Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό οι Έλληνες νέοι

Δωδεκάμισι χιλιάδες βιογραφικά έχουν αποσταλεί στο δίκτυο Eures, τα τελευταία δυο χρόνια, από Έλληνες που επιθυμούν να εργασθούν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν ανακοινωθεί από εργοδότες 15.000 θέσεις εργασίας. Οι αιτήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο ανέργους αλλά και έλληνες εργαζόμενους δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δίκτυο κινητικότητας των εργαζομένων στην Ε.Ε. και όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 
Άνεργοι και εργαζόμενοι απ’ όλες τις ηλικίες και όλες τις ειδικότητες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς απευθύνονται στο δίκτυο Eures. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ. Κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εργαστεί σε χώρα του εξωτερικού μπορεί να «ανεβάσει» το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του EURES (http://eures.europa.eu). Αντιστοίχως, οι εργοδότες μπορούν να βάζουν ηλεκτρονικά τις αγγελίες τους και αναμένουν τις απαντήσεις των υποψήφιων υπαλλήλων.

Συμβολική κατάληψη λεωφορείων ΟΑΣΘ για τα εισιτήρια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συμβολική κατάληψη λεωφορείων, αντιδρώντας στις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), πραγματοποίησαν μέλη της κίνησης πολιτών «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης». Τα μέλη της κίνησης επιβιβάστηκαν σε πέντε αστικά λεωφορεία (γραμμές 3, 6, 14, 27 και 32) ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%. Πάρτε πίσω το χαράτσι» και προέτρεπαν τους επιβάτες να μην ακυρώνουν τα εισιτήριά τους.

Ενημέρωση για Ερζερούμ ζητά η αντιπολίτευση

Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τις επαφές του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Με παρεμβάσεις τους στελέχη όλων των κομμάτων ζητούν από την κυβέρνηση ενημέρωση, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο ακόμη και για συνδιαχείριση στο Αιγαίο..
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευρυπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι αναγκαία, ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται με όρους δημοσίων σχέσεων.

Χωρίς άδεια λειτουργίας, το νέο γήπεδο μπάσκετ της Μηχανιώνας !!

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2010, πριν τελειώσει δηλαδή η θητεία του απελθόντος πλέον δημάρχου Μηχανιώνας και προχωρήσει η ενοποίηση των τριών μέχρι προχτές δήμων Μηχανιώνας, Θερμαϊκού και Επανομής, ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, μαζί με την απελθούσα  πλέον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, τέλεσαν τα εγκαίνια του νέου κλειστού γυμναστηρίου "Αινείας" της Μηχανιώνας, που βρίσκεται στο δημόσιο δρόμο που οδηγεί από τη Νέα Μηχανιώνα στο Αγγελοχώρι.

"Έξω πάμε καλά" και άλλες ιστορικές ατάκες με λίγο Μποστ !!

Ένα εκπληκτικό σκίτσο του θρυλικού Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου), που δημοσιεύθηκε  στις 17-1-1960 και σατιρίζει την προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου να αποσπάσει δάνειο σε μάρκα από τους Γερμανούς. Εάν αντικαταστήσετε τα μάρκα με ευρώ, όλα τα άλλα θυμίζουν τη σημερινή εποχή και τις προσπάθειες της χώρας για δανεισμό
Από αφορμή την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, θυμηθήκαμε την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό είχε πει "έξω πάμε καλά", για να υποδηλώσει τη φανερή δυσαρμονία μεταξύ της κακής κατάστασης που επικρατούσε και τότε (όπως και τώρα) στο εσωτερικό και της καλής εξωτερικής εικόνας της χώρας. Ψάξαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια, από τον πολύ καλό δικτυακό τόπο "Γνωμικολογικόν" διάφορες παρόμοιες ιστορικές ατάκες που είπαν σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί και τις οποίες σίγουρα όλοι θυμόμαστε.

Παραλογισμός στις αστικές συγκοινωνίες


 Αυτό κι αν είναι παραλογισμός: Ο υφυπουργός υποδομών και δικτύων, Σπύρος Βούγιας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο διάστημα η κίνηση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μειώθηκε κατά 15% έως 20%, εξ αιτίας της ακριβής βενζίνης και των γενικότερων οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κρίσης. Κι αντί η κυβέρνηση να ενθαρρύνει αυτή την αποσυμφόρηση των πόλεων από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχεται και ακριβαίνει τα εισιτήρια για την αστική συγκοινωνία κατά 40% !!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ερζερούμ: Σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μπορεί από αυτό εδώ το Blog να στηλιτεύσαμε άπειρες φορές τον παλιό μας γνώριμο,  πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για τον άστοχο χειρισμό των οικονομικών θεμάτων της χώρας, τον σφαγιασμό μισθών και συντάξεων και το εγκληματικό μνημόνιο, που έφερε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Επειδή όμως μας αρέσει να είμαστε αντικειμενικοί και σωστοί στις κρίσεις μας, δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε τον κ. Παπανδρέου για τη σημερινή του ομιλία στο Ερζερούμ της Τουρκίας και τον τρόπο που έβαλε στην τουρκική ηγεσία το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και τα άλλα «αγκάθια» που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο.

Οργισμένες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα διόδια

Οργισμένες αντιδράσεις από τους πολίτες, προκαλούν, οι νέες αυξήσεις διοδίων, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, ενώ η άρνηση πληρωμής των διοδίων μετατρέπεται σιγά σιγά σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Οι πρωτοβουλίες πολιτών εναντίον των διοδίων διοργανώνουν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου πανελλαδική κινητοποίηση με στόχο να μείνουν ανοικτά τα διόδια από την Καλαμάτα ως τη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση διοργανώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων και θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι.

Σάλος με τα μολυσμένα γερμανικά αβγά και πουλερικά

Σάλο, προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η υπόθεση με τα μολυσμένα με διοξίνη κρέατα πουλερικών και αβγά, κι ενώ ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ), έλαβε εντολή να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που να είναι μολυσμένα με διοξίνη. Πιο ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων.

Τράπεζες: Εισπράττουν αλλά δεν διευκολύνουν τις επιχειρήσεις !!

Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ως απλοί πολίτες αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες: Από τη μία η κυβέρνηση «μπουκώνει» στην κυριολεξία με χρήμα τα τραπεζικά ιδρύματα και από την άλλη εκλιπαρεί να διαθέσουν κάποια ψίχουλα από τα χρήματα αυτά για την τόνωση των επιχειρήσεων!!

Αυτό συνέβη και κατά την συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης. Και όπου, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης χωρίς μεγάλες επιπτώσεις. Δηλαδή η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, αντί να το απαιτήσει και να το θέσει ως όρο για την χρηματοδότηση των τραπεζών. Πολύ περισσότερο που στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ. 

Να απαιτήσουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις

H συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, έξω από την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα, οι κάτοικοι του Διστόμου Βοιωτίας, ζητώντας από τη Γερμανική κυβέρνηση την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τους 218 σφαγιασθέντες προγόνους τους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, θέτει επί τάπητος ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας. Δεδομένου ότι και στη μαρτυρική Μακεδονία, την περίοδο της τριπλής Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής κατοχής 1941-1944, υπήρξαν ανάλογα Ολοκαυτώματα. Και θα πρέπει να ζητηθεί ανάλογη αποζημίωση και για τα θύματα αυτά.  Θυμίζουμε: Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Χορτιάτης, Δράμα-Δοξάτο-Προσοτσάνη, Κερδύλλια Σερρών, Πύργοι Εορδαίας, Κλεισούρα Καστοριάς, Μεσόβουνο Κοζάνης και δεκάδες ακόμη πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μεταβλήθηκαν σε τόπους εκτελέσεων και υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τους θιασώτες της «Νέας Τάξης» πραγμάτων που ήθελαν να επιβάλουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τα Ναζιστικά θηρία.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Προκλητική η αύξηση εισιτηρίων ΟΑΣΘ

Σάλο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, προκαλεί η απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την αύξηση του βασικού εισιτηρίου από 0,60 € σε 0,80 € χωρίς δικαίωμα μετεπιβίβασης, καθώς και την αύξηση του εισιτηρίου για μια μόνο μετεπιβίβαση και μάλιστα προς την αυτή κατεύθυνση από 0,60 € σε 0,90 ευρώ. Μία αύξηση που, με την κατάργηση του δικαιώματος της μετεπιβίβασης, κάνει το εισιτήριο ακριβότερο κατά 140%, σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα !

17χρονος μαθητής ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό στη Ν.Μηχανιώνα

Ο Γιάννης Γέρου δίνει τον Τίμιο Σταυρό να τον ασπαστούν
και οι άλλοι νεαροί κολυμβητές της Ν.Μηχανιώνας

Ένας 17χρονος μαθητής του Λυκείου, ανέσυρε από τα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού τον Τίμιο Σταυρό, κατά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, που έγινε το πρωί στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τον νεαρό μαθητή της τρίτης τάξης του Λυκείου Ν.Μηχανιώνας, Γιάννη Γέρου, ο οποίος βούτηξε στη θάλασσα μαζί με 17 ακόμη νεαρούς κολυμβητές και κατάφερε να φτάσει πρώτος στο σημείο όπου είχε ρίξει τον Σταυρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.

Καταστροφή παιδικής χαράς από βάνδαλους στη Ν.Μηχανιώνα

Άγνωστοι βάνδαλοι, ενεργώντας με απίστευτη μανία και πρωτοφανή αισθήματα πρωτογονισμού, κατέστρεψαν την παιδική χαρά που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πολυτεχνείου της Νέας Μηχανιώνας, δίπλα στο Κέντρο Υγείας.
Ενεργώντας τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς,  οι άγνωστοι έδεσαν με συρματόσχοινα το ξύλινο τρενάκι, που υπήρχε στην παιδική χαρά και τραβώντας το προφανώς με βαρύ όχημα, κατάφεραν να το ξεθεμελιώσουν από τη γη, όπου ήταν στερεωμένο με τσιμεντένια πέλματα και να το πετάξουν στην επιφάνεια, σπάζοντάς το. Ταυτόχρονα, κατέστρεψαν την τσουλήθρα, τις κούνιες και οτιδήποτε άλλο υπήρχε στην παιδική χαρά.

Ονομασία ΠΓΔΜ:Νέες συνομιλίες


Νέος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αρχίζει στην έδρα του ΟΗΕ, στα τέλη Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που εδώ και δέκα ημέρες δημοσίευαν τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρούσε «σιγήν ιχθύος» επί του θέματος.

"Ζώα" κατά Πάγκαλο, δημοσιογράφοι και αναγνώστες του "Ελεύθερου Τύπου"

Νέο κρεσέντο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, που αποκαλεί «ζώα» τόσο τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Ελύθερος Τύπος, όσο και τους αναγνώστες της,  προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση.
Μετά τους "κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους" και παλαιότερα για "άχρηστους στις Ένοπλες Δυνάμεις" το οποίο αναγκάστηκε να ανακαλέσει ενώπιον αξιωματικών του στρατού, ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκάλεσε πάλι τριγμούς σχολιάζοντας τα όσα είπε για την Επανάσταση του 1821 και τους αγωνιστές, ενώπιον φοιτητών σε βρετανικό πανεπιστήμιο.

Τρώτε περισσότερο ψάρι για λιγότερα εγκεφαλικά !!

Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες σχετικά με την ωφέλεια της διατροφής με ψάρια για το κυκλοφορικό σύστημα. Όμως μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η ωφέλεια του ψαριού δεν ισχύει, όταν αυτό τηγανίζεται.

Κλείνουν κλινικές του νοσοκομείου Πτολεμαίδας ;

Το ενδεχόμενο να αρχίσει σταδιακά από σήμερα Πέμπτη το κλείσιμο κλινικών στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, επισημαίνουν οι γιατροί του Ιδρύματος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής τους Συνέλευσης, η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η οποία μειώνει τη δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη νομοθετική ένταξη τού νοσοκομείου στη Β΄ Ζώνη, περιορίζει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού !!

Το διαβάσαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που αποτελεί ένα στολίδι στη Θεσσαλονίκη, παραμένει κλειστό αυτές τις μέρες και άγνωστο για πόσο ακόμη διάστημα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού!! Το προσωπικό που υπήρχε μέχρι τώρα, απασχολούνταν εκεί με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις αυτές έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, οι υπάλληλοι πήγαν σπίτια τους και στο Μουσείο μπήκε λουκέτο !! Και καλά, ρωτάμε εμείς οι αφελείς, κι όλα αυτά που μας βομβάρδιζαν μέχρι τώρα, ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πλεονάζοντες υπάλληλοι στο δημόσιο; Γιατί δεν φρόντισαν να αποσπάσουν ελάχιστους από αυτούς, ώστε να μην κλείσει το Μουσείο;

Παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους οι νέοι λόγω ανεργίας

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου συμβαίνει το φαινόμενο να κυκλοφορεί κανείς τα πρωϊνά στους δρόμους και να βλέπει γεμάτες τις καφετέριες από νέους; Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται αυτό,  εξαιτίας της ανεργίας που μάστιζε μέχρι τώρα τη νεολαία μας και λαμβάνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις λόγω της κρίσης.
Η ανεργία και η υποαπασχόληση, είναι και οι αιτίες που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εξακολουθούν να παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους, τη στιγμή που στη  Γερμανία, στην Αυστρία και στις ΗΠΑ τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους μόλις συμπληρώσουν τα 18. Μην κοιτάς εδώ που οι 30άρηδες μένουν ακόμη στα παιδικά τους δωμάτια. Είναι θέμα κουλτούρας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι θέμα οικονομικής αδυναμίας.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ντροπή αποτελεί το συρματόπλεγμα στον Έβρο !!


Μαύρες σκέψεις, δημιουργεί η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (όνομα κι αυτό που βάλανε στο άλλοτε υπουργείο Δημόσιας Τάξης) να στήσει συρματοπλέγματα στον Έβρο προκειμένου να εμποδιστεί η αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Εδώ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα το ειδικό τμήμα της FRONTEX στο νομό Έβρου - που εννοείται ότι είχε σταλεί εκεί για να μειώσει την είσοδο των μεταναστών – τα συρματοπλέγματα θα σώσουν την κατάσταση; Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση των μεταναστών και κυρίως προσπάθεια να παραμείνουν στις χώρες προέλευσής τους. Και στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σφυρίζει αδιάφορα και περιορίζεται μόνο σε ημίμετρα.
Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και ενώ στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί ρήγματα στο τείχος που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους,ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, οραματίζεται "φράχτη" 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο προκειμένου να "αποτραπεί η είσοδος παράνομων μεταναστών", εμπνεόμενος μάλλον από την πολιτική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ή του Μπους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Η ιδέα του υπουργού συνάντησε την κατακραυγή κομμάτων της αντιπολίτευσης και μεταναστευτικών κινήσεων, ενώ αποστάσεις από αυτήν πήρε και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος. Από τις Βρυξέλλες δηλώθηκε ότι για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης η Κομισιόν δεν είχε καν ενημερωθεί, ενώ δεν μπορεί να λυθεί με το τείχος στον Έβρο το πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Μεγάλα ερωτήματα δημιουργούνται και για την οικονομική σκοπιμότητα του "φράχτη" σε μια εποχή που οι δημόσιες δαπάνες περικόπτονται δραστικά, ακόμη και στην Παιδεία και την Υγεία.

'Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Σεπετίδης

Ένα σπάνιο χειρόγραφο του Μιχάλη Σεπετίδη για τη Νεολαία Λαμπράκη
(από τα αρχεία των ΑΣΚΙ)

Τα μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς, φίλοι και παλιοί σύντροφοι και συναγωνιστές, συνόδεψαν το πρωί σήμερα στην τελευταία του κατοικία, στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς, τον Μιχάλη Σεπετίδη, έναν από τα κορυφαία στελέχη του προδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος στη Μακεδονία και τη Θράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων.
Ο Μιχάλης Σεπετίδης γεννήθηκε το 1927 και από μαθητής γυμνασίου ακόμη πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, παλεύοντας για την απελευθέρωση της πατρίδος από την τριπλή Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρική κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τους αγώνες του αυτούς αλλά και τις αριστερές του ιδέες, καταδιώχθηκε και το 1946 εξορίστηκε στον Άη-Στράτη και στη συνέχεια στη Μακρόνησο, την Ικαρία και τη Γιούρα. 

"Αδαείς χωριάτες" κατά τον Θ.Πάγκαλο οι ήρωες της Επανάστασης του ΄21

Οι παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου ότι «Μαζί τα φάγαμε» ή ότι  «Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη, θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή», θυμίζουν πολύ… αθώες, μπροστά στα όσα εκτόξευσε τον περασμένο Μάϊο, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπου αποκάλεσε «αδαείς χωριάτες» του ήρωες της Επανάστασης του 1821, «διεφθαρμένους» τους πολίτες που αυτοί… διαφθείρουν τους πολιτικούς, «δολοφόνους» τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως… «σύγχρονη κοκκινοσκουφίτσα». Αυτές οι δηλώσεις Πάγκαλου, που τις ανακάλυψε και τις δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», προκαλούν από το πρωί σάλο και μάλλον αποτελεί στοίχημα η συνέχιση της παραμονής του στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να είπε:

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ανατιμήσεις-φωτιά σε χιλιάδες είδη.

Ακόμη πιο βαθειά, θα χρειάζεται πλέον να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, καθώς από σήμερα Τρίτη που ανοίγουν τα καταστήματα, αντιμετωπίζουμε μπαράζ ανατιμήσεων σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης,  λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13%. Με την αύξηση αυτή, υπολογίζεται ότι θα βγουν από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ προς ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Το παλιό κιτρινισμένο ποίημα για τον καινούριο χρόνο

Ψάχνοντας τις προάλλες κάποια παλιά κιτρινισμένα τετράδια των μαθητικών μου χρόνων, ανακάλυψα σε κάποιο από αυτά ένα ποίημα για τον καινούριο χρόνο.  Το διάβασα και το ξαναδιάβασα  άπληστα πολλές φορές. Τόσες, ώστε κάποια στιγμή ονειρεύτηκα ότι ξανάγινα παιδί και βρέθηκα  δίπλα στους συμμαθητές μου, να καθόμαστε στα θρανία του δημοτικού σχολείου και να αντιγράφουμε από τον σχολικό πίνακα στα τετράδιά μας το ποίημα, για να το μεταφέρουμε στο σπίτι και να το απαγγείλουμε στους γονείς και τα άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.  Κάποια άλλη πάλι στιγμή,  φαντάστηκα ότι είχα σφιχταγκαλιασμένα τα παιδιά μου, καθισμένα στα πόδια μου, ότι τους χάϊδευα τα μαλλιά και τους διάβαζα αργά-αργά το ποίημα.  Κι ακόμη, τέλος, ονειρεύτηκα ότι έπιασαν τόπο οι ευχές του ποιήματος, ότι άρχισαν να πραγματώνονται οι ελπίδες των ανθρώπων, να φεύγουν από πάνω τους ο πόνος, η θλίψη, η αδικία, η εγκατάλειψη κι όλοι, υγιείς και ευτυχισμένοι, να στήνουν τρελό χορό γύρω από τον καινούριο χρόνο.

Μερική έκλειψη Ηλίου, θα παρακολουθήσουμε αύριο

Την μερική έκλειψη Ηλίου θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν οι Έλληνες το πρωί της 4ης Ιανουαρίου και εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Στη χώρα μας, η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ηλιου. Αν δεν υπάρχουν σύννεφα και το φαινόμενο είναι κανονικά ορατό, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση για να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.
Η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, καθώς θα κινείται προς τα βορειοανατολικά, θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δήμος Θερμαϊκού: Εκλογή Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πρόεδρος ο Κυριάκος Στεφανίδης - Επεισοδιακή η εκλογή ως αντιπροέδρου της Ειρήνης Παπαμιχαήλ - Εκνευρισμός Μαυρομάτη και απάντηση Αλεξανδρή

Την μετάδοση μέσω  Ίντερνετ όλων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και την ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών, για την όσο γίνεται πιο διαφανή λειτουργία του δήμου, καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού χρονόμετρου για να αποφεύγονται οι ατέρμονες αντιπαραγωγικές ομιλίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού, Κυριάκος Στεφανίδης, αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του, σήμερα το μεσημέρι. Χρειάστηκαν όμως απανωτές ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί η αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Αλεξανδρής: Δίπλα στους πολίτες με ανάγκες
Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, ευχήθηκε για την καινούρια χρονιά να υπάρχει ομόνοια και αγάπη για το καλό του τόπου. Και απευθυνόμενος στους 33 εκλεγμένους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο δημοτικό συμβούλιο (20 της συμπολίτευσης, 7 της μείζονος αντιπολίτευσης και 6 της ελάσσονος αντιπολίτευσης), τους κάλεσε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μας έκαναν οι συνδημότες μας με την ψήφο τους και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», είπε ο κ. Αλεξανδρής. Τονίζοντας με έμφαση ότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η δημοτική αρχή αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να βρεθούν δίπλα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κ.Κούτουκας: Μακριά από κραυγές και συνθήματα
Η διαδικασία άρχισε από τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο, Κωστή Κούτουκα ο οποίος ανέφερε ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού μετέχουν 23 παλιοί και έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι και 10 νέοι, καθώς και 3 πρώην δήμαρχοι. Εξέφρασε δε την ευχή το συμβούλιο να προσπαθήσει, για το καλό του τόπου,  να επιτελέσει το δύσκολο έργο του μακριά από λαϊκισμούς, πελατειακές σχέσεις και άναρθρες κραυγές,

Κυρ.Στεφανίδης: Συνεργασία και της αντιπολίτευσης
Ακολούθησε η διαδικασία για την εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Στεφανίδης, που εκλέχθηκε στο αξίωμα αυτό με 23 ψήφους υπέρ και 10 λευκά ψηφοδέλτια, δήλωσε ότι η επιθυμία του είναι να ανέβει ο πήχης όσο γίνεται περισσότερο, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό και αποδοτικό τρόπο. Και προς τούτο,  ζήτησε τη συνεργασία και την συμπαράσταση όλων των δημοτικών συμβούλων, ακόμη και αυτών της αντιπολίτευσης.

Επεισοδιακή εκλογή Αντιπροέδρου
Αντίθετα, επεισοδιακή ήταν η εκλογή αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, μία θέση την οποία καταλαμβάνει, σύμφωνα με τον κανονισμό, σύμβουλος της αντιπολίτευσης.  Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, πρότεινε στη θέση αυτή την δημοτική του σύμβουλο κ. Ειρήνη Παπαμιχαήλ, η οποία όμως στις δύο πρώτες ψηφοφορίες που έγιναν, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Συγκεκριμένα στην πρώτη ψηφοφορία, από τους 33 συνολικά συμβούλους, πήρε μόνο 11 θετικές ψήφους, 13 αρνητικές ενώ υπήρξαν και 9 λευκά ψηφοδέλτια.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία που ακολούθησε, η κυρία Παπαμιχαήλ πάλι δεν εκλέχθηκε, καθώς  πήρε 12 θετικές ψήφους, 8 αρνητικές και 13 λευκά, αποτέλεσμα που επίσης δεν επέτρεπε την εκλογή της,  καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό θα έπρεπε να λάβει το 51% των ψήφων, δηλαδή 17 ψήφους υπέρ. Και εάν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν έπαιρνε την πλειοψηφία των ψήφων, η διαδικασία υποχρεωτικά θα επαναλαμβάνονταν την επόμενη Κυριακή.  

Εκνευρισμός Μαυρομάτη
Λίγο πριν την Τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία, τα πνεύματα άναψαν, όταν φανερά εκνευρισμένος ο κ. Μαυρομάτης, έλαβε το λόγο κατηγορώντας προσωπικά τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, ότι με την μη εκλογή της κυρίας Παπαμιχαήλ, «αποδεικνύονται άδειο πουκάμισο οι δηλώσεις του δημάρχου περί συναινετικών διαδικασιών». Και αφού κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για «αλαζονική συμπεριφορά», απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας τους είπε ότι «προσπαθείτε να με αναγκάσετε να αναλάβω εγώ αντιπρόεδρος, κάτι που δεν θα γίνει».

Καταστρατήγηση διαδικασιών
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, απάντησε στον κ. Μαυρομάτη ότι κανείς δεν αρνείται ότι η θέση του αντιπροέδρου ανήκει δικαιωματικά στην αντιπολίτευση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστρατηγηθούν και οι διαδικασίες που ορίζουν επακριβώς τον τρόπο εκλογής. Ενώ και ο αντιδήμαρχος κ. Βογιατζής υπενθύμισε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν κατά συνείδηση και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό τους το δικαίωμα.
Τελικά, μετά και την «πυροσβεστική» παρέμβαση του τέως δημάρχου Επανομής Απόστολου Οικονομίδη, ότι δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή το να οδηγηθεί το σώμα σε δεύτερη Κυριακή για την εκλογή αντιπροέδρου, τελικά εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου η κυρία Παπαμιχαήλ με 28 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές και 2 λευκές.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσακμάκας ζήτησε από τον κ. Μαυρομάτη να ανακαλέσει τα όσα είχε νωρίτερα εκτοξεύσει κατά της διοίκησης του δήμου και των συμβούλων της συμπολίτευσης, λέγοντας ότι η πλειοψηφία με τη στάση της απέδειξε τη διάθεσή της για συναινετικές διαδικασίες. Όμως ο κ. Μαυρομάτης σιώπησε.
Τέλος, για τη θέση του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου,  εκλέχθηκε με 29 θετικές ψήφους και 3 λευκές ο κ. Αντώνης Ζαβέρκος.

Οι εκλογές για τις δύο Επιτροπές
Ακολούθησαν ψηφοφορίες για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες προεδρεύει σύμφωνα με τον κανονισμό ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής και αποτελούνται από πέντε συμβούλους της συμπολίτευσης και τρεις συμβούλους της αντιπολίτευσης. Το χαρακτηριστικό αυτών των ψηφοφοριών είναι ότι τα μέλη των επιτροπών που προέρχονται από τη συμπολίτευση εκλέχθηκαν σχεδόν μόνο με τις δικές τους ψήφους, ενώ  για όσους ανήκουν στην παράταξη Μαυρομάτη, υπερψηφίζονταν και από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους δημότες που παρακολουθούσαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα εκλέχθηκαν:

Οικονομική Επιτροπή. Τακτικά Μέλη: Κωστής Κούτουκας με 21 ψήφους, Ευτυχία Ζαριφέ 21, Ηρακλής Ντόκας 21, Γιάννης Βασιλειάδης 21, Παναγιώτης Τροκάνας 21, Θανάσης Μπαλασάς 26, Γιάννης Μαυρομάτης 19 και Νίκος Παράσχου 19.
Αναπληρωματικά μέλη:  Βογιατζής 22, Γιώργος Λαζαρίδης 22, Τροκάνας  24, Αντώνης Βουδούρης 18 και Ντίνα Μώραλη 20.

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τακτικά Μέλη:  Χρήστος Βογιατζής  20, Κυριακή Καζουλίδου 23, Γιάννης Τσακμάκας 22, Γιάννης Τσαπουρνάς 20, Ευαγγελία Βρεττάκου-Φαρίνη 19, Παναγιώτης Μήλιος 23, Αντώνης Βουδούρης 20, Βαγγέλης Κουκουρίγκος 25. Αναπληρωματικά Μέλη: Βασίλης Αθανασιάδης  24,  Αριστείδης Λιόλιος 21, Ευτυχία Ζαριφέ 21, Παρθένα Παπαδοπούλου 19, Ντίνα Μώραλη 20.