Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Να απαιτήσουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις

H συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, έξω από την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα, οι κάτοικοι του Διστόμου Βοιωτίας, ζητώντας από τη Γερμανική κυβέρνηση την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τους 218 σφαγιασθέντες προγόνους τους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, θέτει επί τάπητος ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας. Δεδομένου ότι και στη μαρτυρική Μακεδονία, την περίοδο της τριπλής Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής κατοχής 1941-1944, υπήρξαν ανάλογα Ολοκαυτώματα. Και θα πρέπει να ζητηθεί ανάλογη αποζημίωση και για τα θύματα αυτά.  Θυμίζουμε: Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Χορτιάτης, Δράμα-Δοξάτο-Προσοτσάνη, Κερδύλλια Σερρών, Πύργοι Εορδαίας, Κλεισούρα Καστοριάς, Μεσόβουνο Κοζάνης και δεκάδες ακόμη πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μεταβλήθηκαν σε τόπους εκτελέσεων και υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τους θιασώτες της «Νέας Τάξης» πραγμάτων που ήθελαν να επιβάλουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τα Ναζιστικά θηρία.

Η χτεσινή εκδήλωση
Μ’ ένα κερί στο χέρι, με δάκρυα στα μάτια και με μνήμες από το σφαγιασμό των δικών τους ανθρώπων από τους Γερμανούς, Διστομήτες που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν το βράδυ των Θεοφανείων έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας.
Οι κάτοικοι του Διστόμου με τον τρόπο αυτό θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων τους και να διεκδικήσουν την δικαίωση τους από το γερμανικό κράτος, αλλά και για να υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουν ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το Γερμανικό κράτος, στην απόφαση που πήραν τα Ιταλικά δικαστήρια υπέρ των κατοίκων του Διστόμου και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.
Η πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση ανήκει στον Γιάννη Κίνια, ο οποίος δημιούργησε πριν από περίπου ένα μήνα στο facebook την ομάδα «Δίστομο - Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων», και μέσω αυτής της ομάδας κάλεσε τους συμπατριώτες του να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και να απαιτήσουν από το ελληνικό κράτος να παραστεί στη δίκη της Χάγης.
Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Κίνιας, στάθηκε τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ότι δηλαδή, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με προσοχή τη νομική βάση για την άσκηση δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.
Υπενθυμίζεται ότι η σφαγή στο Δίστομο έγινε στις 10 Ιουνίου του 1944 και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 218 νεκρούς, εκ των οποίων οι 53 ήταν παιδιά.

Τα ολοκαυτώματα στην υπόλοιπη χώρα
Μια σπουδαία θυσία εκείνης της χρονικής περιόδου της γερμανικής κατοχής είναι και αυτή της ηρωικής κωμοπόλεως της Δυτικής Μακεδονίας, της Κλεισούρας, στις 5 Απρίλη 1944, που συγκαταλέγεται στις θυσίες της Κανδάνου Κρήτης (2 Ιουνίου 1941), των Καλαβρύτων Αχαΐας (13 Δεκεμβρίου 1943), του Φαναρίου Πρέβεζας, του Λουτρότοπου και του Κομμένου Άρτας (16 Αυγούστου 1943), της Μουσιώτιτσας και των Λιγγιάδων Ιωαννίνων, του Διστόμου Λιβαδειάς (10 Ιουνίου 1944), του Δομοκού Λαμίας, του Καρπενησίου Ευρυτανίας, του Αλμυρού Βόλου, της Δράκειας Μαγνησίας (18 Δεκεμβρίου 1944), του Μονοδενδρίου Λακωνίας (26 Νοεμβρίου 1943), των Φαρσάλων Λάρισας, της Τσαρίτσανης και του Δομένικου Ελασσόνας, των Κερδυλίων Σερρών (17 Οκτωβρίου 1941), του Δοξάτου και της Προσοτσάνης Δράμας, του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, των Πύργων Εορδαίας (24 Απριλίου 1944), του Μεσόβουνου Κοζάνης και άλλων πόλεων και χωριών.
Εκατοντάδες κάτοικοι θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας από τα Χιτλερικά τέρατα. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, έγκυες γυναίκες ξεκοιλιάστηκαν, βρεφοκρατούσες μητέρες έπεσαν νεκρές με τα τέκνα τους στην αγκαλιά, αφρόπλαστες παρθένες σφαγιάστηκαν πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, σεβάσμιοι γέροντες που σ’ όλη τους τη ζωή υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της πατρίδας έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα στις οικίες τους. Ούτε και τους σεβάσμιους ιερείς που με τον Τίμιο Σταυρό στο χέρι εκλιπαρούσαν για έλεος και προσπαθούσαν να καταπραΰνουν το μένος των αιμοσταγών οργάνων του Χίτλερ υπερασπιζόμενοι το ποίμνιό του, δε σεβάστηκαν τα απάνθρωπα κτήνη των Ες-Ες και τους κατακρεούργησαν.

Σπύρος Κουζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου