Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ονομασία ΠΓΔΜ:Νέες συνομιλίες


Νέος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αρχίζει στην έδρα του ΟΗΕ, στα τέλη Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που εδώ και δέκα ημέρες δημοσίευαν τα Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρούσε «σιγήν ιχθύος» επί του θέματος.

Στις 27 Ιανουαρίου οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκης και Γιόλεβσκι θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακίνηση του προβλήματος της ονομασίας, καθώς οι διεργασίες είχαν παγώσει από τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ματαίωσε το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, κατά τις ημέρες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου, υπό το βλέμμα της αμερικανικής διπλωματίας.
Αποθαρρυντικά μηνύματα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ
Τους τελευταίους μήνες η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στέλνει διαρκώς αποθαρρυντικά μηνύματα, επιμένοντας σε προκλητική και αλυτρωτική ρητορεία και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες δεν προτίθεται να συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου, με την αισιοδοξία ότι θα είναι ευνοϊκή η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις κατά τις οποίες ασκήθηκε μυστική διπλωματία συνομιλίες μεταξύ ειδικών απεσταλμένων των δύο πλευρών, με ευρωπαϊκή και αμερικανική διαμεσολάβηση, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πρωτοβουλίας για δυναμική επίλυση του προβλήματος.

“Φιλική ατμόσφαιρα”
Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Γκρούεφσκι άλλαξε ύφος και περιεχόμενο δημόσιων παρεμβάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία φιλικότερης ατμόσφαιρας και δείχνοντας -σε επικοινωνιακό, τουλάχιστον, επίπεδο- βούληση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά τής ΠΓΔΜ, άλλωστε, αναγγέλθηκε η επανεμφάνιση του κ. Νίμιτς, ο οποίος έχει καταθέσει ιδέες και προτάσεις και αναμένει αλλαγή στάσης από τα Σκόπια, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες προσέγγισης. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται πάντα τα ονόματα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, ενώ η μέθοδος Νίμιτς συνίσταται στη σαλαμοποίηση της διαδικασίας, δηλαδή στην επίτευξη συμφωνίας με σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς να διευκρινίζεται το εύρος της χρήσης του, που θα μετατεθεί σε επόμενο στάδιο διαπραγματεύσεων.
Συνταγματική αναθεώρηση ζητά η Ελλάδα
Η ελληνική διπλωματία ζητά την πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια ώστε να διασφαλιστεί η υιοθέτηση του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, ενώ η ηγεσία των Σκοπίων διατηρεί ως τελευταία γραμμή άμυνας την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη λαϊκή έγκριση τυχόν συμβιβασμού. Από κάποιες πλευρές εκφράζεται αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις άμεσα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Γκρούεφσκι καλλιεργεί προσδοκίες με παρασκηνιακές υποσχέσεις οι οποίες στην πράξη ακυρώνονται όταν φτάσει η ώρα των πραγματικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου