί ο Δήμος Θερμαϊκού με την πρωτοβουλία που αναπτύσσουν την περίοδο αυτή  δυο  ιστιοπλόοι της περιοχής, ο  Ευστράτιος Κοσμόγλου και ο Παύλος Δημητηριάδης. Οι δυο ευρωπαίοι πρωταθλητές  είναι τα βασικά ιδρυτικά μέλη την Ελληνικής  Ένωσης Ιστιοπλοϊκών σκαφών Καταμαράν  τύπου Ηobie  με στόχο  να αναπτύξουν  δράσεις  που θα ξεκινούν από την Περαία  και θα  επεκτείνονται   σε ολόκληρη τη χώρα.

Κράτος-μπαταξής: Λουκέτο σε δύο ιστορικά νοσοκομεία της Αθήνας


Τι κράτος είναι αυτό, όταν οι διοικήσεις δύο ιστορικών νοσοκομείων της Αθήνας, του «Αρεταίειου» και του «Αιγινήτειου» αναγκάζονται να σταματήσουν τις εφημερίες και την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία καθώς τους λείπουν βασικά νοσοκομειακά είδη, όπως οι οροί και οι γάζες; Τι κράτος είναι αυτό όταν στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκονται και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας; 

Η κρίση, στο επίκεντρο του 16ου συνεδρίου της Π.Σ.Ο. στην Αθήνα


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Απριλίου στην Αθήνα, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, οι εργασίες του 16ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδυκαλιστικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή 828 αντιπροσώπων από 104 χώρες. Ενδεικτικό της επιτυχίας του συνεδρίου ήταν το γεγονός ότι στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΣΟ, πριν πέντε χρόνια στην Αβάνα, συμμετείχαν 503 αντιπρόσωποι από 64 χώρες.

Άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Όπως επισημαίνει έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές αλλά και οι καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδιαίτερα εναντίον λαθρομεταναστών, είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα στην ετήσια έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Να κηρυχθούν έκπτωτοι οι οφειλέτες δημοτικοί σύμβουλοι


Οι δημοτικοί σύμβουλοι που οφείλουν στον Δήμο ή στις υπηρεσίες του Δήμου (ΔΕΥΑΘ κτλ) από οποιαδήποτε αιτία, πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι από το αξίωμά τους, ορίζεται ρητά στον «Καλλικράτη».

Έκθεση στην Οξφόρδη για το βασίλειο της Μακεδονίας

Οι βασιλείς και οι βασίλισσες των αρχαίων µακεδονικών Αιγών αποκαλύπτουν τα µυστικά τους
Πάτρωνες των τεχνών, εξαίρετοι τεχνίτες του χρυσού και του αργύρου αλλά και επινοητές τεχνικών γιατην κατασκευή κτιρίων µεγάλων διαστάσεων. Είναι η νέα εκτίµηση για το βασίλειο της Μακεδονίας, σύµφωνα µε την έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Οξφόρδη, στο Μουσείο Ασµόλιαν, «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ένα ελληνιστικό βασίλειο την εποχή της ∆ηµοκρατίας». 

«Παύση» περιμένει τον Π.Ψωμιάδη

Mετά την καταδίκη του από το Εφετείο για παράβαση καθήκοντος
Παύση από τα καθήκοντά του, περιμένει τον Περιφερειάρχη Kεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή.

Γιορτή διεκδίκησης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014

Η αντιδημαρχία Νεολαίας, Αθλητισμού και εθελoντών, η επιτροπή διεκδίκησης της υποψηφιότητας για το τίτλο της «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» αλλά και όλοι οι εθελοντές και εθελόντριες που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας, οργανώνουν μια ανεπανάληπτη γιορτή στο δρόμο που δεν έχει ξαναγίνει στην Θεσσαλονίκη.

Η ζημιά από τερατολογίες ανεύθυνων στο Διαδίκτυο


Η διάψευση, στην οποία αναγκάστηκε να προβεί η Προεδρία της Δημοκρατίας με ανακοίνωσή της, σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, τις μέρες της απεργίας των δημοσιογράφων, περί δήθεν «τηλεφωνικής επικοινωνίας και πρόσκλησης σε κατεπείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», δείχνει τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί όταν υποκατασταθεί η ενημέρωση των πολιτών από ανεύθυνους. 

Ρεκόρ… γκαντεμιάς για ζευγάρι νεονύμφων


Σώο και αβλαβές επέστρεψε στο σπίτι του νεόνυμφο ζευγάρι Σουηδών, του Στέφεν και της Έρικα Σβάνστορμ, το οποίο κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος βίωσε κυκλώνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και δυο σεισμούς.

Η απεργία των δημοσιογράφων, οι τερατολόγοι και η ευθύνη όλων


Από το πρωί της Πέμπτης 7 Απριλίου 2011, οπότε άρχισαν οι δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ όλης της χώρας, διαβάσαμε και ακούσαμε του κόσμου τις τερατολογίες: Ότι λέει η απεργία γίνεται για… πονηρούς σκοπούς, καθώς αυτό ειδικά το τετραήμερο θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα και τα ΜΜΕ φιμώνονται για… να μην πληροφορηθεί ο λαός το γεγονός! Ή πάλι ότι στη χώρα θα ξεσπάσουν ταραχές οι οποίες θα... καλυφτούν λόγω της απεργίας. Κι ακόμη ότι θα… ανεξαρτοποιηθεί ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας! Τέτοιες αηδίες και αρλούμπες.

Αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,25%


Την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,25%, ώστε να φτάσουν σε ποσοστό 1,25% από το επίπεδο – ρεκόρ του 1% που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Ιστορίες Βαλκανικής τρέλας: Το πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνοβόντα


Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου αποφάσισε να εφοδιάσει τη Ρουµανία µε έναν πυρηνικό σταθµό,οι 20.000 κάτοικοι της Τσερναβόντα δεν µπορούσαν να κάνουν τίποτε για να τον εµποδίσουν. Τους υποσχέθηκε ότι θα ήταν ο ασφαλέστερος πυρηνικός σταθµός του κόσµου. 

Λ.Παπαδήμος:"Δεν είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους"


Ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον,  υποστήριξε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία αλλά ούτε και απαραίτητη.

Μάχη με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα


Το νερό που υπάρχει στο υπόγειο του αντιδραστήρα 2, του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών σωματιδίων, καθώς εκτιμάται ότι προέρχεται από τον πυρήνα, όπου οι ράβδοι καυσίμου έλιωσαν μετά την έκρηξη της 12ης Μαρτίου, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ακριβά Ανταποδοτικά Τέλη και . . . κροκοδείλια δάκρυα


του Κυριάκου Στεφανίδη*
Υπάρχει άραγε κανείς που να συμφωνεί με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη; Γιατί άραγε η διοίκηση του Δήμου μας να επιβάλει αυξήσεις από 0 – 24% στους δημότες; Είναι άραγε ανάλγητη και δεν αντιλαμβάνεται την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας; Πως ορίζονται τα δημοτικά τέλη ως ακριβά; Γιατί αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη; Θα έχουμε καλύτερη καθαριότητα; Τι αυξήσεις στα τέλη επέβαλαν την προηγούμενη 4ετία οι δήμαρχοι που σήμερα κόπτονται για τους δημότες και κατά πόσο ήταν ανταποδοτικά;

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Εξάωρη στάση εργασίας για να μην εκδοθούν εφημερίδες τη Δευτέρα


Νέα εξάωρη στάση εργασίας (από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι) τη Δευτέρα 11/4, στις ημερήσιες εφημερίδες και τα πρακτορεία διανομής Τύπου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να κηρύξουν η  ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, ώστε να μην εκδοθούν τη Δευτέρα οι απογευματινές εφημερίδες.