Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Νέα πρωτοβουλία ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ ;

Μάθιου Νίμιτς

Νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, προανήγγειλε η κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι όμως κι αυτή η πρωτοβουλία σίγουρο ότι θα αποτύχει, εάν συνεχιστεί η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και η προκλητική στάση της Σκοπιανής πλευράς, που με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, όχι μόνο δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού με τη χώρα μας, αλλά αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων της χώρας τους με αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, για να δείξουν ότι είναι οι ... γνήσιοι απόγονοί του !!. 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου των Σκοπίων ΜΙΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος χθες προήδρευσε της συνεδρίασης του Διπλωματικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, υπάρχει ανακοίνωση ότι είναι πιθανό εντός των επόμενων ημερών ο κ. Νίμιτς να καλέσει σε συνομιλίες τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι. Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2011, θα εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ βάσει της σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Μιλόσοσκι, αναφερόμενος στη διπλωματική δραστηριότητα της ΠΓΔΜ για το 2010, δήλωσε: “Η διπλωματική μας επιτυχία θα πρέπει να αναλυθεί βάσει των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητές μας. Γνωρίζουμε ότι αν η "Μακεδονία" δεν είχε παρεμποδιστεί από την Ελλάδα όσον αφορά την ενσωμάτωση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα ήμασταν ικανοί και έτοιμοι να κάνουμε μεγαλύτερο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, η θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σύσταση και η επιβεβαίωση αυτής της σύστασης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και άλλες διεθνείς δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της "μακεδονικής" προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέτουν ένα καλό θεμέλιο, ώστε να θεωρούμε ότι το 2010 ήταν μια στερεή χρονιά όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες”.

Το διπλωματικό συμβούλιο

Στο τηλεγράφημα του ΜΙΑ επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Διπλωματικού Συμβουλίου συμμετείχαν 26 από τους συνολικά 42 πρέσβεις της ΠΓΔΜ ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι πρέσβεις της ΠΓΔΜ αναμενόταν να λάβουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, τις προσδοκίες από την ουγγρική προεδρία της ΕΕ, το ζήτημα του ονόματος και την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η συνεδρίαση θα επικεντρωνόταν επίσης στις δραστηριότητες της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, στον χαρακτήρα της αποστολής του ΟΑΣΕ στη χώρα, στην οικονομική διπλωματία, στις επισκέψεις που προγραμματίζονται για το 2011, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε διάφορους τομείς. Οι πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό επρόκειτο να συναντηθούν επίσης με τον πρόεδρο της χώρας, κ. Ιβάνοφ, και τον πρωθυπουργό, κ. Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου