Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Εξάωρη στάση εργασίας για να μην εκδοθούν εφημερίδες τη Δευτέρα


Νέα εξάωρη στάση εργασίας (από τις 6 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι) τη Δευτέρα 11/4, στις ημερήσιες εφημερίδες και τα πρακτορεία διανομής Τύπου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να κηρύξουν η  ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, ώστε να μην εκδοθούν τη Δευτέρα οι απογευματινές εφημερίδες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση «Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε την 4ημερη απεργία μας για την υπογραφή ΣΣΕ. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τον Τύπο, από την τάση ορισμένων εκδοτών που –προκειμένου να «σπάσουν» την απεργία– δεν διστάζουν να υποβαθμίζουν τις ίδιες τις εφημερίδες, εκδίδοντας απεργοσπαστικά «φύλλα», με ειδήσεις – κονσέρβα.
Τα Σωματεία μας καλούν όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο σε επαγρύπνηση: Για την ομαλή ολοκλήρωση της επιτυχημένης 4ημερης απεργίας. Για την επιτυχία της 6ωρης στάσης εργασίας στις εφημερίδες – και ειδικότερα σε όσες προτίθενται να εκδώσουν απεργοσπαστικό «φύλλο». Για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ».

24ωρη απεργία σε «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»
Νέα εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011.
Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜΘ «Παρά την έγγραφη δέσμευσή της, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας για μιαν ακόμη φορά δεν κατέβαλε εγκαίρως τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους».
Η απεργία θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Δευτέρας 11 Απριλίου και θα λήξει στις 6 π.μ. της Τρίτης 12 Απριλίου.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία
Στο μεταξύ με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ καυτηριάζουν την επιλογή ορισμένων εκδοτών – και των διευθυντικών στελεχών τους- να εκδώσουν την Πέμπτη, 7/4 φύλλα ως «Κυριακάτικα». Καθώς, όπως αναφέρουν, «πρόκειται για πρωτοφανή απόπειρα παραπλάνησης των αναγνωστών και για πρωτοφανή υποβάθμιση των εφημερίδων». Προσθέτουν δε πως «Όσοι έκαναν αυτήν την επιλογή, με αγοραία κριτήρια, κατέληξαν να διαβρώνουν το κρίσιμο για την ενημέρωση στοιχείο της εμπιστοσύνης του κοινού προς τον Τύπο».
Οι Ομοσπονδίες και η Διασωματειακή Επιτροπή καταγγέλλουν, επίσης, τους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των sites που δεν απεργούν. Υπογραμμίζουν ότι στην επερχόμενη θεσμοθέτηση του τοπίου στο διαδίκτυο -που αναμένεται σύντομα- τα Σωματεία μας θα αναγνωρίσουν ως ειδησεογραφικά sites , μόνον όσους τιμούν αυτήν την προοπτική αναγνωρίζοντας ότι απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους σε ΜΜΕ.

Συμπαράσταση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και με ανακοίνωσή της  καλεί τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο «να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι προκειμένου να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την επαγγελματική αξιοπρέπεια.
Παράλληλα η ΕΟΔ αναφέρει να τα αιτήματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που είναι:
  • Την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών.
  • Την προάσπιση εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων.
  • Να σταματήσουν οι απολύσεις.
  • Την ανανέωση της ΣΣΕ  (για το 2009) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ.
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ. Να σταματήσουν όλες οι μεθοδεύσεις των απολύσεων και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  • Να ρυθμιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, που εργάζονται στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου