Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους οι νέοι λόγω ανεργίας

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου συμβαίνει το φαινόμενο να κυκλοφορεί κανείς τα πρωϊνά στους δρόμους και να βλέπει γεμάτες τις καφετέριες από νέους; Μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται αυτό,  εξαιτίας της ανεργίας που μάστιζε μέχρι τώρα τη νεολαία μας και λαμβάνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις λόγω της κρίσης.
Η ανεργία και η υποαπασχόληση, είναι και οι αιτίες που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εξακολουθούν να παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους, τη στιγμή που στη  Γερμανία, στην Αυστρία και στις ΗΠΑ τα παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους μόλις συμπληρώσουν τα 18. Μην κοιτάς εδώ που οι 30άρηδες μένουν ακόμη στα παιδικά τους δωμάτια. Είναι θέμα κουλτούρας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι θέμα οικονομικής αδυναμίας.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο 27χρονος δικηγόρος Σταύρο Μπονάρος, «τα χρήματα που παίρνω αυτήν τη στιγμή δεν επαρκούν, για να καλύψω τα έξοδα συντήρησης ενός δικού μου σπιτιού -η αλήθεια είναι ότι μετά βίας καλύπτω τα προσωπικά μου έξοδα-, οπότε μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα συγκατοικώ με τους δικούς μου». Και δεν είναι ο μόνος, καθώς έξι στους δέκα Ελληνες, ηλικίας 18-34 ετών, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους επικαλούνται ως κύρια αιτία την οικονομική κρίση.
Ερώτηση στην ΕΕ
Τα παραπάνω στοιχεία επισήμανε η επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Α. Βασιλείου, κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου σχετικά με την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Αναλυτικότερα, ποσοστό 46% των νέων ενηλίκων, ηλικίας 18-34 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον με έναν από τους γονείς τους, ενώ φαίνεται ότι οι νέοι Ελληνες (61%), Ούγγροι (64%) και Πορτογάλοι (62%) έχουν την τάση να προβάλλουν ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων συχνότερα απ' ό,τι οι νέοι σε άλλα κράτη μέλη.
Οι λόγοι
Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει ζητήματα υλικής φύσης: το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δε διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους, ενώ το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, το 16% των ερωτηθέντων έχει την τάση να προσάπτει στους νέους εγωισμό, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να επωμίζονται το βάρος των ευθυνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου