Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τράπεζες: Εισπράττουν αλλά δεν διευκολύνουν τις επιχειρήσεις !!

Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ως απλοί πολίτες αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες: Από τη μία η κυβέρνηση «μπουκώνει» στην κυριολεξία με χρήμα τα τραπεζικά ιδρύματα και από την άλλη εκλιπαρεί να διαθέσουν κάποια ψίχουλα από τα χρήματα αυτά για την τόνωση των επιχειρήσεων!!

Αυτό συνέβη και κατά την συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης. Και όπου, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης χωρίς μεγάλες επιπτώσεις. Δηλαδή η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, αντί να το απαιτήσει και να το θέσει ως όρο για την χρηματοδότηση των τραπεζών. Πολύ περισσότερο που στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ. 
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ, επρόκειτο για τη μηνιαία, τακτή και εφ' όλης της ύλης συνάντηση. Οι ίδιοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος.
Πρόσθεσαν, πάντως, ότι «δυσκολεύει» η πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα εκδώσουν τίτλους με την εγγύηση του Δημοσίου, τους οποίους θα υποβάλλουν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργούνται.
Οι τράπεζες απορρίπτουν τις μισές αιτήσεις για δάνεια
Στο μεταξύ, αυξάνεται το ποσοστό των αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα, καθώς κρίνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειοληπτών δεν είναι επαρκής, ενώ ταυτόχρονα μειωμένη είναι από την πλευρά των νοικοκυριών η ζήτηση για δάνεια.
Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 υποχώρησε κατακόρυφα, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑonline», να κάνουν λόγο για υποχώρηση που φθάνει το 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες τράπεζες η ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό που φθάνει και το 70%. 
Στην στεγαστική πίστη η μείωση στην ζήτηση δανείων το 2010 φθάνει περίπου το 50% σε σχέση με το 2009. 
Την ίδια στιγμή αυξάνεται και το ποσοστό αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα. 
Ειδικά, για τα καταναλωτικά δάνεια το 60% των συνολικών αιτήσεων απορρίπτεται, με μερικές τράπεζες να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 80%. Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό απόρριψης των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αρνητικός, στο -0,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2010, από -0,1% τον Οκτώβριο του 2010, 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2010, +3,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και +3,1% τον Νοέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου