Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Μείωση ρεύματος για τις βίλες- Αύξηση φωτιά για τα φτωχόσπιτα !

Μια απλή πρώτη δική μας παρατήρηση για τις αυξήσεις-φωτιά έως και 11% που επιβάλει από την Πρωτοχρονιά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ: Ενώ μειώνει σκανδαλωδώς τον λογαριασμό για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις, αυξάνει τσουχτερά το αντίστοιχο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά µε χαµηλές καταναλώσεις και για τους αγρότες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Και ποιες είναι οι πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος; Είναι οι βίλες με τον άπλετο φωτισμό, τις φωτιζόμενες πισίνες, με φωτιζόμενα ακόμη και τα σπιτάκια των σκύλων τους. Ενώ από την άλλη, όπως συνήθως, «το μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι γκαρσονιέρες, τα φτωχόσπιτα, τα μικροδιαμερίσματα του ενός και δύο δωματίων.   

Τα τιµολόγια για χαµηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το 4µηνο αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισµό, κατά µέσον όρο 11% για περίπου 1,6 εκατοµµύριο καταναλωτές, ποσοστό που σύµφωνα µε τη ∆ΕΗ ισοδυναµεί µε 16,5 ευρώ τον χρόνο. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι το 50% από τους καταναλωτές αυτούς αφορά έχοντες κλειστά σπίτια, δεύτερες κατοικίες και εξοχικά. 
Ταυτόχρονα µειώσεις 20%30% θαέχουν στουςλογαριασµούς τους 1,2 εκατ. νοικοκυριά που επίσης έχουν κατανάλωση έως 800 KWh / 4µηνο, αλλά επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες (άνεργοι, άτοµα µε ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι, χαµηλοσυνταξιούχοι και χαµηλόµισθοι) θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο. 

Η µεσαία κατηγορία
Στην κατηγορία όπου ανήκει και η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών (2,5 εκατοµµύρια), δηλαδή από τις 801 έως τις 2.000 κιλοβατώρες / 4µηνο, οι αυξήσεις κυµαίνονται από 1,5%έως 3%. Στην κατηγορία 2.001 - 3.000 KWh, η αύξησηθα είναι 2,2%, ενώ για καταναλώσεις από εκεί και πάνω τα τιµολόγια µειώνονται κατά 8,5%. Αθροιστικά οι αυξήσεις στον οικιακό τοµέα αφορούν περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά και οι µειώσεις περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. 
Ακριβότερο ρεύµα κατά 6% θαπληρώσουν απότην 1η Ιανουαρίου και οι αγρότες, ενώ και τοβιοµηχανικό ρεύµα αυξάνεταιαπό 5,3% έως 8%. 
Ωφεληµένοι από τα νέα τιµολόγια – εκτός όσων θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιµολόγιο – είναι οι έµποροι, οι οποίοι επίπολλά χρόνια χρεώνονταν πανάκριβα το ρεύµα για να επιδοτούν τα διατηρούµενα, για κοινωνικούς λόγους, σε σχετικά χαµηλά επίπεδα, οικιακά και αγροτικά τιµολόγια, µια στρέβλωση που, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, έπρεπε να σταµατήσει. 
Τα νέα τιµολόγια φέρνουν µειώσεις από 3% έως 17% για περίπου 1,5 εκατ. µικροµεσαίες επιχειρήσεις, εµπορικές και βιοτεχνικές. Συνολικά από του χρόνου, σύµφωνα µε τη ∆ΕΗ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πληρώσουν 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για αγορά ίδιας ποσότητας ενέργειας σε σύγκριση µε φέτος. 

∆εκαεπτά ανατιµήσεις µέσα σε πέντε χρόνια
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ούτε πέντε,  ούτε δέκα, αλλά συνολικά 17 φορές κατά την τελευταία πενταετία (µαζί µε την αύξηση του Ιανουαρίου) κλήθηκαν οι καταναλωτές – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – να πληρώσουν αυξηµένους λογαριασµούς για ηλεκτρικό ρεύµα. 
Αλλοτε ήταν επειδή αυξανόταν το ρεύµα, άλλοτε επειδή αυξάνονταν τα τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές µέσω των λογαριασµών τους χρηµατοδοτώντας την πράσινη ενέργεια, και άλλοτε επειδή αυξάνονταν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, µε τις οποίες επιδοτείται η ∆ΕΗ για το φθηνό ρεύµα στους πολύτεκνους αλλά και τους νησιώτες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο λογαριασµός της επιχείρησης φούσκωνε. 
Ανατρέχοντας στις ανακοινώσεις της επιχείρησης, τα τιµολόγιά της αυξήθηκαν µεσοσταθµικά κατά 4,8% την 1η Αυγούστου 2006, 4% τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2007, κατά 6,4% την 1η ∆εκεµβρίου 2007 και 7,2% την 1η Ιουλίου 2008. 
Ακόµη είχαµε αύξηση 30% των τελών χρήσης δικτύου τον Ιούλιο του 2009, καθώς επίσης αύξηση της ρήτρας καυσίµου στο β’ τρίµηνο του 2010. Εκτός των παραπάνω, φέτος είχαµε µια σειρά αυξήσεων σε φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ) αλλά και επιβολή τελών, όπως το ∆ικαίωµα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (∆ΕΤΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου