Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Από τη θάλασσα κατέφθασε ο Άη-Βασίλης στη Ν.Μηχανιώνα !!

Ο Άγιος Βασίλης στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης δεν ήρθε «από την Καισαρεία», όπως θέλει η παράδοση και τραγουδάνε μικροί και μεγάλοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά από τη θάλασσα.  Και καθώς το όμορφο αυτό λιμάνι του Θερμαϊκού κόλπου κατοικήθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες από την Μηχανιώνα της Κυζίκου της Μικράς Ασίας, που κατά βάση ήταν ψαράδες και διαθέτει σήμερα τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Βαλκανικής χερσονήσου, ο  Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή και την κατάλευκη γενειάδα, κατέφθασε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας πάνω σε οχτάκοπη λέμβο, με ναυτοπροσκόπους να κωπηλατούν για χάρη του.

Ένας κύκλος έκλεισε σήμερα για Επανομή-Μηχανιώνα

Έκλεισε σήμερα, τελευταία μέρα του χρόνου,  ένας ολόκληρος κύκλος για δύο ιστορικούς δήμους των ανατολικών ακτών του Θερμαϊκού, της Επανομής και της Μηχανιώνας, που λόγω «Καλλικράτη» και της συνένωσής τους με το Δήμο Θερμαϊκού παύουν από αύριο,  Πρωτοχρονιά του 2011 να υπάρχουν αυτοτελώς, μια και όλοι μαζί πλέον αποτελούν το νέο διευρυμένο Δήμο Θερμαϊκού. Από την πρώτη του χρόνου, ανοίγει ένας νέος κύκλος, καθώς οι ευχές όλων είναι ο νέος διευρυμένος Δήμος Θερμαϊκού, ξεπερνώντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει και την αρνητική συγκυρία, να πάει μπροστά για το καλό του τόπου και των κατοίκων του.

Νέα πρωτοβουλία ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ ;

Μάθιου Νίμιτς

Νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, προανήγγειλε η κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι όμως κι αυτή η πρωτοβουλία σίγουρο ότι θα αποτύχει, εάν συνεχιστεί η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και η προκλητική στάση της Σκοπιανής πλευράς, που με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, όχι μόνο δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού με τη χώρα μας, αλλά αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων της χώρας τους με αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, για να δείξουν ότι είναι οι ... γνήσιοι απόγονοί του !!. 

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Δραματικές εξελίξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Δραματικές, είναι οι εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αυγή», καθώς μία ακόμη εφημερίδα, η κυριακάτικη Veto των Μ. Τριανταφυλλόπουλου και Π. Κυριακίδη, προστίθεται στον κατάλογο των “λουκέτων”, τρίτη στη σειρά μέσα σε δύο μήνες, μετά την Απογευματινή και το Βήμα. Την ίδια ώρα στο Alter επιχειρούν διάσωση του καναλιού, το οποίο όσο κλυδωνίζεται από χρέη κινδυνεύει να παρασύρει μαζί του και μεγάλο μέρος της διαφημιστικής αγοράς, αφού έχει προεισπράξει διαφήμιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το 2011.

Διαψεύσεις για κατάργηση της δωρεάν διανομής σχολικών βιβλίων

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία καταργείται η δωρεάν διανομή των σχολικών βιβλίων. 
Σε ανακοίνωση του...Υπουργείου τονίζεται ότι τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν και ότι η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με ευθύνη του του ίδιου του Υπουργείου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) εντάσσεται σε νέο φορέα, ο οποίος «θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό - ψηφιακό και έντυπο».
Σημειώνεται ότι με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, συγχωνεύονται οργανισμοί προκειμένου να εξοικονομηθούν τέσσερα εκατ. ευρώ, ετησίως. Στους υπό συγχώνευση οργανισμούς περιλαμβάνονται εκτός από τον ΟΕΔΒ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης, ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, καθώς και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Ισχυρή έκρηξη μπροστά στο Πρωτοδικείο της Αθήνας

Αρκετές ζημιές στα γύρω κτίρια, προκάλεσε έκρηξη ισχυρού ωρολογιακού μηχανισμού, έξω από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που σημειώθηκε στις 8.24 σήμερα το πρωί στην οδό Πανόρμου. Η έκρηξη αναστάτωσε τους κατοικους της γύρω περιοχής, πολλοί από τους οποίους βγήκαν έντρομοι από τα γραφεία και τα σπίτια τους. Σαράντα  λεπτά πριν την έκρηξη, είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα  για τοποθέτηση βόμβας στο Πρωτοδικείο, που έγιναν σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εφημερίδα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που  κατέστρεψε την πρόσοψη   του πρωτοδικείου και δύο αυτοκίνητα που βρισκόταν μπροστα από το κτήριο.
 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αστυνομία στα 40 περίπου λεπτά από την ώρα του τηλεφωνήματος
μέχρι την έκρηξη κατάφερε να απομακρύνει όλους όσοι βρισκόταν εντος του πρωτοδικείου και όσους κινούνταν στους γύρω δρόμους.
Από τις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι η βόμβα τοποθετήθηκε σε σημείο εκτός του κτηρίου, κοντά στην είσοδο. Αυτόπτης μάρτυρας είπε σε ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού  ότι  ο εκρηκτικός μηχανισμός πρέπει να βρισκόταν κάτω από μηχανάκι, που τον είχαν πιθανότατα αφήσει ανάμεσα στα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν μπροστά στο Πρωτοδικείο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες  η μοτοσυκλέτα που  χρησιμοποίησαν οι δράστες  εκλάπη τη νύχτα από περιοχή του Γαλατσίου.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί, σε μεγάλη ακτίνα, γύρω από το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και γίνεται έρευνα από συνεργεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Μείωση ρεύματος για τις βίλες- Αύξηση φωτιά για τα φτωχόσπιτα !

Μια απλή πρώτη δική μας παρατήρηση για τις αυξήσεις-φωτιά έως και 11% που επιβάλει από την Πρωτοχρονιά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ: Ενώ μειώνει σκανδαλωδώς τον λογαριασμό για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις, αυξάνει τσουχτερά το αντίστοιχο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά µε χαµηλές καταναλώσεις και για τους αγρότες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Και ποιες είναι οι πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος; Είναι οι βίλες με τον άπλετο φωτισμό, τις φωτιζόμενες πισίνες, με φωτιζόμενα ακόμη και τα σπιτάκια των σκύλων τους. Ενώ από την άλλη, όπως συνήθως, «το μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι γκαρσονιέρες, τα φτωχόσπιτα, τα μικροδιαμερίσματα του ενός και δύο δωματίων.   

Παράδειγμα προς μίμηση η διαδημοτική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε θερμά την πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να καλέσει σε γεύμα συνεργασίας τους νέους δημάρχους των γειτονικών προς τη Θεσσαλονίκη Δήμων του νομού. Προκειμένου από κοινού να εξετάσουν μία σταθερή συνεργασία τους σε πολλά σοβαρά κοινά προβλήματα για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που απαιτούν διαδημοτική συνεργασία, όπως ο καθαρισμός του Θερμαϊκού, οι αστικές συγκοινωνίες, η προστασία του Σέιχ Σου, ακόμη και η λειτουργία της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια πρώτη επαφή και γνωριμία, καθώς πολλά θέματα άπτονται του ενδιαφέροντος και των άλλων όμορων δήμων της περιοχής. Και όπως διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Όλα τα ονόματα των Επιτροπών στο νέο Δήμο Θερμαϊκού

Σε συνέχεια των αποκλειστικών πληροφοριών που δημοσιεύσαμε χτες για τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που αναλαμβάνουν τις πέντε αντιδημαρχίες του νέου διευρυμένου Δήμου Θερμαϊκού, σας παραθέτουμε σήμερα και τα ονόματα των συμβούλων που θα στελεχώσουν τις δύο σημαντικές επιτροπές που δημιουργούνται με βάση τον «Καλλικράτη» στο νέο Δήμο. Και πιο συγκεκριμένα της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Καθώς επίσης σας δίνουμε και τις αρμοδιότητες που θα έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, για να γνωρίζουν πλήρως οι δημότες το έργο που πρόκειται να επιτελέσουν, αλλά και τα όρια των αρμοδιοτήτων τους. Οι επιτροπές αυτές είναι οκταμελείς και εκτός από τους πέντε συμβούλους της πλειοψηφίας του Δ.Σ. θα συμπληρωθούν με άλλους τρεις συμβούλους της αντιπολίτευσης. Οι αρμοδιότητες των δύο επιτροπών και τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που θα τις στελεχώσουν, έχουν ως εξής:

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ορίσθηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Θερμαϊκού




Σε συνάντηση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Θερμαϊκός για όλους», ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής ανακοίνωσε την απόφασή του για τον ορισμό των πέντε αντιδημάρχων που θα διοικήσουν μαζί του, από 1ης Ιανουαρίου τον νέο διευρυμένο και ενοποιημένο Δήμο Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Μηχανιώτικων Νέων, τις πέντε αντιδημαρχίες καταλαμβάνουν οι:
Κωστής Κούτουκας, αναλαμβάνει την σημαντικότερη και κρισιμότερη αντιδημαρχία, αυτή των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
Γιάννης Βογιατζής, τοποθετείται αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολιτικής Προστασίας και Πολεοδομίας.
Γιώργος Λαζαρίδης, αναλαμβάνει την αντιδημαρχία της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.
- Στον Γιάννη Βασιλειάδη, ανατίθεται η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Κώστας Βογιατζής, τέλος, αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου.
Τέλος ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής ανακοίνωσε την απόφαση της δημοτικής παράταξης «Θερμαϊκός για όλους» να προτείνει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, την εκλογή του γιατρού Κυριάκου Στεφανίδη ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού. 

Πολύ κακό για το τίποτα …

«Άνθρακες ο θησαυρός» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Επανομής.
«Πολύ κακό για το τίποτα», τη Δευτέρα το βράδυ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επανομής, για την οποία γινόταν πολύς θόρυβος και διατυπώνονταν πολλά υπονοούμενα τις προηγούμενες μέρες, κυρίως κατά της απερχόμενης δημοτικής αρχής και προσωπικά κατά του τελευταίου- λόγω Καλλικράτη-  δημάρχου Επανομής, Απόστολου Οικονομίδη. Αιτία; Μία επιστολή που είχε στείλει ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επανομής, Χρήστος Γεροβασιλείου, εγκαλώντας τον κ. Οικονομίδη ότι δεν ενημέρωνε μέχρι τώρα επαρκώς το δημοτικό συμβούλιο « για τα οικονομικά του Δήμου, τις υποχρεώσεις του σε τρίτους, ζητήματα προσωπικού, καθαριότητας, εκτέλεσης έργων κλπ».
Πέρα από το δεοντολογικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, το κατά πόσο δηλαδή είναι θεμιτό ένας άνθρωπος που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην ιεραρχία αμέσως μετά τον δήμαρχο, επικροτεί με τη στάση του επί τέσσερα χρόνια το έργο της δημοτικής αρχής και βρίσκει να καταλογίσει ευθύνες ελάχιστες μέρες (μάλλον ώρες) πριν την λήξη της θητείας του, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε το παραμικρό μεμπτό κατά του δημάρχου κ. Οικονομίδη. Και όπως προκύπτει και από τα δημοσιεύματα των τοπικών sites  Activistis και Ορίζοντας, το μόνο που αντί αποκαλύψεων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν η…. ανταλλαγή ευχών για το Νέο Έτος !!.

Η φωνή απόγνωσης μιας συνταξιούχου

Μας συγκλόνισε, ακούγοντας το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό, τη φωνή μιας συνταξιούχου, μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει με την «ψαλιδισμένη» λόγω λιτότητας σύνταξή της και από αυτή να ζήσει και το άρρωστο εγγονάκι της που πασχίζει  να το κρατήσει στη ζωή, μια και στερείται γονείς.
Η ίδια, δούλεψε δεκαετίες στη ΔΕΗ, στην οικονομική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. «Από τα χέρια μου πέρασαν ποταμοί χρήματος, δισεκατομμύρια», λέει και θυμάται την ώρα που έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί, με μία σύνταξη ύψους 1.300 ευρώ. «Είπα ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσω να ζήσω αξιοπρεπώς και να φροντίσω και το άρρωστο ορφανό εγγονάκι μου. Και ήρθε μία ανάλγητη κυβέρνηση και τη σύνταξή μου την κατέβασε στα 720 ευρώ. Πως θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε δύο άτομα με το ποσό αυτό; Πως θα συμπληρώσουμε το νοίκι;  Μήπως πρέπει να κοιμόμαστε στα παγκάκια από εδώ και πέρα;», ακούστηκε να λέει η ηλικιωμένη γυναίκα, με φωνή που μόλις ακούγονταν, καθώς ήταν βουτηγμένη στα δάκρυα.

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση


Στην κόψη του ξυραφιού, βρίσκεται η κυβέρνηση, τονίζει σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία ο Πάνος Σώκος, σημειώνοντας ότι  τα δυσκολότερα έρχονται για την κυβέρνηση και αρχίζουν ευθύς με την ανατολή του νέου έτους, του πιο κρίσιμου για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει πάση θυσία τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως αυτές καλείται να τις υλοποιήσει σε πιο δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η μέχρι τώρα πολιτική του Μνημονίου.

Έχουμε τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη !!

Τα καταφέραμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι η δεύτερη σε ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε., με 1,573 ευρώ το λίτρο, και το ακριβότερο ντίζελ με 1,301 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο. Μόνο στους Ολλανδούς το γέμισμα του ρεζερβουάρ κοστίζει περισσότερο καθώς πληρώνουν 1,62 ευρώ το λίτρο.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΠΑ, τα οποία προέρχονται από δειγματοληψίες διεθνών οίκων και λεσχών αυτοκινήτου της FIA, την περίοδο 22-26 Δεκεμβρίου, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στις χώρες της Ε.Ε. έχουν ως ακολούθως:

ΟΑΣΘ: Αλλαγές στις αφετηρίες πέντε γραμμών

Αλλαγές στις αφετηρίες πέντε γραμμών αστικών λεωφορείων θα ισχύουν από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα μεταφέρονται στην οδό Μαργαροπούλου (πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και πλησίον της υπόγειας διάβασης του ΟΣΕ) οι αφετηρίες των γραμμών Νο 9 «Ν.Σ. Σταθμός - Λαχαναγορά», Νο 37 «Ν.Σ. Σταθμός - Κρυονέρι», Νο 38 «Ν.Σ. Σταθμός - Ευκαρπία» και Νο 40 «Ν. Σ.Σταθμός - Καλοχώρι» από το Σταθμό Μετεπιβίβασης του Ν.Σ. Σταθμού που ήταν μέχρι σήμερα, λόγω των έργων του μετρό και του περιορισμού του χώρου. Οι πολίτες θα μετακινούνται από και προς τις λοιπές αφετηρίες του Ν.Σ. Σταθμού μέσω της υπόγειας διάβασης προς την οδό Μαργαροπούλου.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιά με σκουπίδια κινδυνεύει να κάνει η Θεσσαλονίκη

Πρωτοχρονιά με σκουπίδια, κινδυνεύει να κάνει η Θεσσαλονίκη, με τους όγκους των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους, καθώς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν φέτος Χριστούγεννα με τόνους σκουπιδιών. Κι αυτό γιατί οι υπάλληλοι στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποκομιδή, αφού περίπου το 80% των απορριμματοφόρων οχημάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας και έλλειψης ανταλλακτικών.
Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης από το στόλο των 68 απορριμματοφόρων που διαθέτει ο Δήμος σήμερα κινούνται μόνο τα 8, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται παροπλισμένα στα συνεργεία, καθώς παρουσιάζουν μηχανικές βλάβες.

Οι αδικίες του "Καλλικράτη" στο Δήμο Θερμαϊκού

Επισημαίναμε ακόμη από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις αντιφάσεις και τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Το οποίο όχι μόνο είναι άδικο, αλλά απέχει παρασάγγες  από τις αρχές της δημοκρατικότητας, της αναλογικής εκπροσώπησης των δημοτών και του πλουραλισμού. Τα αποτελέσματα σε πολλούς δήμους της χώρας, κατέδειξαν περίτρανα τις αντιφάσεις και τις αδικίες του συστήματος.

Οι μειώσεις επί μειώσεων στη ζωή μας τη χρονιά που φεύγει

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, το χρόνο που φεύγει, είχαμε τις ακόλουθες  μειώσεις συντάξεων, μισθών και δημόσιων δαπανών:

-Υγεία: 2 δισ.
-Παιδεία: 1,5 δισ.
-Δήμοι: 3 δισ.
-Δημόσιες επενδύσεις: -30%.
Ακόμη:
-Μειώθηκαν συντάξεις και μισθοί των 700 ευρώ και φοροαπαλλάσσονται όσοι έχουν αστρονομικά εισοδήματα.
-Το 2010 πάγωσαν οι συντάξεις (με όφελος 100 εκατ.) και μειώθηκε στο 20% ο συντελεστής φορολογίας σε Α.Ε. και ΕΠΕ (απώλειες 320 εκατ. ευρώ).
-Αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι και γίνεται περαίωση για τους μεγαλοοφειλέτες.